Inrikes

Vädret ställer till det på flera håll. ADAM IHSE / TT / TT NYHETSBYRÅN
Vintervädret

Väderkaoset: Inställda tåg, olyckor och strömavbrott

På flera håll i Sverige ställer vädret till det. I Skåne ställdes all tågtrafik in under tisdagskvällen på grund av det stormiga vädret och Öresundsbron stängdes också under några timmar, rapporterar TT. Ett stort strömavbrott påverkar också nära 5 500 hushåll i Malmö, Svedala, Oxie och Vellinge kommun.

Snö och snöblandat regn har påverkat stora delar av Syd- och Västsverige i form av krockar och fordon som glidit ner i diket, rapporterar GT. P4 Jönköping rapporterade under tisdagen om långa köer i trafiken till följd av snöovädret.

Höga vattenstånd i flera åar i i bland annat Halland och Kronoberg ställer också fortsatt till det och mer regn kan förvärra läget. Det blåser också längs Östersjökusten och norrut upp mot Södermanland och Östergötland.

Längs fjällkedjan finns det risk för laviner på flera håll, högst varning är utfärdat för Abisko och Riksgränsen i Norrbottens län.

Igår 21:58
Hamneda söder om Ljungby. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Vattennivån pressar verket – avloppsvattnet ut i Lagan

I halländska Knäared är trycket hårt på reningsverket på grund av högt vattenflöde. Laholmsbuktens VA måste nu pumpa ut avloppsvatten rakt ut i Lagan.

– Givetvis är det inte bra att vi inte kan ta hand om avloppsvattnet, men det påverkar inte människan eller miljön, säger Mattias Hultin, avdelningschef på Laholmsbuktens VA, till SVT Halland.

Det är fortfarande en klass 3-varning för höga flöden för Lagan och hushåll i bland annat Laholm har drabbats av översvämningar. För Nissan är läget något bättre.

– Flödena i Nissan har sjunkit ganska rejält, så för vårt vidkommande är det lugnt. Men det kan snabbt ändra sig med nederbörd, så vi bevakar läget, säger Magnus Ericson vid räddningstjänsten i Halmstad till TT.

Igår 15:33
Läs mer om Vintervädret
Coronaviruset Smittan i Sverige
Man med mask i Italien. FLAVIO LO SCALZO / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittan i Sverige

Risknivån för spridning av coronavirus i Sverige höjs

Risken för att coronaviruset får spridning i Sverige uppgraderas, uppger Folkhälsomyndigheten. Beslutet tas på grund av den senaste tidens utveckling i omvärlden.

Samtidigt bedöms risken för allmän smittspridning i Sverige som låg. I pressmeddelandet skriver man att det finns en viss riskökning på grund av resandet från Iran och Sydkorea till Sverige.

– Det är mycket möjligt att vi upptäcker fall i Sverige där personer smittats utomlands. samtidigt bedömer vi att risken för allmän spridning i Sverige är låg, säger biträdande statsepidemiolog Anders Wallensten i uttalandet.

Igår 14:42
Man med mask i Italien. FLAVIO LO SCALZO / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Risknivån för spridning av coronavirus i Sverige höjs

Risken för att coronaviruset får spridning i Sverige uppgraderas, uppger Folkhälsomyndigheten. Beslutet tas på grund av den senaste tidens utveckling i omvärlden.

Samtidigt bedöms risken för allmän smittspridning i Sverige som låg. I pressmeddelandet skriver man att det finns en viss riskökning på grund av resandet från Iran och Sydkorea till Sverige.

– Det är mycket möjligt att vi upptäcker fall i Sverige där personer smittats utomlands. samtidigt bedömer vi att risken för allmän spridning i Sverige är låg, säger statsepidemiolog Anders Wallensten i uttalandet.

Igår 14:27
Björn Olsen. TT/SVT
undefined

Professor: Det som händer i Italien kan hända även här

Coronaviruset sars-cov-2 hade kunnat få nästan lika stor spridning i Sverige som det fått i Italien, där över 200 personer smittats. Det säger Björn Olsen, professor i infektionsmedicin, i SVT:s Aktuellt.

– Vi har kanske lite annorlunda sätt att fånga upp tidigt smittade än i Italien, men det här dök ju upp som en bomb från klar himmel, säger han.

Han menar att viruset fått en ”okontrollerad spridning” i både Europa och Asien och drar sig inte för att kalla det för en pandemi. Statsepidemiologen är inte fullt lika orolig, även om han anser det vara oroväckande lokalt i Italien.

– Jag tror att vi hade klarat det bättre, säger han.

24 feb
Läs mer om Coronaviruset
Centralsjukhuset i Kristianstad / Johanna Adolfsson med sonen Elliot TT/Privat
Domen mot barnmorskan i Kristianstad

Elliot fick hjärnskada – nu döms barnmorskan

En barnmorska i Kristianstad döms för grovt vållande till kroppsskada efter att ha gett för mycket värkstimulerande medel till en kvinna på förlossningen. Det ledde till för täta värkar och att syretillförseln ströps till barnet i magen. Pojken, som fick namnet Elliot, föddes sedan med en permanent hjärnskada.

Påföljden för barnmorskan blir villkorlig dom och 13 300 kronor i dagsböter.

– Jag vill inte att någon annan ska råka ut för samma behandling, säger mamman Johanna Adolfsson till Kvällsposten.

Barnmorskan har tidigare bestridit och förklarat att hon fick tunnelseende eftersom navelsträngen satt runt barnets hals.

Elliot dog strax efter sin ettårsdag, men varför det skedde har inte gått att fastställa.

Igår 13:06
Johanna Adolfsson och Elliot Privat
undefined

Mamman: Viktigt för att Elliot ska få upprättelse

Det var viktigt att fallet med barnmorskan gick till rättegång. Det säger Johanna Adolfsson, mamma till Elliot som föddes med en hjärnskada 2016.

– Det var viktigt för att Elliot skulle få upprättelse, det begicks stora fel mot honom, säger hon till SVT.

Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro tycker dock inte att åtal borde ha väckts eftersom misstag i vården oftast beror på systemet – inte på en enskild individ.

– Jag tycker att det är obehagligt att de säger så. (…) I vårt fall var det tydligt att det var en person som gjorde fel, säger Johanna Adolfsson till SVT.

Igår 14:00
Läs mer om Domen mot barnmorskan i Kristianstad