Hem
Konstnären Lars Vilks (Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN)

Vilks: ”Mitt verk är fortfarande kontroversiellt”

Konstnären Lars Vilks ser dagens dom mot honom som en ”konstnärlig vinst”, säger han till TT. Han har i dag dömts till 40 dagsböter för att ha återuppbyggt konstverket Nimis i naturreservatet Kullaberg i nordvästra Skåne.

– Mitt verk är fortfarande kontroversiellt och det håller sig vid liv. Efter 37 år är det fortfarande hett, säger han.

Samtidigt anser han att åtalet mot honom är ”väldigt konstigt”, efterson han har en överenskommelse med länsstyrelsen om att sköta reparationer av verket och garantera säkerheten för besökare. Tingsrätten anser dock att de arbeten som utförts efter branden i november 2016, då ungefär en fjärdedel av verket brann ner, ska ses som uppförandet av två nya konstruktioner

Vilks åtalades ursprungligen för brott mot områdesskydd, men åklagaren ändrade under rättegången brottsrubriceringen till förseelse mot områdesskydd.

bakgrund
 
Lars Vilks
Wikipedia (sv)
Lars Endel Roger Vilks, född 20 juni 1946 i Helsingborg, är en svensk konceptkonstnär, konstkritiker, filosofie doktor i konstvetenskap, författare och debattör. Mellan 1997 och 2003 var Vilks professor i konstteori vid konstakademin i Bergen och innan dess (tillförordnad) professor på samma position vid Kungliga Konsthögskolan i Stockholm. Han är bland annat känd för sitt kontroversiella konstverk Nimis, placerat i Kullabergs naturreservat alternativt i den av Vilks skapade staten Ladonien, där även hans bokverk Arx finns att beskåda. Andra kontroversiella konstverk är hans teckning av Muhammed som rondellhund och den så kallade Judesuggan. Han har även gjort världens största rondellhund. Som konstteoretiker argumenterar han för det institutionella konstbegreppet, i huvudsak genom sin blogg. Han har estniskt ursprung.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen