Hem
(TT)

Yaras liv – en berättelse om utsatthet och våld

Åttaåriga Yaras föräldrar skickade henne från konfliktens Gaza till ett liv i Sverige. Ett liv som de trodde skulle bli tryggt. Istället hamnade hon hos sin morbror, som hade ansvaret för henne, och hans fru, som var den som på Valborgsmässoafton förra året slog ihjäl henne. Den ambulanssjukvårdare som kom till hemmet efter larmsamtalet på kvällen har beskrivit hennes skador som de värsta han sett.
– När jag ser den bröstkorgen så frågar jag ”vad i helvete har ni gjort med barnet”, har ambulansföraren sagt.
Sammanlagt ska läkarundersökningen komma att visa att Yara har 200 skador på sin åttaåriga kropp, både nya och gamla. Under rättegången vittnar hennes skolkamrater om hur Yara pratat om hur svårt hon haft det hemma.
Men ingen har lyssnat, och efter hennes död står det tydligt att det sociala nätverket runt henne inte funnits på plats. Flera anmälningar gjordes av lärare och grannar men de föranledde ingen åtgärd. Dagen efter Yaras död hittas en fjorton dagar gammal anmälan i ett postfack på socialförvaltningen. Både kommunen och polisen anmäler sig själva och flera utredningar har visat att kommunen gjort ett antal fel.
En rättspsykiatrisk undersökning visar att varken morbrodern eller hans fru lider av någon allvarlig psykisk störning och därför kan domen enbart bli fängelse. Åklagaren yrkar på livstid för mord.
– Hon har blivit utsatt för ett förfärligt våld. Den enda påföljd som kan komma ifråga är livstids fängelse, säger åklagaren Pernilla Åström till SR Blekinge.

Äldre artiklar:

Kommunens missar:

Yaras kamrater:

Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen