Lunds universitet. Arkivbild. Stig-Åke Jönsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Inrikes

Våldtäktsdömd student får fortsätta läkarstudierna

En läkarstudent vid Lunds universitet som har dömts för våldtäkt får fortsätta på utbildningen, rapporterar Läkartidningen.

Universitetet ville stänga av mannen eftersom våldtäktsoffret är en annan läkarstudent. Men Högskolans avskiljandenämnd säger nej, bland annat för att domen ännu inte nått hovrätten och därför inte vunnit laga kraft.

Sjukvården har sagt nej till att ta emot studenten, och han har därför erbjudits en anpassad studiegång utan patientkontakt, rapporterar Ekot.

Toppnyheter

Aftonbladet-journalisterna Kristina Edblom och Kerstin Weigl. Sofia Runarsdotter/Natur & Kultur
Våldet mot kvinnor

299 kvinnor dödade på 20 år: ”Var är skandalen?”

Under 2000-talet har hittills 299 kvinnor i Sverige dödats av män de haft relationer med och 249 barn har förlorat sin mamma i mord eller dråp, skriver Aftonbladet i en stor granskning om det dödliga våldet mot kvinnorna.

Det motsvarar minst en kvinna i månaden och ofta är det pappan till barnet som dödat. ”Det borde betraktas som en nationell skandal”, skriver Aftonbladet-profilerna Kerstin Weigl och Kristina Edblom som nu sammanfattar granskningen som pågått i tio år.

När de började 2009 hade 159 kvinnor dödats och sedan dess har Weigl och Edblom inte slutat räkna eller granska de brister som lett till kvinnornas död.

”Skandalerna har avlöst varandra de här tio åren”, skriver grävduon.

17 min
S-politikern Veronica Palm.  Vilhelm Stokstad / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Palm: Vill se lika stort fokus på kvinnor som på gäng

Tidigare socialdemokratiska riksdagsledamoten Veronica Palm anser att regeringen borde lägga lika mycket energi på våldet mot kvinnor som de under den senaste tiden gjort på att få bort gängkriminaliteten.

”Det har varit blocköverskridande samtal om det grova gängvåldet och regeringen har presenterat en lista med 34 förslag till åtgärder. Bra och viktigt! Nu önskar jag bara lika stort fokus och politiskt engagemang för att utrota våld mot kvinnor och barn”, skriver Palm på Twitter.

Under gårdagen havererade de tvärpolitiska samtalen mellan partierna efter att M, KD och L hoppat av förhandlingarna.

17 min
Läs mer om Våldet mot kvinnor
Jimmie Åkesson, SD:s partiledare. Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Opinionsläget

Novus: ”SD inte längre ett enfrågeparti som kretsar kring invandring”

Sverigedemokraterna hamnar i topp tre bland alla partier när väljarna ska lista förtroende för partierna i nio av de tio viktigaste politiska frågorna, visar Novus nya förtroendemätning.

– Nu kan man inte längre säga att Sverigedemokraterna är ett enfrågeparti som bara kretsar kring invandringsfrågan, säger Torbjörn Sjöström, som är vd på Novus, till SVT Nyheter.

SD:s Henrik Vinge anser att mätningen är ett erkännande för partiet.

– Jag tror att det har blivit så här för att Sverigedemokraterna har kunnat peka på flera samhällsproblem som andra kanske inte har velat ta upp, säger Vinge.

3 tim
Regeringen i Jönköping tidigare i september. Thomas Johansson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Mätning: Förtroendet minskar för flera ministrar

Svenska folkets förtroende för flera ministrar sjunker, enligt en mätning från SVT/Novus. Bland annat kan man konstatera en statistiskt signifikant minskning av förtroendet för statsminister Stefan Löfven.

29 procent svarar att de har ganska stort eller mycket stort förtroende för Löfven, en minskning med 5 procentenheter jämfört med i januari. Även energiminister Anders Ygeman (S), EU-minister Hans Dahlgren (S), biståndsminister Peter Eriksson (MP) och landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) har drabbats av förtroendetapp.

Förtroendet för civilminister Ardalan Shekarabi (S) har dock ökat, från 10 procent till 17 procent.

Igår 17:59
Läs mer om Opinionsläget
Medlemmar ur Irans revolutionsgarde. - / Iranian Presidency
Drönardåden i Saudiarabien

Rouhani uppmanar andra länder att ”hålla sig borta”

Närvaron av utländska styrkor skapar osäkerhet i Gulfregionen. Det säger Irans president Hassan Rouhani i ett tv-sänt tal, rapporterar flera medier.

Uttalandet görs efter att USA gett besked om en militär förstärkning i Saudiarabien och Förenade arabemiraten. Det som en konsekvens av förra helgens drönarattacker mot saudiska oljeanläggningar, vilka Saudiarabien och USA skyller på Iran. Iran nekar dock till inblandning.

Rohani uppmanar i talet andra länder i regionen att hålla sig borta.

– De borde inte göra vår region till platsen för en vapenkapprustning, säger han.

1 tim
Donald Trump. Alex Brandon / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Analys: ”Trump är den som blivit förödmjukad av Iran”

Precis som vid tidigare tillfällen där USA sett ut att gå mot krig har Trump till slut valt att avstå från en upptrappning – även denna gång efter drönarattackerna mot Saudiarabien som Iran beskylls för, skriver Michael Winiarski på DN.

Ett krig i Persiska viken skulle drabba amerikanska konsumenter när oljepriset chockhöjs – och vara förödande för presidentens chanser att bli återvald, menar han.

Från att först ha sagt sig vara redo att anfalla Iran när som helst, vill Trump nu vänta på vad Saudiarabien gör. The Economist menar att detta ständiga velande har skadat USA:s anseende och förmåga att sätta press i Mellanöstern.

Jenny Nordberg på SvD menar att att när Trump hotar Iran med krig så är det han själv som blir förödmjukad. Krigshoten blev till slut några fler sanktioner, ännu ett amerikanskt krigsfartyg i Persiska viken och några fler amerikanska soldater i Saudiarabien. Samtidigt har Iran lyckats pressa upp oljepriserna på längre sikt – och hon tror att situationen bara kommer bli värre.

Igår 20:23
Adel al-Jubeir. Amr Nabil / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Saudiarabien: Vi är redo att göra ”vad som än krävs”

Saudiarabiens utrikesminister Adel al-Jubeir säger i en intervju med brittiska Sky News att kungadömet kommer göra allt som krävs för att bemöta Irans hot. Vidare säger han att Saudiarabien har ett ansvar gentemot sina medborgare att försvara sig själv med alla tillåtna medel.

– Men att förbereda sig för krig ska alltid vara ens sista alternativ, säger han.

Irans generalmajor Hossein Salami har tidigare under dagen sagt att Iran är redo att ”förgöra” vem som än vågar sig på ett anfall mot landet.

Igår 17:59
Läs mer om Drönardåden i Saudiarabien
Flera turistmål i världen. TT
Klimatförändringarna

Flygchefer: Flygskammen påverkar verksamheten

Samtidigt som miljontals människor demonstrerar för klimatet växer oron inom flygbranschen för att allt fler ska skippa flyget, skriver TT. Nyligen sa chefen för flygets branschorganisation IATA, Alexandre de Juniac, att antiflygkampanjer är ett stort hot mot flygindustrin. Han menar att de hindrar branschen från att ta sitt klimatansvar.

Det håller SAS vd Rickard Gustafson med om.

– Jag delar den allvarsbild han beskriver, säger Rickard Gustafson, som själv sitter med i IATA:s styrelse.

Redan i dag påverkar flygskammen SAS verksamhet, säger han.

– Jag kan bara notera att svenskt inrikesflyg har fallit ganska rejält under 2019. Om det bara beror på klimatdebatt eller inte är svårt att säga, men det har säkert bidragit.

9 min
Greta Thunberg under klimattoppmötet för unga. Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Thunberg: Världens unga går inte att stoppa

FN:s klimattoppmöte för unga inleddes i New York i dag och Greta Thunberg höll ett kort anförande, detta eftersom hon ville ge mer tid till de andra unga klimataktivisterna som hade samlats i FN-skrapan, skriver AFP.

– Vi har visat att vi står enade och att världens unga inte går att stoppa, sa hon.

19-årige Bruno Rodriguez, som har lett liknande skolstrejker hemma i Argentina, talade om klimatkrisen som vår tids stora politiska, ekonomiska och kulturella kris.

– Tiden har kommit för oss unga att bli ledare, sa han.

Igår 16:15
Greta Thunberg i FN-huset. Stefan Löfven, arkivbild. TT
undefined

Löfven på toppmöte: Vågar du se ditt barn i ögonen?

Statsminister Stefan Löfven var på plats när FN:s klimattoppmöte för unga inleddes i New York i dag. Efter att FN:s generalsekreterare Antonio Guterres öppnat mötet höll Greta Thunberg ett kort anförande.

– I går demonstrerade miljoner över hela världen, och speciellt unga människor. Alla ville ha förändringar, och det visar att vi är enade och ostoppbara, sa den 16-åriga klimataktivisten.

Löfven gav en skriftlig kommentar till TT efter att ha lyssnat på inledningen.

”Till er som tvekar kring klimatkrisen – vågar du se dina barn i ögon och säga att du chansar? Jag väljer att fokusera på hur vi avvärjer hotet och vilka möjligheter det också ger”, skriver statsministern.

Igår 16:06
Läs mer om Klimatförändringarna
Trumps USA Primärvalen 2020
Joe Biden. Elijah Nouvelage / TT NYHETSBYRÅN
Trumps USA Primärvalen 2020

Bildspel: Politiker steker kött när kampen hårdnar

Mindre än fem månader återstår till nomineringsmötena i Iowa, de första i primärvalet i USA. I helgen samlades demokratiska politiker som aspirerar på att bli partiets kandidat i presidentvalet för det årliga kött- och politikevenemanget ”Polk County Democrats’ Steak Fry”.

Fler än 12 000 personer var på plats för att se 17 av de 19 kandidaterna tala – och steka kött – i Des Moines.

Arrangemanget sammanfaller med nyheten att senatorn Elizabeth Warren leder över Joe Biden i Iowa, enligt en opinionsmätning som bedöms som viktig.

27 min
Elizabeth Warren med anhängare i Iowa. TT
undefined

Elizabeth Warren går om Biden i viktig Iowa-mätning

Senatorn Elizabeth Warren utmanar Joe Bidens dominans i Demokraterna inför primärvalet. I en ny mätning från CNN/Des Moines Register/Mediacom noterar hon för första gången ett högre stöd än partirivalen, 22 procent mot 20 procent. Det innebär också att avståndet till Bernie Sanders, som får 11 procents stöd, växer i delstaten som betraktas som mycket viktig i amerikansk politik.

Opinionsmätningen baseras på svar från 602 sannolika deltagare vid demokratiska nomineringsmöten i Iowa.

Mätinstitutet Selzer & Co beskriver resultatet som ”den första ordentliga omskakningen” och konstaterar att Bidens övertag inte är hugget i sten.

5 tim
Läs mer om Trumps USA
Brexit Storbritanniens framtid
Victoria Jones / TT NYHETSBYRÅN
Brexit Storbritanniens framtid

Nu väntar avgörandet: Ljög Johnson för drottningen?

Boris Johnson kommer bli tvungen att kalla tillbaka ledamöterna till parlamentet om Storbritanniens högsta domstol i veckan fastställer att premiärministern vilseledde drottningen när han bad om att få stänga ner parlamentet i fem veckor. Enligt rättsexperter som The Guardian har talat med är det nu allt mer sannolikt att det blir så.

– Den dominerande känslan bland kunniga observatörer är att regeringen är på hal is och att den kommer att förlora, säger Phillippe Sands, juridikprofessor vid University College i London.

En rättsexpert som vill vara anonym säger att om domstolen dömer mot Johnson och regeringen kan det slunga landet in i ett ”konstitutionellt utbrott av vulkanisk magnitud”.

1 tim
Labour-ledaren Jeremy Corbyn anländer till den årliga partistämman tillsammans med partimedlemmen Nancy Platts. PETER NICHOLLS / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Labour: Vi skulle kunna fixa brexit på sex månader

Brittiska oppositionspartiet Labour skulle kunna få till ett ”vettigt” brexitavtal inom tre månader samt hålla en andra folkomröstning om Storbritannien ska lämna EU eller inte inom sex månader efter att man fått makten. Det skriver partiet i ett utkast, rapporterar Reuters.

Under den årliga partistämman, som börjar i dag, ska Labour besluta om utkastet ska godkännas.

Vidare skriver partiet i utkastet: ”Efter tre år av kaotiska förhandlingar från Torypartiets sida och parlamentariska låsningar, skulle en regering ledd av Labour kunna lösa brexit på ett eller annat sätt.”

Igår 19:00
Jean-Claude Juncker. Arkivbild. Jean-Francois Badias / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Juncker optimistisk om brexit: ”Vi kan nå ett avtal”

EU:s avgående kommissionsordförande Jean-Claude Juncker tror att det går att få till ett avtal med britterna innan utträdet den 31 oktober.

– Vi kan nå ett avtal, säger han till Sky News.

Han anser att ett avtalslöst utträde skulle få ”katastrofala konsekvenser” och berättar att han gör allt i sin makt för att få till en överenskommelse.

Juncker säger även att han kan tänka sig ett alternativ till backstop-planen som britterna försöker att förhandla bort.

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson har nu tolv dagar på sig att presentera sina brexit-planer för unionen.

19 sep
Läs mer om Brexit