Inrikes

Tillhygget som användes vis attacken. Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
Macheteattacken i Stockholm

Uppgifter: Hämnd bakom attack på dömde mördaren

Polisen misstänker att hämndmotiv ligger bakom attacken på en tidigare dömd mördare i Stockholm under måndagen, uppger Aftonbladet. Mannen hade nyligen avtjänat ett straff för mord på en kvinna, ett brott han nekade till.

Enligt tidningens uppgifter hade han börjat ett nytt liv och fått jobb som hantverkare. Han var på jobbet när han överfölls med en machete och höggs blodig.

Gärningsmannen ska i samband med dådet ha riktat ”hatiska kommentarer” mot mannen.

Ingen har ännu gripits efter dådet.

1 tim
Poliser på platsen.  Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Övervakningskameror undersöks efter attacken

Polisen samlar just nu in vittnesuppgifter och undersöker bevakningskameror i närheten av den plats i Vasastan i Stockholm där en man under måndagsmorgonen attackerades med machete, uppger polisen för Expressen.

Enligt tidningen är den attackerade mannen en känd mördare som nyligen kommit ut från fängelset. Polisen har hunnit genomföra ett kort förhör med honom innan han fördes till sjukhus. Det är inte känt hur allvarligt skadad mannen är.

Idag 09:11
Läs mer om Macheteattacken i Stockholm
Illustrationsbild.  HENRIK MONTGOMERY / TT / TT NYHETSBYRÅN
Mordet på Peter Plax

”Väldigt ovanligt” att 16-åringar döms till rättspsyk

Det är ”väldigt, väldigt ovanligt” att en 16-åring döms till rättspsykiatrisk vård, säger överläkaren Marianne Kristiansson vid Rättsmedicinalverket till DN angående domen mot Peter Plax mördare.

Eftersom det inte finns några avdelningar i Sverige för rättspsykiatriskt vård specifikt för unga kommer den dömda 16-åringen att placeras tillsammans med vuxna. Det kan göra jobbet mer krävande för personalen, menar Kristiansson, eftersom unga har andra behov än äldre intagna.

Idag 13:43
Polisen vid brottsplatsen.  Fredrik Persson /TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

16-åring döms till vård för yxmordet på Peter Plax

En 16-årig pojke döms till rättspsykiatrisk vård för yxmordet på sin kompis Peter Plax vid en badplats i Sollentuna i somras.

Det har inte framkommit något klart motiv till dådet, mer än att pojken, som bedöms ha en allvarlig psykisk störning, visat en dragning till brutalt våld.

16-åringen döms också för förberedelse till mord på en äldre kamrat, skriver tingsrätten i ett pressmeddelande. Han måste också betala skadestånd till Peter Plax anhöriga på drygt 300 000 kronor.

Idag 12:01
Attunda tingsrätt.  Maja Suslin/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Lagman: ”Svår rättegång för de inblandade”

Rättegången om yxmordet på Peter Plax i Sollentuna har varit svår för de inblandade, säger lagmannen Anders Dereborg i ett pressmeddelande.

– Den har rört plötsligt och brutalt våld från en 16-åring som lett till en lika ung människas död, säger han och tillägger att påföljden, rättspsykiatrisk vård, framstår som den lämpligaste.

En 16-årig pojke dömdes under måndagen för mordet på sin vän Peter Plax och förberedelse till mord på en annan kompis. Pojken har erkänt mordet men varken erkänner eller förnekar den andra punkten i domen.

Idag 12:35
Läs mer om Mordet på Peter Plax
Thomas Bodström. Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
Dråpet på ME-sjuka kvinnan

”Är det någon gång ett fall ska gå till HD är det nu”

Advokat Thomas Bodström är kritisk till den fällande domen mot Richard Lundgren som tagit livet av sin sjuka hustru genom att ge henne en morfininjektion. Bodström säger till TT att han kommer att överklaga och att han inte är nöjd förrän Lundgren blir frikänd eller får en villkorlig dom.

Bodström tycker också att det behövs en tydlig rättspraxis i liknande fall.

– Är det någon gång ett fall ska gå till HD är det väl nu, säger han.

Lundgren dömdes till ett och ett halvt års fängelse för barmhärtighetsdråp på sin fru, som själv sagt att hon ville dö.

Idag 11:54
Richard Lundgren. Fredrik Israelsson/SVT Västernorrland.
undefined

Maken döms för dråp – gav ME-sjuka frun dödlig dos

Richard Lundgren döms för dråp efter att ha gett sin svårt ME-sjuka fru en dödlig dos morfin i mars i år, meddelar Ångermanlands tingsrätt. Han döms till ett och ett halvt års fängelse.

Minimistraffet för dråp är sex år, men tingsrätten anser att det funnits förmildrande omständigheter, som att det rört sig om ett barmhärtighetsdråp och att Lundgren själv ringt 112 och berättat att han hjälpt sin fru att avsluta sitt liv.

Hustrun har själv spelat in en film där hon beskrivit sin sjukdom ”som att leva i en tortyrkammare” och sagt att beslutet att dö var hennes eget.

– Hon hade det fruktansvärt kämpigt, sa Richard Lundgren under rättegången, enligt Allehanda.

Idag 10:02
Illustrationsbild.  Sigurdsøn, Bjørn / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Fällande dråpdomen kommer att överklagas

På måndagen dömdes Richard Lundgren i Kramfors för dråp efter att ha gett sin sjuka fru en dödlig dos morfin. Men domen kommer att överklagas, rapporterade SVT Nyheter Västernorrland redan före avkunnandet.

Lundgrens advokat Thomas Bodström anser att rättspraxis för medhjälp till självmord behöver ändras.

– Fallet bör prövas genom hela rättssystemet om inte tingsrätten dömer redan här, säger Thomas Bodström.

Åklagaren hade yrkat på två års fängelse, men Lundgren dömdes till ett år och sex månader.

Idag 07:02
Läs mer om Dråpet på ME-sjuka kvinnan