Wiki/TT
Krisen inom Svenska Akademien

Wikforss: Spännande – ett uppdrag att ta på allvar

Filosofen Åsa Wikforss tänkte igenom beslutet noga och granskade bland annat Svenska Akademiens stadgar och verksamhetsberättelse innan hon tackade ja till att bli ny ledamot. Det berättar hon i P1 Morgon.

– Det känns roligt och spännande. Det här är ett uppdrag man bör ta på största allvar, säger hon.

Wikforss säger även att hon tilltalas av Svenska Akademiens roll som historisk institution med kopplingar till upplysningstiden.

I och med tillträdet i december blir Svenska Akademien fulltalig för första gången sedan Kerstin Ekman lämnade arbetet 1989.

Toppnyheter

Dekorationer inför kinesiska nyåret. Ng Han Guan / TT NYHETSBYRÅN
Sjukdomsutbrottet i Kina

Peking ställer in firanden när fruktat virus sprids

Peking ställer in flera stora officiella firanden inför det stundade kinesiska nyåret på lördag, rapporterar AFP med hänvisning till lokala myndigheter. Man uppmanar människor att undvika stora folksamlingar för att förhindra att coronaviruset sprider sig ytterligare.

Minst 25 människor har dött och mångmiljonstäderna Wuhan och Huanggang är satta i karantän. Vanligtvis är det tätt mellan filmpremiärerna under nyårshelgen, men nu ställs flera premiärer in på grund av spridningsrisken i biosalongerna.

1 tim
Militär på en stängd tågstation i Wuhan.  TT NYHETSBYRÅN
undefined

Wuhan-bor oroade för brist på mat när karantän inleds

Människor som hann lämna Wuhan innan karantänen vittnar om en stad av stängda butiker och tomma gator, rapporterar BBC News. Invånare uppmanas att inte lämna mångmiljonstaden och nu höjs oroade röster om matbrist.

– Det känns som världens undergång, säger en person enligt BBC News.

Samtliga plan och tåg från knutpunkten Wuhan är inställda, något som kommer precis innan den stora reshelgen inför att det kinesiska nyåret ska firas på lördag. Över 500 personer har smittats av coronaviruset och Wuhan har konstaterats vara utbrottets centrum.

5 tim
Läs mer om Sjukdomsutbrottet i Kina
Annika Strandhäll, Annie Lööf och Jonas Sjöstedt. TT
Kommunernas intäkter

Januaripartierna attackerar Vänsterpartiet: ”Ni ger SD ett historiskt inflytande”

Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt får försvara sig mot januaripartierna efter att Vänstern i går gick samman med SD för att köra över partierna om välfärdsmiljarderna.

”Nu krokar ni arm”, skriver C-ledaren Annie Lööf på Twitter, och menar att SD nu ges ett historiskt inflytande.

Både Lööf och S-profilen Annika Strandhäll har delat en ledartext från DN:s ledarskribent Amanda Sokolnicki, som skriver att de partier Sjöstedt ”brukar kalla blåbruna har fått en röd kamrat”.

”Jonas, en spade är en spade och ändamålet helgar inte alltid medlen”, skriver Strandhäll med riktning till V-ledaren.

Sjöstedt har tagit diskussionen med båda politikerna.

”Bästa Annika, du vet att vi aldrig förhandlar med SD. Du vet att vi gärna hade förhandlat med er och skapat en stabil majoritet – men att ni vägrar att förhandla med oss”, skriver han.

I en intervju med Expressen riktar även MP:s språkrör Per Bolund kritik mot Vänsterpartiet för att man ”accepterar Sverigedemokraterna som stödparti”.

2 tim
Per Bolund (MP) under förra veckan. Christine Olsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

MP ger inte upp hoppet om ”friåret” trots pengabristen

Trots att oppositionens ändringsbudget tar delar av pengarna från Miljöpartiets politiska satsning ”utvecklingstid” – ett omarbetat friår – ger språkröret Per Bolund inte upp hoppet om att det ska genomföras. I en intervju med Expressen konstaterar han att ”bara” 200 miljoner var avsatta för reformen i årets budget och att satsningen ska skalas upp senare.

Han menar också att oppositionspartiernas agerande är ”djupt skadligt” för den ekonomiska politiken.

– Det är så klart helt unikt att Vänsterpartiet genomför politik tillsammans med Sverigedemokraterna och det är jag väldigt, väldigt oroad över, säger Bolund.

3 tim
Stefan Löfven ser på när Ebba Busch Thor talar i riksdagen. Ett pappersflygplan tillverkat av en matchbiljett. TT
undefined

Ledare: Januariavtal dyker likt ett pappersflygplan

Opinion De senaste tidens sprängningar och den politiska striden om välfärdsmiljarderna får de svenska ledarskribenternas uppmärksamhet i dag. Det är rationellt att nästan halva befolkningen nu är oroad över brottsligheten med tanke på polisens maktlöshet, skriver DI:s Lotta Engzell-Larsson.

”Myndigheter och forskare bör inte försöka prata bort detta, eller som Brå ibland har gjort, blanda bort korten”, skriver hon.

Sydsvenskan fokuserar också på sprängningarna. Ledarsidan vill se färre politiska bråk och i stället fler politiska uppgörelser som säkerställer att antalet poliser ökar.

Även det faktum att M, KD, SD och V i går körde över januaripartierna om fler välfärdsmiljarder engagerar. Klart att de politiska spelarna på avbytarbänken gör vad de kan för att spela boll, skriver SvD:s Tove Lifvendahl. Expressen tycker att striden markerar att januariavtalet dalar mot marken som ett pappersflygplan. Men även om det är spännande att följa är det rådande politiska spelet inte bra för Sverige.

Idag 06:50
Läs mer om Kommunernas intäkter
Alice Bah Kunhke / Sven-Erik Bucht. Arkivbilder. Instagram / TT
Reaktioner på Girjasdomen

Bah Kunhke jublar efter domen: ”Ja men JA!!”

Bakslagen har varit många under en lång tid och det är svårt att ta in att Högsta domstolen i dag dömde till Girjas samebys fördel mot staten, skriver EU-parlamentarikern och tidigare kulturminister Alice Bah Kunhke (MP) på Instagram.

”Ja men JA!!… Detta är så stort, så stort”, skriver hon.

Socialdemokraternas tidigare landsbygdsminister Sven-Erik Bucht säger till Svensk Jakt att det är oerhört viktigt att allmänheten får tillgång till jakt efter domen.

– Men vart det här slutar vet jag inte, säger han till tidningen.

Regeringen säger sig analysera domen och vill än så länge inte lämna några kommentarer. Som en första reaktion från myndigheterna har däremot Länsstyrelsen i Norrbotten stoppat all försäljning av jakt- och fiskekort inom Girjas sameby, rapporterar SVT.

43 min
Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Läget för andra byar oklart – regeringen analyserar

Samernas riksförbunds ordförande Åsa Larsson Blind är nöjd med domen från Högsta domstolen där Girjas Sameby får ensamrätt till jakt och fiske på sitt område. Men hur domen påverkar andra samebyar är oklart i dagsläget, säger hon till TT.

Enligt landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) analyseras domen just nu inom Regeringskansliet.

”Först när denna är färdig kan regeringen ta ställning till om utgången kräver något initiativ från regeringens håll”, skriver hon i ett sms till TT.

Det finns totalt 51 samebyar i Sverige.

4 tim
Fredrik Sandberg / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

HD-domen överraskar och oroar Jägareförbundet

Samebyn Girjas domstolsseger mot staten kan om det går illa skapa stor splittring i norra Sverige, säger Hans Geibrink från Svenska jägareförbundet till TT.

– Dels mellan samebymedlemmar, ortsbefolkning och andra jägare, dels inom gruppen samer eftersom en majoritet av gruppen samer inte är samebymedlemmar, säger Hans Geibrink.

Domen ger samebyn ensamrätt till jakt och fiske på sitt område.

– Jag blev överraskad, jag hade nog trott att staten skulle vinna det här, säger Geibrink.

4 tim
Läs mer om Reaktioner på Girjasdomen
Magnus Andersson / TT / TT NYHETSBYRÅN
Explosionen i Hageby

En anhållen misstänkt för bombdådet i Norrköping

En man i 25-årsåldern är anhållen misstänkt för gårdagsnattens bombdåd mot ett flerfamiljshus i Norrköping, meddelar Åklagarmyndigheten.

– I nuläget kan vi inte utesluta att sprängningen kan ha koppling till dubbelmordet i december, säger kammaråklagare Karin Sandén i ett pressmeddelande.

En högt uppsatt person i det kriminella mc-gänget ”No Surrender” tros ha varit måltavlan i bombdådet, enligt tidigare uppgifter till Aftonbladet.

I början av december sköts två män i 45- respektive 40-årsåldern till döds utanför en nattklubb i centrala Norrköping. Åtminstone en av de mördade hade även han kopplingar till ”No Surrender”.

3 tim
Uppröjning efter en explosion i ett flerfamiljshus i Almgården i Malmö den 2 november. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

100 sprängdåd i Sydsverige 2019 – bara en har dömts

Efter över 100 sprängdåd i polisregion Syd förra året har endast en person dömts, för ett av dåden. Även i övriga landet är det få sprängningar som klaras upp av polisen, rapporterar Dagens Nyheter och hänvisar till statistik från Brottsförebyggande rådet, BRÅ.

Enligt polisen i Malmö är sprängningar särskilt svåra att utreda eftersom eventuella bevis försvinner.

– Vi har utmaningar i att undersöka brottsplatser helt enkelt, och att få ett bättre utfall. Men vi jobbar med de frågorna väldigt aktivt, säger Anders Wiberg, tillförordnad polisområdeschef i Malmö, till DN.

Igår 18:50
Förstörda fönster efter explosionen i stadsdelen Hageby i Norrköping. Magnus Andersson / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Polisen: Finns kopplingar mellan sprängmedel

Det kan finnas samband mellan de kraftiga sprängmedel som använts vid sprängningar i Malmö, Stockholm och senast i Norrköping enligt polisen.

– Vi ser en bild som måste delas mellan regionerna för det finns kopplingar mellan en del av dåden, säger Palle Nilsson, regional kommenderingschef från polisens Operation Rimfrost, till Ekot.

Polisen har tidigare berättat att de tror att det är dynamit som stulits från exempelvis byggarbetsplatser eller smugglats in till landet som använts vid sprängningarna.

Igår 17:37
Läs mer om Explosionen i Hageby
Jubel efter att domen fallit. Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
Samebyn mot staten

Samebyn Girjas får rätt mot staten efter över tio år

Samebyn Girjas får rätt mot staten i en vägledande dom i Högsta domstolen och får därmed ensamrätt över småviltsjakt och fiske i sitt fjällområde. Striden har pågått i över tio år.

”Högsta domstolen har nu kommit fram till att samebyn har ensamrätt på grund av urminnes hävd”, skriver HD i ett pressmeddelande.

Frågan har handlat om huruvida samebyn har ensamrätt till upplåtelse av småviltsjakt och fiske i området, rapporterar SR. Rättsprocessen beräknas ha kostat närmare 30 miljoner kronor. Staten ska stå för rättegångskostnaderna.

För fyra år sedan slog Gällivare tingsrätt fast att samebyn ensam har rätten till fiske och jakt. Hovrätten kom till en helt annan slutsats för två år sedan med en dom som sa att samebyn varken har ensamrätt eller upplåtelserätt till jakt och fiske i området.

6 tim
Matti Blind Berg, Girjas samebys ordförande,och Peter Danowsky, Girjas advokat, lyssnar på pressträffen. Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

HD: Samer har nyttjat mark sedan mitten av 1700-talet

Urminnes hävd – det är motiveringen till att Girjas sameby vinner mot staten i striden om markutnyttjande och jakt- och fiskerättigheter. Det säger Sten Andersson, domaren som har haft huvudansvaret för domen i HD, på en pressträff efter att domen fallit.

– Det handlar enkelt uttryckt om ett långvarigt nyttjande som inte har väckt några protester från omgivningen, säger han.

Bedömningen har komplicerats i och med att den historiska kunskapen om områdets användning har varit ofullständig. HD har därför kollat på liknande områden och gjort ”rimliga antaganden” om platsen i fråga.

– Utifrån detta har domstolen kommit till slutsatsen att samerna på det aktuella området i alla fall hade upparbetat en rätt till jakt och fiske i mitten av 1700-talet, säger Andersson.

Domstolen har varit enig i domen, fortsätter han. Striden mellan samebyn och staten har pågått sedan 2009.

5 tim
Girjas sameby vinner tvisten mot staten. Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Reaktionen efter domen: ”Wow – vi fick rätt!”

”Wow vi fick rätt!” säger Matti Berg från Girjas till SVT om domen där samebyn får ensamrätt till jakt och fiske i samebyns område ovanför odlingsgränsen.

Detta kommer att påverka många samebyar, säger Eivind Torp, docent i juridik, till SVT. Före domen fanns en oro bland samer som inte tillhör en sameby att den kunde komma att påverka deras rätt till jakt och fiske, uppger han.

– Det utrymme som finns för jakt och fiske ska tillägnas den lokala jägarkåren, är Matti Bergs kommentar till oroliga jägare och fiskare.

5 tim
Läs mer om Samebyn mot staten

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund