Nazistiska Nordiska motståndsrörelsen demonstrerar i Falun på första maj 2017. Ulf Palm/TT / TT NYHETSBYRÅN
NMR-granskningen

Var fjärde NMR-medlem dömd för våldsbrott

Varannan medlem i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen, NMR, är dömd för brott. En fjärdedel av de mest aktiva medlemmarna har dömts för grova våldsbrott som till exempel dråp och grov misshandel, visar en granskning från Sveriges Radio.

– De som begår våldshandlingar får nästan hjältestatus, för då har de ju agerat i den här kampen eller vad de nu vill kalla det, säger Esa Henrik Holappa, tidigare chef för den finska grenen av NMR, till SR.

I granskningen ingår 178 personer som bedömts ha varit de mest aktiva under 2017. Företrädare för NMR har inte velat ställa upp på intervjuer.

Toppnyheter

ULF PALM / TT / TT NYHETSBYRÅN
Politikernas kvitton

Erik Bengtzboe (M) lämnar riksdagen efter skandalen

Riksdagsledamoten Erik Bengtzboe (M) lämnar sin riksdagsplats, uppger han för TT.

Bengtzboe lämnar efter Aftonbladets granskning av hans boendesituation där det framkom att han fått ut 158 000 kronor genom att uppge att han bor i sin mammas fritidshus i Nyköping. Han har samtidigt uppgett att bostadsrätten i södra Stockholm – där hans familj är skriven – är en övernattningslägenhet.

– Jag tror stenhårt på Moderaterna och våra idéer men det är uppenbart att mitt misstag gör det svårt för mig att verka fullt ut som ledamot i riksdagen, säger Bengtzboe till TT.

Enligt Bengtzboe har det handlat om slarv från hans sida och att han missat att uppdatera sin folkbokföringsadress.

2 tim
Moderatledaren Ulf Kristersson.  Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Politikernas kvitton

M-ledaren välkomnar avgång: ”Rätt slutsats”

Moderatledaren Ulf Kristersson tycker det är bra att Erik Bengtzboe (M) lämnar sin riksdagsplats.

”Jag tycker att Erik Bengtzboe har dragit rätt slutsats när han nu lämnar sina politiska förtroendeuppdrag och därmed tar ansvar för de fel han har begått” skriver M-ledaren i en kommentar till TT.

Under påskhelgen kom besked om att Bengtzboe avgår från uppdraget som vice ordförande i riksdagens arbetsmarknadsutskott, och därmed rollen som M:s talesperson för arbetsmarknadsfrågor.

Bengtzboe lämnar efter Aftonbladets granskning av hans boendesituation där det framkom att han fått ut 158 000 kronor genom att uppge att han bor i sin mammas fritidshus i Nyköping. Han har samtidigt uppgett att bostadsrätten i södra Stockholm – där hans familj är skriven – är en övernattningslägenhet.

32 min
Läs mer om Politikernas kvitton
Sverigedemokraternas Oscar Sjöstedt, ekonomisk-politisk talesperson, Jimmie Åkesson, partiledare, Katja Nyberg och Clara Aranda presenterar partiets budget under en pressträff i riksdagens presscenter.  Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Oppositionens budgetförslag

SD:s vårbudget: Mer till psykiatrin, nej till flygskatt

Sverigedemokraterna presenterade i dag sin vårbudgetmotion. Partiet vill att kriminalvården ska få ett tillskott på 500 miljoner kronor, vilket går att jämföra med regeringens löfte om 300 extra miljoner till myndigheten i år.

Förutom kriminalvården lyfter SD den psykiska ohälsan som ett prioriterat område. Här säger partiet nej till regeringens besparing i år på 90 miljoner kronor. För de kommande tre åren vill SD satsa 800 miljoner kronor extra per år för att möta den psykiska ohälsan.

SD föreslår även 300 miljoner kronor mer till kommunsektorn i år och 6 miljarder de kommande tre åren, samt mer pengar till bland annat inlandsbanan och Österleden.

SD föreslår även att Sverige ska hyra fängelseplatser utomlands, vilket partiet lyfte på SvD Debatt i morse.

3 min
Ulf Kristersson och Ebba Busch Thor  TT
Oppositionens budgetförslag

M och KD lägger gemensam budgetmotion

Moderaterna och Kristdemokraterna lägger fram en gemensam motion med förslag på ändringar i regeringens vårändringsbudget, skriver TT.

Partierna vill ge mer pengar till polis och äldreomsorg och sparar istället på bland annat klimatsatsningar.

Regeringens vårändringsbudget innebär förändringar i den M-KD-budget för 2019 som riksdagen antog i december, innan regeringsförhandlingar efter valet var klara.

Ekots politiska kommentator Fredrik Furtenbach skriver på Twitter att de båda oppositionspartierna för kommande år kommer att ha separata ekonomiskpolitiska förslag.

4 tim
Jimmie Åkesson  TT
Oppositionens budgetförslag

SD: Sätt svenska fångar i fängelse i andra EU-länder

Opinion Sverige bör hyra fängelseplatser hos andra EU-länder med en lägre kostnad. Det skriver SD-ledaren Jimmie Åkesson och tre andra partiföreträdare på SvD Debatt.

Förslaget är en del av partiets satsning på kriminalvården som presenteras i partiets vårbudget i dag. I debattartikeln föreslår SD ett tillskott på 500 miljoner som ska täcka upp för de mest akuta problemen.

På sikt tror man dock att förslaget med hyrda fängelseplatser i andra länder kan minska kriminalvårdens kostnader.

”Det är varken rättvist eller hållbart att Sverige lägger mer än sju gånger så mycket mer pengar på fängelseplatser än vad andra länder gör. Vi menar att det är resurser som i stället skulle kunna användas för att bland annat stärka välfärden”, skriver de i debattartikeln.

5 tim
Läs mer om Oppositionens budgetförslag
Jonas Sjöstedt, Stefan Löfven och Annie Lööf.  TT
Överenskommelsen

Sjöstedts hot till Löfven: Redo att fälla regeringen

Vänsterledaren Jonas Sjöstedt säger att hans parti är beredda att fälla regeringen om man lägger ett förslag om förändringar i arbetsrätten, rapporterar Aftonbladet.

– Vi är beredda att väcka misstroende, så mitt bestämda råd till Löfven är, begrav det där djupt i en byrålåda, säger Sjöstedt till tidningen.

I dag stod det klart att regeringen tillsätter en utredning om förändringar i arbetsrätten, vilket går i linje med januariavtalet som regeringen slöt med C och L.

1 tim
Ylva Johansson  Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
Överenskommelsen

Regeringen föreslår nya direktiv för Las i utredning

Regeringen kommer att tillsätta en utredning som ska se över delar av arbetsrätten. Utredningen får i uppdrag att titta på tydligt utökade undantag från turordningsreglerna, sist in fört ut, samt lägre kostnader vid uppsägningar.

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) säger till TT att beslutet har föregåtts av intensiva förhandlingar.

– Det är smärtsamt för oss, säger hon.

Utredningen görs i enlighet med Januariavtalet som slöts mellan regeringen, C och L

4 tim
Ylva Johansson (S) och LO-borgen i Stockholm. Arkivbilder. TT
Överenskommelsen

Källor: Regeringen på väg att spika ändrad arbetsrätt

Regeringen har spikat en utredning om arbetsrätt som kommer att göra det lättare att säga upp anställda och som ger fler undantag i Las. Det uppger källor för Aftonbladet.

Tidningen skriver att frågan är mycket svår inom S, särskilt när det kommer till de fackliga leden. Flera reagerar nu på hur partiet är villigt att inskränka arbetsrätten.

– Otroligt att man gör det här inte ens en vecka före första maj, arbetarrörelsens egen dag, säger en S-källa till Aftonbladet.

Enligt den överenskommelse som regeringen gjort med C och L ska en modernisering av Las, lagen om anställningsskydd, genomföras till 2021.

Igår 20:08
Läs mer om Överenskommelsen
Rysslands president  Vladimir Putin presenterar ett koreanskt svärd för Nordkoreas diktator Kim Jong Un under deras möte i Vladivostok. TT
Nordkoreakrisen

Putin efter mötet: Kim Jong-Un behöver garantier

Rysslands president Vladimir Putin säger sig vara nöjd med mötet med Nordkoreas diktator Kim Jong-Un i Vladivostok. Enligt Putin var det ett öppet samtal där Nordkoreas ledare pratade om det spända läget på Koreahalvön. Nordkorea är enligt den ryska ledaren redo att nedrusta men Putin betonade att Pyongyang behöver garantier för säkerhet och självständighet.

Putin uppger att han kommer diskutera mötets innehåll med Kina och med USA – det sistnämnda på Kims direkta uppmaning enligt Putin.

Efter mötet kom inga formella överenskommelser.

10 min
Putin och Kim. YURI KADOBNOV / AFP
Nordkoreakrisen

Här möts Putin och Kim för samtal i Ryssland

Rysslands president Vladimir Putin är framme i Vladivostok där han för första gången träffar Nordkoreas diktator Kim Jong-Un, rapporterar internationella medier.

Samtalen väntas behandla säkerhetspolitik och de internationella sanktionerna mot Nordkorea. En annan fråga är de nordkoreanska gästarbetarna i Ryssland, skriver AFP. Sanktioner gör att de omkring 10 000 gästarbetarna måste ha lämnat Ryssland vid årsskiftet.

För Nordkorea är export av arbetskraft en av de viktigaste inkomstkällorna eftersom arbetarna skickar hem lönerna till regimen och Pyongyang har därför upprepade gånger uppmanat Ryssland att fortsätta med anställningarna efter att tidsfristen löpt ut.

Idag 04:18
SHAMIL ZHUMATOV / TT NYHETSBYRÅN
Nordkoreakrisen

Putin: Vill stärka positiv utveckling på Koreahalvön

Vladimir Putin stödjer de pågående försöken till nedtrappning på Koreahalvön och vill stärka de ekonomiska banden. Det sa Rysslands president när han mötte Nordkoreas diktator Kim Jong-Un i Vladivostok. Mötet är det första mellan de båda ledarna.

– Jag är övertygad om att ert besök i Ryssland [...] kommer att hjälpa oss att bättre förstå hur vi kan lösa situationen på Koreahalvön och vad Ryssland kan göra för att stötta den positiva processen som pågår, sa Putin innan de båda inledde dagens samtal.

Idag 04:44
Läs mer om Nordkoreakrisen
Federica Mogherini, arkivbild. Fabrice Coffrini / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Maktskiftet i Ukraina

EU-kritik mot Putin: Attack mot Ukrainas suveränitet

Ryssland attackerar Ukrainas suveränitet genom sitt beslut att förenkla processen för invånare i de separatistkontrollerade områdena av landet att få medborgarskap. Det säger en talesperson för EU:s utrikeschef Federica Mogherini enligt Reuters.

I uttalandet kräver EU att Ryssland upphör med sina försök att ”stabilisera Ukraina och förvärra konflikten”.

Även Tyskland och Frankrike reagerar kritiskt på president Vladimir Putins initiativ. Det undergräver Minskavtalet från 2015 som skulle skapa förutsättningarna för en fredlig lösning i östra Ukraina, skriver Tysklands utrikesdepartement i en kommentar.

34 min
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj. GENYA SAVILOV / AFP
Maktskiftet i Ukraina

Efter valet: Ukraina inför lag för att stärka ukrainska

På torsdagen röstade Ukrainas parlament igenom en lag som som ska stärka det ukrainska språket i landet, skriver AFP. Bland annat ska alla myndigheter alltid kommunicera på ukrainska och lagen ska också öka andelen tv-program och radioprogram på ukrainska.

Omröstningen kommer tätt inpå att rysktalande Volodmyr Zelenskyj valts till president i Ukraina och den nya lagen vänta uppröra den Rysslandsspråkiga befolkningen och Ryssland.

2 tim
Arkivbild. Donetsk i östra Ukraina, 2014. Evgeniy Maloletka / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Maktskiftet i Ukraina

Ryska pass erbjuds till invånarna i östra Ukraina

Det ska bli lättare för personer som bor i de separatistiska territorierna i östra Ukraina att få ryska pass. Rysslands president Vladimir Putin har skrivit under ett dekret som ger invånarna i Donbassområdet en snabb väg till medborgarskap, rapporterar internationella medier.

Putins agerande ses som en utmaning riktad mot Ukrainas nyvalde president Volodymyr Zelenskyj, enligt BBC. Företrädare för Zelenskyj har i ett inlägg på Facebook kallat Ryssland för en ”angriparstat som för krig mot Ukraina”.

– Vi har ingen önskan om att skapa problem för den nya ukrainska ledningen, säger Putin.

3 tim
Läs mer om Maktskiftet i Ukraina
Trumps USA Primärvalen 2020
Trumps USA Primärvalen 2020

Joe Biden utmanar Trump 2020: ”Allt står på spel”

Den tidigare vicepresidenten Joe Biden ställer upp i det amerikanska presidentvalet 2020. Det är hans tredje försök att nå det högsta ämbetet.

– Det är dags för ett respekterat ledarskap på världsscenen och ett värdigt ledarskap på hemmaplan, säger han i den video där han lanserar sin kandidatur.

76-åringen räknar med stöd från arbetarrörelsen och ses som den aspirant som kanske har bäst chanser att besegra USA:s president Donald Trump.

I videon Biden publicerat går han hårt åt Trump.

– Om vi ger Donald Trump åtta år i Vita huset kommer han för alltid och i grunden att ändra det här landets karaktär, säger Biden och tillägger:

– Allt som har gjort Amerika till Amerika står på spel.

Biden är den 20:e demokraten som hittills meddelat sin presidentkandidatur, skriver CNN.

2 tim
Biden på ett valmöte den 18 april. JOSEPH PREZIOSO / AFP
Trumps USA Primärvalen 2020

Källor: Biden meddelar sin kandidatur på torsdag

Den forne vicepresidenten Joe Biden kommer att meddela sin kandidatur för att bli president på torsdag, uppger källor för flera amerikanska medier.

Biden har bidat sin tid och väntat länge på att kasta sig in i Demokraternas primärvalsrace. Enligt AP har han säkrat stöd från bland andra det största brandmansfacket i USA.

I och med kandidaturen seglar 76-åringen upp som en av favoriterna till att utmana Donald Trump i presidentvalet 2020.

23 apr
Läs mer om Trumps USA

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund
Illustrationsbild från ett annat tillfälle.  Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Svenska brottsbekämpningen

Kraftig minskning av ungdomsrån i Malmö

Antalet anmälda rån mot ungdomar har minskat kraftigt i Malmö de senaste tio åren, rapporterar SVT Skåne.

I hela landet är Malmö den stad som har näst flest rån mot unga under 18, men ett trendbrott har skett. Richard Ekberg, gruppchef för ungdomsutredningarna hos Malmöpolisen, säger till tv-kanalen att det gäller att ha kunskap om kriminella individer.

– Att vi vet vem de är, och att de vet att vi vet, avhåller kanske vissa från att begå brott.

2009 utsattes 298 ungdomar i Malmö för rån. Förra året hade den siffran sjunkit till 120.

10 min
Morgan Johansson  Susanna Pettersson Öste/TT / TT NYHETSBYRÅN
Svenska brottsbekämpningen

Regeringen föreslår skärpt straff för mord

Regeringen vill att fler ska dömas till livstids fängelse för mord, rapporterar Ekot.

Vid dagens regeringssammanträde kommer man att fatta beslut om ett konkret förslag som bland annat ska ange ett antal omständigheter i Brottsbalken som ska ses som skäl för livstids fängelse vid mord.

– Man kommer att öka andelen livstidsdomar från ungefär 30 procent i dag, upp till över 50 procent, säger Johansson till Ekot.

Högsta domstolen har slagit fast att livstids fängelse endast ska dömas i undantagsfall, men en bred majoritet i riksdagen vill att personer som döms för mord ska kunna dömas till lagens strängaste straff.

Regeringens förslag ska skickas vidare till Lagrådet för granskning.

Idag 03:55
Läs mer om Svenska brottsbekämpningen
Säkerhetspoliser i staden Pugoda öster om huvudstaden Colombo. THOMAS PETER / TT NYHETSBYRÅN
Terrordåden i Sri Lanka

Söner till kryddmogul utförde självmordsdåden

Två söner till en av Sri Lankas rikaste kryddhandlare, Mohammad Yusuf Ibrahim, uppges ha ingått i den grupp av självmordsbombare som utförde terrorattackerna mot kyrkor och lyxhotell i söndags. Det rapporterar New York Times.

Polis slog kort efter dåden till mot familjens lyxiga villa nära huvudstaden Colombo och en kvinna som misstänktes för inblandning ska ha sprängt sig – framför sina båda barn. Alla tre dog, uppger en källa enligt tidningen. Kvinnan ska enligt uppgift ha varit gift med en av Ibrahims två söner.

Mohammad Yusuf Ibrahim har byggt sin förmögenhet på handel med svartpeppar, muskot, kryddnejlika och vanilj.

Myndigheterna i Sri Lanka har varit återhållsamma med detaljer om gärningsmännen men har bekräftat att de flesta hade medelklass- eller överklassbakgrund.

3 tim
Anusha Kumari 43, en av de skadade i terrordådet i Sri Lanka. LAKRUWAN WANNIARACHCHI / AFP
Terrordåden i Sri Lanka

”Inte överraskande med välutbildade terrorister”

De åtta män och en kvinna som utförde terrordåden i Sri Lanka uppges till största delen ha haft över- och medelklassbakgrund. Det borde inte överraska någon, skriver Washington Posts Siobhán O’Grady i en analys. Terrorister som utför självmordsdåd har ofta högre utbildning än lokalsamhället, skriver hon med hänvisning till forskning.

När IS tog på sig dådet gjorde man det bland annat på språket tamil, konstaterar The Atlantics Krishnadev Calamur. Terrorgruppen har alltså tillgång till personer med kunskap om regionala språk. Det pekar på att gruppen rekryterar utbildade personer för sofistikerade propagandainsatser, skriver Calamur.

The Diplomats Harsh V. Pant skriver i en analys att terrordåden understryker en regional trend som måste hanteras. Om IS verkligen haft en ideologisk roll och det finns en koppling till lokala militanta organisationer kräver det ökat samarbete mellan bland annat Indien, Sri Lanka och Bangladesh för att bryta utvecklingen.

5 tim
Eranga Jayawardena / TT NYHETSBYRÅN
Terrordåden i Sri Lanka

Terroristjakten fortsätter i Sri Lanka: Soldater sätts in och drönare förbjuds

Efter helgens attacker mot lyxhotell och kyrkor i Sri Lanka sätts nu 3 300 extra soldater in för att söka efter personer som kan misstänkas vara inblandade. Totalt arbetar 6 300 soldater med att söka efter ansvariga och detonera misstänkta bomber.

Landet vidtar också andra åtgärder för att förhindra ytterligare angrepp. Bland annat förbjuds drönare, enligt AP. I Irak har terrorgruppen IS packat sådana med sprängmedel, skriver nyhetsbyrån.

IS har påstått sig ligga bakom terrordådet men gruppens roll är ännu inte bekräftad. Enligt experter bar dåden många av IS kännetecken och regeringen har sagt att lokala militanta islamistiska organisationer inte hade klarat att utföra en så komplicerad attack på egen hand.

6 tim
Läs mer om Terrordåden i Sri Lanka