Hem
Norrsken över Scaniabadet i Malmö i augusti 2024. (Johan Nilsson/TT / TT Nyhetsbyrån)

Vårdagjämningen ökar chansen att se norrsken

I dag är det vårdagjämning – då dag och natt är lika långa. Det innebär att solens och jordens magnetfält möts och en magnetisk storm uppstår, vilket gör att chansen för norrsken ökar, rapporterar SVT Vetenskap.

– Då förs energi från solens magnetfält över till jordens som ökar chansen att partiklar i jordens atmosfär laddas – som vi kan se som norrsken, säger Peter Wintoft som är forskare vid Institutet för rymdfysik i Lund till SVT.

Vårdagjämningen 2025 inträffade den 20 mars 10.01.

 
Ljusfenomenet polarsken kan ses varje klar natt
Wikipedia (sv)
Polarsken (latin: aurora), på norra halvklotet kallat norrsken (aurora borealis), på södra halvklotet kallat sydsken (aurora australis), är ett ljusfenomen som uppstår när laddade partiklar (huvudsakligen elektroner) som accelererats till höga energier i jordens magnetosfär kraschar i jordens atmosfär. Sådan acceleration sker bara i vissa områden i magnetosfären, vilket gör att polarskenet huvudsakligen uppträder i ringformade områden runt jordens två magnetiska poler. Polarskenet antar olika färger och kan vara gulgrönt, grönt, blått, rött och rödviolett. Polarskenets färg bestäms av den höjd där elektroner kolliderar med atmosfären.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen