Vapenvila i Syrien inledd – bomber föll in i det sista
Efter en helg som präglats av flyganfall ska en veckolång vapenvila nu, från klockan 18 på måndagen, råda.
USA och Ryssland enades i slutet av förra veckan om en fredsplan för Syrien och presidenten Bashar al-Assad har sagt sig välkomna avtalet. Samtidigt är det oklart om rebellgrupperna kommer foga sig efter beslutet, skriver BBC.
Oppositionella Fria syriska armén har i ett uttalande som skickats till USA lovat att samarbeta, men samtidigt uttryckt oro över att regimen ska gynnas.
Alexander Atarodi, Mellanösternexpert på Sida, pekar på vapenvilans bräcklighet.
– Det krävs bara att en liten grupp bryter vapenvilan, då är vi tillbaka i samma helvete, säger han till SvD.
bakgrund
Syriska inbördeskriget
Wikipedia (sv)
Syriska inbördeskriget är en pågående väpnad konflikt mellan syriska regeringstrupper, ledda av president Bashar al-Assad, och stridande från olika oppositionella grupperingar. Konflikten inleddes under den arabiska våren med de första lokala missnöjesyttringarna i januari 2011, vilka i mitten av mars växte till organiserade landsomfattande protester. Protesterna gällde till en början krav på demokratisering, stopp på den utbredda korruptionen, respekt för de mänskliga rättigheterna och ett slut på Assadregimens 40-åriga envälde, och möttes med omfattande våld av polis, säkerhetsstyrkor och militär. Under konfliktens gång växte inblandningen från utländska intressegrupper och Syrien såg ett inflöde av pengar och vapen från utlandet. Strider pågår på flera fronter mellan regimstyrkor och en lång rad olika organiserade rebellgrupper (med ett inte obetydligt inslag av utländska stridande), som i sin tur också strider mot varandra. Det ursprungliga motivet till proteströrelsen – demokratisering av Syrien – spelar numera en mindre roll, religiösa och etniska orsaker har istället trätt fram.
I november 2013 uppskattade FN att minst 120 000 människor hade dödats under konflikten. Tre miljoner beräknades ha flytt till grannländer och sex och en halv miljon var på flykt inom landet 2015. Hälften av alla syrier var i behov av hjälp utifrån för att överleva.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen