Hem
TT (Mark Earthy/TT / TT NYHETSBYRÅN)

”15 år efter Fadimes död – ännu görs inte nog”

I dag är det 15 år sedan Fadime Sahindal mördades av sin egen pappa – för att hon vägrat familjen låta bestämma hur hon skulle leva sitt liv. Trots att det var hon som öppnade Sveriges ögon, vågade tala på ett modigt sätt om att hedersrelaterat våld existerar – görs det fortfarande inte tillräckligt, skriver Sydsvenskan i en ledare.

Trots att barnäktenskap är förbjudet i Sverige, placerar många kommuner gifta barn hos sina makar. Detta är något som regeringen måste vara tydligare med och ge konkreta direktiv till kommuner, slår ledarskribenten fast. ”Det måste vara glasklart att en förvrängd syn på heder inte i något sammanhang berättigar brott mot lagar eller inskränkningar av individers frihet och liv.”

bakgrund
 
Fadime Sahindal
Wikipedia (sv)
Fadime Şahindal[uttal saknas] , född 2 april 1975 i Elbistan, Kahramanmaraş, Turkiet, död 21 januari 2002 i Uppsala (folkbokförd i Östersund), var en kurdisk kvinna, som dödades i ett hedersrelaterat mord i Uppsala. Hennes far dömdes för mordet till livstids fängelse. Hon invandrade till Sverige från Turkiet vid sju års ålder. Fadime Şahindal ligger begravd på Uppsala gamla kyrkogård.
bakgrund
 
Hederskultur
Wikipedia (sv)
Hederskultur är ett begrepp för kulturella mönster som inskränker människors fri- och rättigheter med hänvisning till närståendes heder. Hedersförtryck är när hederskultur utövas mot personer som inte själva omfattar hederskulturens värderingar. I många hederskulturer utövas en sträng kontroll av ungdomars och unga vuxnas, framför allt flickors och kvinnors sexualitet. Den förtryckta får inte ha pojkvän eller flickvän, får inte välja sina egna vänner eller fritidssysselsättningar och får inte klä sig hur hon eller han vill. Kvinnor förväntas ofta vara oskulder när de gifter sig och får inte själva välja vem de ska gifta sig med. Den som revolterar mot hedersförtrycket kan bli utsatt för hedersvåld och i extrema fall för hedersmord. Även kvinnlig könsstympning är ett element inom vissa hederskulturer. Det pågår dock en levande diskussion huruvida begreppet hederskultur är passande. En inställning som kommit till tals gör gällande att skamkultur är ett mer passande begrepp. Hederskultur bör användas i de fall man avser att beskriva en kultur där hederlighet bejakas menar man.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen