Sjukvårdare på en ebolaklinik. Arkivbild. Al-hadji Kudra Maliro / TT NYHETSBYRÅN
Ebolaspridningen

Ytterligare två personer smittade av ebola i Uganda

En äldre kvinna och en treårig pojke vårdas på sjukhus i Uganda efter att ha smittats av ebola, rapporterar TT. Båda är släkt med en femårig pojke som i natt avled i blödarfebern.

Innan pojken insjuknade besökte han grannlandet Kongo-Kinshasa med sin familj. Där har mer än 2 000 personer smittats av ebola sedan epidemin bröt ut för tio månader sedan.

De tre fallen i Uganda är de första utanför Kongo-Kinshasa sedan utbrottets start i augusti förra året.

Läs mer

Toppnyheter

Stefan Löfven (S) från sommartalet i dag. Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Landsbygdsdebatten

Analys: ”Tråkigt sätt att sparka igång politiska året”

Stefan Löfvens (S) sätt att sparka igång det nya politiska året, med ett förslag om att förändra utjämningssystemet, är ”otroligt trist och tråkigt”. Det skriver Aftonbladets Lena Mellin i en analys.

”Som sagt, inget fel i det. Men får det hjärtat att banka? Nej. Inte ens de tre ministrarna på podiet såg engagerade eller glada ut”, skriver hon.

Mellin anser att Löfven varken uppfattades som karismatisk eller som en stark ledare när han sommartalade i dag efter att förslaget presenterats.

”Socialdemokraterna, med drygt 25 procent i senaste väljarbarometern från Inizio, är inte spännande. Det är deras största problem just nu.”

SVT:s Mats Knutson skriver i en analys att Löfvens förhoppning med förslaget nog är att det ska hejda avfolkning på landsbygden men han tar upp att det är högst oklart om det kommer ske.

”Åtskilliga insatser för att bromsa avfolkningen på landsbygden har genomförts sedan 1960-talet, men trots detta har flyttlassen fortsatt att gå till storstadsområdena”, skriver Knutson.

29 min
Elisabeth Svantesson. Arkivbild. Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

M: ”Löfven har tappat kontrollen över Sverige”

M:s ekonomiskpolitiska talesperson Elisabeth Svantesson är kritisk till regeringens förslag om kostnadsutjämning mellan kommunerna.

”Löfven har tappat kontrollen över Sverige, brottslighet ökar och välfärden sviktar. Att reformera utjämningssystemet behövs men det är inte lösningen på Sveriges stora problem. Åren framöver krävs tuffa prioriteringar, bidragstak och en tillväxtpolitik som gör att kakan växer”, skriver hon på Twitter.

Svantesson utvecklar sitt resonemang för Expressen och menar att även stora kommuner, framför allt de som växer, behöver hjälp.

– Att kommuner behöver mer pengar generellt är jag den första att skriva under på, och då krävs det tuffa prioriteringar, men det krävs också en tillväxtpolitik, alltså hur ska kakan växa så att vi har mer att fördela och där står Stefan Löfven helt tomhänt, säger hon till Expressen.

3 tim
Jenny Madestam. Arkivbild. Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Expert: Får passa sig så man inte skjuter sig i foten

Statsvetaren Jenny Madestam anser regeringen får passa sig så man inte ”skjuter sig själv i foten” med anledning av förslaget om kostnadsutjämning mellan kommunerna som presenterades i dag.

– Att bara säga att man ska skyffla pengar för att få bättre välfärd runt om i landet och glömma storstäderna, där får man passa sig så man inte skjuter sig själv i foten, just för att den största mängden människor faktiskt bor i storstäder, säger Madestam till Expressen TV.

Hon tar upp att det finns stora bekymmer även i storstadsregionerna med välfärd, vårdköer och så vidare – där det dessutom bor många fler.

Madestam säger vidare att utjämningssystemet, även kallat Robinhood-skatten, kritiserats då man flyttar pengar från rika kommuner till fattiga.

2 tim
Läs mer om Landsbygdsdebatten
Pro-demokratiska sudaneser firerar det signerade fredsavtalet. Mahmoud Hjaj / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Protesterna i Sudan

Civila oppositionen har valt ut fem representanter

Den civila oppositionen i Sudan har valt ut fem representanter till landets civila styre, dagen efter att det historiska avtalet mellan oppositionen och militärrådet signerades, rapporterar Reuters. Även militärrådet kommer få välja ut fem representanter – den elfte medlemmen väljs sedan gemensamt av de två parterna.

Förhoppningen är att landet efter flera månaders demonstrationer nu ska ska gå in i en fredlig era. Våldsamheterna har krävt 250 människors liv.

1 tim
Pro-demokratiska sudaneser firar i Khartoum. Mahmoud Hjaj / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
undefined

Historiska milstolpen: Fredsavtal signerat i Sudan

Ett historiskt avtal mellan militärrådet och den civila oppositionen signerades i dag i Sudan. Förhoppningen är att landet ska gå in i en fredlig era, efter en tid av våldsamheter, skriver Sveriges Radio. Avtalet som undertecknades under dagens ceremoni är en deklaration om en övergång till civilt styre i det våldshärjade landet enligt TT.

Ledare för de två parterna möttes i huvudstaden Khartoum. Enligt radions korrespondent på plats är det ett stort säkerhetspådrag. Utländska dignitärer och tusentals sudaneser är i staden för att följa ceremonin.

Demonstrationer pågick i landet under flera månader. Enligt AFP dödades omkring 250 personer.

Igår 12:07
Omar al-Bashir under ett tal i februari tidigare i år.  Mohamed Abuamrain / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
undefined

Ex-diktatorn Omar al-Bashir ställs inför rätta

Omar al-Bashir ställs i dag inför rätta för ekonomiska brott, som korruption och innehav av utländska valutor, skriver TT.

al-Bashir anklagas också för folkmord, krigsbrott och brott mot mänskligheten som Internationella brottmålsdomstolen i Haag riktat mot honom, men det är alltså inte detta han åtalas för nu. Förtryck, tortyr och utomrättsliga avrättningar har skett i landet under hans tid vid makten säger Jehanne Henry, Sudanexpert vid Human Rights Watch, till SVT.

I trettio års tid styrde diktatorn landet med järnhand och han anklagas bland annat för folkmord i Darfur. I samband med folkets protester avgick al-Bashir i april.

Igår 11:39
Läs mer om Protesterna i Sudan
För elfte söndagen i rad har ännu en demonstration arrangerats i Hongkong. Kin Cheung / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Hongkongprotesterna

1,7 miljoner deltagare på dagens demonstration

I dag hölls en fredlig demonstration i Hongkong och trots en allt hårdare ton från Fastlandskina och kraftigt regn ska 1,7 miljoner personer ha deltagit, rapporterar AP. Siffrorna kommer från arrangörerna själva och polisen uppger att de ännu inte har några egna siffror på hur många som deltagit.

Protesterna går i dag in på sin elfte vecka och arrangörerna har varit oroade över minskad uppslutning – men det hårdare tonläget verkar inte ha skrämt demonstranterna i Hongkong, skriver BBC.

3 tim
Demonstranter under dagens protest. Kin Cheung / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
undefined

Demonstrant: ”Brinner vi så brinner Kina med oss”

Det allt hårdare tonläget från Fastlandskina har inte skrämt demonstranterna i Hongkong, som på söndagen slöt upp i tiotusentals på gatorna för att protestera. BBC har talat med demonstranter som trotsade dagens oväder och anslöt sig till protesterna.

– Så snart de (Kina) skickar sina trupper till Hongkong eller använder sin makt för att trycka ner oss så kommer Kinas ekonomi att bryta samman – och vi är nöjda med det, säger en maskerad demonstrant till TV-kanalen.

Han tillägger att ”om vi brinner så brinner Kina med oss”.

5 tim
Vincent Thian / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
undefined

Trots oväder och hårdare tag – tiotusentals samlas

Efter flera sammandrabbningar med polisen under de senaste veckorna kallade demonstranter i Hongkong till en fredlig demonstration på söndagen, skriver internationella medier. Tiotusentals Hongkongbor har intagit gatorna, med paraplyer för att skydda sig mot det kraftiga regnet.

Protesterna går i dag in på sin elfte vecka och tonen från Fastlandskina har hårdnat avsevärt under den senaste tiden. På grund av detta, och ovädret, var arrangörerna oroade över minskad uppslutning i dag – men de farhågorna kom på skam, skriver Washington Post.

Idag 10:35
Läs mer om Hongkongprotesterna
Arbetet pågår för fullt med att laga allt som förstördes i och med branden i onsdags. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Störningarna i tågtrafiken

Fortsatt trassel i trafiken – reparationsarbete pågår

Många tågresenärer har drabbats av inställda tåg och förseningar sedan i onsdags då en brand bröt ut i en tom lagerlokal i närheten av tågspåret i Hässleholm, skriver TT. Branden orsakade stora skador på signalsystem och kontaktledningar och inte förrän tidigast fredag kan tågen rulla igen.

Nu pågår arbetet för fullt med att laga allt som förstördes.

– Det är en jätteinsats. Man arbetar i treskift för att få allting på plats så snabbt som möjligt. Det är närmare 30 personer i varje arbetsskift, säger Sara Lindström, presskommunikatör vid Trafikverket, till nyhetsbyrån.

Under söndagskvällen kommer ett avstämningsmöte att hållas för att kontrollera om tidsplanen håller.

3 tim
Passagerare väntar på ersättningsbussarna vid stationen i Hässleholm. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Svårt att hitta chaufförer när extrabussar sätts in

Skånetrafiken har svårt att få tag på tillräckligt många busschaufförer i och med tågstoppet som råder i Hässleholm efter en brand i närheten av spåret tidigare i veckan, skriver Sydsvenskan.

Hittills har man satt in 60 ersättningsbussar, men då tågstoppet sannolikt kommer att pågå till på fredag nästa vecka kommer fler chaufförer att behövas.

– Det finns krav på dygns- och veckovila och vi slår snabbt i taket med körtider, säger trafikdirektör Linus Eriksson till tidningen.

Han berättar vidare att pendlare får räkna med att det kan ta upp till en timme längre, i alla fall i rusningstrafik och man bör ha ”lite tålamod”.

16 aug
Läs mer om Störningarna i tågtrafiken
Felix Michel. Arkivbild. MAXIM THORÉ / BILDBYRÅN
Herrallsvenskan 2019

Michel: ”Vi jobbar inte som ett lag, vi krigar inte”

AIK:s mittfältare Felix Michel tycker att energin saknades under matchen mot Kalmar FF – som slutade i chock för hemmasupportrarna på Friends arena i Solna i Stockholms län.

– Vi jobbar inte som ett lag, vi krigar inte och är lite sena in i varje duell, säger han till C More.

AIK har spelat flera matcher tätt efter varandra, men Felix Michel tycker inte att det är någon ursäkt för att laget inte hållit måttet i dag.

– Det är många lag som spelar två-tre matcher i veckan och kör på hela tiden, så det ska inte vara någon ursäkt, säger han.

2 tim
Läs mer om Herrallsvenskan 2019