Våldsamheter i Kosovo – Kfor skyddar byggnader
I norra Kosovo har etniska serber drabbat samman med polis och säkerhetsstyrkor i ett försök att storma myndighetsbyggnader, rapporterar AP. Detta i protest mot flera nytillträdda etniskt albanska borgmästare som valdes i val som bojkottades av den serbiska majoriteten tidigare i år.
Våldsamheterna sker sedan spänningarna mellan Kosovo och Serbien under en tid stegvis trappats upp. Bland annat har Serbien försatt sin militär i högsta beredskap och skickat nya styrkor till gränsen.
Under måndagen har fredsbevarande soldater från Natos Kfor-styrka mobiliserats för att skydda byggnader i flera städer.
Konflikten Kosovo–Serbien
- Kosovo utropade sig självständigt 2008 efter de jugoslaviska krigen på 1990-talet. Serbien har inte accepterat utbrytningen och en fredsbevarande Natostyrka är på plats sedan 1999.
- Etniska albaner utgör mer än 90 procent av befolkningen i Kosovo som helhet, men i de norra delarna av landet är etniska serber majoritet och motståndet mot självständighetsförklaringen är fortfarande stort där.
- Lokalvalen i april i år bojkottades av kosovoserber vilket gjorde att albanska borgmästare kunde ta makten i fyra städer i norr – trots ett valdeltagande under 3,5 procent.
- De kosovoserber som nu protesterar kräver att de nytillsatta borgmästarna avsätts och att polisen drar sig tillbaka. Serbien har förstärkt sin militära närvaro vid gränsen.
- EU och USA erkänner Kosovos självständighet men har starkt fördömt hur borgmästartillsättningarna kan destabilisera situationen.
bakgrund
Kosovo Force
Wikipedia (sv)
Kosovo Force (KFOR) är en NATO-ledd internationell fredsstyrka med ett FN-mandat, UNSCR 1244, som stöd för insatsen. Syftet är att upprätthålla "Safe and Secure Environment" (SASE) och "Freedom of Movement" (FOM) vilket innebär att upprätthålla fred och allmän säkerhet i Kosovo för samtliga etniciteter som bor och befinner sig i Kosovo. Det självutnämnda, delvis erkända, landet på Balkan har varit under FN-administration sedan 1999.
Det innebär att NATO ansvarar för att upprätthålla allmän ordning och se till att överenskommelser mellan de stridande parterna efterföljs. Styrkan ska även stödja FN:s övergångsadministration av provinsen. Efter Kosovos självständighetsförklaring den 17 februari 2008 ska EU:s polis- och rättsinsatsstyrka Eulex gradvis överta KFOR:s funktioner i Kosovo.
Nato har haft trupper i landet sedan den 12 juni 1999. Som mest tjänstgjorde 50 000 man från olika nationer. Trupperna sattes in sedan Kosovo lidit stora humanitära kriser. Nära en miljon kosovoalbaner lämnade provinsen som flyktingar.
År 2007 har 16 000 man tjänstgjort som mest. Nato ska avveckla sitt stöd i takt med att Kosovo-albanerna bygger upp en egen administration.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen