Utrikes

Trumps USA Kärnavtalet med Iran
Mohammad Javad Zarif. Mike Segar / TT NYHETSBYRÅN
Trumps USA Kärnavtalet med Iran

Iran tillbakavisar: Har inte förlorat någon drönare

Iran tillbakavisar USA:s uppgifter om att en av landets drönare skjutits ner i Hormuzsundet under torsdagskvällen, rapporterar AFP.

– Vi har ingen information om att vi skulle ha förlorat en drönare i dag, säger Irans utrikesminister Mohammad Javad Zarif.

USA:s president Donald Trump meddelade tidigare under kvällen att en iransk drönare kommit inom en kilometers avstånd från ett amerikanskt hangarfartyg och att landets flotta skjutit ner den för att skydda fartygets besättning.

Läget mellan USA och Iran är spänt efter att en amerikansk drönare skjutits ner och en brittisk oljetanker tagits i beslag i sommar.

Igår 21:22
Fartyget USS Boxer. Ahmed Jadallah / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Trump: USA:s flotta har skjutit ner iransk drönare

Den amerikanska flottan har skjutit ner en iransk drönare som kommit inom en kilometers avstånd från ett amerikanskt hangarfartyg i Hormuzsundet, uppger USA:s president Donald Trump, enligt internationella medier.

– Detta är den senaste av många provokativa och fientliga handlingar från Iran mot fartyg på internationellt vatten, säger han.

Trump uppmanar samtidigt andra länder att fördöma Iran och skydda sina fartyg.

I slutet av juni sköt Irans revolutionsgarde ner en amerikansk drönare. Iran hävdade att drönaren befunnit sig i iranskt luftrum, medan USA menade att den varit i internationellt luftrum.

Igår 19:23
Fartyget som under torsdagen beslagtogs av Iransk revolutionsgarde. TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
undefined

Analys: Irans senaste drag i politiska schackspelet

Det mesta talar för att Irans beslag av tankerfartyget i Persiska viken under torsdagen är landets senaste drag i det storpolitiska schackspelet i regionen, skriver DN:s Nathan Shachar i en analys. En viktig signal är att det var revolutionsgardet och inte den iranska flottan som genomförde operationen – eftersom ”alla politiskt laddade iranska militära aktioner utförs av gardet”.

Newsweeks Tom O’Connor skriver att relationen mellan Iran och USA återigen har sjunkit till 80-talets krisnivåer och att fokus nu ligger på att säkra flödet av olja genom de internationella farvattnen i Persiska viken.

Igår 19:40
Läs mer om Trumps USA
Trumps USA Demokraternas framtid
Donald Trump. KEVIN LAMARQUE / TT NYHETSBYRÅN
Trumps USA Demokraternas framtid

Donald Trump tar avstånd från publikens slagord

USA:s president Donald Trump är missnöjd med publikens slagord om att ”skicka tillbaka” den demokratiska kongressledamoten Ilhan Omar under natten till torsdagen, rapporterar amerikanska medier.

– Jag var inte glad över det – jag instämmer inte, säger Trump enligt Washington Post.

Publikens slagord hördes efter att Trump sagt att Ilhan Omar förminskat 11-septemberattackerna och skrattat åt amerikaner som pratat om hotet från al-Qaida. Ropen anspelade på Trumps kontroversiella Twitterinlägg där han frågade sig varför kongressledamöterna inte ”åker tillbaka och fixar” länderna som de har påbrå från.

Igår 17:27
Bernie Sanders och Donald Trump.
undefined

”Den farligaste presidenten i vårt lands historia”

USA:s president Donald Trump får hård kritik från sin rival demokraten Bernie Sanders efter sitt tal i natt. Trump gick till ny attack mot de fyra kvinnliga demokratiska kongressledamöterna som populärt har kommit att kallas ”The squad”.

Efter att Trump sagt att kongressledamoten Ilhan Omar förminskat 11 september-attackerna och att hon var antisemit skrek publiken: ”Skicka tillbaka henne!”

”Det är just hatet och rasismen som driver honom. Vi måste kämpa tillsammans för att besegra den farligaste presidenten i vårt lands historia”, skriver Sanders på Twitter.

Republikanska representanthusledamoten Paul Mitchell kommenterade Trumps attacker i ett inslag på CNN:

– Jag stöttar hans politik men den här taktiken och politiska strategin ifrågasätter jag. Jag är inte president men det här är inte min stil, säger han.

Igår 09:45
Donald Trump och hans supportrar
undefined

Analys: Trump kombinerar sina främsta taktiker

Donald Trump använde sina två bästa taktiker i sitt kampanjtal: Insinuationer mot muslimer och att hetsa publiken mot en av hans kvinnliga politiska motståndare – sedan låter han sina supportrar ta det därifrån, skriver Washington Posts Aaron Blake i en analys.

”Han behöver inte säga det explicit för att få publiken att säga det åt honom – högt”, skriver Blake.

I talet i går svarade publiken med att skrika ”Skicka hem henne!” efter att Trump anklagat den demokratiska kongressledamoten Ilhan Omar för antisemitism och för att ha förminskat 11 september-attackerna.

Taktiken att måla upp Ilhan Omar som lika extrem som han själv är inget för de pjoskiga, skriver CNN:s Stephen Collinson. Han menar att det kräver en president som inte bryr sig om sitt eget rykte och kan använda den mörka politiska konst som krävs för att dra konventionella kandidater i smutsen.

”Mest av allt måste Trump prioritera sin egen strävan att behålla makten över harmoni i nationen. Presidenten har redan visat att han har kryssat i alla de rutorna.”

Igår 13:14
Läs mer om Trumps USA
Ebolavaccin.  James Akena / TT NYHETSBYRÅN
Ebolaspridningen

Vaccin kan ges i mindre doser – WHO saknar pengar

Nästan en halv miljard kronor fattas för att WHO ska kunna hantera ebolautbrottet i Kongo-Kinshasa fullt ut, uppger Världshälsoorganisationens talesperson Ann Harris för SvD.

Harris säger att man nu överväger att minska doserna för att fler ska kunna vaccineras.

Organisationen utlyste under onsdagen ett nödläge och kallade ebolautbrottet ett internationellt hot mot människors hälsa. Sedan utbrottet startade i Kongo-Kinshasa förra sommaren har fler än 1 600 personer dött.

Igår 17:19
Sjukvårdspersonal i Goma i Kongo-Kinshasa. OLIVIA ACLAND / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Inflödet av ebolapengar orsakar slitningar i Kongo

Samtidigt som WHO varnar för att en halv miljard kronor saknas för att få bukt med ebolautbrottet i Kongo-Kinshasa orsakar det plötsliga inflödet av pengar problem i de drabbade områdena, rapporterar AFP.

I Butembo i östra Kongo-Kinshasa glider numera glittrande suvar förbi på gatorna, medan många fortfarande lever på bara några dollar om dagen, något som leder till avundsjuka och våldsamheter. En del av kritiken riktas mot att arbetsvillkoren för de som arbetar med de ebolasmittade kraftigt skiljer sig åt, där lokalbefolkningen tjänar mindre än personal från utlandet.

– Vissa säger att ”ni har kommit från era länder för att tjäna pengar på våra döda”, säger Edgar Mateso, ansvarig för civilsamhället i Butembo.

Igår 17:19
Sjukvårdspersonal i Kongo-Kinshasa. Olivia Acland / TT NYHETSBYRÅN
undefined

WHO utlyser internationellt nödläge efter ebolautbrott

Världshälsoorganisationen WHO utlyser internationellt nödläge i samband med utbrottet av ebola i östra Kongo, skriver organisationen i ett pressmeddelande.

Utbrottet är ett internationellt hot mot människors hälsa, anser WHO.

”Det är dags för världen att uppmärksamma detta och fördubbla ansträngningarna. Vi behöver arbeta tillsammans i solidaritet med Kongo-Kinshasa för att få stopp på det här utbrottet och bygga upp ett bättre sjukvårdssystem”, skriver WHO:s generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Sedan ebolautbrottet förra året har över 1 600 personer dött i virussjukdomen, rapporterar Ekot.

17 jul
Läs mer om Ebolaspridningen
Domstolsbyggnaden i Salé i Marocko där förhandlingarna har hållits.  - / AFP
undefined

Advokat: Rättsvidrigt att inte låta de åtalade tala

Flera advokater reagerar på hur rättsväsendet i Marocko hanterar rättegången gällande dubbelmordet på Maren Ueland och och Louisa Vestanger, skriver norska VG.

– Rättsaken är ett brott mot de mänskliga rättigheterna. De tilltalade har inte fått en rättvis rättegång, det är ingen jämvikt mellan parterna, säger advokaten Saskia Ditisheim till VG.

Hon företråder en schweizisk-spansk man som är en av de 24 åtalade och som misstänks vara medlem i den lokala terrorgrupp som misstänks ligga bakom morden.

Även mannens marockanska advokat har kritiserat domarens tillvägagångssätt.

Igår 10:16
Louisa Vesterager och Maren Ueland.  TT, Privat.
undefined

”En allvarlig sak – går garanterat vidare i rätten”

På torsdagen faller domen över de 24 män som åtalats för inblandning i dubbelmordet på danska Louisa Vesterager, 24, och norska Maren Ueland, 28, i Marocko förra året.

De tre huvudåtalade har erkänt morden och åklagaren har yrkat på dödsstraff för dem, rapporterar TT.

Azeddine Kabbaj som är Maren Uelands familjs advokat tror att det kan ta uppemot ett år innan gärningsmännen får sin slutgiltiga dom eftersom domarna väntas överklagas.

– Det här är en allvarlig sak som garanterat går vidare i rättsystemet, säger han till NTB.

Igår 04:23
Läs mer om Turistmorden i Marocko
En brandman talar till pressen.  Hiromi Tanoue / TT NYHETSBYRÅN
Misstänkta mordbranden i Japan

Dödssiffran stiger – man gripen för att ha tänt på

Minst 33 personer har dött efter vad som tros vara en anlagd brand i en animationsstudio i Kyoto i Japan, rapporterar flera medier. Polisen har gripit en 41-årig man som ska ha skrikit ”dö” samtidigt som han hällde ut vad som tros vara bensin runt byggnaden. Enligt tv-kanalen NHK ska mannen ha erkänt, men det finns inga uppgifter om hans motiv.

Fler än 35 personer har också skadats i branden, varav tio allvarligt.

Japans premiärminister Shinzo Abe har twittrat sina kondoleanser och skrivit att han är mållös och ber för dem som omkommit.

Igår 15:04
Animestudion TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
undefined

Man gripen – ropade ”Ni ska dö!” före attentatet

En man ska ha tagit sig in i animationsstudion i japanska Kyoto och tänt eld på byggnaden, skriver Japan Today som hänvisar till japanska myndigheter. Mannen har gripits misstänkt för mordbrand.

Mannen ska enligt vittnesuppgifter ha ropat ”Ni ska dö!” innan han ska ha spridit ut en vätska och tänt eld.

Minst 26 personer ska ha dött och dussintals personer uppges vara skadade, rapporterar BBC och hänvisar till lokala myndigheter. Enligt flera medier befaras ännu fler vara döda, men det har ännu inte bekräftats.

Studion är känd för filmer som “Full Metal Panic,” “K-On,” och “Clannad”.

Igår 07:50
KYODO / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Minst 26 döda efter brand i japansk animestudio

Minst 26 personer har dött efter den misstänkta mordbranden i en animationsstudio i den japanska staden Kyoto på torsdagen, rapporterar BBC som hänvisar till lokala myndigheter. Enligt flera medier befaras ännu fler vara döda.

En man som ska ha kastat en vätska och tänt eld på byggnaden har gripits. Enligt uppgifter till japanska tv-kanalen NHK ska mannen sa hörts säga ”dö” i samband med attacken.

Branden bröt ut vid 10.30 lokal tid och enligt tidiga uppgifter ska 36 människor ha skadats, många allvarligt.

Studion är känd för filmer som “Full Metal Panic,” “K-On,” och “Clannad”.

Igår 07:52
Läs mer om Misstänkta mordbranden i Japan