Inrikes

Illustrationsbild. TT.
Skogsbränderna i Sverige

Radiomast i Härjedalen kan falla – sändningar hotas

En radiomast utanför Sveg i Härjedalen riskerar att falla på grund av en brand som rasar i närheten, rapporterar SVT Nyheter Jämtland. I nuläget går det inte att lyssna på Sveriges Radios kanaler P1, P2 och P3 i sändningsområdet.
– Vi har följt räddningsledarens rekommendation i området och utrymt vår personal på plats, säger Niklas Vange, pressinformatör på Teracom till SVT.
En av riskerna som en fallande mast skulle föra med sig är att det inte går att sända ut viktiga meddelanden till allmänheten.
Sveriges Radios P4-sändningar fungerar som vanligt i området.

20 min
Arkivbild / Branden i Ljusdals kommun. TT.
Skogsbränderna i Sverige

Räddningstjänsten tvingas tillbaka – Försvarsmakten kallar in 160 personer

Branden i Ljusdals kommun eskalerar snabbare än förväntat på grund av en tilltagande vind, rapporterar P4 Gävleborg. Räddningstjänsten tvingas nu att retirera uppger skadeplatschef Hans Nornholm.
– Vi får backa med vår personal och branden får fri tillgång och jobba sig fram precis som den vill, säger han till P4.
Försvarsmakten har kallats in för att bistå vid flera av bränderna, bland annat vid den i Ljusdals kommun, rapporterar Metro. Det handlar om totalt 160 personer som ska hjälpa till i släckningsarbetet.
– Men det handlar också om att se till att folk inte kommer in i det farliga området, säger Rickard Wissman, kommunikatör på Försvarsmakten, till Metro.

3 tim
Skogsbrand i Enskogen utanför Ljusdal. Maja Suslin/TT / TT NYHETSBYRÅN
Skogsbränderna i Sverige

Yvonne tvingades lämna sitt hem: ”Är en stor oro”

Yvonne Andersson och hennes man Börje Andersson är några av alla dem som tvingats lämna sina bostäder som en följd av de bränder som rasar runt om i Sverige, rapporterar TT.
Paret bor i Enskogen i Hälsingland och efter att räddningsledare uppmanat dem att evakuera har de tagit sin tillflykt till deras dotter i Ljusdal.
– Det är en stor oro. Men vi vet inte så mycket än. Vi får inte komma och se, säger hon till TT.
I nuläget vet inte Yvonne Andersson när hon och hennes man kommer att kunna återvända till sitt hus.

3 tim
Läs mer om Skogsbränderna i Sverige
Illustrationsbild. TT.
Extremvärmen

Varma duschar kan vara bättre än kalla i hettan

Brukar du duscha kallt innan du går och lägger dig för att kyla ner dig inför natten? Då kanske det är dags att tänka om.
Enligt sömnforskaren Torbjörn Åkerstedt, professor emeritus vid Stockholms universitet och Karolinska institutet, kan en varm dusch nämligen fungera bättre, rapporterar TT.
– Kallduschar gör att huden drar ihop sig, då släpper inte kapillärerna ut värme. Värme öppnar upp kapillärerna. Det finns ingen sammanställd vetenskap kring detta, så det är viss spekulation, men rent logiskt borde kallduschar inte vara så bra, säger han till nyhetsbyrån.

1 tim
Arkivbild. Hasse Holmberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Extremvärmen

Facken varnar över hettan på SL-bussarna

SL har fått in närmare 1 500 klagomål från resenärer om att det är för varmt på bussarna och tunnelbanan. Nu varnar även busschaufförerna om säkerhetsrisker, skriver tidningen Mitti.
Det är inte bara att luftkonditionering lägger av, länets bussdepåer saknar dessutom skydd mot sol vilket gör att bussarna är överhettade redan innan de ens tas i trafik.
– Värmen kan vara upp till 38 grader i bussarna. Det är som en halvt uppvärmd bastu. Under sådana förhållanden kan man inte vara en säker förare, säger Yoseph Yohannes är huvudskyddsombud på fackförbundet Kommunal.
Under flera år har fackförbunden Baro och Kommunal påtalat problemen med de överhettade bussarna. Nu vill de se solskydd på depåerna och hoppas att SL hörsammar kravet.

Idag 11:10
Läs mer om Extremvärmen
Polisens tekniker i Rosengård. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Gängskjutningarna i Malmö

Uppgift: Mördade mannen tidigare utpekad för mord

Den 23-årige man som sköts till döds i Rosengård i Malmö på måndagskvällen pekades av misstag ut för att ha varit inblandad i mordet på Nydala i juli i år, enligt uppgifter till Kvällsposten.
23-åringen både greps och anhölls för mordet men förundersökningen mot honom lades ner eftersom det inte gick att bevisa att han var skyldig. Enligt Kvällspostens uppgifter hade han förväxlats med en annan person.
Polisen vill inte kommentera uppgifterna.

4 tim
Polis på plats på von Rosens väg i Rosengård i Malmö natten till tisdagen efter att en man i 20-årsåldern skjutits till döds. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Gängskjutningarna i Malmö

Boende vill flytta efter dödsskjutning

Polisen har hävt avspärrningarna kring den plats där en man i 20-årsåldern sköts till döds i Rosengård i Malmö under måndagskvällen. Förutom poliser som står och pratar med förbipasserande finns det inte längre några spår av händelsen kvar, skriver Sydsvenskan. Men asfalten är spolad och än har inga blommor eller ljus placerats ut.
En man som vill vara anonym berättar för tidningen att när han var på väg hem möttes han av att gården var omringad av poliser. Han beskriver att han oroas över skjutningarna och funderar nu på att flytta.
— Men vart? Det skjuts i flera stadsdelar och det är svårt att hitta lägenhet, säger han till tidningen.

Idag 08:07
Polisens tekniker arbetar på platsen. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Gängskjutningarna i Malmö

Dödsskjutning kan ha fångats på kameror

En man i 20-årsåldern sköts under måndagskvällen till döds i Rosengård i Malmö. Polisen har ännu ingen misstänkt, men mordet kan ha fångats på övervakningskameror i området, skriver Sydsvenskan.
Polisen fick in larmet efter att flera personer hört smällar i området. När polis kom till platsen påträffades den skjutne mannen på en trottoar i området.
Enligt Aftonbladet ska två personer på var sin svart moped ha försvunnit från platsen och en av dem ska ha plockats in för förhör. Dessa uppgifter har dock inte bekräftats av polisen. En utbränd moped har sedan dess hittats under natten och polisen har spärrat av området.
– Det finns fler uppgifter än de som figurerar i medierna. Det är tacksamt att så mycket vittnesuppgifter lämnats i ett tidigt skede och som fortsätter att komma in, men det finns också personer som inte velat prata med oss, säger Calle Persson vid polisen till Kvällsposten.

Idag 05:31
Läs mer om Gängskjutningarna i Malmö