Viktiga arbetet kring biologisk mångfald
Skogen förser oss med naturtillgångar samtidigt som den är hem till tusentals arter. Arbetet kring att bruka skogen och samtidigt värna om den biologiska mångfalden är därför ständigt aktuellt.
– Vi kan se en stor förändring sedan 90-talet och vi har en helt annan syn på naturvärden nu än för bara 30 år sedan. Fokus på den biologiska mångfalden genomsyrar i dag hela skogsnäringen, säger Ola Kårén, chef för skogsskötsel på SCA.
En av de viktigaste åtgärderna är de frivilligt avsatta skogsarealerna som inte brukas alls. Dessa områden lämnas att växa utan yttre påverkan.
– Skogsägare med stora innehav, som SCA, har särskilt ansvar att arbeta med större perspektiv. Vi har egna skogsekologer för att inventera och avvara de mest skyddsvärda skogarna, säger Ola Kårén, chef för skogsskötsel på SCA.
Även inom de områden där skogen avverkas är fokus på den biologiska mångfalden stor. Med hjälp av forskning och anpassade arbetssätt kan vi i dag bland annat se en skillnad på våra hyggen, som både är mindre kala och mindre till ytan. Målet är att bruka skogen med så liten inverkan på biologisk mångfald och känsliga områden som möjligt.
– I dag vet vi mer om arterna i skogen och kan arbeta mer precist där vi vet att vi gör nytta. Det finns fortfarande mycket att utveckla gällande avvägningen kring att nyttja skogen och göra det klokt, säger Ola Kårén.
Svenska Skogen är ett initiativ för att sprida kunskap om skogen från Sveriges skogsägare och skogsföretag.