Hem
Arkivbild. Demonstranter med en bild på den fängslade PKK-ledaren Abdullah Öcalan. (Björn Larsson Ask/TT / TT NYHETSBYRÅN)

Vänsterpartiet vill ta bort PKK från EU:s terrorlista

Vänsterpartiet ska arbeta för att få bort kurdiska PKK från EU:s lista över terrororganisationer, skriver TT. Partistyrelsen, som anser att förslaget legitimerar listan, kördes därmed över på kongressen.
Sedan tidigare är Vänsterpartiet kritiskt till att EU:s regeringar terrorstämplar vissa organisationer. Beslutet att avgöra vad som är terrorism ska tas i domstolar, menar man.

bakgrund
 
Kurdistans arbetarparti, PKK
Wikipedia (sv)
Kurdistans arbetarparti, Partiya Karkerên Kurdistan eller Kurdistanê, vanligen omnämnt med sin kurdiska förkortning, PKK (Partiya Karkerên Kurdistanê), är en kurdisk terroristklassad organisation i Turkiet. Från 1984 till 2013 stred PKK mot Turkiet i det som kallats kurdkonflikten för mänskliga rättigheter och självstyre för den kurdiska folkgruppen i Turkiet som består av 10-25 % av befolkningen och som under årtionden utsatts för statlig repression. Gruppen grundades 1978 i byn (utanför Lice) av en grupp kurdiska studenter under ledning av Abdullah Öcalan. PKK:s ideologi var ursprungligen en blandning av revolutionär socialism och kurdisk nationalism och syftade till att grunda en oberoende, marxist–leninistisk stat i området som skulle komma att kallas Kurdistan. Sedan han greps och fängslades 1999 har PKK:s ledare Abdullah Öcalan övergett marxism-leninismen, och drivit partiet till att anta hans nya politiska plattform kallad "demokratisk konfederalism" (starkt influerad av den frihetliga socialismens tankar om kommunalism) och därmed överge sina tidigare krav på grundandet av ett självständigt land. I maj 2007 medverkade tidigare PKK-medlemmar i bildandet av Koma Civakên Kurdistan, KCK, en paraplyorganisation för kurder i Turkiet, Iran, Irak och Syrien. 20 mars 2005 beskrev Öcalan behovet av en demokratisk konfederalism och fortsatte: "Den demokratiska konfederalismen i Kurdistan är inte ett statligt system, utan det demokratiska systemet för ett folk utan en stat... det får sin makt från folket och anpassar sig för att bli självständigt inom varje område, inklusive ekonomin." År 2013 utropade PKK eldstillestånd och började långsamt dra tillbaka sina styrkor till irakiska Kurdistan som en del av den så kallade fredsprocessen mellan PKK och turkiska staten. Namnet PKK används omväxlande för sin beväpnade gren Folkets försvarsstyrkor, tidigare känt som Kurdistans nationella frihetsarmé. PKK är internationellt klassat som en terrororganisation av flera stater och organisationer, däribland NATO och EU. Emellertid har länder som Indien, Kina, Ryssland, Schweiz och Egypten inte klassat PKK som terrororganisation.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen