Lasse Richt/Zlatan Ibrahimovic. TT
Fotbolls-VM Sveriges VM-resa

Zlatan hyllar Lasse Richt: Sverige borde tacka honom

Landslagschefen Lasse Richt lämnar sitt uppdrag efter att Sveriges VM-dröm slocknat. Nu hyllas han av Zlatan Ibrahimovic som skriver att Sverige borde tacka landslagschefen.
”Med hans hjälp känner sig varje spelare i det svenska landslaget som hemma, välkommen och en i gänget”, twittrar Ibrahimovic och fortsätter:
”Jag har honom att tacka för alla mina framgångar i landslaget. Tack för att du är du, Lars Richt”.

Toppnyheter

Valet 2018 Talmansrundorna
Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven (S) på väg till Rosenbad i Stockholm/Kristersson TT
Valet 2018 Talmansrundorna

Kristersson tog bakvägen ut efter 20 minuters samtal

Moderatledaren Ulf Kristersson och Stefan Löfven har haft ett första samtal efter att S-ledaren fått talmannens sonderingsuppdrag att försöka bilda regering.
Men mötet blev kort. Kristersson, som anlände till Sagerska huset vid 10-tiden i förmiddags, lämnade efter drygt 20 minuter. Han tog då bakvägen utan att möta journalisterna på plats, skriver TT.
Löfven själv var fåordig inför sonderingssamtalen.
– God morgon, var det enda Löfven sa till reportrar som han mötte på väg till regeringskansliet på tisdagsmorgonen.
Enligt Expressens uppgifter ska samtalen föras i högt tempo under tisdagen.

44 min
Ebba Busch Thor SVT
Valet 2018 Talmansrundorna

Busch Thor om S-flörten: ”Annie Lööf är uthållig”

Ebba Busch Thor (KD) är inte orolig för att helgens olika bud i regeringsfrågan från de borgerliga ska splittra Alliansen. Det säger hon i Morgonstudion i SVT.
Hon ser ingen stor risk att Socialdemokraterna ska lyckas locka över C-ledaren Annie Lööf i samband med Stefan Löfvens (S) sonderingar.
– Annie Lööf är ganska uthållig, så jag tror att det blir otroligt svårt. Hon har varit väldigt tydlig med att det är Alliansen hon vill regera med, säger Busch Thor.
KD-ledaren bekräftar också att hon själv har bjudits in till samtal med Löfven och att hon tänker tacka ja till att komma.

2 tim
Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven (S) anlände till riksdagen för att träffa talmannen Andreas Norlén under gårdagen. Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Talmansrundorna

Ledare: Tuffa ståndpunkter håller på att mjukas upp

Opinion Den till synes långa vägen till en ny regering och Stefan Löfvens (S) sonderingsuppdrag är ämnet som många ledarskribenter lyfter i dag. Sydsvenskan skriver på ledarplats att pressen på partierna att finna former för att komma överens ökar ju längre tid som går, men att det redan nu går att ana hur uttalanden blir mindre tvärsäkra och att ståndpunkter mjukas upp.
GP:s ledarskribent Håkan Boström skriver att Alliansen kommer att straffas i nästa val om Centerpartiet och Liberalerna släpper fram Löfven, vilket han menar kommer att ge SD betydligt större makt efter valet 2022. ”Vem tror att väljarna belönar partier som inte vill ta makten när de kan?”

3 tim
Läs mer om Valet 2018
Valet 2018 Spelet om regeringsmakten
Liberalernas partiledare Jan Björklund. Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Spelet om regeringsmakten

”S tror att Björklunds dörr är lättare att dyrka upp”

Socialdemokraterna tror att Jan Björklund (L) är lättare att locka över blockgränsen än Annie Lööf (C), säger SVT:s inrikespolitiska kommentator Elisabeth Marmorstein i Morgonstudion.
– S tror att dörren till Björklund är lättare att dyrka upp.
Marmorstein pekar på att Björklund har investerat mindre i sitt avståndstagande till S och ett erbjudande om utbildningsministerposten skulle kunna bli aktuellt som lockbete. Hon konstaterar samtidigt att det ännu rör sig om önsketänkande från S sida.
Björklund och Lööf sitter i samma knipa, skriver Sydsvenskans politiska reporter Olle Lönnaeus i en analys.
”Båda gick till val på att göra slut på Stefan Löfvens rödgröna styre. Men båda har också lovat att aldrig medverka till att ge SD makt.” Någon måste bryta ett löfte, konstaterar Lönnaeus.

2 tim
Annie Lööf/Thomas Bodström. TT
Valet 2018 Spelet om regeringsmakten

Thomas Bodström: ”Löfven måste slakta en helig ko”

Turordningsregler och vinstbegränsningar i välfärden är två områden där statsminister Stefan Löfven (S) borde kompromissa för att locka över C och L. Det säger den tidigare S-justitieministern Thomas Bodström i P1 Morgon.
– Jag tycker att han ska slakta en helig ko och titta på arbetsrätten, säger Bodström.
LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson säger till SR att han inte oroas av tanken på kompromisser utan menar att det är bra att sakfrågor nu diskuteras snarare än det politiska spelet.
Samtidigt skriver Thorwaldsson i en debattartikel i Aftonbladet att det är den regering som driver frågor om anställningstrygghet och utbyggd välfärd som kan räkna med LO:s stöd.

4 tim
Hossein Salmanzadeh/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Spelet om regeringsmakten

Tankesmedjan Tiden: Pröva frihetlig mittensamverkan

Opinion Ska Centerpartiet och Liberalerna definiera in sig i en blåbrun högerpakt eller bryta med fördummande låsningar som har präglat politik allt för länge? Den frågan ställer Daniel Färm, chef för Tankesmedjan Tiden, i en debattartikel i SvD.
Han förespråkar en progressiv, frihetlig mittensamverkan utan M, KD, SD och V i regering.
”Trampa upp stigarna mellan de liberala och socialdemokratiska tanketraditionerna”, skriver Färm och uppmanar till ökad lyhördet och ödmjukhet mellan partierna.

1 tim
Läs mer om Valet 2018
Salvatore Di Nolfi / TT / NTB Scanpix
Fallet Jamal Khashoggi

FN-chef vill frånta saudier på konsulatet immunitet

FN:s chef för mänskliga rättigheter, Michelle Bachelet, anser att de saudier som kan ha varit inblandade i journalisten Jamal Khashoggis försvinnande bör få sin immunitet lyft under tiden som saken utreds. Det säger hon i ett uttalande, enligt AFP.
Saudiarabien kan själv välja att lyfta immuniteten för hela konsulatet eller enskilda anställda.
Bachelet kräver också att både Turkiet och Saudiarabien delar med sig av all information som framkommer i utredningen av Khashoggis öde. Journalisten sågs senast utanför det saudiska konsulatet i Istanbul den 2 oktober och befaras ha tillfångatagits och dödats.

12 min
Mike Pompeo på plats i Saudiarabien. LEAH MILLIS / POOL
Fallet Jamal Khashoggi

Pompeo på plats för möte med saudiska kungen

Donald Trump har skickat utrikesminister Mike Pompeo till Saudiarabien för att träffa kung Salman. De ska nu diskutera fallet med den försvunne regimkritiske journalisten Jamal Khashoggi. Pompeo planerar att även att ha ett möte med kronprinsen Mohammed bin Salman, rapporterar AFP.
CNN har tidigare rapporterat att Saudiarabien förbereder en rapport där landet medger att Khashoggi dödades under förhör på det saudiska konsulatet i Istanbul.
Efter besöket i Riyadh reser Pompeo vidare till Turkiet där Khashoggi senast sågs gå in på Saudiarabiens konsulat, rapporterar BBC.

2 tim
Turkiska tekniker undersöker saudiska konsulatet på måndagskvällen. TT
Fallet Jamal Khashoggi

CNN: Saudiarabien väntas erkänna Khashoggis död

Saudiarabien förbereder en rapport där man medger att den regimkritiske journalisten Jamal Khashoggi är död, uppger två källor för CNN.
Enligt källorna planerar Saudiarabien att skriva att Khashoggi dog till följd av ett ”förhör som gick fel” och att planen egentligen var att kidnappa honom. En av källorna säger att det saudiska styret tänker hävda att förhöret genomfördes utan godkännande från högre ort, och att de inblandade ska hållas ansvariga.
CNN:s reporter uppger i kanalens sändning att rapporten kan komma att ändras och att det är oklart när den ska släppas.

Igår 19:25
Läs mer om Fallet Jamal Khashoggi
Carl-Henric Svanberg styrelseordförande för AB Volvo och Martin Lundstedt vd och koncernchef under AB Volvos årsstämma på Konserthuset i Göteborg. Arkivbild.  Adam Ihse/TT / TT NYHETSBYRÅN
AB Volvos avgassystemfel

Ingen information om hur många fordon som berörs

Volvo har inget mer att säga om omfattningen av det upptäckta felet i avgassystem i koncernens bussar och lastbilar – inte heller om hur mycket det kan kosta att åtgärda problemet eller hur många fordon som berörs. Det skriver Nyhetsbyrån Direkt som intervjuat fordonsjättens chef för mediarelationer Claes Eliasson.
– Det var vi själva som upptäckte detta, men sedan vet vi egentligen inte så mycket mer i nuläget, säger han.
Enligt Volvo upptäcktes felet nyligen och man jobbar nu ”skyndsamt” för att få till olika åtgärdsprogram. Hur lång tid undersökningen kan ta vill inte Eliasson heller spekulera i.

1 tim
BJÖRN LARSSON ROSVALL / TT / TT NYHETSBYRÅN
AB Volvos avgassystemfel

Fel i Volvos avgassystem – kan ge betydande kostnad

AB Volvo har upptäckt att en komponent i ett avgasefterbehandlingssystem i koncernens bussar och lastbilar som används på vissa marknader åldras snabbare än förväntat. Det framgår av ett pressmeddelande.
Enligt fordonsjätten kan felet leda till att motorerna överskrider utsläppsgränserna för kväveoxider och därmed inte möter utsläppskraven.
Volvo skriver att försämringen är en konsekvens av ett materialproblem som uppstår över tid och att alla produkter som är utrustade med komponenten möter utsläppskraven vid leverans.
I nuläget kan inte Volvo bedöma de finansiella konsekvenserna men skriver att ”kostnaderna kan bli betydande”.
Den största volymen av potentiellt påverkade motorer har sålts i Nordamerika och Europa, enligt Volvo.

3 tim
Illustrationsbild.  Michael Probst / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
AB Volvos avgassystemfel

Analytiker: Orosmoment på en redan nervös marknad

Beskedet att AB Volvo hittat fel i avgassystem hos koncernens lastbilar och bussar och att det i sin tur kan leda till ”betydande kostnader” är ett nytt orosmoment på en redan nervös aktiemarknad. Det säger Mats Liss, analytiker på Kepler Cheuvreux, till TT efter tisdagsmorgonens nyhet.
– Det skapar någon typ av osäkerhetsfaktor eftersom man inte kan säga vad kostnaderna kommer att bli utom att de kommer att bli materiella, säger Liss till nyhetsbyrån och tillägger att just avgasemissioner är ett känsligt område.
Enligt Volvo meddelar bolaget nu berörda myndigheter på olika marknader för att diskutera åtgärdsplaner.

2 tim
Läs mer om AB Volvos avgassystemfel

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund