Illustrationsbild. Bilden har inget med texten att göra. HENRIK MONTGOMERY / TT / TT NYHETSBYRÅN
Omhändertagna barnen i Ystad

Ystadföräldrarnas försvar: ”Knappast en isolering”

Mamman till barnen som isolerades i ett hus i Ystad ger sin version i en flera sidor lång överklagan till tingsrätten, rapporterar Kvällsposten.

Planket som omgärdade bostaden ska ha varit ett skydd mot inbrott och stöld. Hon menar att det inte var svårt att ta sig ut ur huset.

”Det kan ju på inget sätt vara något märkligt med att skydda sina eller barnens ägodelar när vi ofta varit på resa utomlands”, skriver hon.

Föräldraparet beskriver hur familjen ofta småpratade med sina grannar.

”Knappast en isolering med andra ord”, skriver de, enligt tidningen.

KvP har sökt föräldrarna som inte återkommit, men tidigare har de sagt att de inte vill kommentera ytterligare.

Läs mer

Toppnyheter

Trumps USA Primärvalen 2020
Trump och publiken.  CARLOS BARRIA / TT NYHETSBYRÅN
Trumps USA Primärvalen 2020

Ny Clintonattack när Trump lanserade omvalskampanj

President Donald Trumps omvalskampanj är nu officiellt ingång – och hans lansering var på många sätt en upprepning av hans förra presidentkampanj, skriver flera medier. Ännu en gång avlöste attackerna mot Demokraterna varandra och muren mot Mexiko utlovades i en bättre och billigare design. Han gjorde också en passning till den före detta presidentkandidaten Hillary Clintons raderade mejl.

– Om jag tog bort ett mejl, typ som ett kärleksmeddelande från Melania, då hade det slutat med elektriska stolen för Trump.

Mer oväntade ämnen från Trumps tal i Orlando var ett löfte om att se över botemedel mot såväl cancer som aids, samt bana väg för att skicka astronauter till Mars, rapporterar AFP.

24 min
Donald Trump. Andrew Harnik / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
undefined

Analyser: ”Trump kan vara sin egen värsta fiende”

Donald Trumps största utmaning i omvalet till presidentposten är att få upp sina väljares energi till en sådan grad att det lockar nya väljare, skriver NBC News Jonathan Allen i en analys.

Presidenten måste övertyga dem som normalt inte röstar – soffliggarna – och även om han har väljare som är ute och talar för honom kan det sociala stigmat kring Trump göra det svårare för honom att nå ut i vissa grupper, skriver Allen.

”På det sättet, kan Trump vara sin egen värsta fiende.”

Radiokanalen WMFE:s Matthew Peddie har intervjuat flera experter som menar att presidentens val av Orlando i Florida som staden han lanserar sin omvalskampanj är rimligt – både politisikt och geografiskt. Det är dels en plats där han redan har många supportrar, men också en central ort dit många kan åka.

– Det är faktiskt väldigt smart av honom att börja här, för om han inte kan vinna Florida så har han bekymmer, säger professor Jeremy Levitt till kanalen.

Igår 22:07
Glada Trumpsupportrar i Orlando.  John Raoux / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Tusentals visar sitt stöd för Trumps omvalskampanj

Tusentals supportrar har samlats i Orlando i Florida i dag för att se när president Donald Trump lanserar sin omvalskampanj. Klockan åtta i kväll ska presidenten hålla ett tal.

En del har campat i flera dagar och rest från hela landet för att visa sitt stöd för att se Trump omvald till president 2020, rapporterar Fox News.

– Han har hållit sina löften, han är passionerad över Amerika. Han vill att vi ska vara trygga. Jag är trött på att människor hatar på honom. Han gör sitt bästa för att försvara oss, säger Alan Machapento från New Jersey till tv-kanalen.

Igår 19:49
Läs mer om Trumps USA
Vincent Yu / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Dagens börs

Hopp om handelsavtal lyfter Asienbörserna

Asienbörserna tar rygg på Wall Street och lyfter under onsdagens inledande handel. Uppgångarna koppas samman med Donald Trumps twitterinlägg i går om att han haft ”ett väldigt bra telefonsamtal”med Kinas president Xi Jinping, skriver CNBC.

De två presidenterna kommer att träffas nästa vecka för att diskutera handelskonflikten, vilket inger förhoppningar hos finansmarknaderna.

Vid 05.20-tiden svensk tid noteras de ledande indexen som följer:
• Nikkei: +1,7 %
• Shanghai: +1,2 %
• Shenzhen: +1,9 %
• Hongkong: +2,3 %
• Kospi: +0,9 %

22 min
undefined

Glatt humör på Wall Street – Trumps tweet lyfte indexen

Wall Street inledde tisdagen med stigande index och uppgångarna tilltog efter att USA:s president Donald Trump meddelat på Twitter att han kommer att träffa Kinas president Xi Jinping för ett längre möte under G20 nästa vecka.

Vid stängningen stod indexen så här:
• S&P 500: +1,0%
• Nasdaq: +1,4%
• Dow Jones: +1,4%
Uppgifter till Bloomberg om att Vita huset undersökt möjligheten att avsätta Federal Reserves chef Jerome Powell dämpade humöret något men lyckades inte rucka på de positiva tongångarna.

Bakom det glada humöret låg även förhoppningar om lättnader i den amerikanska penningpolitiken. På tisdagen inledde centralbanken Federal Reserve sitt två dagar långa möte som kommer att avslutas med ett räntebesked onsdag kväll. Fed väntas lämna räntan oförändrad men marknaden spår också en duvaktigare ton från bankens chef Jerome Powell, skriver CNBC.

Enligt CME:s Fed Watch Tool bedömer marknaden att det blir tre räntesänkningar före årsskiftet, skriver sajten.

Hoppet om räntesänkningar fick också bränsle av Europeiska centralbankens chef Mario Draghis tal tidigare på tisdagen. Draghi öppnade för eventuella stimulanser vilket även fick de europeiska börserna att lyfta.

Bland enskilda aktier märktes bland annat Beyond Meat som återigen rusade mot nytt kursrekord, skriver Bloomberg. Aktien steg omkring 15 procent i inledningen men stängde sedan runt nollan.

Facebook var också upp drygt 2 procent i starten efter att sociala medier-jätten bekräftat att de ska lansera en egen kryptovaluta som får namnet libra. Aktien stängde på minus 0,3 procent.

Handelskänsliga aktier som Boeing, Caterpillar och Deere blev dagens vinnare. Boeing steg över 5 procent efter att IAG tecknat en avsiktsförklaring om att köpa 200 plan av den olycksdrabbade modellen 737 Max.

Även halvledarbolag vann på Trumps Kina-tweet.

Igår 20:02
Illustrationsbilder: Bilsäkerhetsföretaget Autoliv gick bäst av storbolagen på Stockholmsbörsen. TT
undefined

Börsen vände upp efter Draghis utspel

Stockholmsbörsen backade i tisdagens inledande handel men vände upp efter duvaktiga uttalanden från ECB-chefen Mario Draghi. Vid stängning stod indexen klart på plus:
• OMXSPI: +1,4 %
• OMXS30: +1,4 %
Vid ECB:s årsmöte i dag i Portugal sa Mario Draghi att det kommer krävas mer stimulanser om utsikterna för euroområdet inte förbättras, skriver Direkt. Han konstaterade att räntesänkningar är en del av ECB:s verktygslåda och att det fortsatt finns utrymme att utöka de kvantitativa lättnaderna.

OMXS30 vände från –0,7 procent till +0,5 procent kort efter utspelet. Gruvbolaget Bolidens aktie reagerade kraftigt och klättrade från minus 1 till plus 3,2 procent. En annan vinnare var SKF som avancerade till plus 4,0 procent.

Av alla storbolagen var det bara Swedish Match och Swedbank som klart backade. Swedbank meddelade i går kväll att vd:n och finanschefen i Estland sparkas som en konsekvens av bankens ”pågående interna undersökningar” i kölvattnet av penningtvättshärvan. Aktien tappade 1,2 procent.

Swedish Match föll 1 procent till under 420 kronor. Detta trots att Morgan Stanley har höjt riktkursen för bolaget från 500 kronor till 540 kronor och att finanschefen tankat aktier för nära 1 miljon kronor.

Bäst av alla storbolagen gick Autoliv som vid 15.30 började rusa utan kända nyheter. Aktien stängde 5,2 procent upp.

Astra Zeneca har fått ett godkännande för Lynparza i EU för behandling av första linjens äggstockscancer. Aktien steg 2,9 procent.

Det finsk-svenska it-tjänsteföretaget Tieto går samman med norska Evry för att bilda företaget Tietoevry. Bolagen uppger att fusionen kan spara 75 miljoner euro årligen i kostnadssynergier. Tietos aktie lyfte 4,2 procent.

Medicinteknikbolaget Mentice gjorde debut på First North i dag. Aktien handlades vid stängning för 67,60 kronor – 38 procent över teckningskursen på 49 kronor.

Igår 15:34
Läs mer om Dagens börs
Erik Ullenhag (L). Christine Olsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Jakten på ny L-ledare

Ullenhag tackar för stödet: ”L behöver en förändring”

Liberalernas partiledarkandidat Erik Ullenhag tackar för stödet efter att det tunga Stockholmsdistriktet nominerat honom.

”Jag är tacksam för det stöd jag fått, i kväll och under möten runtom i landet under de tre veckor jag kampanjat. Liberalerna behöver en nödvändig förändring för att spela roll i svensk politik. Vilket vägval Liberalerna tar avgörs på landsmötet”, skriver han i en kommentar till TT.

19 av 21 länsförbund har nominerat Nyamko Sabuni till posten.

Igår 20:21
Erik Ullenhag. Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Tung seger för Ullenhag – nomineras av Stockholm

Det tyngsta L-distriktet – Stockholmsdistriktet – har beslutat att stödja Erik Ullenhag som ny L-ledare, skriver SVT Nyheter. Han har sedan tidigare stöd av länsförbundet Uppsala, Liberala kvinnor och Liberala Ungdomsförbundet.

– Det blir Erik Ullenhag, säger Anna Lena Johansson, ordförande till TV4 Nyheterna.

Han vann nomineringen i Stockholms län i en enda omröstning, med siffrorna 13–2.

De tunga länsförbunden Skåne och Västsverige har tidigare beslutat att nominera Nyamko Sabuni. Totalt 19 av 21 länsförbund har beslutat att nominera henne.

Igår 18:34
Nyamko Sabuni (L). Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Spelplanen har ritats om – till Nyamko Sabunis fördel

Medlemsomröstningarna i Liberalerna har ritat om spelplanen i partiets jakt på ny ledare – till Nyamko Sabunis fördel, menar Mathias Sundin (L) som låg bakom idén om direktdemokrati i valet. Det skriver DN.

Han menar att om det inte vore för medlemsomröstningarna hade Erik Ullenhag vunnit, men att nu har 17 av de 18 länsförbund som bestämt sig ställt sig bakom Sabuni.

– De flesta i partietablissemanget hade missat den här opinionen och trodde att Erik Ullenhag skulle vinna klart, säger han till tidningen.

Igår 15:38
Läs mer om Jakten på ny L-ledare
Fotbolls-VM Gruppspelet
Thaisa och Marta. PHIL NOBLE / BILDBYRÅN
Fotbolls-VM Gruppspelet

Marta bästa målskytt i VM-historien – gick om Klose

Marta Vieira da Silva är historisk. I kväll gjorde hon sitt 17:e VM-mål när Brasilien slog Italien med 1–0. Det innebär att hon gick om Tysklands Miroslav Klose – båda stod på 16 VM-mål tills i kväll.

Martas mål kom på straff i den 74:e minuten sedan Debinha tacklats omkull i straffområdet.

Trots segern slutar Brasilien trea i grupp C, bakom segraren Italien och tvåan Australien. Det innebär att tufft motstånd väntar i åttondelsfinalen, brasilianskorna ställs antingen mot Frankrike eller Tyskland.

Igår 20:52
Linnéa Claeson i Nice under Sveriges match mot Thailand. SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
undefined

”VM borde handla mer om ilska än peppig feminism”

Fotbolls-VM i Frankrike har präglats av ”peppig feminism” och influerare, skriver Elin Grelsson Almestad i en text på Expressens kultursida.

Hon provoceras av att supporterskapet för damlandslaget har blivit ett feministiskt ställningstagande och att det anses fult att kritisera det svenska lagets spel. Det vore bättre att låta damfotbollen, precis som herrfotbollen, vara ”ilska och starka känslor”, skriver hon.

”Det är svårt att se hur ojämlikheten förbättras av att Linnéa Claeson åker på gratisresa till Nice eller av att en undermålig prestation bistås med uppmuntrande kommentarer.”

The Guardians Suzanne Wrack skriver att Fifa gjorde en miss när man skröt om hur många biljetter som sålts. Det har gjort att många som ville åka på mästerskapet trodde att biljetterna var slut och att många arenor därför är halvtomma.

”Om Fifa inte hade överdrivit försäljningssiffrorna hade publiksiffrorna kanske inte blivit en besvikelse.”

Igår 15:17
Läs mer om Fotbolls-VM
Brexit Storbritanniens framtid
Brexit Storbritanniens framtid

Analys: Hårdaste brexitören borta – Rory på uppgång

Det Konservativa partiet har visat att de har smak för drama när de valde bort den hårdaste brexitören, Dominic Raab, skriver Sky News Rob Powell i en analys efter att de konservativa parlamentsledamöterna har röstat i en andra omröstning om vem som blir Theresa Mays efterträdare. Fem kandidater är kvar och Boris Johnson leder stort.

”Outsidern” Rory Stewart är dock kvar men hans hållning till brexit gör att det finns ett tak för hur många röster han får, menar Powell:

”Om han som av ett mirakel klarar sig till att vara en av de två sista kommer han garanterat att bli bortröstad av euroskeptiska gräsrötter i partiet.”

The Guardians Jessica Elgot skriver också att Stewart har gjort ett bra jobb med att lansera sig som en ”outsider” som har gått på elitskolan Eton.

”Hans virala Twitter- och videokampanj har fått motståndarna att se försiktiga och gammeldags ut”, skriver hon.

Igår 20:47
BEN STANSALL / AFP
undefined

Raab ute – Johnson leder efter andra omröstningen

Boris Johnson leder fortfarande stort striden om att ta över efter brittiska premiärministern Theresa May efter den andra omröstningen i det Konservativa partiet. I kvällens omröstning får Johnson 126 av de 313 konservativa parlamentsledamöternas röster.

Kvar i kampen finns också Jeremy Hunt som fick 46 röster, Michael Gove som fick 41 röster och Rory Stewart som fick 37 röster. Sajid Javid klarade sig precis på håret med 33 röster.

Dominic Raab åkte ut med bara 30 röster.

Följ rapporteringen i länkarna nedan.

Igår 17:06
Andrea Leadsom. Kirsty Wigglesworth / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
undefined

Andrea Leadsom ger stöd till Johnson: ”Bra ledare”

Andrea Leadsom, tidigare majoritetsledare för underhuset, ger sitt stöd till Boris Johnson i kampen om premiärministerposten. Det rapporterar Sky News.

– Jag tror att han kommer att bli en väldigt bra ledare för vårt land, säger hon till LBC Radio.

Beskedet ses som ett slag mot inrikesministern Sajid Javid som anses stå Leadsom nära och som utmanar Johnson. Leadsom har själv varit kandidat till att ta över efter Theresa May men har slagits ut längs med vägen.

I kväll håller de konservativa parlamentsledamöterna en ny omröstning i striden om Mays efterträdare. Minst en av de sex kvarvarande kandidaterna ska försvinna.

Igår 07:47
Läs mer om Brexit