TT
Krisen inom Svenska Akademien

Valet får beröm: Fin poet, finlandssvensk, kvinna

Tua Forsström är ”ett väldigt bra val” som ny ledamot i Svenska Akademien, säger kulturredaktionens Gunnar Bolin i Ekots sändning. Han lyfter bland annat fram det faktum att hon är finlandssvensk.

Göran Greider hade önskat att få se yngre medlemmar bland rekryterna – men berömmer valet ”rent litterärt”:

– Sedan är det bra att det är en kvinna för det är kvinnor det är brist på i den där sorgliga församlingen, säger han till TT.

Han får medhåll av Dagens Nyheters kulturchef Björn Wiman:

– Det är en förutsättning för att Akademien ska klara sig vidare att man väljer in kvinnor – och bara kvinnor, säger han till nyhetsbyrån.

Författaren och litteraturkritikern Eva Ström ser valet som ett glädjande besked:

– Det är bara att lyckönska Svenska Akademien, hon är en mycket fin poet och skriver poesi som är både lättillgänglig och sofistikerad, säger hon.

Toppnyheter

Trumps USA Demokraternas framtid
Trumps USA Demokraternas framtid

Publiken under Trumps tal: ”Skicka tillbaka henne”

I natt gick USA:s president Donald Trump till ny attack mot de fyra kvinnliga kongressledamöterna, Ilhan Omar, Alexandria Ocasio-Cortez, Ayanna Pressley och Rashida Tlaib, under sitt kampanjmöte i Greenville i North Carolina.

Han sa bland annat att Ilhan Omar har förminskat 11 september-attackerna och skrattat åt amerikaner som pratat om hotet från al-Qaida.

Publiken svarade då i kör med att skrika: ”Skicka tillbaka henne!”

Ropen anspelar på Trumps kontroversiella twitterinlägg där han frågade sig varför kongressledamöterna inte ”åker tillbaka och fixar” länderna som de har påbrå från.

1 tim
William Barr t.v. Wilbur Ross t.h. TT
undefined

Beskedet: Ministrarna hålls till svars för lagtrots

Den amerikanske justitieministern William Barr och landets handelsminister Wilbur Ross hålls till svars för lagtrots, skriver internationella medier. Det slogs fast efter en omröstning i representanthuset natten till torsdagen. Ministrarna anklagas för att ha undanhållit information om en planerad fråga i nästa års folkräkning som skulle kunna få till följd att Demokraterna missgynnas i framtida val.

Samtliga republikaner, och fyra demokrater, röstade mot att hålla ministrarna till svars. Men då representanthuset har en tydlig demokratisk majoritet röstades det igenom.

Omröstningen lär dock inte få några större konsekvenser då beslut om eventuella rättsliga efterspel fattas av justitiedepartementet som Barr är chef över.

3 tim
Donald Trump/Al Green.  TT.
undefined

Kongressen röstade om att ställa Trump inför riksrätt

USA:s representanthus röstade under onsdagen om en resolution om att ställa president Donald Trump inför riksrätt, rapporterar amerikanska medier. Representanthuset valde dock att bordlägga resolutionen.

Resolutionen lades fram av Texasdemokraten Al Green efter Trumps Twitter-inlägg om demokratiska ledamöter.

– President Donald Trumps rasistiska kommentarer har legitimerat, och ökat, rädsla och hat mot nya amerikaner och mot färgade människor, säger Green till NBC News.

I tisdags röstade representanthuset igenom en resolution om att fördöma presidentens uttalanden.

Igår 17:23
Läs mer om Trumps USA
Nio personer dog i flygolyckan. Erik Abel/TT / TT NYHETSBYRÅN
Flygplansolyckan i Umeå

Vården gav fel info – alla anhöriga inte informerade

Två timmar efter flygplanskraschen där nio personer dog i Umeå i söndags gick Region Västerbotten ut med pressmeddelande om att samtliga ombord dött och anhöriga underrättats om beskedet. Men så var inte fallet, polisen gav det sista dödsbudet under natten mot måndag, rapporterar P4 Västerbotten.

– Vi trodde att vi fick en uppgift som väl antagligen polisen upplever att de inte gett oss, säger Johan Thunberg, läkare och stabschef vid region Västerbotten till kanalen.

43 min
Ett kors på marken intill fallskärmsklubben i Umeå efter flygolycka där nio personer omkom. Erik Abel/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Fallskärmshopparnas sista resa – minut för minut

34 minuter och 43 sekunder tog det från att fallskärmshopparna satt sig i flygplanet till att turen förvandlats till en tragedi, skriver Västerbottens-Kuriren. Tidningen har kartlagt flygturen utanför Umeå minut för minut.

Ombord fanns två kvinnor och sju män. Planet lämnar flygplatsen 13.34 och stiger som mest till en höjd på 4 170 meter, vilket är normalt.

Vid klockan 14.07.14 börjar planet att tappa höjd och faller nästan 100 meter per sekund. Den sista uppmätta höjden är 390 meter och klockan 14.08.43 försvinner signalen från planet.

Igår 16:34
En helikopter bärgar vrakdelar från flygplanet. TT
undefined

Flygplanet i Umeå har bärgats – ska undersökas

Flygplanet som störtade utanför Umeå i söndags har bärgats från olycksplatsen, skriver TT. Planet och vrakdelarna ska nu vidare till Strängnäs för att undersökas.

Bärgningen påbörjades vid 13.30-tiden på onsdagen och en helikopter med kedja användes för att flytta delarna från ön Storsandskär till fastlandet.

Polisen har under dagen bistått Haverikommissionen med dykare i vattnet och drönare i luften i sökandet efter vrakdelar. Polisen är även intresserad av tips och iakttagelser från allmänheten om man hittar föremål.

– Man får absolut inte vidröra eller flytta föremålen, det gäller även delar som ligger i vattnet, säger Malin Axroth, polisens presskommunikatör, till TT.

Igår 14:29
Läs mer om Flygplansolyckan i Umeå
Arkivbild isabell Höjman/TT / TT NYHETSBYRÅN
Misstänkta rånmordet i Göteborg

Dödligt knivvåld vanligare än dödsskjutningar

Efter det brutala rånmordet i Göteborg natten till onsdagen har frågan om knivvåld åter aktualiserats. Mellan åren 2011 och 2017 dödades 267 människor av knivvåld i Sverige, rapporterar SVT som hänvisar till siffror från Brå. Under samma period sköts 190 människor till död.

Trots att skjutningarna har ökat är knivvåldet vanligare. Men det får inte samma mediala uppmärksamhet.

– Ibland kan jag tycka att det är tråkigt att inte den här typen av dödligt våld uppmärksammas i paritet med hur vanligt det är, säger Jonas Öberg, utredare på Brå, till SVT.

23 min
En 18-årig man har knivhuggits till döds vid ett rån i på Hjalmar Brantingsplatsen Göteborg. Adam Ihse/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Boende: Helt fruktansvärt – vi vågar inte själva gå ut

Rånmordet på Hjalmar Brantingsplatsen är inte någonting som förvånar göteborgarna. Boende berättar för Aftonbladet att sysslolösa unga driver omkring där på nätterna och de anser att situationen är hopplös i centrum.

– Det fungerar inte att lägga ned fritidsgårdar och göra sig av med pedagoger. Plötsligt så står ungdomarna bara på ett torg och de har inga kanaler. Ungdomar måste ha vuxna förebilder, säger Lena Kronér.

Systrarna Marita Hammar och Lisbeth Christiansen berättar för GT att de inte trodde det var sant när det gick höra om rånet där en person dog.

– Fruktansvärt. Helt fruktansvärt. Vi vågar inte gå ut utan varandra längre, varken på natten eller morgonen, säger de till tidningen.

Igår 17:03
Läs mer om Misstänkta rånmordet i Göteborg
Pressbild från AB Volvo. Volvo Lastvagnar
Rapportfloden

Ny resultatkross från lastbilsjätten Volvo

AB Volvo går som tåget och rapporterar rejäla ökningar i försäljningen och resultatet. Båda slår rekord för ett enskilt kvartal och uppgångarna var långt över analytikernas förhandstips. Årets prognoser för lastbilsmarknaderna i EU och Nordamerika höjs också.

Men i rapporten finns också vissa signaler om en kommande avkylning längre fram – orderingången på lastbilar är på nedgång. Produktionen kommer därför att ”anpassas” under andra halvåret, skriver vd:n Martin Lundstedt i rapporten.

Volvo är blott de senaste av de stora svenska verkstadsbolagen som visar tecken på att gå in i lugnare period efter ett högintensivt andra kvartal. Atlas Copco, Sandvik, SKF och Alfa Laval har alla rapporterat svagare orderingång eller sänkt sina utsikter.

9 min
Zyn. Swedish Match
undefined

Obruten vinstsvit för Swedish Match

Swedish Match rapporterar som väntat stigande resultat och försäljning. Rörelseresultatet blev bättre än väntat och tobaksjätten har nu slagit analytikernas förhandstips tio kvartal i rad.

Produktsegmentet Snus och moist snuff var drivande i förbättringen och vd:n Lars Dahlgren skriver framför allt det starka resultatet i USA för det tobaksfria portionssnuset Zyn som var drivande.

Zyn fnns nu i 50 000 försäljningsställen. I april var antalet 33 000.

12 min
Thomas Johansson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Rekordförsäljning men vinstfall för Volvo Cars

Bilförsäljningen hackar i stora delar av världen men Volvo Cars sålde totalt 179 506 bilar i andra kvartalet vilket var en ökning 5,4 procent jämfört med samma kvartal i fjol. Volvo tog marknadsandelar i alla regioner, skriver vd:n Håkan Samuelsson och håller fram Tyskland där försäljningen ökade med 30 procent.

”Det visar att vi nu är ett riktigt premiumalternativ på den krävande marknaden”, skriver han i delårsrapporten.

Rörelseresultatet föll dock hela 39 procent. Prispress och de nya tarifferna anges som skäl. Kostnadsbesparingar i miljardklassen är att vänta, skriver Samuelsson.

2 tim
Läs mer om Rapportfloden