Hem
Korsvägen ligger vid Svenska Mässan och Liseberg i centrala Göteborg. (Wikimedia Commons.)

Verket ”Evig anställning” hotas av okänd klausul

Konstnärerna Simon Goldin och Jakob Senneby skulle få sex miljoner kronor för att utsmycka Västlänkens station Korsvägen i Göteborg med det konceptuella konstverket ”Evig anställning”. Men nu hotas hela projektet av en klausul som varit okänd för de inblandade, skriver GP.

Pengarna skulle placeras på börsen för att illustrera tesen att en lönearbetare aldrig kan komma ikapp den som redan har kapital. Idén byggde på en ekonomisk kalkyl där pengarna skulle börja investeras senast 2019 för att de skulle hinna förränta sig i sju år före stationsinvigningen 2026.

Men på grund av klausulen i Ekonomistyrningsverkets kapitalförsörjningsförordning, som slår fast att en myndighet inte kan betala ut offentliga medel till stiftelser som kapitaltillskott, har ännu inga pengar betalats ut och investerats.

bakgrund
 
Konstverket ”Evig anställning”
Wikipedia (sv)
Evig anställning (eng: Eternal employment) är ett offentligt konstverk av duon Simon Goldin och Jacob Senneby och ingår som del i den konstnärliga gestaltningen av Västlänken i Göteborg. Evig anställning var det vinnande förslaget i den internationella tävlingen Västlänken: Kronotopia för gestaltningen av den underjordiska stationen på Korsvägen, initierat av Trafikverket och Statens konstråd.
bakgrund
 
Konstnärsduon Goldin & Senneby
Wikipedia (sv)
Goldin+Senneby är en svensk konstnärsduo, bestående av Simon Goldin och Jakob Senneby. Simon Goldin (född 8 augusti 1981) och Jakob Senneby (född 7 september 1971) har samarbetat under gemensamt namn sedan 2004. De hade sin första separatutställning 2008 med Goldin+Senneby: Headless på The Power Plant i Toronto i Kanada. Deras samarbete startade med konstprojektet The Port 2004–06, som var en gemenskapsdriven ö inom datorspelet Second Life:s virtuella värld. De har bland annat intresserat sig för finansmarknadens mekanismer och tar fram ljusskygga verksamheter i dagsljuset genom konstverken. Simon Goldin är doktorand vid Kungliga Konsthögskolan i Stockholm och har tidigare varit student vid Handelshögskolan i Stockholm.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen