Hem
Angela Merkel och Volodomyr Zelenskyj möttes i Kiev. (TT NYHETSBYRÅN)

Zelenskyj om gasledningen: ”Ser det som ett vapen”

Gasledningen ”Nord stream 2” som snart kommer att leda rysk gas till Europa kan komma att användas som ett ”farligt geopolitiskt vapen”. Det sa Ukrainas president Volodomyr Zelenskyj till Tysklands förbundskansler Angela Merkel när de båda ledarna möttes i Kiev i dag, rapporterar AFP.

– Jag ser det här som ett vapen. Jag tycker att det är ett misstag att inte se det som ett farligt sådant, inte bara för Ukraina utan för hela Europa, sa Zelenskyj på en gemensam pressträff.

Både Washington och Kiev motsätter sig den nya dragningen av gasledningen och varnar för att det kan göra Europa energiberoende av Ryssland samt öka landets geopolitiska styrka. Den nya gasledningen riskerar även att konkurrera ut gasledningarna som passerar genom Ukraina och som utgör en viktig inkomst för landet.

Avtalet om ledningarna genom Ukraina går ut 2024. I och med Nord Stream 2 så kommer de ryska naturgasförsändelserna fördubblas till Tyskland.

På pressträffen sa Merkel att hon känner ett ”särskilt ansvar” och att hon har diskuterat en förlängning av kontraktet med Rysslands president Vladimir Putin.

– Vi tar president Zelenskyjs oro på stort allvar, säger Merkel.

Läs mer

bakgrund
 
Nordstream
Wikipedia (sv)
Nord Stream (tidigare den nordeuropeiska gasledningen eller NEGP, Östersjöledningen, ryska: Северный поток, Nordströmmen) är en naturgasledning mellan Ryssland och Tyskland genom Östersjön. Gasledningen anläggs av konsortiet Nord Stream, vars ägare är ryska Gazprom 51%, tyska Wintershall Holding 15,5%, tyska E.ON Ruhrgas 15,5%, holländska Gasunie 9% samt franska GDF Suez 9%.Nord Stream består av två parallella stålrör för naturgastransport med ca 120 cm diameter som läggs på botten av Östersjön och Finska viken. Totala längden per ledning är 1220 kilometer. Ledningarna är invändigt och utvändigt belagda med ytskikt för att skydda och isolera ledningen mot korrosion. Gastrycket i ledningen varierar men uppgår som högst till 220 bar (22 MPa). Varje rör är dimensionerat för att transportera 27,5 miljarder m3 gas per år vilket tillsammans motsvarar 590 TWh energi. Som jämförelse var Sveriges årliga energitillförsel 2016-2018 ca 560 TWh.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen