Hem
Gabriel Wikström (S). (Erik Nylander/TT / TT NYHETSBYRÅN)

Wikström: Narkoleptiker får ingen särbehandling

Regeringen bör rösta för att slopa maxtaket för ersättningen till personer som drabbades av narkolepsi efter att de vaccinerat sig mot svininfluensa 2009–2010. Det är beskedet som narkolepsidrabbade ungdomar framför i en video som sprids på sociala medier, skriver SvD.
I en film som sprids på sociala medier, vädjar flera ungdomar till sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S) att regeringen röstar bort taket på tio miljoner kronor per person, och i stället följer Norges och Finlands exempel, där man valt att inte sätta någon begränsning alls.
Svaret från ministern är att man följer principerna i läkemedelsförsäkringen.
– De här individerna som kommer att söka ersättning blir behandlade som andra som har fått en läkemedelsskada och som får sin sak prövad inom läkemedelsförsäkringen, säger han till SvD.

bakgrund
 
Narkolepsi
Wikipedia (sv)
Narkolepsi, av grekiskans νάρκη (narke) med betydelsen sömn eller avdomning, och λήψης (lepsis), med betydelsen anfall, är en ovanlig hjärnsjukdom som kännetecknas av obetvingliga, dagliga sömnattacker med REM-sömn, och ofta även attacker med nedsatt muskeltonus (ofrivillig avslappning i skelettmuskulaturen) i samband med sinnesrörelse, så kallad kataplexi. Till detta kan även komma hallucinationer i samband med insomnande eller uppvaknande och sömnparalys, det vill säga en övergående förlamning i skelettmuskulaturen i samband med insomnande eller uppvaknande. Narkolepsi är ett underdiagnostiserat tillstånd. Den drabbade missuppfattas ofta som lat och apatisk av omgivningen, vilket leder till minskad psykosocial funktion, och därmed risk för komorbid depression. Sjukdomen är livslång men förkortar inte livslängden och med undantag för enstaka fallrapporter där behandling med antikroppar alldeles i samband med insjuknandet har kunnat påverka sjukdomsförloppet i positiv riktning utgörs behandlingen av läkemedel som dämpar symptomen. Narkolepsi hos människa orsakas av att en grupp nervceller i hjärnan som är inblandade i regleringen av sömn och vakenhet går under, troligen beroende på att kroppens eget immunförsvar angriper dessa celler i en så kallad autoimmun reaktion. Forskning om narkolepsi bedrivs dels rörande de grundläggande sjukdomsmekanismerna och dels rörande utveckling av nya mediciner för behandling av sjukdomens uppkomst och symptom. Diagnosen ställs på sjukhistorien, blod- och likvorprover samt efter utredning på sömnlaboratorium. Narkolepsi kallas ibland felaktigt för sömnsjuka, som egentligen är ett vidare begrepp som omfattar en rad olika sjukdomstillstånd med liknande symtom.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen