Inrikes

Arkivbild från polisens sökinsats.  Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Misstänkta mordet på Gert-Inge

Polisens farhåga: Mördarna kan ha flytt hem till Ukraina

De två ukrainska medborgare som misstänks ha mördat Gert-Inge Bertinsson kan ha lämnat landet och åkt till sitt hemland, befarar polisen, enligt Expressen.

Om så är fallet kan en utlämning bli svår, eftersom Sverige inte har något utlämningsavtal med Ukraina. Men eftersom brottsrubriceringen är så pass allvarlig är chansen större att en utlämning trots allt kan komma till stånd, menar Mark Klamberg, docent i straffrätt.

Gert-Inge Bertinsson försvann i slutet av juli. Det som tros vara hans kvarlevor hittades utanför Markaryd den 11 augusti.

1 tim
Polis söker med hund i området kring den plats utanför Markaryd där den 70-åriga man som varit anmäld försvunnen på lördagskvällen hittades död. Arkivbild. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Åldring saknas – samma bil som i Gert-Ingefallet söks

De två männen som misstänks ha mördat 70-åriga Gert-Inge Bertinsson i Markaryd i Småland, försvann sedan med hans Volvo XC 90.

Nu efterlyser polisen en exakt likadan bil i samband med att en 80-årig man försvunnit i Malå i Västerbotten, skriver Aftonbladet. Mannen anmäldes försvunnen den 3 augusti.

Polisen vill ha in iakttagelser om Volvon som är champagne- eller guldfärgad. Den sågs senast den 1 och 2 augusti.

– Vi har kännedom om att region Nord är intresserade av ett fordon och det är självklart att polisregionerna utbyter information. Vi konstaterar att bilen som vi har efterlyst inte har anträffats ännu, säger Robert Loeffel, presstalesperson vid polisen i region Syd, till TT.

Igår 19:32
Polisen söker i området kring den plats utanför Markaryd där Gert-Inge Bertinsson hittades död. Arkivbild. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Åklagaren: Behöver få tag på dem så fort som möjligt

De två män som är misstänkta för mordet på 70-årige Gert-Inge Bertinsson har efterlysts internationellt, uppger åklagaren Yvonne Rudinsson för Smålandsposten.

– Jag begärde dem häktade för att man ska kunna leta efter dem så effektivt som möjligt, vi behöver få tag på dem som fort som möjligt, säger hon.

Männen, som inte är svenska medborgare, har häktats i sin frånvaro. Det är oklart hur de har identifierats men användningen av Bertinssons bankkort i Stockholm ska ha hjälpt till.

Åklagaren tror inte männen befunnit sig i Sverige mer än någon dag innan det misstänkta mordet. Det är i nuläget oklart vad motivet till mordet kan vara.

14 aug
Läs mer om Misstänkta mordet på Gert-Inge