Inrikes

Charles Rex Arbogast / TT NYHETSBYRÅN
Vintervädret

Polarvirvelns öde kan ge en sen vargavinter i Sverige

Mildvädret verkar hålla i sig, åtminstone veckan ut. Men än är en vargavinter i Sverige inte utesluten. Expressen har talat med meteorologen Lasse Rydqvist som säger att allt beror på polarvirveln över Nordpolen.

Enkelt uttryck, om virveln bryts så kan kall luft strömma söderut, över Skandinavien, Ryssland eller ute till havs.

– Om något sådant händer kan vi absolut få en kall period framöver, säger Rydqvist.

Han säger att en sådan händelseutveckling kan resultera i snö och kyla hela vägen in i april.

28 min
Illustrationsbild. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

SMHI varnar: Glashalt på vägarna i norra Sverige

Det finns risk för rejält hala vägar efter helgens slut. I Jämtlands, Västernorrlands och Västerbottens län har SMHI utfärdat en klass 1-varning för plötslig ishalka.

– På grund av den här riktigt milda luften som kommer i morgon blir det rätt besvärligt väglag i norra Sverige, säger Lasse Rydqvist på väderinstitutet Storm till Expressen.

I hela fjällkedjan förutom i Dalafjällen varnas det dessutom för hårda vindar och nederbörd väntas. I södra delarna av landet fortsätter däremot det milda vädret. Något snöfall ser inte ut att dra in.

– Det är milt just nu och det milda vädret kommer att fortsätta, säger Malin Anteros, meteorolog på SMHI, till Aftonbladet.

Igår 19:07
Läs mer om Vintervädret
Polis på plats vid Circle K i Kungens Kurva söder om Stockholm under lördagen. Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
Skjutningen i Kungens kurva

Åklagare: Dödsskjutningen troligen en gänguppgörelse

Mannen i 25-årsåldern som sköts ihjäl i Kungens kurva har enligt Expressen koppling till en kriminell gruppering i södra Stockholm. Tidningen skriver att mannen har flera domar bakom sig, bland annat för grova vapenbrott.

Kvinnan som skadades är enligt Expressen en flickvän till en person i samma nätverk. Att skjutningen kan kopplas till gängkriminalitet är enligt åklagaren Daniel Insulander högst troligt.

– Om man skjuter 17 skott på en plats så behöver man inte gå långt för att dra den slutsatsen, säger han till Expressen.

Även Aftonbladet rapporterar att dödsskjutningen bottnar i en gängkonflikt. Polisen anhöll under lördagen en man som på sannolika skäl är misstänkt för brottet.

Igår 16:53
Polis vid brottsplatsen.  Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Man anhållen efter mordet vid bensinmacken

En man som greps i går har anhållits misstänkt för delaktighet i skjutningen vid Kungens kurva sydväst om Stockholm,uppger polisen för TT.

På lördagseftermiddagen hittades en man och en kvinna skjutna i en bil vid en bensinmack i området. Mannen avled senare av sina skador. Kvinnan skadades och fördes till sjukhus, hennes tillstånd uppges nu vara stabilt.

Polisen uppger att man under söndagen kommer att patrullera i området för att skapa trygghet och prata med eventuella vittnen.

Igår 12:22
Polis vid brottsplatsen i Kungens kurva.  Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Skott mot huvudet vanlig metod vid dödsskjutningar

Den man som i går sköts till döds i en bil i Kungens kurva söder om Stockholm träffades av skott mot huvudet, enligt uppgifter till flera medier.

Skott mot huvudet från nära håll är ett tillvägagångssätt som präglat flera uppmärksammade mord, visar en genomgång som Svenska Dagbladet gjort.

Statistik från obduktioner gjorda av Rättsmedicinalverket, RMV, mellan 2015 och mitten på 2019 visar att skott mot huvudet förekom i 44 procent av alla dödsskjutningar.

Karolinska universitetssjukhusets traumaenhet i Solna, dit personer som skottskadats i Stockholm skickas, uppger att huvudskador ökar bland de skjutna patienterna.

Igår 10:04
Läs mer om Skjutningen i Kungens kurva