4 viktiga saker att tänka på när du köper bostadsrätt
Går du i tankar på att köpa en bostadsrätt? Här ger fastighetsmäklaren Kasper Isgren fyra värdefulla tips till dig som funderar på att flytta.
1. Var väl förberedd
Att köpa en bostadsrätt på impuls är sällan en hit. Tänk igenom vilken typ av bostadsrätt du vill ha, vilka områden du är intresserad av och hur din ekonomi ser ut. Ta reda på hur marknaden ser ut där du bor och dit du vill flytta. Om du redan äger en bostad kan du vända dig till den lokala mäklare som erbjuder rådgivning, de bästa verktygen för din försäljning och kan guida dig rätt till din nya bostad. Försök skapa dig en uppfattning om vad som finns på marknaden och vilka mäklare som känns förtroendeingivande. För dig som redan äger en bostad är det viktigt att bestämma dig för om du ska köpa eller sälja först.
2. Ha lånelöftet klart
Innan du ger dig in i en budgivning är det viktigt att lånelöftet hos banken är klart.
3. Gå på visningen och ställ frågor
När du väl är på visningen har du ett unikt tillfälle att ta reda på så mycket som möjligt om bostaden, föreningen och området. Ställ frågor till mäklaren! När gjordes badrummet om? Vilka väggar är bärande? Var kommer köket ifrån? Vilka faciliteter finns i föreningen?
4. Läs föreningens årsredovisning
Att ta sig en titt på föreningens årsredovisning innan man köper en bostad är att rekommendera menar fastighetsmäklaren Kasper Isgren.
– Du kan jämföra det med att köpa andelar i ett företag. Du vill inte köpa in dig i ett företag som går åt fel håll. Samma sak gäller för bostadsrättsföreningen. Att gå igenom årsredovisningen ger dig värdefull kunskap om hur föreningen mår. Gå igenom räkenskaperna men fastna inte bara vid siffrorna. Det är lika viktigt att kunna ställa dessa i relation till husets nuvarande skick och framtida underhållsbehov som kommer att påverka föreningens ekonomi på sikt. Då kan det vara bra att ta del av föreningens underhållsplan och även prata direkt med representant från föreningens styrelse. En bra mäklare är också insatt i hur föreningens ekonomi ser ut, säger Kasper Isgren, på Svensk Fastighetsförmedling i Malmö.