Väljare i Nigeria. AFOLABI SOTUNDE / TT NYHETSBYRÅN
Valet i Nigeria

Vallokalerna gapar tomma: ”Jag vill inte riskera livet”

Valdeltagandet i dagens delstatsval i Nigeria ser ut att bli lågt, rapporterar Al Jazeera som har besökt flera vallokaler över hela landet.

– Jag kom hit för att rösta men lokalen är helt tom som du ser. Det låga valdeltagandet är ett tecken på människors låga förtroende för processen, säger väljaren Mary Suleiman till tv-kanalen.

I presidentvalet för en dryg månad sedan deltog 35 procent av de röstberättigade. Våldsamheterna och anklagelserna om valfusk då har skrämt iväg många av väljarna i dag, säger väljaren Chinedu Obiora.

– Jag litar inte på valsystemet och jag vill inte riskera livet i dag. Så jag stannar hemma med min familj och följer det på tv, säger han.

Toppnyheter

Jaroslav Lavryniv och Olexsandr Traiduk misstänks för mordet på Gert-Inge Bertinsson.  Polisen.
Misstänkta mordet på Gert-Inge

Polisen går ut med namn och bild på Gert-Inges misstänkta mördare

Nu går polisen ut med namn och bild på de två män som misstänks för mordet på Gert-Inge Bertinsson, 70 i Markaryd. Det är Yaroslav Lavryniv och Olexsandr Traiduk som polisen nu söker upplysningar om. De två misstänks ha flytt till sitt hemland Ukraina.

– Man ska inte utsätta sig för fara. Jag konstaterar att de här två är efterlysta misstänkta för mord och då ska man inte ingripa själv utan kontakta polisen, säger Robert Loeffel, pressinformatör hos polisen, till Kvällsposten.

Samtidigt söker man uppgifter om Bertinssons guldfärgade bil som misstänks ha stulits i samband med mordet. Polisen har anledning att tro att den är falskskyltad.

De två männen förekommer också i utredningen kring försvinnandet av en 80-årig man i Västerbotten, där Gert-Inges stulna bil också setts till, skriver Aftonbladet.

1 tim
Montage. TT
undefined

Bärföretagaren säker: ”Mötte gärningsmännen”

Männen som misstänks ha mördat Gert-Inge Bertinsson kan ha flytt till Ukraina via Västerbotten och sedan över gränsen till Finland.

I helgen spärrades ett hus av i västerbottniska Adak, samma område som Bertinssons bil har setts omskyltad med falska plåtar. Ägaren av huset som driver ett bärplockningsföretag är säker på att han mött de misstänkta gärningsmännen, berättar han för Aftonbladet.

– Jag träffade först tre av dem vid affären och de berättade att de ville plocka bär. Men de hade ingen bil så jag förklarade att de inte kan arbeta här utan bil när de ska frakta bären ur skogen. Samtliga var från Ukraina, säger han till tidningen.

2 tim
Gert-Inge Bertinsson/polisens sökarbete i Markaryd. Arkivbild. Privat/TT
undefined

Bilen i Gert-Inge-fallet har setts där åldring saknas

Samma bil som stals efter det misstänkta mordet på 70-åriga Gert-Inge Bertinsson Markaryd i Småland, har synts i trakterna i Malå i Västerbotten, där en 80-årig man varit försvunnen sedan i början av augusti, skriver Norran.

– Det är konstaterat att den bil som stals i samband med mordet är samma bil som synts i trakterna av Adak i Malå i början av augusti, säger Johann Kristiansson vid polisen i Skellefteå, till tidningen.

80-åringens försvinnande utreds nu som misstänkt människorov, även om det inte finns något som tyder på att mannen utsatts för brott.

Igår 15:31
Läs mer om Misstänkta mordet på Gert-Inge
Matteo Salvini och Giuseppe Conte. ANDREAS SOLARO / AFP
Italiens nya regering

Guiseppe Conte avgår – bakslag för Matteo Salvini

Italiens premiärminister Giuseppe Conte meddelar inför senaten att han avgår, skriver AFP. Han kommer nu att lämna in sin avgångsansökan till presidenten.

Conte inledde sitt tal inför senaten med att säga att det är ”ansvarslöst” av vice premiärminister Matteo Salvini att utlösa denna kris.

– Salvini visar att han följer sina egna intressen och sitt partis intressen. Hans val innebär en seriös risk för landet, sa han.

Att Conte självmant avgår beskrivs som ett bakslag för Salvini som önskar ett nyval. Detta eftersom det nu blir upp till presidenten att bestämma huruvida han vill utlysa ett nyval eller sondera terrängen för en ny regering.

1 tim
Matteo Salvini med flera.  Alberto Pellaschiar / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
undefined

Avgår Conte behåller han viss politisk legitimitet

I dag samlas den italienska senaten för att lyssna till premiärminister Giuseppe Contes syn på den politiska krisen i landet, skriver TT. Om Conte avgår självmant går vice premiärminister och inrikesminister Matteo Salvinis förhoppning om ett nyval i kras. Men om Conte behåller sin position kan Salvini hålla en misstroendeomröstning om premiärministern och sin egen regering. Om Conte förlorar så faller regeringen.

– Traditionen säger att om premiärministern blir nedröstad så bör landet gå till nyval. Om Conte däremot avgår självmant behåller han till viss del sin politiska legitimitet, säger statsvetaren Fabio Cristiano, vid Lunds universitet, till TT.

Den politiska krisen i Italien uppstod i början av augusti då regeringskoalitionen bestående av främlingsfientliga Lega och antietablissemangspartiet Femstjärnerörelsen inte kunde enas om satsningar på höghastighetståg.

Idag 05:41
Läs mer om Italiens nya regering
Irans utrikesminister Mohammad Javad Zarif vid en presskonferens med Sveriges utrikesminister Margot Wallström Maja Suslin/TT / TT NYHETSBYRÅN
Kärnavtalet med Iran

Analys: Kärnavtalet högst upp på mötesagendan

Den iranske utrikesministerns besök i Sverige präglas av de alltmer spända relationerna mellan Iran och USA och det upptrappade läget i Persiska viken. Det skriver SVT:s Mellanösternkorrespondent Stina Blomberg i en analys.

Hon menar att kärnenergiavtalets överlevnad står högst upp på agendan under Javad Zarifs besök i Stockholm.

Sveriges Radios Mellanösternkorrespondent Cecilia Uddén tror att syftet med Zarifs besök är att samla stöd inom EU efter att USA förra året drog sig ur avtalet.

David Wainer skriver i en analys i Washington Post att sommarens upptrappade konflikt mellan Iran och USA riskerar att hota stabiliteten i hela Mellanöstern vilket är en anledning till att europeiska länder försöker att rädda kärnenergiavtalet.

8 min
Utrikesminister Margot Wallström  Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Wallström om mötet med Zarif: ”Rakt och uppriktigt”

Utrikesminister Margot Wallström (S) säger på en pressträff att hon har haft ett rakt och uppriktigt samtal med Irans utrikesminister Javad Zarif.

De båda ministrarna har diskuterat utmaningar som Iran och Mellanöstern står inför, bland annat mänskliga rättigheter och Irans kärnavtal.

– Vi har diskuterat behandlingen av fackliga ledare, journalister och kvinnorättsförsvarare – och situationen för homosexuella, säger Wallström, som samtidigt konstaterade att situationen för mänskliga rättigheter i landet inte förbättrats.

Margot Wallström och Zarif skakade inte hand med varandra när de möttes, skriver Expressen.

2 tim
Läs mer om Kärnavtalet med Iran
Flyktingsituationen Flykten till Europa
Open Arms utanför ön Lampedusa. Salvatore Cavalli / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Flyktingsituationen Flykten till Europa

Spanien skickar hjälp: Tar migranterna till Mallorca

Spanien kommer att skicka ett fartyg till den italienska ön Lampedusa för att hämta de över 100 migranter som finns ombord på räddningsfartyget Open Arms, skriver Reuters.

Fartyget kommer att nå Lampedusa inom tre dagar och därefter ska migranterna föras till Palma i Mallorca.

Tidigare i dag beskrevs situationen ombord som allt mer kritisk och flera personer kastade sig överbord.

1 tim
Migranter på Open Arms. Francisco Gentico / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
undefined

Läkare om situationen: De lever staplade på varandra

De 107 migranter som befinner sig ombord på räddningsfartyget Open Arms har nått en bristningsgräns när det kommer till deras medicinska och psykologiska tillstånd, varnar läkare enligt The Guardian.

– Migranterna lever staplade ovanpå varandra; det finns ingen möjlighet att gå, säger läkare som besökt migranterna ombord.

Personerna ombord på fartyget, som ligger utanför den italienska ön Lampedusa, har nekats att gå i land av den italienska regeringen.

Igår 15:56
Läs mer om Flyktingsituationen
Bilder på explosionsplatsen, Garnisonen, Linköping.  Jeppe Gustafsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Utrymningen i Linköping

Polisen utreder samband med tidigare sprängning

Polisen ska utreda om det finns kopplingar mellan nattens sprängning och den kraftiga explosion som skedde på Ådalagatan i Linköping i juni.

– När man hittar sprängmedel i Linköping och det tidigare har skett en explosion är det självklart att vi är angelägna om att titta på om det finns ett samband, säger Daniel Axelsson, chef för avdelningen för grova brott, på en presskonferens.

Båda händelserna kommer nu att utredas av samma avdelning inom polisen.

2 tim
Christian Winkler. Jeppe Gustafsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Polisen: ”Någon form av sprängmedel på mopeden”

Polisen i Linköping höll på tisdagen en pressträff om nattens explosion.

– I går skulle en stulen moped lämnas ut till sin ägare, då upptäcktes att någon typ av sprängmedel fanns i mopeden, berättar polisen Christian Winkler.

I samband med detonationen av mopeden sprängdes också ett av polisens förråd.

– Jag förstår om Linköpingsborna känner oro, säger polisen på en pressträff.

Polisen är fortsatt förtegen om hur själva explosionen inträffade.

– Detaljfrågor runt hur nationella bombskyddet går till väga kan jag inte gå in på, säger Winkler.

Explosionen både hördes och kändes en bra bit från platsen. Händelsen utreds som förberedelse till allmän ödeläggelse.

6 tim
Bilder på explosionsplatsen. Jeppe Gustafsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Kraftig explosion i natt: ”Gick inte helt enligt plan”

Ett polisförråd förstördes och flera andra byggnader skadades i explosionen vid Garnisonen i Linköping, skriver SVT Nyheter. Explosionen inträffade vid midnatt i natt i samband med Nationella bombskyddets arbete. Flera i Linköping vaknade av smällen, enligt kanalen, och fönsterrutor på angränsande byggnader krossades.

– Det gick inte helt enligt plan och föremålet detonerade men vi hade tagit höjd för det och är glada över evakueringen nu, säger polisens presstalesperson Erik Terneborn till Corren.

Området hade varit avspärrat sedan 13-tiden i går då ett misstänkt föremål anträffades. Föremålet förvarades i polisförrådet, där explosionen inträffade.

Polisen vill inte gå in på vad det var för ett föremål, men enligt uppgifter till Aftonbladet rör det sig om en moped som var fylld med sprängdeg.

Idag 03:31
Läs mer om Utrymningen i Linköping
Dagens börs

Wall Street inleder nedåt – Bayer-köp tynger Elanco

Wall Street följer upp måndagens uppgångar i rött. Vid börsöppning ligger ledande index som följer.

• S&P 500: −0,2 %
• Nasdaq: −0,2%
• Dow Jones: -0,7%

Inför börsöppning har byggvarukedjan Home Depot, varuhuskedjan Kohl’s, medicinteknibolaget Medtronic och kinesiska sociala medier-jätten Baidu alla rapporterat.

Baidu, som är noterat på Nasdaq, stiger 5,2 procent efter att tillväxten för streamingplattformen Iqiyi varit bättre än väntat. Baidu varnade i samband med rapporten för att annonsintäkterna är under högre press.

Under tisdagen stod det klart att pressade tyska läkemedelsjätten Bayer säljer sin djurvårdsenhet till amerikanska Elanco för 7,6 miljarder dollar. Elanco betalar 5,3 miljarder kontant och resterande i aktier, vilka Bayer kommer att sälja av över tid. Elancos aktie är ner över 5 procent i förhandeln.

Inför börsöppning har ordföranden för den amerikanska finansmyndigheten FTC, Joseph Simons, sagt i en intervju med FT att det kan vara svårare att stycka Facebook om bolaget integrerar förvärven Instagram och Whatsapp.

Apple planerar att spendera mer än 6 miljarder dollar på innehåll till sin Apple TV+, enligt samma tidning. Sedan tidigare ska innehållsbudgeten ha legat på 1 miljard dollar.

Facebook ligger efter öppning på minus 0,7 procent, Apple stiger 0,5 procent.

10 min
undefined

Stockholmsbörsen åter över nollan efter nedtur

Stockholmsbörsen fick en svängig start på tisdagen, men indexen höll sig ovanför nollstrecket största delen av förmiddagen. Vid 16.00 vände trenden och indexen såg ut som följer:
• OMXS30: -0,3%
• OMXSPI: −0,2%

Electrolux steg mest av storbolagen på OMXS30-listan och var upp 2,4 procent. Astra Zeneca låg under morgonen i topp på storbolagslistan efter positiva resultat från en fas 3-studie. Aktien var upp runt 1,6 procent.

Under morgonen bekände flera bolag färg för andra kvartalet. Pressade speltillverkaren Starbreeze visade upp en förlust på 60 miljoner kronor. Däremot ökade omsättningen, tack vare försäljningen av rättigheterna till två spel. Aktien är ner 6,3 procent.

Medicinteknikbolaget Raysearsch ökade samtidigt både omsättning och vinst, vilket beskrivs som ett resultat av en tidigare marknadsoffensiv. Aktien var upp över 19 procent

New Wave presenterade å sin sida en högre omsättning jämfört med andra kvartalet i fjol, men rörelsemarginalen krympte något. Aktien sjönk 4,7 procent.

Under morgonen gav sig flera analyshus på Catena Medias aktie i sina aktierekommendationer. Catena Media, som levererade en svagare kvartalsrapport än väntat i går, får sänkt riktkurs av Nordea, ABG Sundal Collier och Pareto. ABG behåller dock sin köprekommendation för aktien, medan Pareto sänker till behåll (köp). Aktien steg runt 4 procent på morgonen, men vände sedan neråt till −4,9 procent.

Idag 07:21
En kvinna passerar skyltar med börsinformation vid ett finanshus i Tokyo på tisdagen  Koji Sasahara / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Små rörelser i Asien på optimism om stimulanser

De flesta asiatiska marknaderna stiger svagt på torsdagsmorgonen. Precis som i går så är det hopp om stimulanser från regeringar och centralbanker kombinerat med nytt ljus i handelsförhandlingarna som pekas ut som de huvudsakliga drivkrafterna.

Bland veckans kalenderhöjdpunkter finns ett tal av Fedchefen Jerome Powell i Jackson Hole. Om Powell inte signalerar att en ny räntesänkning är på väg så kan det leda till kursfall, tror Jeffrey Halley, analytiker vid Oanda.

– Finansmarknaderna kan vara på väg mot en elak korrektion framåt slutet av veckan, säger han AFP.

Men än så länge är humöret mestadels gott och strax efter klockan 05 svensk tid var läget följande:


• Nikkei: +0,4%
• Shanghai: +0,1 %
• Shenzhen: +0,3%
• Hongkong: −0,1 %
• Kospi: +0,6%

Idag 03:46
Läs mer om Dagens börs