Inrikes

CHRISTINE OLSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN
Bostadsbristen

Polisen: Svarta hyrkontakt grogrund till kriminalitet

Det tar för lång tid att avhysa uppenbart kriminella hyresgäster, anser polisen som lyfter fram att svarta hyreskontrakt skapar otrygghet och är en grogrund för kriminalitet. Det rapporterar Sveriges Radio Ekot som även kan visa att tvisterna om svarta hyreskontrakt ökar i landets hyresnämnder.
Vid ett tiotal husrannsakningar i en lägenhet i Biskopsgården i Göteborg har polisen inte anträffat person som står på kontrakten, en välkänd ledare i ett kriminellt gäng.
I stället är det andra personer som bor där och vid flera tillfällen har polisen hittat narkotika och vapen i lägenheten. Personen som står på kontraktet bestrider uppsägningen.
– Det är tung bevisbörda, processen är för långdragen. Det står inte i proportion till det jobb vi får göra, säger Jörgen Thorén, polisområdeschef Västra Hisingen, till Ekot.

12 min
Hasse Holmberg / SCANPIX / SCANPIX SWEDEN
Bostadsbristen

Tvister om svarta hyreskontrakt ökar

Tvister som gäller svarta hyreskontrakt har ökat i sju av Sveriges åtta hyresnämnder under de senaste två åren, enligt en undersökning som Sveriges Radio Ekot har gjort.
Att bostadsmarknaden är tuff och att fler hyresvärdar är medvetna om problemet kan vara två anledningar till ökningen.
– Det har varit markant ökning av den typen av ärenden som gäller otillåten andrahandsuthyrning och även när man ser att hyresgästen saknar behov av lägenheten, säger Lise-Lott Wilkens, hyresråd på Hyresnämnden i Göteborg.
Sedan 2015 har nästan 640 lägenheter kommit ut på Göteborgs bostadsmarknad igen sedan det kommunala Bostadsbolaget infört en särskild satsning. Genom att jurister bland annat kopplats till störningsjouren både driver och vinner Bostadsbolaget fler ärenden i hyresnämnden.

Idag 04:33
JESSICA GOW / TT / TT NYHETSBYRÅN
Bostadsbristen

Medvetna hyresvärdar orsak till fler tvister

Antalet tvister om svarta andrahandskontrakt ökar i hyresnämnderna. En förklaring är att hyresvärdar blivit mer medvetna om problemen, rapporterar Sveriges Radio Ekot.
I Göteborg har det kommunala Bostadsbolaget en särskild satsning med jurister som bland annat är knutna till störningsjouren. Sedan 2015 har nästan 640 lägenheter kommit ut på marknaden igen.
Enligt Elisabeth Sandberg-Selind, uthyrningschef på Bostadsbolaget, både driver och vinner de fler ärenden i hyresnämnden sedan satsningen infördes 2015.
– Juristerna har bra på fötterna när de tar upp ett ärende, säger hon till Ekot.

Idag 05:06
Läs mer om Bostadsbristen
En blixt slår ner vid Öresundsbron i juni 2016. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Vårvädret

Sommarvärme byts mot regn och åska

Efter en helg med sommarvärme drar kylan åter in över landet. Ostadigt väder med inslag av regn, snö och åska är vad som väntar i början av veckan, skriver TT.
– Det är säkert många som blir lite förvånade i dag när regnet kommer in för man vänjer ju sig snabbt vid lite högre temperaturer, säger Marie Stark, meteorolog på SMHI, till TT.
På många håll bjöd den gångna helgen på rekordhöga temperaturer, men någon ny sommarvärme är inte i sikte.
Regnskurar väntas drabba stora delar av landet på måndagen. I Skåne har det åskat på sina håll och även på västkusten har åskan dragit in under måndagsmorgonen.
I södra Sverige lär temperaturerna pendla mellan 5 och 10 grader. I landets norra delar ser det ut att bli snöigt på sina håll, inte minst under natten mellan måndag och tisdag.

5 tim
Illustrationsbilder. TT
Vårvädret

SMHI varnar för höga flöden – snön smälter av

SMHI utökar sina vädervarningar till klass 2-varningar för höga flöden i Dalarnas län, Gävleborgs läns inland och kustland, skriver Aftonbladet. Orsaken är de stora mängderna snö som nu smälter och har gjort att bäckar och åar svämmat över.
– Det är höga temperaturer som har gjort att det smält av väldigt kraftigt. Man kan säga att det rent statistiskt är flöden som kommer vart tionde till vart femtonde år sett till en och samma plats, säger Jenny Axén Mårtensson, vakthavande hydrolog vid SMHI, till tidningen.
Även Västernorrland har drabbats hårt av de höga vattenflödena. Dessutom har räddningstjänsten i Gästrikland begärt stöd från MSB för att få hjälp med problemen som vårfloden orsakat, rapporterar SR.

Igår 16:10
Stockholmare vid Nybrokajen. Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Vårvädret

Rekordtidig sommar har uppmätts i Stockholm

Sommaren har kommit till Stockholm – i alla fall enligt SMHI:s meteorologer och det är rekordtidigt. SMHI:s mätstation på Observatoriekullen har i dag registrerat en dygnsmedeltemperatur på minst tio grader fem dagar i sträck, vilket är den tidigaste sommaren i huvudstaden sedan 1996.
Men värmen håller inte i sig länge till. Redan i nästa vecka blir det mer normala temperaturer för årstiden.
– Det ser ut att bli en fin dag i morgon, men från måndag blir det mer aprilväder med nederbörd som faller som regn i söder och som snöfall i landets norra delar, säger Therese Gadd, jourhavande meteorolog på SMHI, till Omni.

21 apr
Läs mer om Vårvädret