Hem

10 historiska citat från Almedalen

Under sin snart 50-åriga historia har Almedalsveckan kantats av anmärkningsvärda uttalanden: angrepp, löften och rena konstigheter. Här är några av de citat som blivit historiska.

”Gotlands befolkning i raskt tilltagande”

Från ett lastbilsflak höll dåvarande utbildningsministern Olof Palme (S) det tal som 1968 drog igång vad som nu är Almedalsveckan. I början av 1980-talet hade evenemanget börjat växa. Namnet ”Palmedalen” började användas. Valåret 1982 blickade Palme ut över folkmassan och konstaterade:
– Det verkar som att Gotlands befolkning är i raskt tilltagande.

”I dalen växte upp en blomma”

När nybildade Miljöpartiet debuterade i Almedalen på 1980-talet var skillnaderna med de etablerade partierna tygliga. Trubadurer och dockteater var självklara inslag för att försöka fånga Almedalspublikens intresse.

”Jag tyckte det var Palmes talarstol”

Traditionen med Almedalsvecka hade kunnat avslutas efter mordet på Olof Palme. Efterträdaren Ingvar Carlsson vägrade framträda här. Försök gjordes att etablera nya mötesplatser, på Gotland och i Sundsvall. Men inget tog fart. Till slut ändrade sig S-ledaren:
– Lisbet Palme fick mig på andra tankar, så på 90-talet talade jag i Almedalen, sa han i en intervju med en gotlandstidning 2009.

”Solen skiner över vårt land”

Sommaren 2006 hade Göran Persson varit statsminister i ett drygt decennium. Med något undantag hade han velat undvika tidigare S-ledares paradscen Almedalen. Men det här valåret gjorde han ett undantag. Sångerskan Ann-Lie Rydé sjöng ”En sån karl” som intro. SSU-are i publiken skanderade ”Vi älskar Göran och Göran älskar oss”.
– Tack så mycket, och jag älskar er, svarade han.
Hotad av den nya borgerliga alliansen ville Persson betona fördelar: ”Solen skiner över vårt land”, menade han.
Optimismen hjälpte inte – i september fick Alliansen sin första valseger.

”En tillställning för fegisar”

Dagens Nyheters krönikör Johan Croneman utvecklade 2010 sina invändningar mot Almedalsveckan – och mot bevakningen av den. Han uppmanade journalisterna att bojkotta evenemanget:
”Har ni, läsare, tv-tittare, sett eller hört ett enda kritiskt ord om detta organiserade ryggdunkande? Nej, och det kommer inte heller några sådana. Det är en tillställning för fegisar”.

”Jag är ingen stålman”

Arbetsmarknadsminister Sven-Otto Littorins (M) avgång mitt under Almedalsveckan kom mycket överraskande. På en presskonferens menade Littorin att avgången berodde på medias intresse för hans pågående skilsmässa. Snart publicerade Aftonbladet uppgifter om att han skulle ha köpt sex. I SVT:s ”Min sanning” förra året fortsatte Littorin att neka till de anklagelserna.

"Rykten om att jag gått över till ett utdött och exotiskt språk stämmer inte”

Företeelsen ficktwitter nådde stort genomslag 2011 då ett oavsiktligt inlägg från Carl Bildt (M) fick stort genomslag på den internationella mikrobloggen: ”A@laqaqlqqaqqqqaQpAApAaQQaAQAPAaaaaAaAAaAaaaaQaaAAAqaAAqaaQaAaAAAqAplqqqqQqaA” löd budskapet.
”Rykten om att jag gått över till ett utdött och exotiskt språk stämmer inte. Jag ska försöka vara mer begriplig”, kommenterade utrikesministern.

”Vemodigt och skönt”

Näringsminister Maud Olofssson var rörd när hon höll sitt sista tal som partiledare för Centerpartiet.
– Det har varit ett svårt beslut, men jag tror det är rätt för vårt parti. Det är både vemodigt och skönt att stå här i Almedalen för sista gången, sade hon.
I talet beskrev hon hur alliansledarna börjat dra upp linjerna för samarbetet i just Almedalen 2002.

”Vilken kritik menar du?”

”Vilken kritik menar du?”. Annie Lööf förstod inte Mats Carlboms fråga i en DN-intervju som publicerades under Almedalsveckan 2012. Han hade frågat Centerledaren om hon tagit åt sig av kritiken att hon använder för mycket klyschor när hon talar, och fick följande svar: ”För mig som engagerad, passionerad och visionär politiker så tycker jag att det behövs mer visioner i svensk politik, men det måste givetvis kopplas till väldigt konkreta åtgärder. När jag blev partiledare så höll jag mitt tal i Åre väldigt medvetet på ett visionärt plan för att jag tyckte att den politiska debatten var väldigt andefattig på ideologiska värderingar, för det är ju det som är växtkraften.”
Intervjun blev en smärre viral succé.

”Kanske kan man flytta till Flen?”

I boken ”Politik som spektakel” kritiserade statsvetaren Maria Wendt Almedalsveckan.
– Fokuseringen på liverapporter, snabba analyser och den stora mängden utspel borgar inte för en kritisk och analyserande journalistik, sa hon i en paneldebatt 2012.
För att höja nivån hade hon ett radikalt förslag:
– Kanske kan man flytta politikerveckan från Gotland och lägga den i ett regnigt november i Landskrona eller Flen?

Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen