Hem
Förlossningen vid Karolinska sjukhuset i Solna. (Henrik Montgomery/TT / TT Nyhetsbyrån)

Visselblåsare: Förlängning av Macchiarini-skandalen

Karin Pettersson är en av landets mest framstående förlossningsläkare, men sparkades plötsligt då ledningen på Karolinska sjukhuset ansett att hon agerat ”grovt illojalt”, använt sin jobbmejl i privata sammanhang och inte redovisat bisysslor. Det visar en granskning från DN.

Läkaren Oscar Simonson, som var en av de första att slå larm om skandalkirurgen Paolo Macchiarini, säger till Aftonbladet att det blivit ”totalt galet” på Karolinska.

Han menar att det som hänt Pettersson är en förlängning av hur Macchiarini-skandalen hanterades – att ledningen riktat in sig på anställdas bisysslor för att skjuta ansvar från sjukhuset.

– Någon kanske vill ha någons jobb, och då anmäler man denne anonymt för någon bisyssla, säger han.

bakgrund
 
Paolo Macchiarini
Wikipedia (sv)
Paolo Macchiarini, född 22 augusti 1958 i Basel i Schweiz, är en italiensk forskare i regenerativ medicin som från 2010 fram till den 23 mars 2016 var anställd som forskare vid Karolinska institutet i Solna. Han har även arbetat som konsult på universitetskliniken Careggi i Florens.Paolo Macchiarini dömdes den 16 juni 2022 i Solna tingsrätt till villkorlig dom för vållande till kroppsskada beträffande den tredje målsäganden, och frikändes helt från rubriceringen grov misshandel. Överåklagare Mikael Björk överklagade denna dom, vilket ledde till en ny huvudförhandling i Svea hovrätt den 17 april 2023. Den 21 juni 2023 skärpte Svea hovrätt straffet och Paolo Macchiarini dömdes till fängelse i två år och sex månader för tre fall av grov misshandel. Efter att domen överklagats till Högsta domstolen beslutade denna den 30 oktober 2023, att inte ta upp målet. Hovrättsdomen står därmed fast.Bakgrunden till domen är, att Paolo Macchiarini hade transplanterat syntetiska luftstrupar preparerade med benmärgsceller på tre patienter. Patienterna avled senare och det visade sig, att ingreppen saknat de etiska tillstånd som behövdes och att den vetenskapliga grunden byggde på forskningsfusk. Det hela blev mycket omskrivet i media och kom att kallas Macchiariniskandalen.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen