Inrikes

Polisens tekniker på platsen där en död kvinna hittades i stadsdelen Hjärsta i Örebro på lördags eftermiddagen. Niklas Lindahl / TT / TT NYHETSBYRÅN
Misstänkta mordet i Örebro

Hundchef självkritisk: ”Hon borde ha hittats tidigare”

Mats Rupla, som är processledare för polisens hundverksamhet i Örebroregionen, är kritisk till att polisens hundpatruller inte hittade den döda kvinna som misstänks vara Lena Wesström. Det rapporterar Nerikes Allehanda.
– Hon borde ha hittats tidigare – det tycker jag också, säger han till tidningen enligt Aftonbladet.
Trots att polisen sökte med hundpatruller gjorde man inget fynd och i stället var det privatpersoner som hittade kroppen fem dagar senare.
Kroppen har fortfarande inte identifierats men polisen misstänker starkt att det är Lena Wesström.

Igår 20:30
Polisens tekniker på platsen där en död kvinna hittades i stadsdelen Hjärsta i Örebro på lördags eftermiddagen. Niklas Lindahl / TT / TT NYHETSBYRÅN
Misstänkta mordet i Örebro

Uppgifter: Utpekad man tidigare misstänkt för misshandel av Lena

En man ska ha suttit anhållen, men senare försatts på fri fot, misstänkt för att ha fört bort trebarnsmamman Lena Wesström, rapporterar Expressen. Samme man ska även ha pekats ut som skyldig till att ha misshandlat Lena Wesström för ett år sedan – men utredningen lades av okänd anledning ner.
– Jag kan i nuläget inte kommentera det, säger Janette Stjernström som skulle vara Lena Wesströms målsägarbiträde vid en eventuell rättsprocess.
Polisen misstänker att den döda kvinna som hittades i lördags i Örebro är den försvunna trebarnsmamman. Men identiteten är ännu inte säkerställd.

Igår 16:46
Polisens tekniker på platsen där en död kvinna hittades i stadsdelen Hjärsta i Örebro på lördagseftermiddagen. Niklas Lindahl / TT / TT NYHETSBYRÅN
Misstänkta mordet i Örebro

Uppgifter om fynd i bil parkerad flera mil bort

I samband med utredningen kring den kvinna som hittats död i Örebro har polisen gjort flera fynd, skriver Aftonbladet. Enligt uppgifter till tidningen har polisen gjort fynden i en bil som stått parkerad i en annan kommun flera mil från platsen där den döda kvinnans kropp hittades.
Polisen har inte velat kommentera tidningens uppgifter.
Tidigare under söndagen meddelade polisen att den döda kroppen preliminärt har identifierats som 45-åriga Lena Wesström som anmäldes försvunnen i början av veckan. Händelsen utreds som misstänkt mord.

20 maj
Läs mer om Misstänkta mordet i Örebro
Hanna Lindblom. Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Anklagelserna mot Timell

Martin Timells advokat: Förväntar mig friande dom

Advokat Hanna Lindblom, som försvarar våldtäktsanklagade Martin Timell, är kritisk mot åklagarens bevisning. Det rapporterar Expressen. Hon säger att en del av de vittnesmål som åklagaren kommer använda sig av under rättegången består av både andrahands- och tredjehandsuppgifter.
Lindblom menar också att hon kommer att understryka att många av de personer som var med på festen 2008, då den misstänka våldtäkten ska ha skett, var påverkade av alkohol.
– Jag förväntar mig en frikännande dom, säger hon till tidningen.

Igår 14:23
Martin Timell vid Attunda tingsrätt. Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Anklagelserna mot Timell

Analyser: Utredningen mot Timell skickar viktig signal

Polisens utredning och åtalet mot Martin Timell är en viktig signal om att de kvinnor som anmäler att de blivit våldtagna tas på allvar. Det skriver Expressens Fredrik Sjöshult.
Sjöshult menar att utredningen är ett ”skolboksexempel” och att den kritik som fördes fram under #metoo om att rättsväsendet inte tar sexbrott mot kvinnor på allvar inte stämmer i det här fallet.
SvD:s Mårten Schultz skriver att Timell-fallet är ovanligt på flera sätt. Dels är det sällsynt att en händelse som ligger så långt tillbaka i tiden går till åtal. Han menar också att det är ovanligt att en person som är åtalad för våldtäkt får stöd från allmänheten – något som Timell har fått.

Igår 18:34
Martin Timell. JONAS EKSTRÖMER / TT / TT NYHETSBYRÅN
Anklagelserna mot Timell

Våldtäktsrättegången inleds mot Martin Timell

Klockan 09.00 på måndagen inleddes rättegången i Attunda tingsrätt mot den våldtäktsåtalade TV4-profilen Martin Timell.
Enligt Aftonbladets reporter såg Timell sammanbiten ut när han fördes in i rättssalen genom en bakdörr. Efter att gärningsbeskrivningen lästs upp av åklagaren sa advokat Hanna Lindblom att Timell förnekar brott, skriver Expressen.
Anklagelserna framfördes ursprungligen i samband med höstens metoo-kampanj. Enligt dem ska han ha förgripit sig på en kvinna i en badtunna under en personalfest. Kvinnan ska därefter ha fått löneförhöjning av produktionsbolaget Meter för att tysta ner händelsen.
Rättegången är den första i kölvattnet av metoo. Den pågår i tre dagar och kommer att ske bakom stängda dörrar.

Igår 07:01
Läs mer om Anklagelserna mot Timell
Polisens avspärrningar runt den brandhärjade bönelokalen på Finjagatan i Hässleholm. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Moskébranden i Hässleholm

Polisen: Det finns vittnen till moskébranden

Polisen har ännu ingen misstänkt för branden i moskén i Hässleholm i lördags, rapporterar SVT Nyheter Skåne. Tekniker ska arbeta för att säkra spår efter branden och enligt Anders Svensson, förundersökningsledare, finns det vittnen till händelsen.
– Men jag vill inte gå in på vad de har sett, säger han till SVT.
Branden bröt ut vid 20-tiden i lördags. Bönelokalen var då tom på besökare men flera aktiva i föreningen fanns i närheten och skyndade till platsen. Händelsen rubriceras som grov mordbrand.

Igår 19:41
Islamiska Kulturcentrets ordförande Ismail Darragi. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Moskébranden i Hässleholm

Moskéns ordförande: ”Vi var jätteoroliga”

En moskélokal i ett flerfamiljshus blev helt utbränd under lördagskvällen och polisen misstänker att det rör sig om mordbrand.
Islamiska Kulturcentrets ordförande Ismail Darragi tog sig till moskén så snabbt han kunde efter det att en medlem ringt och berättat om branden.
– Det var mycket rök, flera brandbilar var där som försökte släcka elden, det var familjer som fick hjälp att komma ut från lägenheterna, och jag kände mig så ledsen, säger Ismail Darragi till TT.
Han tror inte att branden har anlagts av högerextremister, utan att det kan vara en hämnd för att föreningen polisanmält två utomstående personer som stulit en insamlingsbössa från moskén.
– Det gick inte att sova på hela natten, vi var vakna till morgonen och var jätteoroliga.

20 maj
Läs mer om Moskébranden i Hässleholm