Inrikes

Illustrationsbild. Erik Nylander/TT / TT NYHETSBYRÅN
Materielbristen på sjukhusen

Fler sjukhus ställer in sina planerade operationer

Sjukhusen i Västerås och Köping ställer in alla sina planerade operationer på grund av att det saknas sjukvårdsmateriel, rapporterar SVT Nyheter Västmanland.

– För att vi ska kunna vidmakthålla en katastrofmedicinsk beredskap kommer vi endast genomföra operationer som är akuta och inte kan anstå på grund av medicinska skäl, säger Liselott Sjöqvist, biträdande sjukhusdirektör i Region Västmanland, i pressmeddelandet som SVT tagit del av.

Materielproblemet är något som har drabbat flera regioner och handlar om att de nyligen bytt till en och samma leverantör, Apotekstjänst AB.

Region Västmanlands stabsläge kvarstår.

Idag 14:11
Arkivbild.  Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Företagets svar: Har lagts fler ordrar än vad vi avtalat

Företaget Apotekstjänst har inte lyckats leverera tillräckligt med materiel till sjukhusen i fem regioner eftersom de fått in fler ordrar än vad som angetts i avtalet. Det säger företagets talesperson Eric Aronson till TT.

Enligt honom har det kommit in beställningar via mejl och telefon när det egentligen ska gå genom ett it-system. Ordrarna måste då hanteras manuellt.

Nu har man bland annat kallat in dubbelt med personal för att lösa problemet.

– Verksamheten här ute på lagret i Uppsala pågår dygnet runt, säger Aronson.

Idag 11:49
Arkivbild.  TT
undefined

Materielkrisen fortsätter: Fler operationer ställs in

Akademiska sjukhuset i Uppsala ställer in alla planerade operationer även under torsdag och fredag på grund av materielbristen, enligt ett pressmeddelande från Region Uppsala. Bara akuta operationer genomförs.

– De leveranser vi har fått täcker tyvärr inte behovet för att både bedriva vård i normal omfattning och ha beredskap för akuta händelser som olyckor, säger chefsläkare Göran Günther.

Materielproblemen inom Region Uppsala och flera andra regioner började i förra veckan. De har alla bytt till en och samma leverantör nyligen. Sedan i fredags har alla operationer som inte varit akuta på Akademiska ställts in.

Idag 08:38
Läs mer om Materielbristen på sjukhusen
Illustrationsbild. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Mordet i Knivsta

Hittades död i Knivsta – kan ha mördats i Nacka

Mannen som hittades död utanför Knivsta i lördags ska inte ha blivit mördad där utan i en fastighet i Nacka, enligt källor till SVT Nyheter Stockholm.

Enligt uppgifter till SVT är en man med utomeuropeiskt medborgarskap efterlyst. Även mannen som mördades var utländsk medborgare.

Förundersökningen har nu tagits över av Söderorts åklagarkammare i Stockholm, skriver TT.

– Jag har gått in som förundersökningsledare helt nyligen och det beror helt enkelt på att vi misstänker att det mord vi tror har skett har skett inom vårt område, säger den nya åklagaren Tomas Malmenby, till nyhetsbyrån.

6 tim
Åklagare Therese Stensson. TT
undefined

”Det skulle kunna vara så att mördaren går lös”

Med ”all sannolikhet” kommer det att bli fler misstänkta för mordet i Knivsta, där en man hittades död i lördags. Det säger åklagare Therese Stensson till SVT Nyheter Uppsala dagen efter att tre personer häktats för inblandning.

Åklagaren ville häkta två av dem för mord men på grund av bevisläget häktades de i stället för grovt skyddande av brottsling och brott mot griftefriden.

På frågan om det innebär att en eventuell mördare går lös svarar hon:

– Det skulle kunna vara så.

Idag 12:20
Arkivbild.  Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Tre begärs häktade efter mordet i Knivsta i lördags

Två män begärs häktade på sannolika skäl misstänkta för mordet i Knivsta söder om Uppsala, där en person i lördags hittades död, skriver UNT.

Brottsrubriceringarna för männen är mord alternativt skyddande av brottsling och brott mot griftefriden. Även en kvinna häktas, på sannolika skäl misstänkt för skyddande av brottsling samt brott mot griftefriden. Alla är i 20–25-årsåldern.

En stor polisinsats inleddes i lördags efter att en kropp hittats utanför ett hus. Enligt UNT ska mordet ha skett på en annan plats och sedan ska kroppen ha förts till Knivsta med bil.

Igår 09:15
Läs mer om Mordet i Knivsta
Jerzy Sarnecki. Arkivbild. Malin Hoelstad/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Svenska brottsbekämpningen

Kriminolog: Kommer inte avskräcka gärningsmännen

Kriminologiprofessor Jerzy Sarnecki tror inte att förslaget om slopade preskriptionstiden för sexualbrott mot barn kommer att avskräcka gärningsmän, säger han till Ekot. Sarnecki menar att signaleffekten inte har någon påverkan på personer som förgriper sig på barn.

– Förövarna är mycket väl medvetna om att de begår en grovt brottslig handling och att de kan straffas för det, men de gör det ändå. Det betyder att de är väldigt svåra att avskräcka. De är heller inte särskilt rationella, säger han.

Även Advokatsamfundet och Justitieombudsmannen, JO, är kritiska till förslaget.

6 tim
Illustrationsbild Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Malmöpolisen vill avbryta brott med hjälp av drönare

Från och med den 17 oktober kommer Malmöpolisen att använda drönare med kamerabevakning i arbetet med att förebygga och avbryta pågående brott, enligt ett pressmeddelande från polisen.

”Bilder från drönarna hjälper oss att snabbare få koll på händelser och där med också komma snabbare till aktuell plats”, säger Johannes Dontsios, gruppchef för områdespolisen lokalpolisområde Malmö söder i meddelandet.

Drönarbevakningen kommer ske mellan klockan 13 och 23 i områdena Nydala, Hermodsdal och Lindängen.

5 tim
Gunnar Appelgren Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Lokala gäng i Stockholm står för våldsökningen

Av de fem olika typer av kriminella nätverk som finns i Stockholm är det de lokala gängen som växer mest och står för ökningen av det dödliga våldet, skriver Mitt i Stockholm.

Poliskommissarien och gängexperten Gunnar Appelgren säger till tidningen att det saknas ordning och reda i de här gängen.

– De som skjuter saknar empati och styrs helt av impuls, säger han till tidningen.

De lokala gängen utgör två tredjedelar av stadens kriminella grupperingar och de är knutna till specifika geografiska platser, främst så kallat utsatta områden. En majoritet av medlemmarna är under 16 år och den huvudsakliga verksamheten är drogförsäljning.

I den rapport om kriminella nätverk i Stockholm som polisen presenterade tidigare i månaden anges fem typer av grupperingar: lokala gäng, extremistnätverk, tongivande kriminella aktörer, självmarkerande grupper och risksupportermiljön.

Idag 07:23
Läs mer om Svenska brottsbekämpningen