Illustrationsbild. Bilden har inget med texten att göra. HENRIK MONTGOMERY / TT / TT NYHETSBYRÅN
Omhändertagna barnen i Ystad

Ystadföräldrarnas försvar: ”Knappast en isolering”

Mamman till barnen som isolerades i ett hus i Ystad ger sin version i en flera sidor lång överklagan till tingsrätten, rapporterar Kvällsposten.

Planket som omgärdade bostaden ska ha varit ett skydd mot inbrott och stöld. Hon menar att det inte var svårt att ta sig ut ur huset.

”Det kan ju på inget sätt vara något märkligt med att skydda sina eller barnens ägodelar när vi ofta varit på resa utomlands”, skriver hon.

Föräldraparet beskriver hur familjen ofta småpratade med sina grannar.

”Knappast en isolering med andra ord”, skriver de, enligt tidningen.

KvP har sökt föräldrarna som inte återkommit, men tidigare har de sagt att de inte vill kommentera ytterligare.

Läs mer

Toppnyheter

Coronaviruset Smittan i Sverige
Anders Tegnell på pressträff.  Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittan i Sverige

Folkhälsomyndigheten går emot egna regler om insyn

Sedan coronavirusets utbrott i Sverige har Folkhälsomyndigheten frångått sina egna rutiner och håller minnesanteckningar från centrala möten hemliga, rapporterar Ekot.

I ett mejl från myndigheten framgår att inga minnesanteckningar från de möten som hålls med landets smittskyddsläkare varje vecka har expedierats efter den 17 mars – därmed har de heller inte blivit allmänna handlingar.

Orsaken till beslutet är enligt flera av smittskyddsläkarna en oro för att man inte skulle kunna tala fritt annars.

– Om det man vill stöta och blöta blir förstasidesnyhet så är det ju risk att man hittar andra sätt för att stämma av, säger Inger av Rosen som arbetar med smittskyddssamordning på Folkhälsomyndigheten.

2 tim
Isabella Lövin och Per Bolund. Karin Wesslén/TT / NYHETSBYRÅN
undefined

Lövin: Pandemin är hemsk men klimatkrisen blir värre

Även om coronapandemin är en ”fruktansvärd kris” så är den globala klimatkrisen ett större hot mot mänskligheten, säger Miljöpartiets språkrör och klimatministern Isabella Lövin i en intervju med Svenska Dagbladet.

– Ja, absolut. Med ett förändrat klimat kommer vi att ha extrema väderhändelser, torka, pandemier och invasioner av främmande arter, säger hon.

Även språkrörskollegan Per Bolund intervjuas. Han menar att samhället ”har möjligheten att lösa två kriser på en gång” genom att göra stora klimatinvesteringar när ekonomin ska börja återgå till det normala efter viruskrisen.

Igår 20:03
Illustrationsbild på uteservering.  Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Krog och konditori får stänga efter coronaträngsel

En krog och ett konditori i centrala Stockholm tvingas stänga eftersom det förekommit trängsel och brist på avstånd mellan olika sällskap. Det meddelar Stockholms smittskyddsenhet enligt nyhetsbyrån TT.

Beslutet gäller med omedelbar verkan fram till dess att man visat för smittskyddsenheten att verksamheterna ändrats så att de uppfyller kraven som finns gällande smittskydd.

Totalt har nu 14 krogar i regionen tvingats stänga sedan kommunerna började göra kontroller i april.

Igår 17:53
Läs mer om Coronaviruset
Donald Trump/poliser utanför Vita huset.  TT
Reaktioner på Floyds död

Trump tog skydd i bunker under brinnande protesten

När protesterna mot polisvåldet i USA tilltog såg Secret Service-agenter under fredagen till att sätta landets president Donald Trump i säkerhet i en bunker vid Vita huset, rapporterar flera medier.

Enligt uppgifter till AP ska Trump ha suttit nästan en timme i bunkern, som tagits fram för nödlägen som exempelvis terrorattacker.

Agenternas beslut visar enligt nyhetsbyrån på Vita husets oro över protesterna. Demonstrationerna har spritt sig över landet efter att den svarte George Floyd dödades under ett polisingripande. Bland annat har utegångsförbud utlysts i Washington DC och tårgas har avfyrats mot demonstranter utanför Vita huset.

2 tim
Protester i USA/Michael Jordan. TT
undefined

Michael Jordan visar stöd: ”Är sorgsen, ledsen, arg”

Basketlegendaren Michael Jordan visar sitt stöd för de protester som blossat upp efter George Floyds död, skriver AP.

”Jag är djupt sorgsen, verkligen ledsen och uppriktigt arg”, skriver han i ett uttalande.

Flera amerikanska sportstjärnor har den senaste tiden markerat mot rasism. 23-faldige grand slam-vinnaren Serena Williams skriver på Instagram att ”det värsta är att det här inte är någonting nytt, ’det är bara att det är filmat’”.

Floyd dog den 25 maj efter att en polis i Minneapolis hållit sitt knä mot hans nacke i flera minuter. Händelsen har lett till stora protester i USA.

1 tim
Poliser i Brooklyn i samband med protesterna i går. Seth Wenig / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Analyser: Folkets egen armé har gjort folket till fienden

Organiserar sig antidemokratiska grupper för att påverka protesterna mot polisvåld i USA i en mer extrem riktning? I sina analyser landar CNN och Fox News i två olika slutsatser.

CNN:s Donie O’Sullivan menar att det visserligen kan förekomma yttre påverkansförsök, men att det är viktigt att ta ett steg tillbaka. Han påminner om att protesterna är äkta och att det är närmast omöjligt att skapa den djupa ilska som nu finns. Fox News skribent Jim Hanson håller däremot med Donald Trump om att vänsterextrema gruppen Antifa förvandlat flera protester till upplopp.

New York Times Mara Gay fokuserar på protesterna som inträffat i New York. Hon menar att polisen har använt oproportionerligt våld och att stadens polisstyrka måste reformeras.

”En armé som ska skydda amerikaner behandlade dem i stället som fienden”, skriver hon.

En nyhet under protesterna är attackerna på journalister som är på plats för att bevaka, skriver DN:s tidigare USA-korrespondent Sanna Torén Björling. Hon noterar att amerikanernas förtroende för medier har sjunkit över tid.

Igår 18:46
Läs mer om Reaktioner på Floyds död
Coronaviruset Svenska fallen
Elin Westerlund. Christine Olsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Svenska fallen

Landslagslöparen hoppade in i vården – nu smittad

Landslagslöparen Elin Westerlund ryckte in som undersköterska när coronakrisen drog in i Sverige – nu har hon själv blivit smittad, skriver Sportexpressen.

– Jag fick en konstig känsla i bröstet. Jag kände efter lite extra eftersom jag har en kollega som smittats lite tidigare, så jag tog ett test och gick hem, säger hon till tidningen.

Westerlund är inte själv orolig för sina symtom, men hon säger att hon känner väldigt stor empati med andra som drabbas.

8 min
Sjukvårdstält utanför Östra sjukhuset i Göteborg Adam Ihse/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Sjukvårdens oro: Antalet patienter ökar i Göteborg

Antalet patienter med covid-19 som har lagts in på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg har ökat under den gångna veckan, skriver GT.

På söndagen vårdades 155 personer med coronaviruset på sjukhuset varav 44 på intensivvårdsavdelningen. Förra lördagen var siffrorna 148 respektive 40.

Det ökade antalet patienter bekymrar chefläkaren Per Karlsson. Han menar att det finns en oro inom sjukvården för att människor slappnar av och inte håller lika hårt på social distansering.

– Vi måste få ihop sommaren. Och för att klara den är det viktigt att inte ha alltför många covid-fall, säger han till tidningen.

Igår 19:00
Länssjukhuset Ryhov. Johan Nilsson / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Virusspridning på sjukhus i Jönköping – minst 14 fall

En ortopedisk vårdenhet på Länssjukhuset Ryhov i Jönköping har tvingats till intagningsstopp på grund av stor spridning av covid-19, rapporterar Jönköpings-Posten.

Både personal och patienter har smittats. Tidningen skriver att det totalt handlar om 14 smittade patienter de senaste två veckorna.

Enligt Folkhälsomyndighetens officiella statistik har länet rapporterat in 1 538 virusfall. Därmed har Jönköpings län åttonde flest smittade i Sverige.

Igår 13:33
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Ekonomiska effekterna
Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Ekonomiska effekterna

UC: Första konkursvågen över – tydlig stabilisering i maj

Den första intensiva konkursvågen under coronakrisen är över – med undantag för hotell- och restaurangbranschen. Det visar färska siffror från kreditupplysningsbolaget UC.

Det totala antalet konkurser vara bara 5 procent högre i maj än under samma månad 2019. Men i hotell- och restaurangbranschen gick 54 procent fler företag omkull jämfört med året före.

Trots den allmänna stabiliseringen varnar UC för att faran inte är över.

– Många faktorer tyder på en andra konkursvåg i höst, bland annat det kraftiga tappet i BNP och förväntade arbetslöshetsnivåer på tvåsiffriga nivåer, säger Richard Damberg, ekonom på UC, i ett pressmeddelande.

32 sek
Arkivbild. Matthias Schrader / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Lågprisbolag ser möjlighet efter räddning av Lufthansa

Krispaketet på 10 miljarder euro till Lufthansa ger möjligheter för konkurrerande lågprisbolag att positionera sig, skriver Bloomberg.

EU:s och Tysklands villkor för att bevilja det jättelika räddningspaket var att Lufthansa gav upp landningsrättigheter på flygplatserna i Frankfurt och München till konkurrenter. Det ger Ryanair möjlighet att etablera sig i München och Easyjet i Frankfurt.

Europas tredje största lågprisbolag Wizzair flyger varken till Frankfurt eller München.

– Vi försöker dra nytta av situationen. Lufthansa får en stor ekonomisk fördel, men de behöver omstrukturera efter att ha fått alla de här pengarna. Så Tyskland innebär möjligheter för oss, säger Wizzair-chefen Jozef Varadi.

2 tim
Chalmers. Arkivbild. FREDRIK PERSSON / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ingenjörer varnar: Företag drar ner på forskning

Ingenjörer och andra akademiker har drabbats hårdare av coronakrisen än tidigare kriser. Det säger Ulrika Lindstrand, ordförande för Sveriges ingenjörer, till SvD Näringsliv.

Krisen har bland annat slagit mot ingenjörer i fordonsindustrin och konsulter som driver egen firma. Lindstrand säger att hon är orolig för att företag kommer att säga upp personal som arbetar med forskning.

– Företag har pausat många stora framåtlutande projekt inom forskning och utveckling. Det gör mig jättebekymrad, säger hon.

2 tim
Läs mer om Coronaviruset
Se till att få svar på rätt frågor innan du slår till på en elbil. Shutterstock
Ägande

De fyra viktigaste frågorna när du ska köpa elbil

Funderar du på att köpa en elbil? I så fall finns det en del frågor att besvara som skiljer sig från de frågor som uppkommer i samband med ett mer klassiskt bilköp. Autotrader, Mest Motor och DN har alla tittat närmare några av de saker du bör bena ut på innan du slår till på en elbil. Vi har sammanfattat det hela i fyra viktiga punkter:

1. Hur stor räckvidd erbjuder fordonet?

Det låter kanske som en självklarhet, men att syna de här siffrorna i sömmarna ordentligt är också avgörande. En mil hit eller dit kan låta oväsentligt, men så länge laddningsstationerna inte duggar tätt i landet så kan en liten mil bli ett stort problem. Hur ser det ut lokalt där du bor? Hur ser det ut längs de sträckor du har tänkt köra? Och mot bakgrund av det: Har du tid att stanna och ladda fordonet, om det skulle behövas?

2. Håll koll på kostnaderna

Att en elbil är billigare i längden än en bil med förbränningsmotor är de flesta överens om. Men det är förstås inte gratis att ha en elbil. Även elbilar har rörliga delar som slits och även elbilar måste in på service emellanåt. Glöm inte att kontrollera priser på reservdelar och ifall det finns verkstäder som kan åtgärda problem med ditt elfordon. Räkna även med en ökad åtgång på hushållsel.

3. Kontrollera garantin

Trots att elbilar har funnits på marknaden ett tag vid det här laget, så handlar det trots allt om relativt ny teknik. Att hålla koll på vilka garantier som bilen omfattas av är därför viktigt. Inte minst batterigarantin kan vara värd att se över lite extra.

4. Passar elbilen din livsstil?

Renodlade elbilar är inte sällan ganska kompakta jämfört med exempelvis laddhybrider eller klassiska fordon med förbränningsmotor. Har du ofta behov av att transportera saker? I så fall: Får de plats i fordonet? Och hur mycket bidrar vikten till att minska räckvidden? Tänk även på att räckvidden minskar avsevärt i vårt bistra vinterklimat.

3 tim
Unga kvinnor i storstaden gillar privatleasing.  Shutterstock
Ägande

Unga kvinnor i storstäder privatleasar mest

Ungefär var tredje privatregistrerad bil är i dag är en leasingbil. Privatleasing har på kort tid blivit ett populärt alternativ till att äga sin bil, och snabbast växer företeelsen bland unga storstadsbor. Det visar statistik från Trafikanalys.

Det handlar om både gifta par, sambos och ensamstående som tjänar en bit över snittet, och att leasa sin bil är dessutom en aning vanligare bland kvinnor än bland män, skriver tidningen Mitt i.

En av anledningarna till att privatleasingen ökar som ofta lyfts fram är att man inte nödvändigtvis behöver någon kontantinsats för att skaffa ett leasingavtal. Det lockar många som saknar ett välfyllt sparkonto eller hellre vill använda pengarna till annat. En mer överskådlig månadskostnad och att service ofta ingår är en annan faktor som bidrar till att konceptet vunnit mark.

Andelen privatleasade bilar i Sverige har ökat drastiskt under det senaste decenniet. 2009 låg siffran på bara tre procent, medan siffror från 2018 visar att andelen privatregistrerade bilar till 37 procent utgjordes av privatleasingbilar, skriver Teknikens Värld.

I Stockholm, Göteborg och Malmö är privatleasing vanligast, medan företeelsen är mest sällsynt i Norrbotten och Jämtland, skriver Expressen.

Den vanligaste biltypen som leasas är en liten bensindriven bil. Anledningen till att leasingbilar ofta är något mindre än bilar som köps kan enligt Trafikanalys vara att svenskar som väljer privatleasing är lite yngre och ofta inte har barn. Man har därför inget behov av en större bil. Att bensin är mer populärt än diesel tros vara en följd av att privatleasing är vanligare i storstäderna, som har miljözoner.

3 tim
En bilpool kan vara ett bra alternativ till att äga en bil.  Shutterstock
Ägande

Istället för att äga – så fungerar en bilpool

Bilpooler är ett koncept som har blivit allt mer populärt i svenska storstäder med åren. Det hela går ut på att man mot en månatlig kostnad får tillgång till en flotta med bilar via en app. Men hur fungerar det här rent praktiskt? Sajten Allt om Motor har tittat närmare på den saken.

Bakgrunden till att bilpooler blivit populära är att många människor inte har nytta av en bil under särskilt många av dygnets timmar. En genomsnittlig bil i Europa står parkerad 92 procent av tiden. Åtta procent av tiden som bilen rullar går dessutom åt till att leta parkering. Att ett större sällskap delar på en bilflotta låter med andra ord som en vettig lösning.

Sajten Hallå Konsument skriver att det framför allt kan vara intressant för den som kör mindre än 1 000 mil per år att vara medlem i en bilpool, av den enkla anledningen att det då blir lönsamt. Man framhåller även andra fördelar, bland annat att man inte behöver leta parkeringsplats och att man ofta kan välja mer miljövänliga bilmodeller.

Det vanligaste upplägget är att man både betalar en månadsavgift och en rörlig kostnad för tid och tillryggalagd sträcka. Ofta används en app för bokningar. Det finns tre typer av bilpooler: stationära, stationsbaserade och friflytande. Stationära och stationsbaserade bilpooler – där bilarna hämtas och lämnas på specifika platser – är än så länge vanligast, skriver Sydsvenskan.

En bilpool ska enligt Allt om Motor passa bäst för den som använder bil mellan en gång i månaden och ett par gånger i veckan. Fördelen är att man slipper tänka på kostnader som försäkring, skatt och annat, liksom att man inte behöver tvätta och byta däck. Att många bilpooler dessutom har egna p-platser är en annan fördel.

På minuskontot kan man framför allt notera att det inte alltid finns en bil tillgänglig när man har behov av en. En annan aspekt är att bilpoolens bilar kan vara dyrare när det handlar om längre resor än vad en klassisk hyrbil blir.

Månadsavgifterna kan variera kraftigt och vissa bilpooler har många och komplicerade system med avgifter på allt mellan 120 och 1 000 kronor.

3 tim
Läs mer om Framtidens bilar | Ägande
Coronaviruset Smittans effekter
Illustrationsbild. Dave Thompson / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittans effekter

Nent återställer priserna på Viaplays sportpaket

Nent kommer att återgå till normal prissättning för Viaplays sportpaket i Sverige, Danmark och Finland, skriver bolaget i ett pressmeddelande.

Priserna sänktes i samband med att i princip alla stora sportevenemang och ligor stängde med anledning av coronakrisen. När idrotten nu kommer i gång igen, framför allt flaggskeppsrättigheten Premier League, höjs priset igen.

”Tittarnivåerna på Viaplay har ökat markant under de senaste månaderna där bara ett begränsat antal sportkunder har valt att säga upp sitt abonnemang”, skriver bolaget.

1 min
Illustrationsbild. LEIF R JANSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ledare: Börsen förutsåg coronakrisens utveckling

Opinion Coronapandemins påverkan på brexitförhandlingarna och ett konstaterande att börsen var skrämmande säker om hur krisen skulle utvecklas är några av ämnena på ledarsidorna i dag.

Det är dags att lösa dödläget i de nya brexitförhandlingar mellan Storbritannien och EU som startar i dag, skriver DN i sin osignerade ledare. För att rädda brittiska ekonomin är enda realistiska alternativet nu att ”förlänga övergångsperioden och skilsmässan med EU” när coronapandemin tagit fokus från brexit, skriver man.

PM Nilsson skriver i Dagens Industri att börsen på ett nästan obehagligt sätt förutsett pandemins utveckling. Den rasade när coronakrisen var som mest intensiv – och vände sakta uppåt så snart läget började stabiliseras. En läxa till regeringar som panikstängde hela länder och ekonomier, menar Nilsson.

”Faktum är att börsen bäst såg vad som skulle hända”, skriver han.

20 min
Läs mer om Coronaviruset