Zlatan på dagens pressträff. PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Representationen i landslaget

Zlatan pressad om faktafel om Janne Andersson-trupp

Zlatan Ibrahimovic fick flera frågor om sin kritik mot Janne Andersson när hans staty invigdes i Malmö i dag.

I en intervju med Expressen anklagade Ibrahimovic förbundskaptenen för att helt ha valt bort spelare med utländsk bakgrund i sin första landslagsuttagning. Först när han fick kritik för det gav Andersson med sig, menade Ibrahimovic.

Uppgifterna är dock inte korrekta. I Anderssons första landslagstrupp fanns både Jimmy Durmaz och Emir Kujovic med, vilket SVT:s reporter påpekade för Zlatan.

– Var Durmaz där? Jag såg honom inte. Är du säker på att han var med? Jag såg honom i alla fall inte, svarade Ibrahimovic och fortsatte:

– Oavsett, det spelar ingen roll. Jag har min åsikt. Han (Andersson) blev ifrågasatt och ändrade sig inför den andra uttagningen.

Toppnyheter

Protester vid Vita huset i Washington DC Alex Brandon / TT NYHETSBYRÅN
Polisvåldet i USA

Tusentals ur nationalgardet patrullerar städer i USA efter våldsamma protester

De våldsamma protesterna mot rasism och övervåld från polisen fortsätter i USA.

Över 20 amerikanska städer har infört utegångsförbud och tusentals medlemmar ur nationalgardet har kallats in, rapporterar CNN.

Vid midnatt svensk tid hade ett hundratal demonstranter tagit sig fram till ett lägre kravallstaket utanför Vita huset i Washington DC där kravallutrustad polis hindrade demonstranterna från att ta sig vidare. Enligt Reuters fotograf på plats fanns Vita husets yttre skyddsstängsel omkring hundra meter bakom kravallpolisens linje, skriver TT.

25 min
En bank brinner efter protester mot polisvåld i Kalifornien. Gregory Bull / TT NYHETSBYRÅN
undefined

USA terrorstämplar Antifa efter våldsamma protester

USA terrorstämplar den vänsterextrema rörelsen Antifa, meddelar Donald Trump på Twitter. Presidenten anklagar grupperingen för att vara en drivande kraft bakom protesterna som har dragit över landet i veckan.

AP konstaterar att många politiker och tjänstemän anklagar utomstående aktörer för att söka sig till protesterna. Vänsterextremister, högerextrema nationalister och till och med drogkarteller har pekats ut. Men, fortsätter nyhetsbyrån, få bevis har hittills presenterats och det kaos som har uppstått har gjort det svårt att avgöra exakt vilka grupperingar som har deltagit.

I en separat tweet på söndagskvällen berömmer Trump också nationalgardets insats i Minnesota.

”De gjorde ett jättebra jobb och borde användas i andra delstater innan det är för sent!” skriver Trump.

6 tim
En fotgängare kollar in i en vandaliserad affär tidigt på söndagsmorgonen. Charles Rex Arbogast / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Protesterna fortsätter trots förbud: ”Skickar budskap”

Trots utegångsförbudet i Minneapolis har många fortsatt att högljutt protestera mot polisvåldet i USA, skriver NBC News. En av dem är 18-åriga Hoonday Ahmed.

– Vi är fortfarande ute för att de uppmärksammar oss. Det är därför vi är här. Vi försöker skicka ett budskap, säger Ahmed.

Polisen i delstaten har svarat allt mer aggressivt. Nyhetssajten skriver att ”tårgas och spänning” har fyllt luften under helgen. Protesterna mot polisvåldet, som började efter att den svarte mannen George Floyd dog i ett våldsamt polisingripande, har spridit sig till andra amerikanska städer och vidare ut i världen.

Idag 15:56
Läs mer om Polisvåldet i USA
Arkivbild, uppställda polisbilar på Mynttorget i Stockholm. 50080 / TT NYHETSBYRÅN
Svenska brottsbekämpningen

Operation Rimfrost läggs ner – dödsskjutningarna har blivit fler under insatsen

Polisens Operation Rimfrost läggs ner den 15 juni. Insatsen startades för att få ner antalet skjutningar och sprängningar, men det målet har man inte uppnått, rapporterar SVT Nyheter.

Mellan juli och november 2019 skedde 142 skjutningar i Sverige. Under de fem följande månaderna när Operation Rimfrost pågick minskade siffran något till 135.

Under de fem månaderna före insatsen sköts 12 personer till döds. Under Operation Rimfrosts första fem månader ökade dock denna siffra till 25 dödsskjutningar.

– Så som kriminaliteten är nu finns ingen ”quick-fix”. Det kommer ta tio års hårt arbete från hela samhället om vi ska få ordning på det här, säger Daniel Larsson som är polisinsatschef för Operation Rimfrost i Uppsala.

2 tim
Biträdande rikspolischef Mats Löfving. SVT
undefined

Löfving: ”Har utvecklat vår taktik och sätt att leda”

Biträdande rikspolischef Mats Löfving gästade SVT:s ”Agenda” för att prata om polisens Operation Rimfrost som avslutas i mitten på juni.

– Parallellt med insatsen har vi utvecklat vår taktik och vårt sätt att leda, vi kommer inte gå tillbaka till den gamla polisen, säger han i programmet.

Trots att antalet dödsskjutningar ökat under månaderna som Operation Rimfrost pågått menar Löfving att siffran ligger på ungefär samma nivå om man jämför över en längre tid.

2 tim
Läs mer om Svenska brottsbekämpningen
Coronaviruset Smittan i USA
Arkivbild på federalt fängelse i USA. LM Otero / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittan i USA

Svensk terrordömd man död i covid-19 i Kalifornien

En svensk man som dömts för terrorbrott i USA har dött av covid-19 i ett fängelse i Kalifornien, rapporterar SVT Nyheter.

Mannen dömdes tillsammans med en svensk och en britt för att ha försökt stötta organisationen Al-Shabab som är terrorstämplade i USA.

I samband med detta fick USA information från Säkerhetspolisen trots att mannen aldrig åtalades för brott i Sverige. Rättsfallet mot de så kallade Djiboutisvenskarna fick stor uppmärksamhet i Sverige.

– Det är otroligt sorgligt. Han dömdes till ett antal års fängelse men det visade sig nu bli ett dödsstraff, säger mannens amerikanska advokat David Stern till SVT.

1 tim
Illustrationsbild: Människor spelar basket i Port Aransas, Texas (23 maj 2020). Eric Gay / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Statistik visar: Mer trafik och mindre bunkring i USA

Amerikanerna närmar sig i allt högre utsträckning en normalisering av sin vardag. Det syns bland annat i statistik över antalet fordon på vägarna samt i data över livsmedelshandling, skriver Financial Times.

Enligt tidningens statistik minskade till exempel försäljningen av toalettpapper och desinfektionsmedel med 63 respektive 83 procent under maj, jämfört med tidigare under året. Även försäljningen av torrvaror – som soppa, pasta och fryspizza – har sjunkit tillbaka till nivåerna före krisen. Handsprit säljer dock fortsättningsvis mer.

Samtidigt ökar lastbilstrafiken jämfört med tidigare under våren, och bilförsäljningen ökade med i snitt 24 procent mellan den andra och tredje veckan i maj.

Idag 11:44
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittan i Sverige
Isabella Lövin och Per Bolund. Karin Wesslén/TT / NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittan i Sverige

Lövin: Pandemin är hemsk men klimatkrisen blir värre

Även om coronapandemin är en ”fruktansvärd kris” så är den globala klimatkrisen ett större hot mot mänskligheten, säger Miljöpartiets språkrör och klimatministern Isabella Lövin i en intervju med Svenska Dagbladet.

– Ja, absolut. Med ett förändrat klimat kommer vi att ha extrema väderhändelser, torka, pandemier och invasioner av främmande arter, säger hon.

Även språkrörskollegan Per Bolund intervjuas. Han menar att samhället ”har möjligheten att lösa två kriser på en gång” genom att göra stora klimatinvesteringar när ekonomin ska börja återgå till det normala efter viruskrisen.

3 tim
Illustrationsbild på uteservering. Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Krog och konditori får stänga efter coronaträngsel

En krog och ett konditori i centrala Stockholm tvingas stänga eftersom det förekommit trängsel och brist på avstånd mellan olika sällskap. Det meddelar Stockholms smittskyddsenhet enligt nyhetsbyrån TT.

Beslutet gäller med omedelbar verkan fram till dess att man visat för smittskyddsenheten att verksamheterna ändrats så att de uppfyller kraven som finns gällande smittskydd.

Totalt har nu 14 krogar i regionen tvingats stänga sedan kommunerna började göra kontroller i april.

5 tim
Folkhälsomyndighetens presschef Christer Janson längst till vänster. Lisa Arfwidson/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Så blev pressträffarna en samlingspunkt i vardagen

Under coronapandemin har pressträffarna med Folkhälsomyndigheten blivit en hållpunkt i vardagen för många svenskar, skriver Göteborgs-Posten.

Som mest har den dagliga uppdateringen om virusets utveckling haft 1,5 miljoner tittare. Folkhälsomyndighetens presschef Christer Janson inleder varje pressträff med orden: ”Klockan är två. Välkommen till dagens myndighetsgemensamma presskonferens”.

– Det var lite kaotiskt i början. Det var ett nytt virus som vi inte visste så mycket om samtidigt som intresset var enormt, säger han till tidningen.

Nu har pressträffarna pågått i tre månader, och enligt Janson anpassar man sig efter journalisternas intresse och fortsätter med dagliga uppdateringar så länge som det finns ett behov.

Idag 16:22
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Svenska fallen
Sjukvårdstält utanför Östra sjukhuset i Göteborg Adam Ihse/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Svenska fallen

Sjukvårdens oro: Antalet patienter ökar i Göteborg

Antalet patienter med covid-19 som har lagts in på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg har ökat under den gångna veckan, skriver GT.

På söndagen vårdades 155 personer med coronaviruset på sjukhuset varav 44 på intensivvårdsavdelningen. Förra lördagen var siffrorna 148 respektive 40.

Det ökade antalet patienter bekymrar chefläkaren Per Karlsson. Han menar att det finns en oro inom sjukvården för att människor slappnar av och inte håller lika hårt på social distansering.

– Vi måste få ihop sommaren. Och för att klara den är det viktigt att inte ha alltför många covid-fall, säger han till tidningen.

4 tim
Arkivbild. Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Inga dödsfall rapporterade – inte hänt sedan 13 mars

Inga nya dödsfall har rapporterats in senaste dygnet, visar Folkhälsomyndighetens uppdaterade statistik.

Senaste gången Sverige hade ett dygn utan rapporterade dödsfall var 13 mars.

– I dag har vi inga inrapporterade dödsfall, men som vanligt är det en viss eftersläpning i rapporteringen, säger Henrik Josefsson vid Folkhälsomyndighetens presstjänst, till Aftonbladet.

Totalt har 4 395 personer dött i covid-19 i Sverige. 37 542 personer har bekräftats smittade.

Idag 12:14
Länssjukhuset Ryhov. Johan Nilsson / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Virusspridning på sjukhus i Jönköping – minst 14 fall

En ortopedisk vårdenhet på Länssjukhuset Ryhov i Jönköping har tvingats till intagningsstopp på grund av stor spridning av covid-19, rapporterar Jönköpings-Posten.

Både personal och patienter har smittats. Tidningen skriver att det totalt handlar om 14 smittade patienter de senaste två veckorna.

Enligt Folkhälsomyndighetens officiella statistik har länet rapporterat in 1 538 virusfall. Därmed har Jönköpings län åttonde flest smittade i Sverige.

Idag 13:33
Läs mer om Coronaviruset
BMW är en av många tillverkare som experimenterar med saken. BMW (pressbild)
Ägande

Trådlös laddning kan snart bli verklighet för elbilar

Rulla in vid vägkrogen, parkera, ät din lunch och återvänd till ett fordon med helt uppladdat batteri – utan att du ens behövt ansluta en sladd. Det scenariot kan bli verklighet inom en inte alltför avlägsen framtid, skriver Cnet.

En standard för trådlös laddning av bilar har nämligen redan tagits fram, och tanken är att en kommersiell utrullning ska inledas redan i år.

Flera biltillverkare finns med på testtåget, bland annat BMW och Hyundai. Honda, GM och Nissan jobbar också på en plattform för trådlös laddning.

En förutsättning för att det här ska slå igenom på allvar är förstås att tillverkarna lyckas enas om en standard. Den som följt utvecklingen av trådlös laddning för konsumentelektronik vet att det tog ett tag innan Qi-standarden anammades av de flesta. Och just nu lutar det åt att standarden SAE J2954 som tagits fram av Society of Automotive Engineers kommer att ta motsvarande position när det handlar om bilindustrin, hävdar Cnet.

En av de stora fördelarna med trådlös laddning är att teknologin eliminerar behovet av en standard för laddningssladdar och munstycken. Men det finns förstås även en del hinder på vägen.

– Problemen handlar om detaljerna. Vem ska tillhandahålla infrastrukturen? Vem ska betala för elektriciteten, och på vilket sätt ska man identifiera bilen och kontoinnehavaren? Just nu är det ingen som vet. Men vi går trots allt mot en framtid där det blir möjligt att ladda trådlöst, säger det brittiska forskningsinstitutet TRL:s chef Neale Kinnear till sajten Autocar.

19 apr
Hyundai Kona Electric Hyundai (pressbild)
Ägande

Här är elbilarna som ger mest räckvidd per krona

Det krävs i dagsläget en hel del planering om man ska genomföra en långresa med en elbil. Batteriutvecklingen går stadigt framåt, men att räckvidden fortfarande är en av de viktigaste aspekterna när man ska köpa elbil råder det inget tvivel om. Och räckvidd kostar.

Allt om Elbil och brittiska Car Magazine har båda tittat lite närmare på den här saken. Allt om Elbil har sammanställt en lista där man delat elbilarnas nypris med räckvidden. Lägst nybilspris per kilometer får man till exempel med Hyundais SUV Kona Electric 64 kWh som har en räckvidd på 449 kilometer och som kostar 409 900 kronor. Car Magazine har listat elbilarna med längst räckvidd.

Elbilarna som kostar minst per kilometer i nypris:

 1. Hyundai Kona Electric 64 kWh (913 kronor/km)
 2. Renault Zoe 52 kWh R110 (953 kronor/km)
 3. Kia e-Soul (969 kronor/km)
 4. VW ID.3 1ST 58 kWh (976 kronor/km)
 5. Renault Zoe 52 kWh R135 (1 010 kronor/km)

Elbilarna som kostar mest per kilometer i nypris:

 1. Porsche Taycan Turbo S (5 049 kr/km)
 2. Porsche Taycan Turbo (3 778 kr/km)
 3. Porsche Taycan 4S (2 902 kr/km)
 4. Tesla Model X Standard (2 546 kronor/km)
 5. Tesla Model X Lud. Perm. (2 393 kr/kilometer)

Elbilarna med längst räckvidd:

 1. Tesla Model S Long Range (610 km)
 2. Tesla Model S Lud. Perm. (590 km)
 3. Tesla Model 3 LR 4WD (560 km)
 4. Tesla Model Y LR 2WD (540 km)
 5. Tesla Model 3 Performance (530 km)

Elbilarna med kortast räckvidd:

 1. Mazda MX-30 (200 km)
 2. VW e-Golf (231 km)
 3. Seat Mii Electric (260 km)
 4. VW e-Up! (260 km)
 5. Renault Kangoo ZE (260 km)
18 apr
Lucid Air har förutspåtts bli en tuff utmanare till Tesla Model S Lucid Motors (pressbild)
Ägande

Kan Lucid Air stjäla Teslas stjärnglans?

Det har skrivits en hel del om elbilen Lucid Air, som presenterades redan 2016 och som då beskrevs som en potentiellt mycket tuff utmanare till Teslas populära Model S. Därefter blev det ganska tyst om bilen, och många misstänkte att projektet kanske inte ens skulle bli verklighet. Men nu har Lucid Motors börjat ta emot beställningar på bilen, som ska börja levereras i slutet av nästa år.

Det handlar om en bil som uppges ha en räckvidd på inte mindre än 65 mil, det vill säga fyra mil mer än vad Long Range-versionen av Teslas Model S erbjuder. Och det finns många likheter med just Model S, inte minst när det gäller både designen och prestandan. Lucid Motors märkeschef Peter Rawlinson kommer också just från Tesla och var chefsingenjör för utvecklingen av Tesla Model S.

Lucid Motors har tidigare uppgivit att man kommer att lansera två modeller, en med 1 000 hästkrafter, samt en lite enklare variant med 400 hästkrafter. Men i en färsk intervju med sajten Motor Trend så hävdar nu Peter Rawlinson att den mer effektstarka versionen av bilen kommer att ha hela 1 800 hästkrafter.

Priset på bilen har inte offentliggjorts ännu, men rykten har gjort gällande att den ska kosta runt en miljon kronor. Att det dragit ut på tiden med projektet har sin förklaring i att man haft svårt att hitta investerare, men efter att man tagit ombord riskkapital på motsvarande nio miljarder kronor från Saudiarabien så har man lyckats komma igång med produktionen i sin fabrik i Arizona i USA, skriver The Verge.

17 apr
Läs mer om Framtidens bilar | Ägande
Rymdkapseln Crew Dragon och Stas Barabash. Nasa / IRF
Nya rymdkapplöpningen

Professor imponerad av Space X-kapsel: Fantastisk

”Ett stort steg för teknologin”. Så kommenterar Stas Barabash, föreståndare för det svenska institutet för rymdfysik, helgens rymdresa regisserad av Nasa och Elon Musks rymdföretag Space X, skriver TT.

Rymdkapseln Crew Dragon genomförde på söndagskvällen en lyckad dockning med den internationella rymdstationen, ISS, efter cirka 19 timmars resa genom rymden. Barabash är särskilt imponerad av kapselns design.

– Det ser helt fantastiskt ut. Jag tror att idéer som Elon Musk använder i sin design kommer att användas överallt, säger han till nyhetsbyrån.

2 tim
Bild på när farkosten når rymdstationen. TT NYHETSBYRÅN
undefined

Raketen har dockat vid ISS under historiska rymdresan

Space X rymdraket har dockat vid den Internationella rymdstationen, ISS. Nasas livesändning visade hur farkosten mycket sakta närmade sig stationen för dockning, och vid 16.16 svensk tid nådde farkosten slutligen stationen efter 19 timmars resa.

I farkosten fanns de två astronauterna Bob Behnken och Doug Hurley. De ska nu tillbringa cirka 110 dagar i rymden.

Falcon 9-raketen var den första bemannade farkosten som lämnade amerikansk mark på nio år. Det är också första gången ett privat företag – och inte en nation – har skickat en bemannad farkost till rymdstationen. Projektet är ett samarbete med den amerikanska rymdmyndigheten Nasa.

Idag 14:18
Bob Behnken och Doug Hurley. TT
undefined

Svävande dinosaurien en hälsning till sönerna: ”Hoppas att de är stolta”

Space X raket håller kursen mot ISS efter den lyckade uppskjutningen i går kväll. Dockningen är planerad till 16.29 svensk tid.

I ett klipp som Nasa publicerat ger astronauterna en guidad tur i farkosten. På bilderna syns bland annat en leksaksdinosaurie som svävar runt.

Astronauterna Bob Behnken och Doug Hurley har varsin son och inför avresan fick barnen välja ut en leksak att skicka med. I klippet kommenterar Bob Behnken leksaken och säger att båda sönerna älskar dinosaurier.

– Jag hoppas att de är stolta nu, säger han.

Uppskjutningen av Space X-raketen var planerad till i onsdags, men med bara 17 minuter kvar till start ställdes färden in. Dåligt väder stoppade då rymdresan.

Idag 09:50
Läs mer om Nya rymdkapplöpningen
Poliser i Brooklyn i samband med protesterna i går. Seth Wenig / TT NYHETSBYRÅN
Reaktioner på Floyds död

Analyser: Folkets egen armé har gjort folket till fienden

Organiserar sig antidemokratiska grupper för att påverka protesterna mot polisvåld i USA i en mer extrem riktning? I sina analyser landar CNN och Fox News i två olika slutsatser.

CNN:s Donie O’Sullivan menar att det visserligen kan förekomma yttre påverkansförsök, men att det är viktigt att ta ett steg tillbaka. Han påminner om att protesterna är äkta och att det är närmast omöjligt att skapa den djupa ilska som nu finns. Fox News skribent Jim Hanson håller däremot med Donald Trump om att vänsterextrema gruppen Antifa förvandlat flera protester till upplopp.

New York Times Mara Gay fokuserar på protesterna som inträffat i New York. Hon menar att polisen har använt oproportionerligt våld och att stadens polisstyrka måste reformeras.

”En armé som ska skydda amerikaner behandlade dem i stället som fienden”, skriver hon.

En nyhet under protesterna är attackerna på journalister som är på plats för att bevaka, skriver DN:s tidigare USA-korrespondent Sanna Torén Björling. Hon noterar att amerikanernas förtroende för medier har sjunkit över tid.

4 tim
Människor demonstrerar i London i dag. Matt Dunham / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Protesterna sprider sig till Europa – tusentals ute på gatorna i London och Berlin

Demonstrationerna mot polisvåldet i USA har spridit sig ut i världen och människor har i helgen fyllt gatorna i Toronto, Berlin och London. Det skriver Variety.

”Rättvisa för George Floyd” och ”Ingen plats för rasism” stod det på två av plakaten som folkmassorna höll upp i centrala London. Demonstranterna höll bland annat till utanför den amerikanska ambassaden. BBC konstaterar att flera av de tusentals demonstranterna bröt mot virusrestriktionerna.

I helgen fylldes också Berlins gator med tusentals demonstranter, bland annat utanför USA:s ambassad. George Floyd dog nyligen i samband med ett våldsamt polisingripande i Minneapolis.

Idag 15:38
Svenska Maj-Britt, 62, är bosatt nära de platser som skakats av demonstrationer. Privat / TT
undefined

Svenska Maj-Britt: Aldrig sett något liknande här

Svenska Maj-Britt, 62, är bosatt i Minneapolis och har på nära håll sett de våldsamma demonstrationerna som skakat staden sedan polisingripandet som ledde till George Floyds död.

Till Aftonbladet säger hon att det som inträffat är förskräckligt och att hon aldrig tidigare sett en liknande situation i staden.

Efter att demonstranter satt eld på en bensinstation i närheten av hennes hem förberedde hon och hennes make sig på det värsta.

– Vi försökte försvara oss, vi var oroliga att de skulle sätta eld på våra hus, säger Maj-Britt till tidningen.

5 tim
Läs mer om Reaktioner på Floyds död