Tarfala. Arkivbild. Staffan Löwstedt / TT NYHETSBYRÅN
Höstvädret

”Vi har tre årstider samtidigt i Sverige just nu”

Vintern har gjort sitt intåg i Sverige. Klockan 20.00 på torsdagen stod det klart att Tarfala i Norrbotten – öster om Kebnekaise – haft fem dygn med en medeltemperatur under noll grader, vilket innebär meteorologisk vinter, skriver SVT Nyheter.

– Det är spännande, nu har vi tre årstider samtidigt. Det är sommar i söder, höst i stora delar av Norrland och nu vinter i nordväst, säger SVT:s meteorolog Pererik Åberg.

Att Tarfala får vinter i september är vanligt, vissa år har den till med anlänt redan i augusti.

Tarfala

Toppnyheter

Amerikanska styrkor i Manbij i december förra året. DELIL SOULEIMAN / AFP
Syrienkriget

Källa: USA hjälper Ryssland att etablera sig i Manbij

De amerikanska styrkorna är på väg att hastigt överge den strategiska viktiga staden Manbij i norra Syrien. Men en av de sista uppgifterna blir att hjälpa ryska trupper att etablera sig där, uppger militärkällor för Newsweek.

Enligt källan har de amerikanska trupperna, som har bättre kännedom om omgivningarna, guidat ryssarna genom farlig terräng.

– I praktiken är det en ren överlämning, om än en snabb sådan, säger källan.

Tidigare under måndagen uppgav syriska nyhetsbyrån Sana att även syriska styrkor är på plats i staden.

2 tim
Trump och Turkiets president Erdogan under Natomöte förra sommaren. Ludovic Marin / TT NYHETSBYRÅN
undefined

USA inför sanktioner och höjer ståltullar mot Turkiet

USA avbryter handelssamtalen med Turkiet efter Syrienoffensiven, meddelar president Donald Trump via Twitter. USA:s handelsdepartement kommer ”omedelbart” att avsluta förhandlingarna om handelsavtalet som är värt 100 miljarder dollar.

Dessutom höjs tullarna på turkiskt stål återigen till de 50 procent som de var innan tarifferna sänktes i maj, heter det i uttalandet.

”Jag är fullt beredd att snabbt krossa Turkiets ekonomi om turkiska ledare fortsätter den här farliga och destruktiva linjen”, skriver Trump.

USA inför också sanktioner mot tre turkiska ministrar. Det handlar om försvarsminister Hulusi Akar, inrikesminister Minister Suleyman Soyluoch energiminister Minister Fatih Donmez, skriver AFP.

Deras tillgångar i USA kommer nu att frysas och, liksom alla USA-relaterade transaktioner som rör dem.

4 tim
Syriska regeringssoldater nära gränsstaden Tal Tamr  Baderkhan Ahmad / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Syriska armén säger sig ha nått viktiga staden Manbij

Den syriska regeringens arméstyrkor har nått fram till staden Manbij nära gränsen mot Turkiet, rapporterar AFP och CNN med hänvisning till syriska nyhetsbyrån Sana.

Staden anses strategiskt viktig dels för sin storlek och dels för att den ligger nära den stora motorvägen M4 som binder samma städerna i norra Syrien, skriver The Independent.

– Den som kontrollerar Manbij kontrollerar viktiga logistiska leder från Irak till Aleppo. Det innebär att man har ett stort ekonomiskt och militärt övertag, säger Omer Ozkizilcik på Ankarabaserade tankemsmedjan Seta.

Turkiets president Erdogan har tidigare sagt att han räknar med att kurderna kommer att lämna staden och att staden då ska lämnas över till ”Turkiets arabiska bröder”, skriver AFP.

Idag 17:40
Läs mer om Syrienkriget
Trumps USA Röster om turkiska offensiven
Donald Trump och Mark Esper. BRENDAN SMIALOWSKI / AFP
Trumps USA Röster om turkiska offensiven

Pentagon: Offensiven var ”onödig och impulsiv”

Turkiets offensiv i norra Syrien var ”onödig och impulsiv” och undergräver kampen mot terrorgruppen IS. Det säger den amerikanske försvarsministern Mark Esper på måndagskvällen. I ett uttalande säger han att han kommer att träffa de övriga Natoländerna nästa vecka och då driva på för ”diplomatiska och ekonomiska” motåtgärder mot Turkiet, skriver Reuters.

Samtidigt uppger president Donald Trump att de amerikanska styrkor som ska dras tillbaka från Syrien kommer att bli kvar i regionen. De kommer fortsatt vara stationerade i Mellanöstern för att ”övervaka utvecklingen” och förhindra att IS på nytt vaknar till liv.

Det skriver Trump i ett uttalande på måndagen. I samma uttalande skriver han att han ger grönt ljus för sanktioner mot turkiska ledare.

3 tim
Turkiska miltitärfordon i Syrien. AREF TAMMAWI / AFP
undefined

”Värsta scenariot är strider mellan reguljära arméer”

Syriska trupper säger sig ha nått den strategiskt viktiga staden Manbij i norra Syrien, en stad som är ett mål även för den turkiska offensiven.

– De kommande timmarna får visa om det blir en direkt konfrontation mellan den syriska armén och den turkiska armén, säger Expressens Mellanösternkorrespondent Kassem Hamadé i Expressen TV.

Den norska Mellanösternexpertern Jo Jakobsen säger till Dagbladet att han inte tror att någon sida är intresserad av en konfrontation, som riskerar att bli mycket blodig, särkilt inte den syriska.

– Syrien är beroende av Ryssland som vill ha minsta möjliga bråk, säger han.

Tidningen har också pratat med Turkietexperten Siri Nestet som ser tre vägar framåt: att Turkiet backar, att Ryssland förhandlar fram ett avtal mellan parterna eller en direkt konfrontation, varav det sista är det farligaste.

– Då pratar vi inte milis mot milis eller Turkiet mot milis utan strider mellan två reguljära arméer, krigshandlingar mellan nationer, säger hon.

5 tim
CHP-supportrar i Istanbul tidigare i år. Emrah Gurel / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Karaveli: ”S bör stödja den turkiska oppositionen”

Opinion Turkietkännaren Halil Karaveli anser att Socialdemokraterna i Sverige och andra delar av världen bör stödja den turkiska oppositionen. Det skriver han på DN Debatt med anledning av den turkiska offensiven i norra Syrien.

”Nu krävs en idépolitisk mobilisering för att bemöta och på sikt besegra den turkiska högernationalism som blivit ett gränsöverskridande hot”, anser han.

Karaveli menar att de turkiska socialdemokratiska partierna CHP och HDP behöver ”vägledning och ideologisk uppmuntran” från socialdemokrater.

Han skriver att den nyliberala ordningen i Turkiet de senaste fyrtio åren har gjort att ”det socialdemokratiska tänkandet förtvinat”. Enligt Karaveli kan dock S hjälpa Turkiet att bryta ”med sina konservativa, auktoritära arv”.

4 tim
Läs mer om Trumps USA
Illustrationsbild. Kallestad, Gorm / TT NYHETSBYRÅN
Lokalpolitiken i Stockholm

Danderyd skrotar den kommunala hemtjänsten

Den kommunala hemtjänsten i Moderatledda Danderyd i Stockholms län läggs ner. Det fattade kommunfullmäktige beslut om i kväll, skriver Mitt i.

Förändringen innebär att äldre enbart kommer få hjälp av privata aktörer. Verksamheten avvecklas för att kommunen har gått back i flera år.

– Det går inte att få bukt med underskottet, sa moderaten Inger Ohlsson Blomberg under mötet, enligt tidningen.

Beslutet innebär även att flera blir av med sina tjänster.

– Det är vedervärdigt att man behandlar kommunal personal på det här sättet, säger Carolin Robson (MP) som är en av flera danderydsbor som protesterade inför kvällens möte.

2 tim
Kristoffer Tamsons Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Bygge av Roslagsbanan drar i gång sex år tidigare

Utbyggnaden av Roslagsbanan i Stockholm till T-centralen ska dras i gång sex år tidigare än planerat, meddelade styret i Region Stockholm vid en presskonferens på måndagen.

Nu är planen att projektet dras igång redan nästa år – det är dock oklart när den nya sträckan kan börja trafikeras.

– Projektet börjar sex år tidigare men vi får se hur långt vi vinner i byggtid. Om det är sex år, fem år eller fyra år vet vi inte, säger regiontrafikrådet Kristoffer Tamsons (M) till Stockholm Direkt.

Idag 12:52
Illustrationsbild LEIF R JANSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Hemlösa som faller mellan stolarna lovas bättre hjälp

Personer med både psykisk sjukdom och missbruk, som hamnar i hemlöshet, faller ofta mellan stolarna i Stockholm. Men nu lovar det blågröna styret förstärkta resurser till socialtjänsten och ett tydligare uppdrag att arbeta tillsammans med psykiatrin, rapporterar SVT Nyheter Stockholm.

– För de allra mest utsatta måste samarbetet mellan socialtjänsten och sjukvården fungera bättre, säger socialborgarrådet Jan Jönsson (L), till SVT.

SVT:s Uppdrag Granskning har i tidigare reportage visat att hemlösa med både psykisk sjukdom och missbruk i dag bollas mellan sjukvården och socialtjänsten i Stockholm, och därför inte får den hjälp de behöver.

Idag 06:43
Läs mer om Lokalpolitiken i Stockholm
Elizabeth Warren. Marcio Jose Sanchez / TT NYHETSBYRÅN
Primärvalen 2020

Warrens stöd fortsatt störst inför sista debatten

Elizabeth Warren är fortsatt den demokratiska presidentkandidat som har det högsta väljarstödet, visar en ny opinionsmätning från Quinnipiac University.

Warren får 30 procent av stödet, en ökning med en procentenhet jämfört med en undersökning från förra veckan. Där bakom ligger Joe Biden på 27 procent. Även han ökar en procentenhet.

På tredje plats ligger Bernie Sanders som som får 11 procent, ett ras med fem procentenheter. Sanders ålder och hälsa har ifrågasatts sedan han nyligen fick en hjärtinfarkt.

Undersökningen kommer dagen före nästa stora debatt mellan kandidaterna som hålls på tisdagskvällen.

4 tim
Donald Trump. ERIC BARADAT / AFP
undefined

Vita huset fördömer våldsfilmen med Trump

Vita huset fördömer den parodiska film där Donald Trump skjuter och knivhugger journalister och politiska motståndare, skriver AP.

Pressekreteraren Stephanie Grisham säger att Trump ännu inte har sett klippet men att han kommer att göra det.

”Utifrån vad han har hört fördömer han kraftfullt den här filmen”, skriver hon på Twitter.

Filmen visades i samband med ett kampanjmöte i Florida. Den var dock inte en del av officiella programmet utan visades vid sidan av, och Trump var inte på plats vid tillfället.

Idag 13:58
Trump och Trumpanhängare på ett kampanjmöte i Louisiana i helgen.  BRENDAN SMIALOWSKI / AFP
undefined

Falsk våldsvideo ska ha visats på Trumpkonferens

En falsk video där USA:s president Donald Trump skjuter och knivhugger sina politiska motståndare och medlemmar ur presskåren visades på en konferens för Trumpanhängare i förra veckan, rapporterar New York Times.

Tidningen ska ha fått ett klipp skickat till sig från den tre dagar långa konferensen som hölls på Trumps resort i Florida. Men det är oklart om videon visades officiellt på konferensen. Enligt den grupp som anordnade eventet kände de inte till videon och tar avstånd från den.

Tim Murtaugh, talesperson för Trumps presidentvalskampanj tar också avstånd från videon:

– Videon har inte producerats av kampanjen och vi kan inte acceptera våld.

Idag 09:02
Läs mer om Primärvalen 2020