Hem
Ylva Johansson. (Christine Olsson/TT / TT NYHETSBYRÅN)

Ylva Johansson: Vill få stopp på slentrianutdragen

Allt fler arbetsgivare begär utdrag ur belastningsregistret vid anställningar. Nu öppnar arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) för en lag som minskar utdragen. Enligt en utredning ska arbetsgivaren bara få begära utdrag om det finns ett lagstöd.

– Annars ska det vara förbjudet, säger Johansson till Ekot.

Men hon betonar att det samtidigt är viktigt att det fortsättningsvis finns en möjlighet att få ut information som är relevant för jobbet.

– Men jag vill sätta stopp för att man slentrianmässigt ska kunna ta reda på olika integritetskänsliga uppgifter om arbetstagaren, som inte är relevanta för jobbet, säger hon.

På tio år har det totala antalet förfrågningarna tredubblats och cirka 300 000 av utdragen 2017 gick till privatpersoner, rapporterar Ekot.

bakgrund
 
Belastningsregistret
Wikipedia (sv)
Belastningsregistret, i dagligt tal även brottsregistret eller polisregistret, är ett svenskt register som Polismyndigheten (före 2015 Rikspolisstyrelsen) för enligt lagen (1998:620) om belastningsregister, och som bland annat innehåller information om den som ålagts påföljd för brott genom dom, beslut, strafföreläggande eller föreläggande av ordningsbot eller fått åtalsunderlåtelse. Även domar meddelade i utlandet ska föras in. Polis-, skatte-, tull- eller åklagarmyndighet eller allmän domstol kan begära utdrag ur registret. En enskild person har rätt att skriftligen få ta del av samtliga uppgifter ur registret om sig själv. I vissa fall ska gallring ske. För arbete inom förskola och skola krävs sedan 2001 enligt skollagen (2010:800 2 kap, 31 §) att den som söker begär ut ett utdrag ur belastningsregistret före en anställning. Sedan 2003 har det även blivit allt vanligare att andra arbetsgivare kräver att den arbetssökande själv begär ett utdrag ur registret och visar upp innan en anställning. Mellan 2003 och 2012 nästan femdubblades antalet registerutdrag, från 40 000 till 199 000.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen