Hem
Demonstration mot LVU och socialtjänsten på Möllevångstorget i Malmö. (Johan Nilsson/TT / TT Nyhetsbyrån)

Var tredje kommun påverkas av LVU-kampanj

Den så kallade LVU-kampanjen har fått var tredje svensk kommun att ändra sina arbetssätt. Det visar en enkät som TV4 Nyheterna har genomfört.

– Vi möter familjer som tror att muslimska barn omhändertas och placeras i icke-muslimska familjer, säger Evin Bider som arbetar med att möta desinformationen i Uppsala kommun.

Desinformation om att svenska myndigheter felaktigt omhändertar muslimska barn har spridits av både stora konton i sociala medier och arabiskspråkiga medier.

En majoritet av landets 201 socialtjänster uppger att kampanjen lett till mer arbete, 23 kommuner säger att de gör mer noggranna riskbedömningar och ett par kommuner säger att de har delat ut larm till personal och tagit bort kommunens logga från bilar.

bakgrund
 
LVU-kampanjen
Wikipedia (sv)
LVU-kampanjen är en desinformationskampanj och konspirationsteoretisk proteströrelse som menar att socialtjänsten i Sverige missbrukar Lag med särskilda bestämmelser om vård av unga (LVU) i syfte att på falska eller felaktiga grunder tvångsomhänderta muslimska barn.Upptakten till kampanjen skedde under 2021 och kampanjen fick ett stort genomslag i media under 2022 och 2023. Kritik mot hanteringen av barnskyddsfall som förekommit i Sverige sedan tidigare har använts av desinforamtionskampanjen för att ge den trovärdighet. Säkerhetspolisen har bedömt att kampanjen haft en direkt och negativ påverkan på säkerhetsläget i Sverige, och att den i kombination med att offentliga koranbränningar uppmärksammats i utländska medier, inneburit en märkbart förvärrad hotbild gentemot landet. LVU-kampanjen har även polisanmälts av Göteborgs stad efter att det i sociala medier spridits en video som uppmanat till attentat gentemot socialtjänsten.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen