Hem
(Maja Suslin/TT / TT NYHETSBYRÅN)

Wolodarski: Städa trappan i regeringskansliet först

DN:s chefredaktör Peter Wolodarski menar att granskningen av Riksrevisionen aldrig varit möjlig utan den svenska offentlighetsprincipen. Han tycker att när det kommer till just öppenhet har Riksrevisionen upprätthållit sin professionalitet och lämnat ut handlingar i rimlig tid. ”Utan offentlighetsprincipen hade det mesta vi de senaste månaderna fått veta om Riksrevisionen inte varit känt”, skriver han.
Wolodarski är däremot mer kritisk mot regeringen som vill hemlighethålla personnummer på offentliganställda: ”En annan mycket olycklig trend är förskjutningen hos myndigheter mot pr och kommunikation. Det är en utveckling som tydligt utmanar kravet på saklighet och opartiskhet.”

bakgrund
 
Offentlighetsprincipen
Wikipedia (sv)
Offentlighetsprincipen består i Skandinavien av principen att alla ska ha rätt att ta del av allmänna handlingar som inte är sekretessbelagda och rätten att närvara vid domstolsförhandlingar och beslutande politiska sammanträden (förhandlingsoffentligheten). I allmänhet syftar offentlighetsprincipen emellertid på handlingsoffentligheten. Liknande lagar finns i fler än 70 länder, varav 19 länders lagstiftning även innefattar privata aktörer. Bland de senare återfinns bl.a. Tjeckien, Estland, Finland, Frankrike, Sydafrika och Storbritannien. Man talar då ofta om informationsfrihet (freedom of information) och om "solskenslagar".
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen