Hem
Arkivbild. (HENRIK MONTGOMERY / TT / TT Nyhetsbyrån)

17-åring: Provet orättvist för hårt arbetande elever

Tanken bakom högskoleprovet är förmodligen god, men i praktiken faller systemet. Det anser den 17-årige studenten David Loum Skantz. I teorin ska provet vara ett mått på provdeltagarens förmåga att klara framtida eftergymnasiala studier. Men i verkligheten, skriver han, testar högskoleprovet bara grundläggande matematik, förståelsen av meningslösa ord och hur många gånger tidigare man skrivit provet. ”Om man ska dra det till sin spets testar högskoleprovet i själva verket endast människors stresshantering då det är många uppgifter som ska göras på kort tid”, utan att ta hänsyn till andra faktorer som kan avgöra lämpligheten för en viss utbildning.
En bättre lösning, menar han, hade varit antagningsprov och individuella intervjuer. Han avslutar med att fråga om det är rätt att människor som inte satsade på att få bra betyg i skolan ska kunna köpa sig tillgång till attraktiva studieplatser.

bakgrund
 
Högskoleprovet
Wikipedia (sv)
Högskoleprovet är ett svenskt nationellt lämplighetstest som skall pröva kunskaper och färdigheter som behövs vid högre studier. Resultatet från högskoleprovet utgör en särskild sökandekategori till utbildningar vid Sveriges högskolor, universitet och andra utbildningsinstitutioner. Provet kan därmed sägas ge presumtiva studenter en andra chans vid antagningen, vid sidan om slutbetyget från studier på gymnasienivå. Provet hålls två gånger per år, en gång på våren och en gång på hösten. Då proven alltid görs på lördagar skiftar datumen lite för varje år, men vårprovet är så gott som alltid i slutet av mars eller i början av april, samtidigt som höstprovet är i september eller oktober. Provet är avgiftsbelagt. Under militär grundutbildning har man rätt att göra provet till en lägre kostnad.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen