Kvinnor deltar i protesterna.  GUILLEM SARTORIO / AFP
Kvinnovåldet i Sydafrika

Var tredje timme mördas en kvinna i Sydafrika

Mellan 2017 och 2018 mördades 2 930 kvinnor i Sydafrika vilket innebär att en kvinna mördas var tredje timme. Det visar siffror från den oberoende polistillsynsorganisationen IPID som TT tagit del av.

Enligt den senaste statistiken från 2018 rapporteras omkring 110 våldtäkter varje dag. Det innebär att 40 procent av kvinnorna i Sydafrika kan räkna med att bli våldtagna under sin livstid.

Ett uppmärksammat mord på en kvinna på ett postkontor har lett till starka protester. I veckan ställde president Cyril Ramaphosa in sina åtaganden på den pågående World Economic Forum-kongressen för att möta demonstranter utanför parlamentet.

Sydafrika

Toppnyheter

Personal på sjukhus i Wuhan, flygbild över nya sjukhusbygget.  TT
Coronavirusets spridning

Kaos på sjukhusen i Wuhan – ny virusklinik panikbyggs

Patienter vittnar om fullständigt kaos på de överfulla sjukhusen i Wuhan och många skickas till och med hem utan att kontrolleras om de har viruset eller inte, rapporterar South China Morning Post.

– Jag är desperat, jag vet inte vad klockan är eller vilken dag det är. Jag vet inte om vi kommer att få uppleva det nya året, säger en 36-årig kvinna som förgäves försökt få sin febersjuke man undersökt.

För att få en lösning på sjukvårdsbristen byggs ett nytt virussjukhus med 1 000 platser som man hoppas ska stå klart redan nästa vecka. Minst 41 personer har dött efter att ha smittats av coronaviruset.

12 min
Invånare i Wuhan.  CHARLY TRIBALLEAU / AFP
undefined

Tredje fall har bekräftats i Frankrike – samtidigt isoleras allt fler kineser

Tre människor har bekräftats smittade av coronaviruset i Frankrike, uppger franska myndigheter.

Frankrikes hälsominister Agnès Buzyn säger att det första fallet upptäcktes i Bordeaux och det andra i Paris, skriver Le Parisien. Samtliga smittade har varit i Kina och två av dem uppges tillhöra samma familj. Patienterna har isolerats på sjukhus.

Samtidigt stiger dödssiffran i Kina. Minst 42 personer har dött och nu omfattas totalt 56 miljoner kineser efter att reseförbudet utökats i smittocentrumet Hubei-provinsen.

5 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning
Statsminister Stefan Löfven  Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Kommunernas intäkter

Löfven: ”V accepterar SD som ett stödparti”

Statsminister Stefan Löfven riktar skarp kritik mot Vänsterpartiet efter att man i veckan kommit överens med M, KD och SD om en extrabudget som ger mer pengar till välfärden.

– Nu helt plötsligt accepterar Vänsterpartiet Sverigedemokraterna som ett stödparti, säger statsministern i en intervju med TV4 Nyhetsmorgon.

I intervjun säger Löfven att han inte har några problem med mer pengar till välfärden, men att han vänder sig emot hur de fyra partierna i opposition har agerat eftersom detta enligt honom skapar kaos i budgetprocessen.

Om M, KD, V och SD har bestämt sig för att agera tillsammans måste de själva ange om de har ett gemensamt regeringsalternativ, menar han.

3 tim
Rossana Dinamarca. Arkivbild. Lars Pehrson/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Statsvetare: Dinamarca har en poäng om V och SD

Statsvetaren Jonas Hinnfors tycker att Rossana Dinamarca har en poäng i det hon framfört på Aftonbladet Debatt under fredagen. På Twitter skriver Hinnfors att Dinamarca har rätt i att det kommer bli svårt för Vänsterpartiet framöver att påpeka att andra partier fått igenom sin politik med hjälp av SD.

”Huruvida sen M/KD gjort upp med V för att sen kunna legitimera liknande med SD väldigt svårt avgöra. Men kan förstås få den konsekvensen”, skriver Hinnfors.

Ekots inrikespolitiske kommentator Tomas Ramberg tror att det blir ”lurigt” för Dinamarca att få stöd för sin linje internt.

”Hade V vägrat släppa fram Löfven utan V-samarbete hade det ju också skett med stöd av högern och SD”, skriver han på Twitter.

Igår 21:59
Läs mer om Kommunernas intäkter
Raserat hus i Elazig. STRINGER / TT NYHETSBYRÅN
Jordbävningen i Turkiet

Hundratals lämnade sina hem – får skydd i moskéer

Hundratals människor har tvingats lämna sina hem efter den kraftiga jordbävningen i östra Turkiet, rapporterar AP. Moskéer, skolor, sporthallar och studentkorridorer har öppnat upp för människor i nöd.

– Jordbävningen var väldigt kraftig, vi sprang i panik från vårt hus. Vi har ingen säker plats att vara på just nu, säger Emre Gocer till statliga turkiska nyhetsbyrån Anadolu.

Det är minusgrader i området och hjälparbetare rapporteras dela ut filtar och kläder. Minst 22 personer har dött och över tusen har skadats efter skalvet på fredagskvällen som följdes av 228 efterskalv.

41 min
Byggnader har rasat samman efter jordskalvet. STRINGER / TT NYHETSBYRÅN
undefined

18 döda och 500 skadade efter jordskalv i Turkiet

En kraftig jordbävning i östra Turkiet på fredagen dödade minst 18 personer, rapporterar Reuters med hänvisning till turkiska myndigheter. Ytterligare över 500 personer ska ha skadats och många uppges sitta fast i kollapsade byggnader, skriver AP.

Jordbävningen som mätte magnituden 6,8 och skedde på 6,7 kilometers djup hade sitt epicentrum nära staden Sivrice, 75 mil öster om Ankara.

Flera räddningsteam har skickats till området och även militären är redo att bistå, uppger landets försvarsminister.

Igår 21:13
Läs mer om Jordbävningen i Turkiet
Personer från filmen ”Psykos i Stockholm” anländer till invigningen av Göteborgs filmfestival. Regissör och manusförfattare Maria Bäck i mitten.  Björn Larsson Rosvall/TT / TT NYHETSBYRÅN
Göteborgs filmfestival 2020

”Psykos i Stockholm” invigde filmfestivalen

Filmen ”Psykos i Stockholm” invigde i går Göteborgs filmfestival, rapporterar Kulturnytt i P1.

Den är skriven och regisserad av regissören Maria Bäck och bygger på självupplevda erfarenheter.

Filmen handlar om en mamma som får en psykos under en resa hon gör med sin dotter från Göteborg till Stockholm.

– Jag åkte på den här resan med min mamma när jag var 14 och redan då kändes det surrealistiskt och lite som att vara med i en film, säger Maria Bäck till radion.

41 min
Stellan Skarsgård på Göteborgs filmfestival. Björn Larsson Rosvall/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Skarsgård fick pris: ”Inget fuss eller glitter här”

Stellan Skarsgård fick ta emot Nordic Honorary Dragon Award när Göteborgs filmfestival invigdes under fredagskvällen. I sitt tacktal lyfte han sin kärlek till festivalen.

– Den här festivalen står mig väldigt nära, det är en av mina favoritfestivaler i världen för det är inget fuss, inget nonsens och inget glitter utan total dedikation till bra film, säger Skarsgård, enligt ett pressmeddelande från festivalen.

Mai Zetterling-priset delades under kvällen ut till stopmotion-animatören Niki Lindroth von Bahr och svenska regissörsföreningens representanter höll ett tal för att synliggöra kvinnliga filmskapares plats inom filmen.

Igår 21:44
Amanda Lind invigde Göteborgs filmfestival. Björn Larsson Rosvall/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Amanda Lind invigde filmfestivalen efter kritiken

Kulturminister Amanda Lind (MP) invigde på fredagen årets upplaga av Göteborgs filmfestival och passade på att ge en blinkning till sina kritiker, rapporterar SVT Nyheter.

– Jag anser mig vara en filmälskare men jag har inte kunskap om varenda film, som ni kanske har läst i tidningarna, säger ministern.

Lind väckte tidigare i veckan ilska hos flera kulturjournalister när hon avslöjade att hon inte hade sett någon av de filmer som nominerats vid Guldbaggegalan.

Igår 20:58
Läs mer om Göteborgs filmfestival 2020
Helg Intervjuer
Robinson och Assange. Arkiv från 2011. Matt Dunham / TT NYHETSBYRÅN
Helg Intervjuer

Försvarar Assange: ”Har sett vad han tvingats utstå”

I ett decennium har människorättsjuristen Jennifer Robinson haft en ledande roll i Julian Assanges juristteam. I februari kommer hon att företräda Wikileaksgrundaren i utlämningsprocessen. USA har begärt att få Assange utlämnad från Storbritannien.

I en stor intervju med Elle berättar Jennifer Robinson om sina erfarenheter som Assanges advokat.

– Jag har sett hela spektrat av den behandling han tvingats utstå. Det har fått mig att ifrågasätta rättstatliga principer, säger hon bland annat.

Läs hela intervjun via länken nedan.

2 tim
Arkivbild. Alik Keplicz / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Offentliggör dagboken som kunde kostat henne livet

Sheindi Miller-Ehrenwald, 90, förde en hemlig dagbok över sina upplevelser i förintelselägret Auschwitz, dit hon skickades som 14-åring.

I en intervju med tyska Bild väljer hon nu för första gången att dela med sig av dagboksanteckningarna, totalt 54 sidor, som skulle kunna ha kostat henne livet om den hade upptäckts.

– Jag funderar på hur jag kunde skriva allt det här. Egentligen var det inte möjligt. Det var så farligt där. Ändå skrev jag, säger hon till Bild.

5 tim
Den amerikanska sångerskan Lizzo utnämndes till ”Entertainer of the year” av AP. Brent N. Clarke / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Lizzo om märkliga vägen till toppen: ”Före sin tid”

Lizzo har flest nomineringar inför årets Grammygala och slog igenom stort förra året med sitt tredje album. I en lång intervju med Rolling Stone berättar hon om den märkliga vägen till toppen. När den två år gamla låten ”Truth Hurts” förekom i Netflix-filmen ”Someone great”, samtidigt som hon trendade på Instagram med ett klipp där hon spelade flöjt, var superstjärnan ett faktum.

Lizzo säger till tidningen att hon visste att ”Truth hurts” var före sin tid redan när hon skrev den. Hon berättar också att hennes breda musik och budskap om att älska sig själv har varit lätt för människor att håna:

– Min musik är till för alla. Folk får helt enkelt vänja sig vid mig.

6 tim
Läs mer om Helg

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund