Hem
Rune Andersson, Ilmar Reepalu, Carl Bennet (arkivbilder) (TT)

”Välfärden behöver fler företagare – inte färre”

Det förslag om vinsttak för välfärdsbolag som regeringens utredare Ilmar Reepalu fört fram i sin utredning kommer ”oundvikligen leda till en massavveckling av välfärdsleverantörer” i Sverige. Det skriver näringslivstopparna Rune Andersson och Carl Bennet i en debattartikel i Aftonbladet. 25 procent, motsvarande 4 500 företag, kommer att avvecklas mer eller mindre direkt, menar de och hänvisar till en ännu opublicerad granskning gjord av revisionsföretaget PWC.

Enligt debattörerna saknar Reepalu förståelse för hur ett företag fungerar och hans förslag bör därför ”förpassas till historiens skräphög”: ”Svensk välfärd behöver fler hårt arbetande företagare – inte färre.”

bakgrund
 
Vinster i välfärden
Wikipedia (sv)
Vinster i välfärden eller välfärdsvinster är ett tema inom den svenska politiska debatten och samhälleliga debatten, som tagit allt större utrymme på 2010-talet. Debatten handlar om vinstuttag till ägare, exempelvis aktieutdelning, bör förhindras eller begränsas för företag vars verksamhet finansieras av skattemedel och som verkar inom vissa privatiserade brancher där offentlig sektor tidigare har haft monopol. Det kan exempelvis gälla vårdföretag enligt Lagen om valfrihetssystem, och friskolor som inte drivs av icke vinstdrivande organisationer. Motståndare till begränsing av välfärdsvinster föreslår istället att kvalitetskrav bör ställas på den vård eller undervisning som företagen levererar, och att tillsynsmyndigheter bör göra regelbundna kontroller och kunna besluta om förstatligande av verksamhet som inte uppfyller kraven. Som bakgrund till den svenska debatten hänvisas ofta till Caremaskandalen, som är benämningen på en intensiv mediarapportering och samhällsdebatt från oktober 2011 till våren 2012 som hade Carema Cares verksamhet i fokus. Skandalen resulterade i bland annat 4000 artiklar på tre månader, en rapport från Timbro och interpellationer i riksdagen. I en undersökning genomförd av SOM-institutet vid Göteborgs universitet i mitten av april 2013 visade att en majoritet av svenska folket ansåg att vinstutdelning inte ska tillåtas inom skattefinansierad verksamhet, som vård, skola och omsorg. Efter detta har nya undersökningar visat att motståndet har minskat. undersökningen som gjordes 2014 hade andelen negativa till vinstutdelning sjunkit med tolv procentenheter. Bland de politiska partierna har frågan om vinster i välfärden varit delad. Vänsterpartiet har företrätt en förbudslinje, socialdemokraterna anförde att kvalitén inom välfärden var viktigare än vinstfrågan, och de borgerliga partierna menat att ett förbud inte är möjligt eller önskvärt utan att det är bättre att fokusera på kvalitetsfrågor inom hela välfärden. Efter socialdemokraternas och miljöpartiets kongresser 2013 har även de partierna intagit en mer kritisk hållning till vinstuttag i välfärden. En följd av budgetsamarbetet med Vänsterpartiet efter valet 2014 är att Socialdemokraterna tvingades tillsätta den så kallade Reepalu-utredningen med uppgift att utreda hur vinsterna i välfärden ska kunna stoppas.

Om skribenterna

• Rune Andersson, ordförande för Mellby Gård Ab

• Carl Bennet, ordförande för Getinge Ab

Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen