Matt Rourke / TT NYHETSBYRÅN
Inrikes

10 procent av Iowa räknades fel • Varning för Dennis • Finns det liv i rymden?

Morgonens nyheter:
Granskning visar på omfattande fel i Iowaresultat
• Ovädret Dennis kan bli ett av de djupaste lågtrycken i modern tid
• Forskare ska finkamma rymden på tecken på intelligent liv

Granskning: Omfattande fel i Iowaresultaten

Resultaten från Demokraternas nomineringsval innehåller flera räknefel och för att kora den verkliga vinnaren krävs en fullständig omräkning. Det skriver New York Times efter en granskning av resultaten, där det visar sig att 10 procent innehåller fel.

Lågtryck drar in: ”Ett av de djupare i modern tid”

Stormen Dennis väntas dra in över Sverige under lördagskvällen med stora mängder regn och hårda vindbyar. ”Det är ett väldigt djupt lågtryck. Det kan bli ett av de djupare i modern tid”, säger Jon Jörpeland. Ovädret väntas ligga kvar fram till måndag och sedan dra vidare.

Forskare ska finkamma rymden efter tecken på utomjordingar

Forskare ska nu göra ett ordentligt försök att hitta tecken på intelligent liv i universum. Ett initiativ mellan Seti-institutet och VLA-observatoriet innebär att 28 radioteleskop ska finkamma rymden på tecken på utomjordiskt liv.

USA tränar svenska armén att stoppa robotattacker

En amerikansk luftvärnsbataljon kommer att träna upp den svenska armén på att hantera robotattacker under militärövningen Aurora 20. Sverige har i en jätteaffär köpt luftvärnssystemet Patriot från USA. Med Patriot får Sverige för första gången någonsin kapaciteten att hantera hot från ballistiska robotar.

Ny förklaring från Vita huset om Soleimaniattack

Uppgifter från Vita huset ger en ny bild av USA:s attack på iranske toppgeneralen Qassem Soleimani. I ett dokument till kongressen framgår att ordern kom från presidenten för att svara på tidigare attacker vilket motsäger bilden om att det handlade om att förhindra nära förestående attacker mot USA.

Kina miljardinvesterar inom den svenska vindkraften

En av de största investerarna inom svensk vindkraft är den statligt ägda kinesiska kärnkraftsbolaget China General Nuclear Power Corporation, CGN. Bolaget står bakom omkring en femtedel av de mångmiljardinvesteringar som görs inom vindkraften.

Dödssiffran har passerat 1 500 i Kina

Antalet personer som dött av av Wuhanviruset i Kina har nu stigit till över 1 500 personer. Under fredagen rapporterade kinesiska myndigheter att ytterligare 139 personer dött i Hubeiprovinsen.

Svenske topprådgivaren fick gå efter Johnsons krav

En av de rådgivare som Boris Johnson ville tvinga finansministern Sajid Javid att göra sig av med är svensken Mats Persson, som varit en av Javids närmsta rådgivare. Javid avgick under torsdagen och uppgav då att han inte kunde gå med på kravet om att sparka alla sina rådgivare.

Personuppgifter från 1177 kan ha röjts: ”Oacceptabelt”

Personuppgifter kan ha läckt från Vårdguiden 1177 på grund av ett utloggningsfel. De som använt Internet Explorer som webbläsare har blivit automatiskt inloggade trots att de stängt webbläsaren och i vissa fall också startat om sin dator. ”Oacceptabelt”, säger it-direktören Måns Arnrup.

Man allvarligt skadad efter skjutning i Göteborg

En man i 25-årsåldern har skjutits med flera skott i Angered i nordöstra Göteborg. Skjutningen inträffade vid 04.20-tiden men polisen har ännu inte hittat den aktuella brottsplatsen. Mannen är fört till sjukhus med allvarligt men inte livshotande skador.

Ett år efter massakern: 21 döda i blodig attack i Mali

Minst 21 personer har dött efter en attack i byn Ogossagou i centrala Mali. Enligt byns högste chef utfördes attacken av 30 beväpnade personer. I samma by skedde en massaker i mars förra året, då 160 människor miste livet i en attack.

Dagens händelser

• POLITIK. Ekots lördagsintervju med kultur- och demokratiminister Amanda Lind (12.55)
UTRIKES. Kock-OS avgörs i Stuttgart – svenska kocklandslaget deltar
INRIKES. Barncancerfonden uppmärksammar den internationella barncancerdagen
• KULTUR/NÖJE. Melodifestivalens tredje deltävling i Luleå (20.00)
• SPORT. Världscupen i längdskidåkning för damer och herrar
SPORT. Herrarnas sprint i skidskytte-VM (14.45)

Dela

Öppna i ny flik

Relaterade ämnen

Omni Pod

Toppnyheter

Presidentvalet i USA Primärvalen 2020
Bloombergs budskap syns nu över Las Vegas. MARK RALSTON / TT NYHETSBYRÅN
Presidentvalet i USA Primärvalen 2020

Bloombergs nya attack på Trump: ”Fuskar i golf”

Miljardären Michel Bloomberg väljer att angripa Donald Trump på ett annorlunda sätt i sitt försök att bli Demokraternas presidentkandidat, skriver Fox Business.

På stora reklamtavlor i Phoenix och Las Vegas, där Trump inom kort ska kampanja, visas just nu nedsättande budskap om presidenten – allt betalt av Bloomberg.

”Donald Trump fuskar i golf” och ”Donald Trump äter brända stekar” är ett par av budskapen.

– Amerikanska folket förtjänar att veta att Trump fuskar i golf och blev ruinerad genom att driva ett kasino, säger Bloombergs talesperson Galia Slayen.

1 tim
Arkivbild: Elizabeth Warren och Joe Biden i samspråk vid debatten i New Hampshire. Till höger: Bernie Sanders.  Elise Amendola / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Kassan sinar för Biden, Buttigieg och Warren

Miljardärerna Michael Bloomberg och Tom Steyer har, likt Bernie Sanders, välfyllda kampanjkistor, men för Joe Biden, Pete Buttigieg, Amy Klobuchar och Elizabeth Warren börjar pengarna sina, rapporterar Politico.

Bernie Sanders var den icke-miljardär som hade mest pengar i början av februari, nästan 17 miljoner dollar. Biden kom tvåa med drygt 7 miljoner medan Warren hade minst pengar med 2,3 miljoner dollar kvar.

”Vi ställs nu också emot en miljardär som slänger enorma mängder pengar på tv, i stället för att bedriva kampanjarbete”, skrev Buttigieg i ett mejl till sina anhängare i veckan.

Det är dålig tajming att ha ont om pengar just nu. Den tredje mars är det dags för supertisdagen, när nästan en tredjedel av de valbara delegaterna står på spel.

1 tim
Vladimir Putin och Donald Trump TT
undefined

Analyser: Putins dröm är Sanders mot Trump i valet

Vad har Vladimir Putin att vinna på att Donald Trump vinner ett nytt presidentval? Det frågar sig CNN:s Nathan Hodge efter att amerikansk underrättelsetjänst varnat för att Ryssland återigen försöker hjälpa Trump.

Hodge konstaterar att Trumps tre första år inte har varit någon given succé för Ryssland. Under hans första mandatperiod har USA bland annat infört kraftiga sanktioner mot Ryssland för inblandningen i valet 2016 och ockupationen av Krimhalvön.

Men Putin har länge satsat på att bygga personliga relationer med mäktiga världsledare. Och inget tyder på att Trumps egen relation till Putin har försämrats, konstaterar Hodge.

The Atlantics Kathy Gilsinan skriver att Putins drömscenario är att Bernie Sanders ställs mot Trump i presidentvalet. Trump och Sanders befinner sig ideologiskt väldigt långt ifrån varandra, men har båda en polariserande effekt på det amerikanska folket. Samtidigt vill båda minska USA:s intressen i omvärlden och fokusera mer på inrikespolitik än utrikespolitik – och på så vis lämna spelplanen öppen för Ryssland.

5 tim
Läs mer om Presidentvalet i USA
Jennie Nilsson (S), landsbygdsminister. Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
Striden i Hörby

S-ministern om Hörby: ”Är allvarligt bekymrad”

Landsbygdsministern Jennie Nilsson (S) tar fackens sida i striden mellan dem och Sverigedemokraterna i skånska Hörby som blossat upp den senaste veckan.

”Antifackliga partier vinner mark”, skriver Nilsson, som har en bakgrund i fackförbundet Kommunal, på Facebook och uppger att hon är ”allvarligt bekymrad.”

”I dessa tider behöver vi alla stå upp för de fackliga rättigheterna. För alla arbetares rätt att få organisera sig och påverka sin arbetsplats”, skriver Nilsson.

Facken menar att SD som styr i kommunen låter trakasserier mot fackligt aktiva fortgå, vilket förnekas av gruppledaren i kommunen.

32 min
Stefan Borg, SD:s gruppledare i Hörby. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Uppblossad konflikt mellan facken och SD i Hörby

En infekterad strid har blossat upp mellan flera fackförbund och Sverigedemokraterna i Hörby. Detta efter att facken, bland annat Lärarförbundet och Akademikerförbundet SSR vittnat till kommunledningen om mobbning och kränkningar mot fackligt aktiva.

I ett pressmeddelande skriver Akademikerförbundet SSR att man gjort en anmälan till Arbetsmiljöverket gällande den ”katastrofala arbetsmiljösituationen”.

– Chefer har bytts ut på löpande band och den politiska ledningen låter kränkningar och trakasserier fortgå, säger Lars Holmblad, förbundsdirektör på Akademikerförbundet SSR.

SD:s gruppledare i Hörby menar att fackens kritik är grundlös och ”ett generalangrepp på folkstyret”, rapporterar SVT Skåne.

Skånska kommunen Hörby styrs av SD med stöd av M och lokala partiet SPI Välfärden.

32 min
Läs mer om Striden i Hörby
Tysklands Angela Merkel (mitten) tillsammans med bland andra Frankrikes Emmanuel Macron, EU-ordföranden Charles Michel och Greklands Kyriakos Mitsotakis YVES HERMAN / TT NYHETSBYRÅN
Svenska EU-avgiften

Förhandlingarna bryter samman – ingen ny budget

EU:s budgetmöte slutar i oenighet, utan att länderna kommit överens om någon nytt avtal.

– Vi har arbetat väldigt hårt för att nå en uppgörelse. Olyckligtvis har det i dag blivit uppenbart att det inte var möjligt att nå något sådant avtal, säger EU-ordföranden Charles Michel på en presskonferens, enligt Politico.

Tidigare under fredagskvällen kom uppgifter om ett läckt förslag som bland annat skulle innebära att Sverige får behålla sin rabatt. Men budgeten i det förslaget var ändå högre än vad bland annat Sverige krävt.

3 tim
Tysklands Angela Merkel och Frankrikes Emmanuel Macron under förhandlingarna. POOL / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Sverige bakom förslag om besparingar på 20 miljarder

Sverige, Danmark, Österrike och Nederländerna har lagt fram ett gemensamt förslag i ett försök att komma vidare i förhandlingarna om EU:s långtidsbudget, skriver Direkt. Förslaget innebär besparingar på 20 miljarder euro.

Länderna, ”de sparsamma fyra”, vill bland annat att marginalerna som hålls i reserv minskas jämfört med Europeiska rådets ordförande Charles Michels förslag, i vilket marginalerna var 26 miljarder euro.

Enligt TT skulle det nya förslaget inte slå mot länder som vill som vill slå vakt om EU:s jordbruks- och regionalstöd, och som inte heller är nöjda med Michels förslag.

5 tim
Moderaterna Elisabeth Svantesson och Tomas Tobé. Christine Olsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

M: Orimligt att skära ner på EU:s gränsbevakning

Opinion EU:s budget bör hållas stram för att värna de svenska skattebetalarnas pengar, men vad pengarna går till är minst lika viktigt, skriver tre toppmoderater på Expressens debattsida. De vänder sig emot föreslagna nedskärningar gällande gränsbevakningen och på Europol.

”De är helt orimliga sett till de problem med migration och brottslighet som vi har inom Europa”, skriver M-politikerna som riktar kritik mot regeringen i samtalen om EU-budgeten och slår fast att man på hemmaplan misslyckats med att upprätthålla lag och ordning i Sverige.

”Dessa misstag får nu inte upprepas i budgetförhandlingarna inom EU.”

Idag 15:17
Läs mer om Svenska EU-avgiften
Syriska flyktingar på väg genom Hazano i Idlib-provinsen. Ghaith Alsayed / TT NYHETSBYRÅN
Syrienkriget

Sverige ger 40 miljoner som öronmärks för Idlib

Sverige ger 40 miljoner kronor i riktat stöd som ska gå till flyktingar i Idlib-provinsen i Syrien. Det uppger biståndsminister Peter Eriksson (MP) för DN.

– Flyktingarna där, nu uppemot 1,1 miljon människor, utgörs av civila som riskerar att bli utsatta för detta krigs kanske värsta massaker och blodsutgjutelse, säger Eriksson.

Stödet går via Ocha, FN:s kontor för samordning av humanitär hjälp. Enligt Eriksson är det Sverige, Tyskland och ytterligare några till länder som nu bidrar med mest pengar.

13 min
FN:s generalsekreterare António Guterres K.M. Chaudary / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Vi måste få ett slut på humanitära mardrömmen”

Det som just nu pågår i Syriens Idlib-provins är en ”humanitär mardröm” som måste få ett slut. Det säger FN:s generalsekreterare António Guterres enligt AFP.

– Budskapet är tydligt: Det finns ingen militär lösning på krisen i Syrien. Den enda lösningen är politisk, säger Guterres, dock utan att konkretisera hur våldet ska upphöra.

Sedan den 1 december beräknas 900 000 människor, varav med än hälften barn, tvingats på flykt. 2,8 miljoner människor i Syrien är i behov av humanitärt bistånd.

2 tim
Till vänster: Rebeller som backas av Turkiet. Till höger: Civila flyr Idlib. TT
undefined

FN uppmanar till eldupphör – varnar för ”blodbad”

FN varnar för att striderna i nordvästra Syrien kommer att ”sluta i blodbad” och vädjar återigen till eldupphör. Samtidigt förnekar ryska regeringen rapporterna om hundratusentals på flykt i regionen, rapporterar Reuters.

Den senaste offensiven i de nordvästra regionerna Aleppo och Idlib har tvingat drygt 900 000 civila på flykt, de flesta kvinnor och barn. Runt 170 000 av dessa saknar tak över huvudet, skriver AFP.

Idag 13:44
Läs mer om Syrienkriget
Coronaviruset Globala spridningen
Zoryana Skaletska / några av de evakuerade på en buss TT
Coronaviruset Globala spridningen

Minister ska tillbringa 14 dagar med evakuerade

Ukrainas hälsovårdsminister Zoryana Skaletska kommer att tillbringa de kommande två veckorna tillsammans med 72 personer som sitter i karantän efter att i går ha evakuerats från corona-epicentret Wuhan i Kina.

Tilltaget är ett försök att lugna ner situationen efter att demonstranter kastat stenar och tänt eldar för att hindra bussar med de evakuerade att ta sig till sjukhuset i Novi Sanzhary i centrala Ukraina. Demonstranterna fruktar att de evakuerade bär på viruset och säger att de inte vill att området ska bli en isolerad zon.

”Jag hoppas att min närvaro kan lugna dem”, skriver Skaletska i ett inlägg på Facebook.

2 tim
På Najafs flygplats i Irak kontrolleras alla som reser från Iran. HAIDAR HAMDANI / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Oron växer i Mellanöstern sedan viruset nått Iran

Flera av Irans grannländer stänger nu sina gränser mot landet av rädsla för det nya coronaviruset, skriver New York Times. En bidragande orsak är misstankar om att smittan i Iran är mer utbredd än landet tidigare uppgett.

Så sent som i tisdags uppgav Iran att smittan inte finns i landet, men under torsdagen uppgav myndigheterna att 18 personer var smittade och fyra hade dött.

Utbrottet i Iran är koncentrerat runt den heliga staden Qom söder om huvudstaden Teheran, ett populärt resmål för shiamuslimer i regionen. BBC rapporterar dock att sjuvårdarbetare i Iran säger att smittan redan kan finnas i landets alla större städer.

WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus säger att han är mycket oroad över att smittan tycks ha fått fäste i Iran, inte minst eftersom det är oklart hur viruset nått landet.

4 tim
 WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus  TT
undefined

WHO: Snart för sent att stoppa virusets spridning

Världshälsoorganisationen (WHO) känner oro över att fall av det nya coronaviruset covid-19 har dykt upp utanför Kina utan att det finns någon tydlig koppling tillbaka till landet. Det sa WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus på en presskonferens under fredagen, skriver AFP.

Han påpekade dock att fallen utanför Kina fortfarande var relativt få och att det fortfarande finns en möjlighet att stoppa spridning över världen, men att det fönstret håller på att stängas, skriver DN.

I Kina har nu över 75 500 personer smittats och över 2 200 dött. I resten av världen har drygt 1 100 personer smittats i nära 30 länder. De senaste länderna att bekräfta smitta är Libanon och Israel, rapporterar al-Jazira.

5 tim
Läs mer om Coronaviruset

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund
En väljare lägger sin röst. ATTA KENARE / TT NYHETSBYRÅN
Valet i Iran

Vallokalerna i Iran håller öppet fler timmar extra

Vid midnatt lokal tid stängde slutligen vallokalerna i parlamentsvalet i Iran, sex timmar efter utsatt tid, skriver AFP. Stängningen försköts om och om under kvällen med hänvisning till att alla skulle hinna rösta.

Landets högste ledare ayatolla Ali Khamenei inledde valdagen med att lägga den allra första rösten och samtidigt uppmana folket att utnyttja sin röst.

Ändå såg valdeltagandet ut att bli lågt, vilket anses gynna de konservativa krafterna i landet.

Resultatet väntas presentas på söndag.

6 tim
Kvinna röstar i Iran.  WANA / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Konservativa siktar på majoritet i parlamentsvalet

Dagens val i Iran ser ut att leda till att konservativa anhängare till ayatolla Ali Khamenei stärker sin makt i parlamentet, skriver Reuters.

Parlamentsvalen i Iran är hårt styrda och i år fick omkring hälften av de cirka 15 000 personer som anmält sig nej till att ställa upp.

De 290 ledamöterna i majlis, parlamentet i Teheran, har en begränsad makt. Men en konservativ majoritet i parlamentet kan spela en viktig roll när landet nästa år ska välja ny president.

Irans president Hassan Rouhani kommer från en mer pragmatisk fraktion och har vunnit de två senaste presidentvalen med löftet att öppna upp Iran mer mot omvärlden.

Idag 08:54
Iranier köar i en vallokal.  ATTA KENARE / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Efter turbulensen: I dag går Iran till parlamentsval

Tidigt på fredagsmorgonen öppnade vallokalerna i Iran som i  dag går till parlamentsval, rapporterar flera internationella medier.

De senaste månaderna har präglats av en stor turbulens i landet och valdeltagandet väntas bli lågt. Landets ledning verkar oroad över det stora allmänna missnöjet, och vädjar till befolkningen att gå till valurnorna på fredagen.

– Vänd inte valet ryggen. Låt oss ha ett högt deltagande, sa president Hassan Rohani under januari.

Omkring 58 miljoner iranier är berättigade att rösta i valet.

Idag 05:44
Läs mer om Valet i Iran