Hem
Statsminister Ulf Kristersson (M) och Magdalena Andersson (S) (Lars Schröder/TT / TT Nyhetsbyrån)

Varken S eller M belönas i opinionen av Natobeskedet

Efter mer än 20 månaders stötande och blötande roddes den svenska Natoansökan i hamn den här månaden. Den stora nyheten på utrikespolitikfronten har dock inte lett till några större förändringar i opinionen, visar en mätning från GP/Novus.

– Det är väldigt sällan som utrikespolitik får folk att byta parti, säger Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

Stödet för Socialdemokraterna ökar från 35,4 procent till 36,2, vilket innebär att partiet fortsatt är ohotat störst. Moderaterna ökar med 0,8 procentenheter och är nu större än SD. Väljarstödet för partierna skiljer sig dock bara 0,4 procentenheter och ligger alltså inom felmarginalen.

GP/Novus väljarbarometer mars 2024

V: 7,8 (8,9)

S: 36,2 (35,4)

MP: 4,6 (3,8)

C: 4,6 (4,8)

L: 3,1 (3,3)

M: 19,5 (18,7)

KD: 3,8 (3,2)

SD: 19,1 (20,5)

Övriga: 1,3 (1,4)

Stödet för partierna i procent. Förra månadens resultat inom parentes.

2 230 intervjuer genomfördes under perioden 19 februari – 17 mars 2024.

Om väljarbarometern från Novus

Novus använder sig av sin egen Sverigepanel som består av omkring 50 000 slumpmässigt rekryterade personer. Nya panelmedlemmar rekryteras löpande, i första hand via telefon, i andra hand via sms och i tredje hand via post.

Det går inte att anmäla sig till panelen på egen hand då Novus menar att slumpmässig rekrytering är en förutsättning för att man ska kunna redovisa statistiska felmarginaler på ett trovärdigt sätt.

Svenska Dagbladet och Göteborgs-Posten använder sig löpande av Novus för undersökningar om det politiska läget i Sverige.

Läs mer –>

Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen