Hem
Svenska SkogenANNONS

3 skogsfakta som många har missat

Visste du att den svenska skogen har lagrat 1,8 miljarder ton koldioxid på fyrtio år? Det motsvarar 300 års utsläpp från vår stålindustri.

Här listas tre viktiga fakta kopplade till skogens roll för klimat och hållbarhet.

1. Ett enormt lager kol

Under de senaste 40 åren har det svenska skogsbruket sett till att 1,8 miljarder ton koldioxid lagrats in av skogen. Det motsvarar 300 års utsläpp från vår stålindustri. Vi vill gärna ha fossilfritt stål i framtiden men glömmer ofta att skogsbruket redan idag gör mycket mer nytta än så för klimatet. Givetvis skulle skogen lagra in ännu mer kol om vi slutade avverka men småningom skulle ökningen av kolinlagringen stanna av när bränder, stormar och insekter drabbar en oskött skog.

2. Virke från skogen fyller två viktiga funktioner för klimatet

Knepet som gör skogen till en avgörande klimatlösning är dels att bruka den långsiktigt och hållbart och dels att använda virket till klimatsmarta produkter. Produkterna hjälper oss på två olika sätt. Det ena är att, särskilt sågade trävaror, fortsätter att lagra sitt kol under lång tid innan det återgår till atmosfären. Det andra är att skogens förnybara produkter – både trävaror, förpackningar och bioenergi - minskar behovet av fossilt så att kol och olja kan bli kvar under jord.

3. Redan effektiva värdekedjor kan göra ännu mer klimatnytta

Den svenska skogsnäringen har mycket effektiva värdekedjor. Hela trädet används för olika ändamål och det blir nästan inget spill. Därför får vi förnybar bioenergi från skogen som en tredjedel av all energi som används i Sverige – och detta är då en biprodukt från trä- och pappersindustrin. Men det kan bli ännu bättre. I Sverige pågår många utvecklingsprojekt för att ta fram nya produkter och användningar som dramatiskt kan höja den redan höga klimatnyttan.

Svenska Skogen är ett initiativ för att sprida kunskap om skogen från Sveriges skogsägare och skogsföretag.

Detta är en annons från vår partner, den är inte skriven av journalisterna på Omnis redaktion. Innehållet behöver inte nödvändigtvis reflektera Omniredaktionens åsikter.