Alicia Vikander Ennio Leanza / TT / NTB Scanpix
Göteborgs filmfestival 2018

Vikander får pris på Göteborgs filmfestival

Skådespelaren Alicia Vikander får ta emot Nordic Honorary Dragon Award på Göteborgs filmfestival.
Alicia Vikander arbetar numera i Hollywood och har filmer som ”Ex machina” och ”Fyren mellan haven” på sitt cv. Hon prisades med en Oscar 2016 i kategorin bästa kvinnliga biroll för sin prestation i ”The Danish girl”.
Göteborgs filmfestival pågår mellan den 26 januari och den 5 februari nästa år.

Toppnyheter

Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps (MSB) generaldirektör Dan Elisasson och statsminister Stefan Löfven (S) lämnar en lägesinformation med anledning av de pågående skogsbränderna.   Christine Olsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Skogsbränderna i Sverige

MSB: ”Största bränderna kommer inte gå att släcka”

– Det här är den allvarligaste och svåraste situation som svensk räddningstjänst befunnit sig i, säger MSB:s generaldirektör Dan Eliasson om skogsbränderna under en presskonferens i Rosenbad.
Han säger att de största bränderna inte kommer gå att släcka innan vädret slår om, och det kan dröja veckor.
– Vi måste göra hårda prioriteringar just nu.
Statsminister Stefan Löfven (S) säger att läget är extremt. Insatserna följer den ordinarie ordningen, förklarar han, men påpekar att Sverige också får hjälp från flera länder med brandflyg och helikoptrar. När släckningsarbetet är över kommer regeringen att arbeta för att höja beredskapen.
– Jag bedömer redan nu att vår beredskap kommer att behöva stärkas ytterligare på grund av extremt väder, säger Löfven.

2 tim
Arkivbild. FREDRIK PERSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN
Skogsbränderna i Sverige

Alla fyra brandflyg dirigeras om till Ljusdal

Alla de fyra brandbekämpningsflygplan som finns tillgängliga sätts i dag in i Gävleborgs län för att bekämpa bränderna i Ljusdalstrakten, rapporterar SVT Nyheter. Därmed blir Jämtland utan brandflyg under dagen.
– Bedömningen är att planen gör mest nytta nu i Gävleborgs län, säger Irene Christensson på MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap till SVT.
I går kväll anlände de två franska brandfygplanen som tillskott till de två italienska plan som redan finns i landet. Under dagen väntas även två tyska helikoptrar och en från Litauen, skriver TT.
Sverige har som partnerland också möjlighet att begära hjälp från Nato, men så han ännu inte skett, rapporterar Ekot.

3 tim
Bild från bränderna i Ljusdal tidugare i veckan. TT NEWS AGENCY / TT NYHETSBYRÅN
Skogsbränderna i Sverige

Nya bränder blossar upp – 52 eldar rasar

Antalet bränder är nu uppe i 52 efter att ha varit nere i 45 stycken under natten. Det rapporterar TT med hänvisning till SOS Alarms senaste sammanställning.
Ekots reporter Erik Jerdén befinner sig i Lassekrog i den hårt drabbade kommunen Ljusdal i Hälsingland.
– Här ligger brandröken ganska tung, det är kraftig lukt från de här bränderna, säger han.
I Ljusdal bekämpade helikoptrar branden från luften fram till midnatt, sedan tog markpersonal över. Uppemot 95 personer från räddningstjänst och hemvärnet har försökt släcka bränderna i natt.

3 tim
Läs mer om Skogsbränderna i Sverige
Helg Recensioner
Pierce Brosnan och Amanda Seyfried i Mamma Mia! Here we go again. Jonathan Prime/Universal Studios.
Helg Recensioner

Mamma Mia! Here we go again – ett filmiskt S.O.S.

Antingen behövs det en ny stark feelgood-injektion, eller så har någon kommit på att det finns mer pengar att klämma ut ur ABBA:s ”låtskatt”. Så skriver Kulturnyheternas recensent Caroline Hainer om Mamma Mia-uppföljaren Mamma Mia! Here we go again.
Tillbakablickarna till hur Donna (nu spelad av Lily James) hittade kärleken i den grekiska övärlden blandas med den nutida berättelsen om dottern Sophie (Amanda Seyfried) som förverkligar mammans dröm om att öppna en egen restaurang. Allt självfallet strösslat med hitlåtar, även om de mest välkända ABBA-singlarna redan användes i den första filmen.
Med på ett hörn finns också popstjärnan Cher, men inte ens hennes insats kan ”rädda den här jukebox-musikalen från att kännas som ett S.O.S.”, skriver Peter Travers i Rolling Stone.
Läs recensionerna i länkarna nedan.

6 min
Moviestore
Helg Recensioner

”Cohen var en vattendelare – men har nått vägs ände”

Sacha Baron Cohens uppmärksammade satirserie ”Who is America?” får blandade recensioner. The Guardians Peter Bradshaw ger komikern två stjärnor och skriver att Baron Cohen har gett oss en del briljanta filmer, men att hans karaktärsskådespel nått vägs ändå. Nu behöver Baron Cohen få utlopp för sin talang på annat sätt, anser Bradshaw. Deadlines Dominic Patten är inne på samma spår. Från år 2000–2006 var världen uppdelad i personer som gillade Baron Cohen och personer som inte gjorde det. Med undantag för några få inslag i serien finns det inte mycket kvar att hämta, tycker Patten.
The New Yorkers Troy Paterson kallar det första avsnittet för ”sporadiskt utmärkt konceptuell konst”, medan Varietys Daniel D’addario skriver att Baron Cohens nihilism kan ”klia och irritera” mer än den ”upplyser och underhåller”.
Läs recensionerna i länkarna nedan.

Idag 03:33
Linnéa Sjösvärd och Hannes Öberg i ”Vampyren” Foto: Daniel Strandroth
Helg Recensioner

Vampyren på Läckö Slott ännu fräsch efter 200 år

Heinrich Marschners opera ”Vampyren” från tidigt 1800-tal sätts i sommar upp på Läckö slott. Expressens skribent Hanna Höglund skriver att hon vill tycka om uppsättningen men att det är en ”märkligt blodlös historia”. Enligt henne förmår inte slottsscenen ge berättelsen det gotiska mörker som behövs.
Kulturnytts Per Feltzin lämnar operan utan ”en jublande känsla” men sitter ändå med ett leende genom föreställningen. Han tycker att regissören Johannes Schmid lyckas få en närmare 200 år gammal otidsenlig opera att uppleves som fräsch och njutbar.
SvD:s Bo Löfvendahl skriver att Läcköoperan fortsätter sin beundransvärda tradition att spela ovanliga verk och att operan är full av musikalisk livskraft.
Läs recensionerna i länkarna nedan.

4 tim
Läs mer om Helg
Fredrik Sandberg / TT / TT NYHETSBYRÅN
Telias Bonnier-affär

Analys: Så kan politikerna stoppa Telias förvärv

Politiker över hela det politiska spektrumet ser principiella problem med att staten via Telia blir ägare till TV4, som tillsammans med SVT är den som sänder marksänd tv i Sverige. Det finns två möjligheter för politikerna att agera och stoppa affären, skriver SvD:s Mikael Törnvall.
Den första är att staten, som ägare till drygt 37 procent av aktierna i bolaget, begär att styrelsen kallar till en extrastämma. Den andra är att dra in TV4:s sändningstillstånd, vilket skulle göra TV4 i stort sett värdelöst.
DN:s Hasse Eriksson skriver att båda bolagen har sina egna skäl att genomföra affären och att det för tidigt att säga om och hur det kommer att påverka tittarna.

1 tim
Arkivbild: Näringsminister Mikael Damberg (S).  Christine Olsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Telias Bonnier-affär

Damberg om köpet: Tror inte sista ordet är sagt

Näringsminister Mikael Damberg (S) har kallat till sig Telias styrelse för ett möte i eftermiddag, med anledning av teleoperatörens aviserade köp av Bonnier Broadcasting. Till DI säger han att han inte är ”särskilt imponerad” av förvärvsplanerna.
– Jag tror inte sista ordet är sagt, säger han och tillägger att det nu vidtar diskussioner om bland annat konkurrensfrågor och ”statens roll som medieaktör”.
Svenska staten äger 37 procent av Telia Company och är även huvudman för public service-bolagen SVT och Sveriges Radio.

3 tim
Arkivbilder. TT
Telias Bonnier-affär

Klart: Telia köper hela Bonniers tv-verksamhet

Telia köper hela Bonnier Broadcasting för 9,2 miljarder kronor plus en eventuell tilläggsköpeskilling på upp till 1 miljard. I affären ingår varumärkena TV4, Cmore och finska MTV, framgår det av ett pressmeddelande.
Det har tidigare förekommit uppgifter om att Bonnier ville en kontrollpost på 10–20 procent och att prislappen skulle ha vara 10–12 miljarder kronor.
Enligt Resumé har en hake i förhandlingarna varit en oro från Telias sida om att Bonnier skulle starta en ny konkurrerande tv-verksamhet. Enligt tidningen ska Telia ha fått tillräckliga garantier för att de inte kommer att göra det.
Det har också förekommit diskussioner om det lämpliga i att staten med sitt ägande på 37 procent i Telia nu får ökat inflytande över media.

5 tim
Läs mer om Telias Bonnier-affär
Vänster. Väggmålning föreställande Venezuelas president Nicolas Maduro. Till höger: Väggmålning av Daniel Ortega, Nicaraguas president.  TT
Oroligheterna i Nicaragua

Analys: Maduro och Ortega använder samma metoder

Det finns många likheter mellan kriserna i Nicaragua och Venezuela, konstaterar analytiker som AFP pratat med. Landets presidenter, Daniel Ortega och Nicolas Maduro, har bland annat tacklat den växande oppositionen med liknande metoder.
– Inte vid valurnorna men genom falska eller olagliga beslut från domstolar eller valmyndigheter. Ortega gjorde så i valet 2016 och Maduro kopierade honom 2018, säger Luis Salamanca, politisk analytiker i Venezuela.
De båda ledarna har censurerat media samt stärkt sin makt genom att göra sig av med handlingar om ländernas finanser, tillägger Salamanca. I båda länderna används också regeringsvänliga paramilitära grupper för att slå ner på demonstranter.
– Det ser ut som att de agerar på egen hand och är klädda som civila, men är en del av regeringens säkerhetsapparat, säger Diego Moya-Ocampo vid analysföretaget IHC i London.

2 tim
Nicaraguas president Daniel Ortega talar i Managua  under firandet av 39-årsdagen av sandinisternas revolution.    MARVIN RECINOS / AFP
Oroligheterna i Nicaragua

Ortega: Satanister, USA och biskopar bakom krisen

Nicaraguas president Daniel Ortega anklagar ”satanistiska brottslingar”, de katolska biskoparna och USA för ligga bakom oroligheterna i landet.
Demonstranterna är finansierade av ”det nordamerikanska imperiet”, hävdade Ortega när han talade inför anhängare i huvudstaden Managua. Han gick även till attack mot de katolska biskopar som försökt medla i konflikten och anklagade dem för att vara kuppmakare.
Oppositionen kallade han för satanister.
– Satanisterna måste drivas ut. Det har varit en smärtsam kamp, smärtsam eftersom vi har konfronterats med en väpnad sammansvärjning finansierad av både inre och yttre krafter, sa presidenten.
Konflikten i landet började med demonstrationer mot ett förändrat pensionssystem, som snart övergick i bredare protester mot Ortega och hans regering. Totalt tros runt 300 personer ha dödats de tre senaste månaderna.

3 tim
Läs mer om Oroligheterna i Nicaragua

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund
Illustrationsbild. TT.
Extremvärmen

Överläkare: Kommer att få se konsekvenser av värmen

Akutsjukhusen i Stockholms län förbereder sig just nu för hur man ska hantera följderna av det extremt varma vädret, rapporterar Stockholm Direkt.
Enligt Therese Djärv, biträdande överläkare på Karolinska Universitetssjukhuset, har man bland anat tagit fram extra kylaggregat. Än så länge har dock akutsjukhusen inte drabbats av ett extra högt patienttryck.
– Men om den här värmen fortsätter räknar vi med att vi kommer se konsekvenser av det, säger Djärv till tidningen.

2 tim
Arkivbild. Björn Larsson Rosvall/TT / TT NYHETSBYRÅN
Extremvärmen

Fågelungar brinner upp och igelkottar svälter

Hettan gör att fåglar och djur saknar både mat och vatten. Den torra marken gör att igelkottar, som inte kommer åt att äta mask, blir hårt drabbade.
– Igelkottar kommer inte alls åt föda i den utsträckning de behöver, och de har ungar just nu. De behöver hjälp, säger biologen Jan-Åke Hillarp till TT och råder människor att ställa ut skålar med kattmat och vatten.
Bränderna i skog och mark leder också till att djur dör, rapporterar SvD.
– De som har svårt att röra sig har det värre. Fågelungar i bon brinner upp, så är det, säger Carl-Fredrik Yri, vilthandläggare på länsstyrelsen i Jämtland.

2 tim
Läs mer om Extremvärmen