Inrikes

Arkivbild.  Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Säpos tillslag mot imamer

Imamernas advokater: ”Är ingen rättssäker process”

Sex män med starka kopplingar till svenska muslimska samfund pekas av Säpo ut som hot mot rikets säkerhet och har placerats i förvar. Fyra av de sex männens advokater är starkt kritiska till hur processen gått till och menar att den inte är rättssäker, skriver TT.

Problemet är enligt advokaterna att klienterna ställs inför vissa påståenden utan att få ta del av bevisning – vilket gör det svårt att bemöta anklagelserna.

– Det finns en bevisning som Säpo inte visar oss. Vi har sett en generell sammanställning där anklagelserna är väldigt allmänt hållna och väldigt luddiga, säger Joakim Johansson som företräder en imam från Västerås.

3 tim
Dennis Töllborg. Bild från 2005. Anders Wejrot / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Rättsexpert: ”Avviker från minimikrav på en rättsstat”

Dennis Töllborg, professor i rättsvetenskap vid Göteborgs universitet, är mycket kritisk till Säpos hantering av fallen med de sex män med starka kopplingar till svenska muslimska samfund som satts i förvar, skriver TT.

– Det avviker från minimikraven på en rättsstat. Att du och jag inte får reda på det här – fair enough, det kan finnas anledningar att hålla det hemligt. Men ingen får dömas ohörd och då måste man få ta del av det material som ligger till grund för ett myndighetsbeslut, säger han.

Fyra av de sex männens advokater kritiserar processen för att inte vara rättssäker och menar att de inte fått ta del av bevis som finns mot deras klienter.

Men Säkerhetspolisens pressekreterare Gabriel Wenstedt håller inte med om kritiken. Han menar att Migrationsverket såväl som regeringen och Migrationsdomstolen har tillgång till de uppgifter som ligger till grund för en ansökan om utvisning.

– I vissa fall kan det finnas uppgifter där sekretessen är såpass omfattande att de måste hållas hemliga även för personen själv, säger han och tillägger att det handlar om uppgifter som kan röja källor eller avslöja hur Säpo arbetar.

3 tim
Läs mer om Säpos tillslag mot imamer
Arkivbild. Roald, Berit / TT NYHETSBYRÅN
Sommarvädret

SMHI larmar om kraftigt regn: ”En kollision i luften”

SMHI utfärdar riskmeddelanden för stora regnmängder i Västra Götalands, Östergötland, Sörmlands och Örebro län, skriver Aftonbladet.

”Risk för stora regnmängder finns utfärdat där vi bedömer att det finns en viss sannolikhet för skyfall”, skriver SMHI. Ett skyfall innebär att det kan falla minst 50 millimeter regn under en timme eller minst 1 millimeter på en minut.

Skyfallet beror på att ett norskt lågtryck kommer att krocka med den europeiska supervärmen på onsdag morgon och förmiddag.

– Det blir som en kollision mellan olika luftmassor, och det triggar igång regnet lite extra, säger Stina Karlsson, meteorolog på Foreca, till Aftonbladet.

Idag 13:45
Läs mer om Sommarvädret
Sven-Erik Alhem TT
Åtalet mot FB-administratören

Experten: Åklagaren borde överklaga – brottet är grovt

Åklagaren i fallet med Facebook-administratören som fälls för att ha låtit hatinlägg stå kvar bör ”utan minsta tvekan överklaga”, säger rättsexperten Sven-Erik Alhem som SVT har talat med.

– Det är fullständigt orimligt att den här typen av kommentarer inte skulle anses som grovt, säger han och välkomnar att mannen ändå dömdes till villkorlig dom och dagsböter.

Han tycker samtidigt inte att det är konstigt att domstolen är försiktig, eftersom mannen tidigare är ostraffad.

Mårten Schultz, professor i juridik vid Stockholms universitet, har tidigare sagt till TT att han tror att ärendet kan gå hela vägen till HD.

Idag 10:47
”Stå upp för Sverige”-gruppen på Facebook. Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

FB-administratör döms i ”Stå upp för Sverige”-fallet

Facebook-administratören som lät rasistiska inlägg ligga kvar i gruppen ”Stå upp för Sverige” döms till villkorlig dom och böter, meddelar Eskilstuna tingsrätt.

Han döms för att ”han inte tagit bort andra personers kommentarer som uppenbart utgjort hets mot folkgrupp”, skriver tingsrätten.

Det rör sig om åtta grovt kränkande kommentarer som medlemmar i gruppen skrivit. Tingsrätten menar att administratören måste ha sett åtminstone sex av kommentarerna och att han därför avsiktligt låtit dem stå kvar.

Den drygt 50-åriga mannen från Eskilstuna åtalades enligt lagen för elektroniska anslagstavlor. Domen kan få stor betydelse eftersom den komma att bli vägledande inom ett rättsligt oklart område – lagen har bara prövats en gång tidigare, skriver TT.

Idag 09:01
Jeanette Gustafsdotter TU, Jonas Hellsén
undefined

TU välkomnar domen: Balanserad och viktig

Jeanette Gustafsdotter, vd för branschorganisationen Tidningsutgivarna (TU) välkomnar att Facebook-administratören som inte tog bort rasistiska inlägg i dag dömdes till villkorlig dom och böter.

– Det är väldigt positivt att man pekar på att man måste ta ett ansvar, samtidigt som man heller ej ställer ett orimligt krav på ansvar, säger hon till DN.

Tingsrätten menade att de inlägg som domen gäller tydligt utgjorde hets mot folkgrupp och rätten bedömde att administratören inte kan ha missat inläggen.

Även Martin Aagård välkomnar domen i en krönika i Aftonbladet kultur. Han skriver att domen ”uppmuntrar till civilkurage. Tack vare tingsrättens beslut kommer fler människor våga anmäla hatiskt innehåll”.

Idag 11:50
Läs mer om Åtalet mot FB-administratören