Janne Andersson och Zlatan Ibrahimovic. TT
Fotbolls-VM Zlatans framtid

Zlatan Ibrahimovic dissar ”Janne” i ny reklamfilm

Zlatan Ibrahimovic fortsätter att slå mynt av diskussionen om huruvida han ska spela fotbolls-VM eller inte.

I en ny reklamfilm för ett mobiltelefonföretag tar 36-åringen det lugnt i poolen när han får ett samtal från ”Janne” – en anspelning på förbundskapten Janne Andersson. Ibrahimovic väljer att ignorera samtalet och plaskar vidare i poolen.

Så sent som i dag sa assisterande förbundskapten Peter Wettergren till Radiosporten att han ”inte fokuserar på spelare som sagt att de slutat i landslaget”.

Toppnyheter

Valet 2018 Överenskommelsen
Stefan Löfven och Annie Lööf.  TT
Valet 2018 Överenskommelsen

Löfven om hatet mot Lööf: ”Rädsla för starka kvinnor”

Statsminister Stefan Löfven försvarar C-ledaren Annie Lööf som drabbats av en hatstorm i sociala medier efter att hennes parti beslutat sig för att släppa fram Löfven som statsminister.

Löfven kallar de kommentarer på sociala medier som Lööf får utstå för bedrövliga, skriver Aftonbladet.

– Jag har så förbannat svårt att förstå vad det är som gör att man använder det här språket över huvud taget, och framför allt mot kvinnor. Det är något här, en rädsla för starka kvinnor uppenbarligen, säger han till tidningen.

7 min
Jonas Sjöstedt (V). Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Överenskommelsen

Sjöstedt: Tänker inte fälla Löfven med hjälp av SD

Vänsterpartiet har lovat att väcka misstroende mot Stefan Löfven (S) om han lägger fram förslag om fri hyressättning i nybyggda lägenheter eller förändringar av las. Men för att kunna väcka misstroende behöver V ytterligare ett parti med sig, de 28 V-mandaten räcker inte. Det stödet kommer partiet inte att söka hos SD, säger V-ledaren Jonas Sjöstedt i Ekots lördagsintervju.

Han ställer sitt hopp till KD och M istället.

– Såväl Ulf Kristersson som Ebba Busch Thor fick ju den här frågan omedelbart. De säger då att ja, får vi ett tillfälle att fälla regeringen, även om det är på marknadshyror eller försämrad arbetsrätt då gör vi det, säger Sjöstedt.

3 tim
Stefan Löfven.  Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Överenskommelsen

Löfven: ”Har inga illusioner om att det här blir lätt”

Det nya regeringssamarbetet kommer att utsättas för prövningar under den kommande mandatperioden. Det säger statsminister Stefan Löfven (S) i en intervju i TV4 Nyhetsmorgon.

– Jag har inga illusioner om att det här kommer att bli lätt. Vi kommer säkert att råka ut för saker vi inte har en aning om, som överraskar oss, säger Löfven.

I intervjun säger han också att han tror att Vänsterpartiet ”kände sig kränkta” av klausulen i regeringssamarbetet som säger att V inte ska få något inflytande. Men han förnekar att det har slutits ett hemligt avtal mellan V och S.

6 tim
Läs mer om Valet 2018
TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Explosionen i Hidalgo

Minst 66 döda efter explosion i oljeledning

Dödssiffran stiger till 66 efter explosionen vid en läckande oljepipeline i delstaten Hidalgo i centrala Mexiko, rapporterar AFP.

Olyckan inträffade när en läckande oljepipeline exploderade när ett okänt antal personer försökte stjäla oljan som rann ut.

I inledningsskedet talades det om runt 20 döda. Senare stod det klart att 66 människor omkommit och 76 skadats, enligt Omar Fayad, guvernör i Hidalgo.

Idag 06:29
FRANCISCO VILLEDA / AFP
Explosionen i Hidalgo

Vittne: Jag grävde mig genom redan uppbrända

En explosion vid en olaglig kran till en oljepipeline i Hidalgo i centrala Mexiko på lördagen orsakade 21 människors död och skadade minst 71, rapporterar AFP.

Människor utrustade med burkar och hinkar hade samlats framför läckan i ledningen som sprutade ut olja när explosionen inträffade, berättar vittnen nyhetsbyrån.

Filmklipp visar hur människor flyr i panik när den enorma elden efter explosionen lyste upp natthimlen.

– Jag kom dit för att se vad som hände när explosionen inträffade. Jag rusade fram för att hjälpa. Jag behövde gräva mig fram genom människor som redan bränts till bitar, berättar Fernando Garcia för nyhetsbyrån.

3 tim
SOCIAL MEDIA / TT NYHETSBYRÅN
Explosionen i Hidalgo

”Stjäl inte bränsle – ni sätter era liv i fara”

Olyckan i Hidalgo i centrala Mexiko då en läckande oljepipeline exploderade misstänks ha orsakats av att människor försökt stjäla olja, rapporterar flera medier. Minst 20 människor dödades i explosionen.

”Jag uppmanar hela befolkningen att inte delta i bränslestölder. Det är inte bara olagligt, det sätter även ert och era familjers liv i fara. Det som hände i dag får inte upprepas, skriver Omar Fayad, guvernör i Hidalgo på Twitter.

Bränslestölder är ett stort problem i landet och på senare tid har hundratals gas- och oljeledningar utsatts för stölder, vilket orsakar stora problem i bränsleförsörjningen.

Den brustna oljeledningen tillhör det statliga oljebolaget Petroleos Mexicanos (Pemex), som i ett uttalande skyllde händelsen på en olaglig kran. TV-bilder från tidigare under dagen visar hur olja skjuter upp ur den brustna oljeledningen och människor som kommer med dunkar och behållare.

Idag 05:04
Läs mer om Explosionen i Hidalgo
Valet 2018 Reaktioner på regeringsspelet
Annie Lööf (C) och Jan Björklund (L) har länge varit Alliansens svaga länk, enligt Adam Marttinen (SD). TT
Valet 2018 Reaktioner på regeringsspelet

SD-topp: C och L har länge varit Alliansens svaga länk

Centerpartiet och Liberalerna har vid upprepade tillfällen varit Alliansens svaga länk, skriver SD-ledamoten Adam Marttinen på Aftonbladet debatt. Han menar att C och L många gånger har profiterat på konservativa väljare genom ett dubbelspel där partierna först har uttryckt sig i hårda ordalag och sedan inte har löpt linan ut.

SD:s uppdrag i opposition blir nu att belysa vilka partier som står för en faktiskt förändring och vilka som bara vill ge sken av förändring, skriver Marttinen.

”På så sätt har C och L genom sitt stöd till en rödgrön regering hamnat i bättre sällskap.”

1 min
Moderatballonger inför Moderaternas partiledare Ulf Kristerssons torgmöte i Linköping inför valet. Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Reaktioner på regeringsspelet

M-källor: SD:s dröm är ett skräckscenario för oss

Jimmie Åkessons dröm om ett konservativt block mellan M, KD och SD är snarare ett skräckscenario för de flesta moderater, uppger flera källor för Dagens Nyheter.

– Vi borde snarare analysera vilka konsekvenser de resonemangen har fått. Det finns inget nationalkonservativt block, alldeles för mycket skiljer oss åt i grunden, säger en M-källa.

Tidningen har pratat med flera moderater som ger sin syn på partiets framtid i opposition.

Idag 07:50
Statsminister Stefan Löfven anländer till Socialdemokraternas valvaka på Färgfabriken i Stockholm. Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Reaktioner på regeringsspelet

Ledare: S måste föra landet bort från mitten-kletet

Opinion Regeringsspelet är över men flera utmaningar återstår, konstaterar flera av Sveriges ledarsidor i dag. C och L måste visa att det finns väldigt lite vänster i liberal politik och samtidigt sträva mot konstruktiva samtal med M, skriver Olof Jonmyren i centerpartistiska Södermanlands Nyheter.

”För det är i den relationen som den långsiktiga kraften att dra Sverige i mer liberal riktning finns”, skriver han.

Sydsvenskans liberala ledarsida spekulerar kring möjliga namn i den nya Löfven-regeringen, även om det inte är det viktigaste.

”Viktigast är strategin. Och att den nya regeringens spelidé har tydligt liberala drag”, skriver tidningen.

Priset att nå makten var högt för socialdemokratin, men det var bra att SD inte fick inflytande. Det skriver den tidigare S-toppen Veronica Palm i en ledartext i vänsterorienterade ETC. Nu menar hon att socialdemokratin måste kämpa för en framtid som leder vidare ”från det mittenklet landet hamnat i”.

Idag 06:49
Läs mer om Valet 2018
Raul Mee / TT NYHETSBYRÅN
Världscupen i längdskidåkning

Stina Nilsson skadad – missade finalen i Otepää

Svenska stjärnan Stina Nilsson skadade sig i samband med målgången i semifinalloppet i estniska Otepää. Nilsson fick ledas i väg av svenska ledare och efter loppet kom beskedet att hon missar finalen.

– Är det tveksamt så ska man inte chansa, men det har de full koll på, säger SVT Sports expert Mathias Fredriksson om de oroande uppgifterna en månad före VM i Seefeld.

Skidförbundets pressansvarige Katarina Medveczky meddelade sedan att Nilsson drabbats av en ”liten sträckning i benet”, skriver TT.

2 tim
Raul Mee / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Världscupen i längdskidåkning

Dahlqvist trea i sprinten – Sundling missade pallen

Maja Dahlqvist knep tredjeplatsen i dagens världscupsprint i estländska Otepää. Vann gjorde norskan Maiken Caspersen Falla, rapporterar SVT Sport.

Jonna Sundling kom fyra trots att hon föll i en uppförsbacke. Dahlqvist var nära att dras med i fallet men klarade att ta sig förbi Sundling.

Inför dagens tävlingar hade Norge inte någon seger i den individuella sprinten på damsidan, skriver Sportbladet.

2 tim
Johannes Hoesflot Klæbo. Karl-Josef Hildenbrand / TT NYHETSBYRÅN
Världscupen i längdskidåkning

Ostoppbar Klæbo bugade inför publiken vid målgång

Ingen kunde stoppa Norges Johannes Høsflot Klæbo i sprinttävlingen i Otepää. Han segrade i stor stil och tog sig tid att buga mot publiken på upploppsrakan.

Finalen gick i norska färger. Fem av sex åkare kom från Norge och den sjätte, ryske Aleksandr Bolsjunov, slutade trea.

Dagen började annars bra för de svenska herrarna. Tre blågula åkare, Teodor Peterson, Viktor Thorn och Johan Häggström, tog sig vidare till finalpasset.

2 tim
Läs mer om Världscupen i längdskidåkning
Utrikesdepartementet. MAJA SUSLIN / TT
Nordkoreakrisen

UD lägger locket på om Nordkoreasamtal i Sverige

Utrikesdepartementet lägger locket på angående det hemliga mötet mellan Nordkorea och USA som hålls någonstans i Sverige i dagarna, skriver TT.

– Jag kan inte gå in på mer detaljer, säger Buster Mirow Emitslöf, presskommunikatör på UD, till nyhetsbyrån.

Under gårdagen bekräftade UD att den nordkoreanska toppdiplomaten Choe Son-Hui är på plats i Sverige.

Även USA:s representant Stephen Biegun ska inom kort vara på plats i Sverige, bekräftar UD för Expressen.

Enligt TT gäller samtalen det kommande toppmötet mellan USA:s president Donald Trump och Nordkoreas diktator Kim Jong-Un.

4 tim
Ahn Young-joon / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Trumps USA Nordkoreakrisen

Analys: Toppmöte blir reality-tv utan åtgärder

Det nya toppmötet mellan USA:s president Donald Trump och den nordkoreanska ledaren Kim Jong-Un måste landa i konkreta förslag på att avveckla Pyongyangs kärnvapen för att inte avfärdas som reality-tv, skriver AFP i en analys.

Toppmötet i Singapore i juni var onekligen historiskt då det var första gången någonsin som de bägge ländernas ledare möttes, men avtalet de slöt var sparsamt på detaljer och byggde på lösa löften.

För att nästa möte ska ge bestående avtryck måste många samtal på hög nivå föras under de kommande veckorna, skriver AFP.

I Sydkorea är det däremot landets ledare Moon Jae-in, inte Trump, som anses ha störst inflytande över processen och vara den som för Nordkorea till förhandlingsbordet, skriver Washington Posts Adam Taylor i en analys.

Förhoppningen bland sydkoreanerna är att det nya toppmötet ska få igång de praktiska delarna av Nordkoreas kärnvapenavveckling och få bort det dödläge som rått sedan mötet i juni, skriver Taylor.

Idag 08:53
Läs mer om Nordkoreakrisen

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund
Du som patient har alltid rätt att neka till ett läkemedelsutbyte men ditt högkostnadsskydd påverkas.  Colourbox
Kronans Apotek

Experten: Därför ber apoteken dig byta medicin

Har du varit med om att apotekaren frågar om du vill ha ett annat läkemedel när du ska hämta ut din medicin? Här listar Ynette Gustavsson, farmaceut på Kronans Apotek, fem snabba punkter som lär dig allt du behöver veta om läkemedelsutbyte.

  1. Svenska staten subventionerar vissa läkemedelsgrupper så att de blir billigare. TLV, Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, beslutar vilka läkemedel som ska ingå i Läkemedelsförmånen. Dessa läkemedel kallas ”Periodens vara”
  2. När du kommer till ditt apotek för att hämta ut ett recept har apoteket skyldighet att erbjuda dig periodens vara även om det inte är just denna vara du brukar använda. Detta läkemedesutbyte är en del av högkostnadsskyddet. Bytet sker alltid till en vara som innehåller samma läkemedel. Det är bara tillverkarens namn som skiljer sig.
  3. Du som patient har alltid rätt att neka till ett läkemedelsutbyte. Du som väljer att stå kvar vid den vara som står på receptet får själv stå för merkostnaden om varan är dyrare, vilket den ofta är. Ditt högkostnadsskydd påverkas på två sätt: Du får inte rabatt för merkostnaden och merkostnaden räknas inte in i din totala kostnad under förmånsperioden.
  4. Din läkare är medveten om att varan på receptet kan komma att bli utbytt till en likvärdig vara.
  5. Det läkemedel apoteket byter till har samma effekt och kvalité som det som står på ditt recept men kommer från en annan tillverkare och är billigare i och med att det subventionerats. Vilken tillverkare det är förändras från månad till månad.
10 jan