Hem
Nomkhitha Mashinini tittar på en väggmålning av hennes son Tsietsi Mashinini som ledde studentprotesterna i Soweto. (GIANLUIGI GUERCIA / AFP)

40 år sedan de blodiga kravallerna i Soweto

I dag är det 40 år sedan Sowetokravallerna i Sydafrika. Vad som började med fredliga protester mot att landets skolor skulle tvingas att använda afrikaans, den vita apartheidregimens officiella språk, ledde till ett blodigt uppror där hundratals studenter dödades.
Demonstranterna sjöng och dansade utanför en skola när polisen slog till och försökte skingra dem med tårgas. Det berättar Dan Montitsi, som var där, för AFP.
– Vi gick till attack med stenar och de började skjuta, säger han.
Exakt hur många som dog under de våldsamheter som följde är än i dag oklart. Enligt Sydafrikas statliga radio- och tv-bolag SABC miste minst 600 studenter och ungdomar livet.

bakgrund
 
Sowetoupproret
Wikipedia (sv)
Sowetoupproret eller Sowetokravallerna var en rad kravaller som utbröt i Soweto i Sydafrika den 16 juni 1976, mellan svarta ungdomar och de sydafrikanska myndigheterna. Protesterna var riktade mot Nationalistpartiet och dess apartheidpolitik. Den utlösande faktorn var utbildningsminister Andries Treurnicht språkreform från 1974, som syftade till att ge afrikaans och engelska jämlik status som undervisningspråk i svarta skolor. Raskravaller utbröt snart över hela landet med uppskattningsvis 200 till 600 döda som följd. FN:s säkerhetsråd fördömde snabbt premiärminister Johannes Vorsters agerande i resolution 392, i vilken Sverige deltog.
(- / AFP)
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen