Zikaviruset: Därför bör vi inte utrota myggorna
I helgen bekräftade Colombia att fler än 2 100 gravida kvinnor har smittats av zikaviruset. Viruset misstänks ligga bakom den dramatiska ökningen i Latinamerika av syndromet mikrocefali, vilket innebär att barn föds med hjärnskador och små huvuden. Normalt sprids den via myggan Aedes aegypti.
I ett blogginlägg på Reuters sajt besvarar journalisten Helen Coster den ”uppenbara frågan”: Varför utrotas inte myggorna?
Frågan har flera svar, skriver hon. ”Ett har att göra med den potentiella nackdelen att utplåna en hel art: både rent etiskt, men också hur det påverkar ekosystemet, eftersom myggor är en näringskälla för en rad olika djur.”
Det andra svaret handlar om utmaningen i själva utförandet. Efter årtionden av försök med insektsgift har en del forskare nu riktat blickarna mot genetiken. ”Det brittiska bioteknikföretaget Oxitec har tagit fram genetiskt modifierade hanar av arten Aedes aegypti. När dessa parar sig med vilda honor av samma art, skapar de avkommor som inte lever till vuxen ålder”, skriver Coster.