Inrikes

Branden i Hästveda. Johan Nilsson/TT
Skogsbränderna

Kan dröja veckor innan Skånebranden är helt släckt

Den allvarliga skogsbranden i Hästveda i Hässleholm är delvis under kontroll – men under natten har vinden gjort att elden blossat upp på nytt på flera platser, rapporterar SVT Skåne.

Johan Sjöberg, inre befäl vid räddningstjänsten i Kristianstad, säger till tv-kanalen att det kan dröja veckor innan branden är helt släckt.

Trafiken i området är fortsatt påverkad. Länsväg 1940 och 1941 är helt eller delvis avstängda, skriver P4 Kristianstad. Även skolskjutsar påverkas och en skola håller stängt då lokalerna behöver röksaneras.

47 personer tvingades under tisdagen evakueras på grund av branden som startade i en lada.

1 min
Med hjälp av traktor och gödseltank vattenbegjuter man vägarna i skånska Hästveda. TT
Skogsbränderna

47 evakuerade i Hästveda: ”Fler kommer att drabbas”

Branden i Hästveda, i Hässleholms kommun, är fortfarande inte under kontroll och minst 47 personer har fått evakuera, rapporterar SVT Skåne. Förutom Hästveda har fyra områden i närheten – Jägersborg, Björkeberga, Torstorp och Skyttaboda – evakuerats.

Tre helikoptrar hjälper till i släckningsarbetet och räddningstjänsten skickade på tisdagskvällen ut ett viktigt meddelande till allmänheten, ett så kallat VMA, angående branden.

– Man räknar med att ytterligare evakuering kommer att ske. Vi har det i beredskap, säger Evelina Olsson, presstalesperson för polisen region syd, till SVT.

”Det brinner kraftigt i området nordväst om Åbuamossen, mellan mossen och väg 1940 i väster och väg 1941 i norr. Personer som bor i området bör förbereda sig på evakuering och polisen håller för närvarande på med att evakuera personer i området”, skriver räddningstjänsten.

Branden startade i en lada men spreds sedan till en gård.

Igår 22:32
Läs mer om Skogsbränderna