3 myter om skogen
Just nu florerar det många rykten om den svenska skogen, skogsbruket och skogsindustrin.
Här slår vi hål på några av de vanligaste myterna.
Myt 1: ”Artdöden är utbredd”
En vanlig, och felaktig, uppfattning är att det pågår ett dramatiskt utdöende av flera arter i den svenska skogen. Så är inte fallet. Det finns ingenting som tyder på att de svenska skogarna blivit artfattigare genom de senaste 100 åren.
Vi vet också att många av de miljöer som är viktiga för biologisk mångfald har ökat, något som beror på att vi har mer gammal skog, grova träd, lövträd och död ved i skogen nu. Forskning visar också att vissa skogar är mer artrika än andra. Ett hygge till exempel kan hysa många viktiga arter som trivs där ljuset når ner till marken.
Myt 2: ”Hyggen är inte bra”
Hyggen gynnar många arter. Visst må det se stökigt och tråkigt ut när du kommer till ett hygge men faktum är att här spirar det faktiskt av liv. Att höga stubbar lämnats kvar beror på att skogsbruket vill öka mängden död ved i skogarna, vilket är viktigt för många insekter. Träd, sly och död ved lämnas kvar för att långsamt brytas ner och samtidigt utgöra hem åt insekter, lavar, mossor och tickor medan den nya skogen växer upp.
Myt 3: ”Vi har för lite skyddad skog”
Av den totala skogsmängden är nio procent formellt skyddad i exempelvis naturreservat. Av Sveriges totalt 28 miljoner hektar skogsmark är ungefär 25 procent på olika sätt undantagna från skogsbruk. Därutöver lämnas ytterligare i genomsnitt elva procent av arealen i brukade skogar som generell hänsyn i samband med avverkning. I skog som växer på mager mark bedrivs inget skogsbruk överhuvudtaget.
Svenska Skogen är ett initiativ för att sprida kunskap om skogen från Sveriges skogsägare och skogsföretag.