25 döda efter IS-attack – poserade som soldater
Minst 25 personer, både civila och regeringssoldater, har dödats i Kirkuk-provinsen i norra Irak i flera attentat utförda av IS, rapporterar AFP.
En grupp jihadister från IS poserade som soldater och upprättade en vägspärr, där de dödade omkring 15 personer, enligt polisen. I samma provins dödades omkring tre personer i ytterligare en attack.
Nordväst om Kirkuk, i Mosul-provinsen, dödades sju personer av IS-jihadister utklädda till soldater.
Den 9 december utropade premiärminister Haider al-Abadi seger i det tre år långa kriget mot IS i Irak. IS har dock fortsatt med attentat och mord, framför allt i norra Irak.
bakgrund
Kriget i Irak
Wikipedia (sv)
Irakkriget (av koalitionen officiellt kallat Operation Iraqi Freedom) var en militär kampanj i Irak, som började i och med invasionen av Irak den 20 mars 2003, vilken genomfördes av en koalition av länder där Storbritanniens och framförallt USA:s insatser var mest omfattande samt avslutades då de sista amerikanska soldaterna lämnade Irak den 18 december 2011.
Bakgrunden till kriget var att USA hävdade att Irak under Saddam Hussein utgjorde en fara och de uppmanade FN att avrusta landet. Iraks olja tros också ha haft stor betydelse i konflikten. Kravet stöddes av den brittiska underrättelsetjänsten medan Ryssland, Frankrike och Tyskland motsatte sig detta krav. Meningsskiljaktigheterna resulterade i en diplomatisk kris och FN skickade vapeninspektörer till Irak. Några spår efter massförstörelsevapen hittades dock inte. USA beslutade sig då för att skapa en koalition och genomföra en invasion utan FN:s samtycke.
Tre veckor efter invasionen den 9 april 2003 hade Iraks huvudstad Bagdad intagits och Saddam Husseins regim störtats. Stridigheter kom dock att fortsätta med grupperingar som motsatte sig den nyinrättade samhällsordningen. År 2008 hade koalitionen fortfarande kvar merparten av de utländska trupperna i landet.
Kriget slutade officiellt den 1 maj 2003 men då stridigheterna fortgick ansågs kriget fortfarande pågå. Den 19 augusti 2010 lämnade de sista utländska stridande trupperna Irak. 50 000 soldater stannade dock för rådgivning och utbildning av irakiska militärer i en fas kallad "Operation New Dawn" (operation ny gryning) som avslutades i december 2011.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen