Hem
Riksrevisor Helena Lindberg. (Pontus Lundahl/TT / TT Nyhetsbyrån)

17 myndigheter får kritik för ”väsentliga fel”

I Riksrevisionens årliga granskning får 17 av landets statliga myndigheter kritik för ”väsentliga fel” i sina årsredovisningar. Det är fler än förra året och den högsta siffran sedan 2018.

Det vanligaste felet är att myndigheten överskridit sina ekonomiska befogenheter.

– Dessutom har flera myndigheter gjort stora överskott på avgiftsbelagda verksamheter som ska gå plus-minus-noll, säger riksrevisor Helena Lindberg i rapporten.

Bland de myndigheter som sågas finns bland annat Boverket, Skolverket och flera universitet.

bakgrund
 
Riksrevisionen
Wikipedia (sv)
Riksrevisionen är en svensk myndighet under Sveriges riksdag med uppgift att granska den verksamhet som bedrivs av staten. Genom ett grundlagsskyddat oberoende granskar Riksrevisionen hur statliga medel används samt rapporterar om eventuella brister. Riksrevisionen är en del av riksdagens kontrollmakt. Verksamheten ska bidra till demokratisk insyn och ge medborgarna möjlighet att se hur beslut fattas och genomförs. Riksrevisionens huvuduppgifter är finansiell revision och effektivitetsrevision. Dessutom bedriver Riksrevisionen internationellt utvecklingssamarbete, som finansieras av ett särskilt anslag från riksdagen på omkring 40 miljoner kronor per år (2021). Riksrevisionen granskar årligen omkring 250 myndigheters årsredovisningar samt genomför ett trettiotal effektivitetsgranskningar. Riksrevisionens arbete leds av en riksrevisor, som väljs av riksdagen. Därutöver väljer riksdagen en riksrevisionsdirektör som är riksrevisorns ställföreträdare. Nuvarande riksrevisor, utsedd för perioden 2017–2024, är Helena Lindberg. Riksrevisionsdirektör är Claudia Gardberg Morner.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen