Inrikes

Coronaviruset Semesterresandet
Illustrationsbild Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Semesterresandet

Stenar kastades mot båt efter coronastopp

Coronabegränsningar i kombination med det varma vädret har skapat problem för många passagerare på Stockholms skärgårdskryssningar. Det rapporterar TT.

På ön Grinda började flera passagerare kasta stenar på en av Waxholmsbolagets båtar förra helgen, anledningen var att de nya striktare reglerna för maxantal ombord innebar att de inte kunde följa med en båt tillbaka till Stockholm.

– Väldigt många vill ut i skärgården i det här vädret, men man får tyvärr tacka nej till många. Man kör alla fartyg man har, men tyvärr kommer det att vara svårt för alla att hänga med, säger Henrik Palmér vid Storstockholms lokaltrafiks presstjänst till nyhetsbyrån.

14 min
Rödlöga i Stockholms skärgård. Illustrationsbild. Hasse Holmberg / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

BBC: Därför semestrar svenskar på hemmaplan

Svenskarna är besatta av semester på hemmaplan, så kallad hemester. Det skriver BBC som har gett sig ut för att undersöka fenomenet.

Demografiforskaren Gunnar Andersson menar att fenomenet går att hitta i vår historia.

”För bara ett par generationer sedan så levde de flesta på landsbygden. Och innan urbaniseringen bodde de flesta på bondgårdar som var mycket mer utspridda än i övriga Europa. Det gör att många har rötter till landsbygden som de vill behålla,” skriver han i en kommentar.

Lena Lid Falkman vid Handelshögskolan i Stockholm tror även att hemarbetes-direktiven under coronapandemin kommer att hålla sig och göra så att fler kommer att bosätta sig på landsbygden permanent.

Igår 07:13
Under midsommar var det många som tog sig ut till skärgården. Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Experter: Fortsatt restriktivt resande nästa år

Svenskarna kommer att vara fortsatt restriktiva i sitt resande under 2021, tror experter som SVT har pratat med.

De resmål som prioriteras kommer att vara dem som inte ändrat sig fram och tillbaka i sina regler, tror experten Lottie Knutson, som tror att det dröjer några år innan det är tillbaka på det ”nya normala”.

Både Knutson och Stefan Gössling, som forskar inom turism, transport och klimatfrågor vid Lunds universitet, tror även att flygandet kommer att minska, delvis till följd av att man har märkt att det inte behövs så mycket som man tror.

Under juli minskade inrikesresorna med 21 procent på de 40 vanligaste regionala resorna jämfört med samma månad i fjol, enligt siffror från Telia.

Idag 05:14
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittan i Sverige
Illustrationsbild. Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittan i Sverige

Hårt tryck efter munskydd: ”Extremt stor skillnad”

Trots att det inte finns några rekommendationer om munskydd i Sverige är det hårt tryck på dem, rapporterar Sveriges Radio. På största kedjan Apoteket har man sålt 20 gånger fler än normalt.

– Det är en extremt stor skillnad. Det här är en produkt som inte ens finns på alla apotek normalt sett, säger pressansvarige Magnus Frisk.

Under fredagen sa Sveriges statsepidemiolog Anders Tegnell att de ”håller ögonen på munskyddsfrågan”.

I  dag kom Danmark med krav på munskydd i kollektivtrafiken och i går kom Norge med rekommendationer om att munskydd ska bäras på fullsatta bussar i Oslo och Indre Østfold.

2 tim
Bryggan i Smögen. Illustrationsbild. Løvland, Marianne / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Läkaren: Oroväckande spridning på västkusten

Orter på västkusten har sett ökade fall av covid-19, och nu räds smittskyddsläkare att det kommer att bli en ökad smittspridning i området, rapporterar flera medier. Framförallt är det Grebbestad, Smögen och Lysekil som sticker ut.

– Jag ser allvarligt på det här, för de här orterna har inte haft så mycket smitta förut och det betyder att här finns det potential för smittspridning, säger biträdande smittskyddsläkare Eva Lindhusen Lindhé till SVT Väst.

Till Bohusläningen säger Lindhusen Lindhé att trängselreglerna inte har skötts under sommaren, framförallt inte i Grebbestad.

Idag 04:57
Lomma Beach i Skåne. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Så försöker kommunerna minska strandträngsel

Det varma helgvädret gör att det väntas komma mycket folk till svenska stränder. Kommunerna tar hjälp av trygghetsvärdar, skyltar, appar och vaktbolag för att försöka minska trängseln på stränderna. Det rapporterar TT.

I Lomma tar man hjälp av flaggor och banderoller för att försöka få folk att hålla avstånd.

– Stränderna är inget kommunalt ansvar, det är en allmän plats. Är det någon som ska göra det så är det polisen, säger Anders Åkesson, säkerhetschef i Lomma kommun.

I Oxelösunds kommun tar man däremot hjälp av vakter för att försöka få bukt med parkeringskaos vid stränderna.

Idag 07:21
Läs mer om Coronaviruset