Utrikes

Coronaviruset Smittan i Norden
Charlottenbergs shoppingcenter. Arkivfoto. Joachim Lagercrantz/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittan i Norden

53 norrmän i karantän efter shopping i Sverige

Natten till lördagen blev Värmland rödlistat för norska resenärer, men flera tog ändå turen över för att handla på svenska sidan gränsen under förmiddagen, uppger norska tullmyndigheten på Twitter.

– Mellan klockan 08 och klockan 14 på lördagen har totalt 53 personer satts i karantän till följd av gränspassering, säger Kjersti Bråthen, sektionschef vid tullen i Kongsvinger till Romerikes Blad.

Enligt Bråthen är många av de resande barnfamiljer som varit och handlat i Charlottenberg.

23 min
Danmarks statsminister Mette Frederiksen. Stephanie Lecocq / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Danmark inför krav på munskydd i kollektivtrafik

Danmark inför krav på munskydd i kollektivtrafiken i hela landet från och med nästa vecka. Det meddelar statsminister Mette Frederiksen på en pressträff. Kravet gäller dygnets alla timmar och samtliga personer över tolv år berörs av beslutet.

Munskyddet ska ses som ett komplement till framförallt social distansering och handhygien, samt övriga åtgärder som landet har satt in. Det kan på sikt bli aktuellt med munskyddskrav på flera ställen i samhället, som i matbutiker och på sjukhus.

5 tim
Läs mer om Coronaviruset
Vladimir Putin och Aleksandr Lukasjenko. Mikhail Klimentyev / TT NYHETSBYRÅN
Presidentvalet i Belarus

Ryssland tror att situationen ”snart är löst”

Ryssland har nu svarat på Belarus ledare Aleksandr Lukasjenkos uppmaning till ett samtal mellan de två ländernas ledare, rapporterar AFP.

Enligt ett uttalande från Kreml tror ”båda sidorna att en lösning på problemen som har uppkommit snart kommer att få sin lösning”.

Belarus president Aleksandr Lukasjenko gick tidigare under dagen ut med att han måste prata med Putin då gatuprotesterna inte längre bara är ett hot mot Belarus.

2 tim
Aleksandr Lukasjenko Andrei Stasevich / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Lukasjenko: Jag behöver prata med Putin – nu

Belarus ledare Aleksandr Lukasjenko är redo att be Ryssland om hjälp om gatuprotesterna inte upphör, rapporterar internationella nyhetsbyråer med hänvisning till belarusiska nyhetsbyrån Belta.

– Jag behöver prata med Putin nu för det här inte längre är ett hot mot enbart Belarus, sa han under ett möte med regeringstjänstemän.

Valet förra veckan, där Lukasjenko fick 80 procent av rösterna, anklagas för att ha varit riggat. Många vittnar om att polisen använder övervåld mot demonstranter.

4 tim
Militärer på gatorna i Minsk, Belarus/Arkivbild.  Sergei Grits / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Baltiska premiärministrar kräver nyval i Belarus

Premiärministrarna i Estland, Lettland och Litauen kräver efter ett möte i estniska Tartu nyval i Belarus, rapporterar USA-finansierade Radio Liberty.

De baltiska ledarna säger i ett gemensamt uttalande att de vill se ett ”fritt och rättvist” val som ska vara transparent med internationella observatörer på plats.

Dessutom uppmanar de Belarus att släppa politiska fångar och demonstranter som gripits i samband med protesterna efter presidentvalet förra veckan.

5 tim
Läs mer om Presidentvalet i Belarus
Coronaviruset Valrörelsen 2020
Protester mot att nedmonteringen av brelåvdor i USA Katy Kildee / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Valrörelsen 2020

Nedtagning av brevlådor pausas i flera delstater

Det amerikanska postverket US Postal Service, USPS, kommer att sluta ta ner brevlådor i flera amerikanska delstater, rapporterar CNN.

Beskedet kommer efter att kanalen avslöjat kommande neddragningar i postservicen inför presidentvalet i november, något som ledde till kritik från bland annat Barack Obama.

USPS kommer att pausa nedmonteringen helt i 16 delstater och delvis pausa den i ytterligare två fram till efter valet den 3 november.

Postverket skickade i slutet av juli ett brev till över 40 delstater där man varnade för att man inte kan garantera att alla röster hinner levereras i tid.

1 tim
John Locher / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Fraktjättar nobbar upprops krav på röstsedelsleverans

UPS och Fedex avvisar uppmaningarna på sociala medier om att fraktjättarna ska kliva in och leverera röstsedlar till presidentvalet i november, skriver Reuters.

UPS hänvisar till att endast postväsendet har rätt att stämpla röstsedlar så att de blir giltiga, medan Fedex gör klart att bolaget inte kommer att ta emot personliga röstsedlar.

USA:s postmyndighet varnade i går för att det finns en betydande risk att man inte kommer att mäkta med den kraftiga ökningen av poströstande som väntas.

Donald Trump har tidigare uppgett att han vägrar att godkänna extra medel till den krisande postmyndigheten inför valet.

Idag 08:24
Barack Obama: Illustrationsbild. Ashlee Rezin Garcia / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Obama: ”Trump försöker avskräcka folk från att rösta”

Donald Trumps vilja att blockera finansiering till postverket US Postal Service, USPS, sågas av den förre presidenten Barack Obama.

– Vad vi ser är unikt för modern politik: en president som tydligt försöker avskräcka folk från att rösta, säger Obama i podcasten Campaign HQ med sin tidigare kampanjchef David Plouffe, skriver CNN.

Donald Trump sa på torsdagen att han inte vill betala 3,5 miljarder dollar, som USPS begär för att möta flodvågen av poströster i november, för något ”som visar sig vara bedrägligt”.

Igår 21:55
Läs mer om Coronaviruset