Hem
Fotografier av personer som mördades. Bilderna hänger i ett minnescenter i Kigali. (Ben Curtis / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix)

25 år sedan folkmordet – många frågor återstår

Hutupresidentens död blev startskottet för 100 dagar av närmast obeskrivligt våld mot i första hand minoritetsgruppen tutsi. I helgen har det gått 25 år sedan folkmordet i Rwanda bröt ut och fortfarande är många frågor obesvarade, rapporterar Al Jazeera.

Vilka sköt ner det flygplan som presidenten befann sig ombord på? Andra frågor som fortfarande inte är besvarade: Varför reagerade inte världssamfundet snabbare? Hur många liv kunde ha räddats?

Alice Mukarurinda överlevde folkmordet men fick se sin mamma, pappa, två systrar, och tre bröder mördade. Deras kvarlevor finns i samma kista. Själv fick hon armen avhuggen med machete.

– Jag hör deras röster i mitt hjärta, jag är ledsen men jag förlåter, säger hon till Al Jazeera om familjemedlemmarna.

Överlevare berättar om folkmordet
bakgrund
 
Folkmordet i Rwanda
Wikipedia (sv)
Folkmordet i Rwanda var ett folkmord som begicks på mer än 800 000 människor av folkgruppen tutsier och de hutuer som motsatte sig folkmordet. Det pågick från den 6 april 1994 till mitten av juli samma år. De ansvariga för detta folkmord anses främst ha varit hutuer, ledda av det ultranationalistiska regeringspartiet MRND, och hutunationalistiska milisgrupper som stöddes av ledande personer inom regeringen och militären. FN och länderna i västvärlden har fått hård kritik för sitt agerande under folkmordet. FN:s närvaro i landet var minimal redan från början och i takt med att våldsamheterna i landet eskalerade och trots att FN var väl medvetna om vad som pågick i landet skickades militärpersonal tillbaka. De europeiska soldater som skickades dit hade bara till uppdrag att föra ut sina landsmän ur landet för att sedan även själva dra sig tillbaka.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen