Hem
(Yvonne Åsell / SvD / TT / TT NYHETSBYRÅN)

Vårdpersonal fotade sexbilder i barnens sängar

Vårdpersonal på Astrid Lindgrens barnsjukhus har tagit bilder där de poserar lättklätt i sexuella ställningar i undersökningssalar och behandlingslokaler, avslöjar Dagens Nyheter. Bilderna användes till en väggkalender som såldes till kollegor för välgörande ändamål.
– Jag fick reda på det här i dag genom ditt samtal och har nyss tittat på kalendern. Det är klart olämpligt och tecken på mycket dåligt omdöme, säger Svante Norgren, divisionschef på sjukhuset, till DN.
Det är inte aktuellt att avskeda de berörda personerna, säger Norgren. Enligt DN poserar 13 personer ur sjukhuspersonalen i kalendern.

bakgrund
 
Astrid Lindgrens barnsjukhus
Wikipedia (sv)
Astrid Lindgrens barnsjukhus är en del av Karolinska Universitetssjukhuset och har sina lokaler på Karolinskas universitetssjukhusets område i Solna kommun. Barnsjukhuset bildades när Stockholms läns landsting år 1998 slog samman tre barnkliniker som hade sina verksamheter vid Karolinska Sjukhuset i Solna, Sankt Görans sjukhus på Kungsholmen och Danderyds sjukhus. Istället för de tre enheterna skapades en ny sammanhållen enhet som fick sitt namn efter författaren Astrid Lindgren. Astrid Lindgrens barnsjukhus ingår i Karolinska Universitetssjukhusets barndivision, tillsammans med Barnens sjukhus som har sin verksamhet vid Karolinska i Huddinge. Stiftelsen för Astrid Lindgrens barnsjukhus är en ideell verksamhet som enligt sina stadgar bland annat ska främja barns vård vid Astrid Lindgrens barnsjukhus. Stiftelsen verkar för att miljön inom sjukhuset, både ur materiell och mänsklig synvinkel, ska underlätta barnens sjukhusvistelse och påskynda deras tillfrisknande. Det sker bland annat genom att stiftelsen skänker utrustning och arrangerar aktiviteter på barnsjukhuset. Stiftelsen finansieras genom gåvor, insamlingar och sponsorsinsatser. För Astrid Lindgrens barnsjukhus' konstnärliga utsmyckning har ett femtiotal konstnärer och illustratörer haft uppdraget att gestalta entréer, hisshallar, korridorer och väntrum. Även de drygt hundra vårdrummen har fått unika utsmyckningar, där en detalj (ett igenkänningsmärke) placerats utanför rummet så att patienten lättare ska hitta rätt.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen