Hem
Arkivbild, uteservering i Gamla stan (Maja Suslin/TT / TT NYHETSBYRÅN)

Värmechock i solen – 50 grader på uteservering

Över 50 grader varmt på en uteservering i centrala Stockholm. Så varmt var det när SvD på fredagen gav sig ut med en värmekamera och mätte med hjälp av termografi, där infraröd strålning omvandlas till synliga värmebilder.
Plåten på en bil parkerad utanför Cityterminalen låg på nästan 70 grader och inne på Centralstationen var det omkring 30 grader i luften.
– Det man behöver göra generellt är att tänka på vätskeintaget. Normalt sett så behöver du 1,5–2 liter vätska per dygn, men blir det väldigt varmt så blir vätskeförlusterna större, säger Ulf Ludwigs, överläkare på Karolinska universitetssjukhusets akutavdelning, till tidningen.

bakgrund
 
Termografi
Wikipedia (sv)
Infraröd strålning (IR-strålning) är elektromagnetisk strålning inom våglängdsområdet 700 nm till 1 mm, det vill säga våglängder strax över de för synligt ljus. Infraröd strålning kallas ofta värmestrålning. All värmeöverföring genom strålning sker dock inte genom infraröd strålning, så det är en missuppfattning att värmestrålning och (IR)strålning skulle vara samma sak. I vardagliga sammanhang är dock en stor del av den strålning som utsänds från föremål på grund av deras temperatur inom det infraröda spektrumet. Den infraröda strålning som emitteras av jorden benämns terrestrisk strålning.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen