Våldsamma upplopp i Afrikas sista absoluta monarki
Protesterna mot Swazilands kung har eskalerat – våldsamma upplopp har blossat upp på flera håll i landet. Demonstranterna vill införa demokrati och hoppas sätta stopp för Kung Mswati III. Kungen har bland annat anklagats för att tömma statskassan, rapporterar AFP.
Exakt var Mswati befinner sig är osäkert. Flera afrikanska medier skriver att han har flytt landet, medan en källa till AFP säger att flykten är ”fake news”.
Protester har varit olagliga sedan förra veckan, men trots detta har swaziländare demonstrerat, plundrat och tänt eld på byggnader för att visa sitt missnöje.
bakgrund
Absolut monarki
Wikipedia (sv)
En absolut monarki är en statsform med en monark som statschef (monarki), där denne, till skillnad från i en konstitutionell monarki, har mer eller mindre totala befogenheter. I äldre svensk form kallas detta envälde. De facto kan även en konstitutionell monarks maktutövning påminna om en absolut monarks - ett exempel är Marocko, där kungen genom dekret kan åtgärda beslut fattade av det folkvalda parlamentet. Eftersom monarken även har makt över domstolarna kan dennes familj eller klan som regel även begå brott utan att straffas.
En av anledningarna till att absolut monarki kunde överleva så länge, var att monarken kunde spela ut klasser mot varandra. Andra anledningar var de krig som fördes, där en strikt befälsordning och stora arméer (utan att använda sig av massmobilisering) spelade avgörande roll på slagfälten. Andra skäl var konungarnas direkta deltagande i landets ekonomi.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen