Hem

Vinster i välfärden är en politisk vattendelare

Att frågan om välfärdsvinster varit het under mandatperioden märktes inte minst under regeringens budgetförhandlingar med V. Nyligen riktade Jonas Sjöstedt kritik mot S: “De vill låta vänster men vågar inte göra detta.” Från andra hållet angrips S av Moderaterna, som ogillar S förslag om vinstbegränsningar inom skolan. Omni har bett alla riksdagspartier att berätta sin hållning i följande frågor:

• Bör ett vinsttak införas för privata vårdbolag?

• Bör friskolornas möjligheter att gå med vinst begränsas?

Sverigedemokraterna:

• SD vill inte ha ett vinsttak utan tydliga och skarpa tillståndskrav, ökad tillsyn och en tydlig ”sanktionstrappa” om brister uppdagas. Partiet föreslår också ett omdömesregister där medborgare kan hitta den skola, det äldreboende eller den vårdcentral med högst nöjdhet.

• Partiet vill inte begränsa friskolornas möjligheter att gå med vinst. I stället vill SD ställa högre krav på skolorna. Finansieringskraven ska också höjas, alla friskolor ska ha en ekonomisk buffert innan vinst tas ut. SD vill också förbjuda att skolverksamhet finansieras av ickenordiska aktörer.

Socialdemokraterna

• S har inget sådant förslag och pekar på att man tillsatt utredningen ”Ordning och reda i vården”. Den ska utreda olika möjligheter att säkerställa att vårdens pengar går till just vård och att den som har störst behov av vård får företräde. Utredningen ska också lämna förslag på hur kontinuerlig vård kan främjas genom att minska användandet av inhyrd vårdpersonal.

• Partiet vill begränsa möjligheten att gå med vinst. Regelverket behöver stramas upp eftersom vinstdrivande friskolekoncerner gör vinst på lägre lärartäthet, sämre löner och färre specialpedagoger, menar S.

Miljöpartiet

• MP vill se höga kvalitetskrav och att överskottet går in i verksamheten i stället för till vinstuttag. Partiet är positivt till en mångfald av aktörer och vill främja dem som inte har vinst som syfte.

• I riksdagen röstade MP nyligen för att införa en begränsning av möjligheten att göra vinster inom skolan och socialtjänstens områden med undantag för ideella aktörer, men förslaget röstades ner.

Vänsterpartiet:

• V vill ha ett vinsttak för privata vårdbolag. Vinstintresset styr var ny vård etableras vilket gynnar områden där människor är friskare och rikare, enligt partiet.

• Partiet vill begränsa friskolornas möjlighet att gå med vinst. Utbildning är för viktigt för att ”lämnas ut åt affärstänkande och vinstjakt”, anser V. Partiet argumenterar att privata skolor har sämre lärartäthet och färre behöriga lärare.

Centerpartiet:

• C vill inte ha ett vinsttak och pekar på att fristående aktörer är avgörande för att Sverige ska klara av att leverera vård av hög kvalitet till en åldrande befolkning. ”Diskussionen om vinsttak är skadlig då den skapar osäkerhet hos utförare och patienter.”

• Kvaliteten på skolan är viktigare än vem som driver skolan, enligt C. Att angripa övervinster gör skolan en björntjänst, menar C som menar att sund konkurrens främjar alla skolors utveckling.

Liberalerna:

• L vill inte ha ett vinsttak. Mångfald och valfrihet släpper in nya idéer och kortar köerna medan ett vinstförbud minskar makten och delaktigheten för patienterna, anser L. Höga krav ska gälla både offentliga och privata utövare.

• Partiet säger nej till vinstbegränsning för friskolor. Hundratals bra skolor skulle behöva läggas ner om regeringens förslag om vinstbegränsningar blev verklighet, enligt partiet. ”De som gör ett dåligt jobb ska inte få vinstbegränsningar, de ska inte få bedriva skolverksamhet.”

Kristdemokraterna:

• KD vill inte ha ett vinsttak för privata vårdbolag och hänvisar till rapporter som enligt partiet visar att regeringens förslag om vinsttak riskerar att driva 80 procent av privata aktörer i konkurs.

• Partiet vill inte begränsa vinstuttaget för friskolor. ”Dålig kvalitet och oseriösa aktörer ska bekämpas, inte vinst eller bolag.” KD vill se tydliga kvalitetskriterier, bra uppföljning och tillsyn. Enligt partiet innebär valfrihet och mångfald ökad kvalitet, ökad makt åt den enskilde och fler arbetsgivare att välja på.

Moderaterna:

• M saknar förslag om särskilda vinsttak. ”Det ska vara ordning och reda i svensk välfärd med tydliga kvalitetskrav för alla verksamheter inom vården, omsorgen och skolan.”

• Enligt M ska det inte vara möjligt att göra vinst på dåliga skolor. Därför menar partiet att kvalitetskraven på skolor måste vara tydliga. M tycker däremot att S förslag om vinstbegränsning hotar valfriheten och riskerar att leda till att välfungerande skolor stängs, vilket skulle drabba 340 000 elever.

Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen