Maria Abrahamsson, Björn Rosengren, Jens Orback TT
M-politikerns vikthån mot MP

15 andra citat som politiker har fått äta upp

Maria Abrahamsson fick be om ursäkt när hon hånat MP-politikerna Isabella Lövin och Åsa Romson för deras vikt. Men den moderata riksdagsledamoten är naturligtvis inte den första politiker som uttryckt sig olämpligt.
Här listar Omni 15 andra tillfällen när politiker tvingats äta upp sina egna ord.

”De är inte blonda och blåögda”

Migrationsminister Tobias Billström (M) intervjuades om flyktingar i Dagens Nyheter, och tog chansen att komplicera bilden av människor som gömmer papperslösa:
– Ibland har vi bilden av att personen som är gömd bor hos en trevlig blond svensk dam i 50–60-årsåldern som vill hjälpa till. Men det är ju inte så. De allra flesta bor hos sina landsmän som inte alls är blonda och blåögda.

”Hallå, nu tycker jag att vi gemensamt....”

Tobias Röstlund / PRESSENS BILD

Kulturminister Birgit Friggebo och statsminister Carl Bildt (M) besökte 1992 Rinkeby i samband med en debatt om främlingsfientlighet. När debatten blev för intensiv försökte hon dämpa de upprörda känslorna genom att föreslå allsång av ”We shall overcome”.
Det försöket var inte framgångsrikt.

”Tiggarna åker runt i BMW”

Umeås kommunalråd Lennart Holmlund (S) är känd för kontroversiella uttalanden. Senast skrev han i sin blogg om hur Umeås tiggare åker i ”fina bilar” och ”Personer som setts sitta med käpp och skaka och ser ut att må riktigt dåligt kan sedan ha setts springande och snattat oxfile på Strömpilen”.
Holmgren hävdade sedan att han fått informationen av en ”vakt”.

”Nu får det väl vara slut på alla bögfrågor?”

Jan O Karlsson JONAS EKSTRÖMER

Socialdemokraten Jan O Karlsson var utrikesminister under en kortare period i början av 2000-talet. Han fällde en rad ifrågasatta uttalanden. Vid en konferens om en biståndsproposition fick han många frågor från RFSL:s representant.
– Nu får det vara slut på alla bögfrågor, protesterade utrikesministern.

"Stockholmare är smartare”

Moderaternas nuvarande gruppledare Anna Kinberg Batra har ännu inte lyckats skaka av sig uttalandet från valrörelsen 1998. ”Stockholmare är smartare än lantisar” slog hon fast.

”Folk uppfattar vallöften som löften, det är ett problem”

Socialdemokratiske riksdagsledamoten Lennart Nilsson försökte dämpa en svekdebatt om höjd föräldraförsäkring efter valet 1988:
– Folk uppfattar vallöften som löften. Det är ett problem för oss, menade han.

”Detta köttberg av 40-talister”

Som nybliven finansminister besökte Pär Nuder (S) ett frukostmöte på storbanken SEB. Temat var utmaningarna i ekonomin:
– Detta köttberg av 40-talister som vi ska 60-talister ska föda - det är en realitet att försörjningskvoten riskerar att bli ett problem, sa han.

”Nacka var ju på vänsterytterkanten”

HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX SWEDEN

Lars Ohlys anekdot om att han spelat fotboll med Nacka Skoglund visade sig vara felaktig. V-ledaren skyllde på att han "mindes fel”.
– Jag måste ha stått vid sidan av, sa han.

"Nu pratar vi konstitutionella frågor"

Bertil Ericson / TT / TT NYHETSBYRÅN

Förre näringsministern Maud Olofsson (C) vägrade svara på ifall statsminister Fredrik Reinfeldt (M) på förväg var informerad om Nuon-affären. I en intervju i Aktuellt tidigare i maj så upprepade hon gång på gång:
– Jag tror inte att det är den viktigaste frågan. Jag förstår att det är intressant, men nu pratar vi konstitutionella frågor.

"Jag hade också en härlig syster till min mormor i Kanada som levde med en häst"

Som ny jämställdhetsminister anklagades Jens Orback (S) för att vara ”nykonservativ”. I en intervju med SR:s Ekot slog han ifrån sig. Orback förklarade att han inte hade fördomar mot homosexuella, och tillade:
”Jag hade också en härlig syster till min mormor i Kanada som levde med en häst.”

”Har du problem med vikten, Maud?”

Pawel Flato/TT

Centerledaren Maud Olofsson berättade 2003 hur Göran Persson brukade pika henne:

  • En gång frågade han mig: ”Har du problem med vikten, Maud?” Historien brukar tas som exempel på den dåvarande statsministerns olika härskartekniker. Persson själv menade senare att Olofsson gjorde honom besviken med uttalandet: – Jag tyckte det var lågt, det var oschysst, och det var av sådant slag att jag inte kunde försvara mig, menade han i dokumentärserien ”Ordförande Persson”.

"Volvo är nästan lika svenskt som spagetti”

Svenska bilklenoden Volvo såldes till Ford 1999 och Karin Pilsäter (FP) blev vemodig i Studio Ett:
”Volvo är det svenskaste vi har, det är nästan lika svenskt som spagetti.”

”Jag trodde att det var en avancerad nattklubb”

Björn Rosengren tvingades lämna uppdraget som TCO-ordförande 1993 efter att ha representerat på porrklubben Tabu. Rosengren sade sig inte ha insett vilken typ av etablissemang han hamnat på:

"Norge är ju egentligen den sista Sovjetstaten”

När Rosengren några år senare avancerat till socialdemokratisk näringsminister så fick han ägna tid åt det planerade samgåendet mellan Telia och Telenor. Arbetet gick trögt. ”Norge är ju egentligen den sista Sovjetstaten” beklagade han sig för SVT:s reporter.

"Kvar blev två-tre stycken”

Ny Demokratis John Bouvin menade som nybliven riksdagsledamot att svenskt bistånd orsakade en ”katastrof" i Afrika:
– Förr dog två-tre ungar av olika katastrofer, exempelvis att de blev uppkäkade av ett vilt djur av något slag. Kvar blev två-tre stycken. Då fungerade det ganska bra, menade han i en TV-intervju.

Toppnyheter

Bilderna visar de tre kända incidenterna. Global News, Time Magazine, Glob and Mail
Valet i Kanada 2019

”Trudeaus ’blackface’-skandal lär dela Kanada”

Tajmingen kunde inte ha varit värre för Trudeaus ”blackface”-skandal, skriver analytikern Michael Bociurkiw i en artikel på CNN.

Fotot som Time Magazine publicerade tidigare under torsdagen är förödande för den nuvarande premiärministerns kampanj inför valet den 21 oktober. Bociurkiw skriver att incidenterna, vilket hittills är tre kända, troligen kommer användas av motståndare för att framställa Trudeau som en person som inte verkar så progressiv som han säger sig vara.

Hans kampanj kommer även att behöva gå in i ett ”krisläge” där han kommer att behöva be om ursäkt många fler gånger, skriver Bociurkiw.

Politicos skribent Alexander Panetta tar upp att Kanada har ställs inför sådana här incidenter förut, men då har det inte involverat en sådan känd person – och inte fått lika stor uppmärksamhet.

Han tror att incidenterna kommer att dela landet och skapa en ”bitter oenighet” om i vilken utsträckning det är en ”kanadensisk kontrovers” att måla ansiktet mörkt.

Panetta skriver vidare att argumenten för och emot kommer att vara avgörande för om Trudeau får fortsatt förtroende som premiärminister.

2 tim
Skärmdump på Justin Trudeau. Global News
undefined

Trudeau: ”Att måla ansiktet mörkt är aldrig okej”

Kanadas premiärminister Justin Trudeau mötte på torsdagen medier efter kritiken mot att han vid tre tillfällen målat sitt ansikte mörkt när han klätt ut sig.

– Att måla sitt ansikte mörkt är alltid oacceptabelt. Jag borde ha förstått det då och jag skulle aldrig ha gjort det, sa han.

Trudeau menar att hans privilegier gjorde att han som ung inte kunde förstå att ”blackface” var en rasistisk handling.

När en reporter frågade om hur många gånger han målat sitt ansikte mörkt så kunde han inte svara på frågan. Det finns hittills tre kända fall, samtliga har bekräftats av Trudeaus liberala parti.

5 tim
Skrämdump från videon. På bilden syns Justin Trudeau i mörk ansiktsfärg. Global News.
undefined

Trudeau pressad – tredje fallet av mörk sminkning

En video visar ett tredje fall då Kanadas premiärminister Justin Trudeau har mörkt smink i ansiktet. Videon är från tidigt nittiotal, skriver Global News.

Videon är det tredje fallet på mindre än 24 timmar, bara fem veckor före valet. Tidigare i dag uppmärksammade Time Magazine ett foto på premiärministern från en fest för 18 år sedan där han syns med mörkt smink i ansiktet och en turban. Trudeau medger själv till tidskriften att han vid ytterligare ett tillfälle, under skoltiden, använt liknande mörk sminkning.

–Jag ångrar att jag gjorde detta, säger Trudeau till Time Magazine.

Bildernas äkthet har även bekräftats av Trudeaus liberala parti.

Idag 14:25
Läs mer om Valet i Kanada 2019
Vitaliy Buyalskyi jublar. LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
undefined

Tung förlust för Malmö FF – Dynamo avgjorde i 84:e

Malmö FF inledde Europa League-gruppspelet med en tung förlust borta mot Dynamo Kiev. Ukrainarna vann med 1–0 efter ett sent mål av Vitalij Bujalskij.

Ett defensivt inriktat Malmö, med Arnor Traustason bredvid Markus Rosenberg på topp, höll ställningarna i första halvlek, trots att Dynamo Kiev skapade en del farliga chanser.

I andra halvlek tog hemmalaget över mer och mer och allt oftare osade det hett kring Johan Dahlin i Malmömålet. Segermålet kom i den 84:e minuten när Buyalskyi blev frispelad i straffområdet och behärskat placerade in 1–0.

4 tim
Markus Rosenberg PETTER ARVIDSON / BILDBYR N
undefined

Rosenberg: Har truppen för att spela i Europa League

Inom loppet av 17 dagar ska Malmö FF spela sex matcher i Europa League och allsvenskan. MFF-kaptenen Markus Rosenberg säger dock att klubben står väl rustad.

– Vi har en trupp för det, kolla på vilka som är utanför truppen och vilka som sitter på bänken men inte kommer in, säger MFF-kaptenen Markus Rosenberg till Kvällsposten.

I går anlände truppen till Kiev och i kväll klockan 21.00 möter man Dynamo Kiev.

Idag 05:50
Läs mer om Europa League 19/20
Nyamko Sabuni, Ebba Busch Thor och Ulf Kristersson. TT
Bindefelds 60-årsfest

Analyser: Partiledarna kan festa vidare med Bindefeld

Ulf Kristerssons, Ebba Busch Thors och Nyamko Sabunis resa till Tel Aviv för Micael Bindefelds 60-årsdag är en uppvisning i omdömeslöshet, skriver Aftonbladets Lena Mellin i en analys.

Mellin skriver att partiledarna har viktigare saker för sig och att det är hyckleri att resa bort när de predikar att alla ska jobba.

”Riksdagen öppnade i tisdags förra veckan. Men redan efter drygt en vecka tycker partiledartrion att det är dags att logga ut för lite rekreation.”

Expressens Fredrik Sjöshult skriver att partiledarna inte har gjort något olagligt, och att spekulationerna om misstänkt mutbrott är ogrundade. Enligt honom finns det för det första inget som tyder på att partiledarna kan fatta beslut som gynnar Bindefeld, för det andra kan det inte utgöra något brott om partiledarna är vän med festfixaren.

”Svensk mutlagstiftning kan anklagas för att vara tandlös men rättspraxis visar tydligt att Micael Bindefeld och partiledarna kan festa vidare i lugn och ro i Tel Aviv”.

Idag 16:51
Tel Aviv. Arkivbild. Wikimedia
undefined

Professor: En åklagare bör titta på partiledarnas resa

Ulf Kristerssons, Ebba Busch Thors och Nyamko Sabunis deltagande på Micael Bindefelds 60-årsfirande i Tel Aviv bör utredas av åklagare. Det säger Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt, till Aftonbladet.

Knäckfrågorna är om partiledarna betalar för resorna själva, och om de är vänner till Bindefeld, enligt Lundin. Samtliga partiledare säger att de är nära vänner med Bindefeld. Kristersson betalar för resan ner men bjuds på allt annat. Busch Thor får kostnaderna betalda, säger hennes pressekreterare till DN. Det är oklart hur det är med Sabuni.

– Är man personlig vän får man alltid ge varandra grejer. Men vet vi att de är det? Bindefeld verkar ha en stor vänkrets, men det kan man ju å andra sidan ha, säger Lundin till tidningen.

Idag 14:56
Läs mer om Bindefelds 60-årsfest
Illustrationsbild. TT
Klimatförändringarna

Hjälpinsatser kan kosta 200 miljarder om tio år

Hjälpinsatser för klimat- och väderrelaterade katastrofer kan komma att kosta 200 miljarder kronor om tio år, enligt en rapport från Röda korset. Det är nästan dubbelt så mycket jämfört med vad det kostar i dag.

– Ju rikare länderna är, desto högre blir kostnaderna, säger Margareta Wahlström, ordförande för svenska Röda korset, till TT.

Rapporten syftar till direkthjälp vid översvämningar, stormar, torka och bränder, där det finns en koppling till klimatförändringar.

Organisationen menar att kostnaderna kan kapas upp till 90 procent med rätt insatser.

3 tim
Leah Namugerwa i Kampala SUMY SADURNI / AFP
undefined

Skolflicka i Uganda slåss för klimatet: Oviss framtid

När den ugandiska tonåringen Leah Namugerwa fyllde 15 förra månaden valde hon att plantera 200 träd i stället för att ha ett födelsedagskalas. Hon är en av många unga i världen som inspirerats av Greta Thunberg att driva en klimatkamp, skriver AFP i ett reportage.

Leah Namugerwa säger att unga måste höja sina röster.

– Vi har ingen säker framtid om vi inte gör det. De nuvarande ledarna kommer att vara borta men vi kommer att vara där och leva med konsekvenserna av att de inte agerade, säger hon till nyhetsbyrån.

15-åringen skolstrejkar för klimatet tillsammans med en grupp unga och har bland annat tagit strid för att plastpåsar ska förbjudas.

Hon var också en del av den grupp unga från rörelsen Fridays for future som hedrades med Amnestys människorättspris i veckan.

Idag 06:55
Los Angelese/Donald Trump TT
undefined

Trump drar in Kaliforniens skärpta utsläppsregler

USA:s president Donald Trump drar in Kaliforniens undantag från federala utsläppsregleringar som delstaten använt för att implementera hårdare gränser för bilindustrin, rapporterar flera medier. Det är den senaste utvecklingen i striden i klimatfrågan mellan Vita huset och delstaten som är progressiv i klimatpolitiken.

Flera stora bilföretag har inte velat se Trump dra tillbaka reglerna eftersom det skapar osäkerhet för marknaden.

Idag 04:40
Läs mer om Klimatförändringarna
Brexit Storbritanniens framtid
Jean-Claude Juncker. Arkivbild. Jean-Francois Badias / TT NYHETSBYRÅN
Brexit Storbritanniens framtid

Juncker optimistisk om brexit: ”Vi kan nå ett avtal”

EU:s avgående kommissionsordförande Jean-Claude Juncker tror att det går att få till ett avtal med britterna innan utträdet den 31 oktober.

– Vi kan nå ett avtal, säger han till Sky News.

Han anser att ett avtalslöst utträde skulle få ”katastrofala konsekvenser” och berättar att han gör allt i sin makt för att få till en överenskommelse.

Juncker säger även att han kan tänka sig ett alternativ till backstop-planen som britterna försöker att förhandla bort.

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson har nu tolv dagar på sig att presentera sina brexit-planer för unionen.

5 tim
Boris Johnson. Yui Mok / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Storbritannien: Kommer inte stressa fram förslag

EU pressar Storbritannien att lägga fram en ny brexit-plan inom tolv dagar. Men det kommer inte att ske, säger en talesperson för premiärminister Boris Johnson till AFP.

– Vi kommer att visa en skriftlig plan när vi är redo, inte efter någon konstgjord tidsfrist.

Det var efter ett möte med Frankrikes president Emmanuel Macron som Antti Rinne, Finlands statsminister och ordförande i EU:s ministerråd, sa att Storbritannien måste visa en skriftlig plan inom tolv dagar.

Storbritannien har under torsdagen skickat över delar av ett förslag på hur ett utträde skulle kunna gå till.

– Vi har nu delat med oss i skriftlig form ett antal konfidentiella papper som hanterar de idéer som Storbritannien lagt fram, säger en talesperson för regeringen, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Idag 11:31
Finlands Antti Rinne och Storbritanniens Boris Johnson. TT
undefined

Johnson har tolv dagar på sig att visa brexit-lösning

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson har tolv dagar på sig att presentera sina brexit-planer. Det sa Finlands statsminister Antti Rinne i samband med ett besök i Frankrike under onsdagen, rapporterar brittiska medier.

Rinne, som just nu sitter på den roterande posten som ordförande i EU:s ministerråd, säger att både han och Frankrikes Emmanuel Macron är överens om att Storbritannien måste komma med skriftliga förslag på en lösning innan månadens slut, annars ”är det över”.

Boris Johnson har hela tiden lovat att Storbritannien ska lämna EU den 31 oktober, med eller utan avtal.

Idag 09:45
Läs mer om Brexit
Illustrationsbilder. TT
Mjölkbråket

Bönder rasar mot Oatly: ”Vill inte leverera till dem”

Havremjölksföretaget Oatlys senaste kampanj ”Spola mjölken” har fått flera lantbrukare att ilskna till, skriver TT. Spannmålsbonden Katarina Forsberg säger till nyhetsbyrån att hon inte har någon lust att leverera havre till företaget.

– Framför allt är det tråkigt med en marknadsföring som sänker vanlig mjölk i stället för att lyfta fram vad som är bra med sin egen produkt, säger hon.

Hon får medhåll av bonden Lars-Johan Merin som säger att han tycker att kampanjen är ”oschyst”.

DN rapporterar att flera anmälningar om kampanjen har kommit in till Konsumentverket.

4 tim
Illustrationsbild. Emma-Sofia Olsson/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Oatly: ”Kampanjen är inte en attack mot bönder”

Opinion Efter Oatlys reklam ”spola mjölken” som anspelar på ”spola kröken”-kampanjen från 70-talet har bönder gått ut och kritiserat havremjölksproducenten, skrev tidningen Land under förra veckan. Spannmålsodlarnas riksorganisation säger att ”ingen i svenskt lanbruk tjänar på den debatten”.

Nu besvarar havremjölksproducenten kritiken som riktats mot dem i en debattartikel i Aftonbladet.

”Kampanjen är inte en attack mot svenska bönder, lika lite som ”Spola Kröken” var en attack mot svenska sprittillverkare. Den lyfter ett i längden ohållbart konsumtionsbeteende”, skriver Linda Nordgren, communication manager på Oatly.

”Vi vet att svensk mjölk är bland den mest klimatvänliga i världen, men det räcker ändå inte” fortsätter hon.

Igår 09:39
Läs mer om Mjölkbråket
Illustrationsbild. Erik Simander/TT / TT NYHETSBYRÅN
Svenska brottsbekämpningen

”Var är de nya reglerna för väktare, Mikael Damberg?”

Opinion Inrikesminister Mikael Damberg (S) måste hålla sitt löfte om att utreda nya regler för ordningsvakter och väktare, skriver M-politikern Kristoffer Tamsons på SvD Debatt.

Enligt Tamsons har polisen på allt fler orter dragit sig tillbaka till förmån för ordningsvakter. Samtidigt saknar vakter och väktare befogenheter, utbildning och verktyg för att göra polisens jobb, skriver han. Han kräver nu att Damberg tillsätter den utredning som han lovade i våras.

”Att polisen som rättsväsendets garant för medborgarnas trygghet och säkerhet nu inte har resurser att upprätthålla det samhällskontrakt medborgarna har rätt att förvänta sig är fullkomligt ohållbart”.

3 tim
Lena Nitz, ordförande för Polisförbundet.  Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Om poliserna själva får välja: Slopad mängdrabatt

För att bekämpa gängkriminaliteten behövs fler poliser, samt att mängdrabatten och straffrabatten för yngre slopas. Det svarar poliserna själva i en undersökning gjord av Polisförbundet, rapporterar SVT Nyheter.

Den högst prioriterade åtgärden är slopad mängdrabatt för den som döms för flera brott. 55 procent svarar att de vill ta bort mängdrabatten. 48 procent av medlemmarna svarar att det behövs fler poliser och nästan lika många, 46 procent, anser att straffrabatten för unga måste slopas.

Polisförbundets ordförande Lena Nitz säger att man bör lyssna på professionen och att det inte finns någon ”quick fix”.

Idag 11:42
Inrikesminister Mikael Damberg och justitieminister Morgan Johansson.  Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Regeringen lägger lista med 30 förslag mot brott

Regeringen har skapat en åtgärdslista med 30 skarpa förslag för att motverka gängkriminalitet och skjutningar, rapporterar TT med hänvisning till uppgifter från regeringskansliet.

Listan är en sammanställning av förslag som regeringen och alla övriga riksdagspartier utom Sverigedemokraterna har kommit med under tidigare samtal för att motverka gängkriminalitet. Bland annat uppges förslag som handlar om bättre verktyg för polisen, straffskärpningar och förebyggande åtgärder finnas med.

De skarpa förslagen ska presenteras när partierna möts för ett tredje möte om hårdare tag mot gängkriminaliteten på fredag.

Idag 12:39
Läs mer om Svenska brottsbekämpningen