Utrikes

Coronaviruset Smittan i USA
Fältsjukhuset byggs i Central Park. JEENAH MOON / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittan i USA

Över 1 000 döda i New York – Central Park får sjukhus

Den officiella dödssiffran till följd av det nya coronaviruset har passerat 1 000 bara i New York. Det första barnet har också dött av covid-19 i staden, rapporterar New York Times.

Samtidigt byggs ett fältsjukhus upp i jätteparken Central Park, mitt i staden. NBC New York skriver att sjukhuset kommer att få 68 sängar och förväntas öppna redan på tisdag.

På söndagen förlängde Donald Trump landets restriktioner gällande social distansering fram till 30 april, skriver CNN. På en pressträff medgav han då för första gången att över 100 000 amerikaner kan dö av viruset. Om siffran stannar där har USA ”gjort ett väldigt bra jobb”, sa presidenten.

3 tim
Ett provtagningstält i USA. Kristopher Radder / TT NYHETSBYRÅN
undefined

518 nya dödsfall i USA – högsta siffran hittills

Det senaste dygnet var det dödligaste hittills i USA till följd av coronavirussmittan, rapporterar AFP med hänvisning till siffror från Johns Hopkins University. 518 personer har dött i landet de senaste 24 timmarna, jämfört med 453 dygnet före, den dittills högsta siffran.

Totalt har nu över 2 400 personer dött i USA.

I landet konstaterades också över 21 000 nya fall, vilket ger en totalsiffra på drygt 136 000 konstaterat smittade.

På en presskonferens på söndagen meddelade president Donald Trump att riktlinjerna om social distansering i landet förlängs april ut, skriver CNBC.

Igår 21:25
Anthony Fauci/Bild från Chicago. TT
undefined

Folkhälsochefen: 200 000 amerikaner kan dö

Folkhälsochefen Anthony Fauci tror att coronaviruset kan skörda uppemot 200 000 amerikanska dödsoffer. Det skriver flera medier. I nuläget har USA 125 000 bekräftade fall och över 2 000 dödsfall orsakade av viruset.

Enligt Fauci har Donald Trump gått med på att inte införa karantän i delstaterna New York, New Jersey och Connecticut efter ”väldigt intensiva diskussioner” i Vita huset. Han menar att uppmaningar om att stanna hemma fungerar lika bra, om inte bättre, än direkt tvingande åtgärder – bland annat för människors moral.

Igår 14:45
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Fakta om smittan
WHO
Coronaviruset Fakta om smittan

Över 18 000 nya virusfall i USA – världens högsta siffra

USA rapporterar 18 093 nya konstaterade fall av covid-19 det senaste dygnet. Den siffran är världens klart högsta. Spanien hade nästan 10 000 färre fall, men är trots det tvåa på samma lista med 8 189 nya bekräftade virusfall.

Med 63 159 nya bekräftade fall det senaste dygnet hamnar den totala siffran globalt på 634 835, visar WHO:s senaste dygnsrapport. De flesta som har smittats har tillfrisknat eller är bara lindrigt sjuka.

WHO:s officiella dödssiffra är nu 29 957. Det är en ökning med 3 464 på ett dygn.

Eftersom siffrorna över antalet smittade bara gäller konstaterade fall kan det faktiska antalet smittade vara högre. Med tanke på att länder mäter på olika sätt kan siffrorna också vara svåra att jämföra mellan länder.

Uppgifterna ovan kommer från WHO:s senaste dagliga uppdatering för den 29 mars. Nedan går Omni igenom den senaste statistiken om smittans utbredning.

Texten uppdaterades i Omni 30 mars klockan 06.15.

3 tim
Illustrationsbild. Stefan Hörberg/Rithuset AB / TT NYHETSBYRÅN
undefined

WHO slår fast: Coronavirus är ingen luftburen smitta

Sedan coronaviruset började spridas världen över har det diskuterats huruvida det skulle var luftburet eller inte. Nu går Världshälsoorganisationen WHO ut och slår fast att så inte är fallet.

På Twitter skriver WHO att viruset i huvudsak sprider sig genom droppar från när någon hostar, nyser eller pratar. ”Dropparna är för tunga för att hänga kvar i luften, så de faller snabbt ner till marken och andra ytor”, skriver organisationen.

För att skydda sig mot coronaviruset ska man som tidigare känt tvätta händerna, undvika att vidröra sig i ansiktet, desinficera ytor regelbundet och hålla en meters avstånd från andra.

Igår 20:12
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Globala spridningen
Jair Bolsonaro. Eraldo Peres / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Globala spridningen

Jair Bolsonaro om viruset: ”Vi ska alla dö en dag”

Brasiliens president Jair Bolsonaro fortsätter tona ned coronavirussmittan, som han tidigare kallat för ”en liten influensa”. Några större åtgärder eller restriktioner vill han inte se, eftersom det skulle skada landets ekonomi, skriver al-Jazira.

– Viruset är här, nu får vi konfrontera det. Konfrontera det som en man – inte som en pojk, sa Bolsonaro till en grupp supportrar på söndagen och tillade:

– Vi ska alla dö en dag.

Igår 20:58
Lagosbor bunkrar inför nedstängningen av Nigeria. Sunday Alamba / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Nigeria sätter huvudstad och storstad i karantän

Nigerias huvudstad Abuja samt dess största stad Lagos ska sättas i karantän i två veckor för att hindra spridningen av coronaviruset. Det meddelar landets president Muhammadu Buhari, enligt AFP. Undantag görs för sjukhus, matbutiker och bensinstationer.

– Det handlar om liv och död, säger Buhari.

Med sina 190 miljoner invånare har Nigeria i nuläget endast 97 bekräftade smittofall och ett enda dödsoffer – men på grund av begränsad testning kan mörkertalet vara stort.

Igår 19:56
Hjälparbetare i Aleppo syr skyddsmasker.  - / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Första dödsfallet i Syrien: ”Kan bli katastrof ”

Syriens första officiella dödsfall i covid-19 har rapporterats, skriver AFP. En kvinna avled strax efter att hon kommit till ett sjukhus, enligt den statliga nyhetsbyrån Sana.

Humanitära organisationer befarar att coronaviruset kan leda till en katastrof om det får spridning i det krigshärjade landet. Minst nio fall av smittan har konstaterats i Syrien, enligt officiella siffror men enligt sjukhuskällor ska antalet vara fler än så.

Igår 17:15
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittan i Italien
Sanering i Italien. Bernat Armangue / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittan i Italien

Minister: ”Italiens karantän kommer behöva förlängas”

Italien har sedan 20 dagar tillbaka varit i total karantän – något som ”oundvikligen” kommer vara längre än till den 3 april som varit det satta slutdatumet. Det säger Francesco Boccia, minister för regionala frågor, enligt Reuters.

Beslutet måste först tas av landets premiärminister och regeringen, men Boccia själv menar att det vore ”opassande och ansvarslöst” att diskutera öppnande av skolor, butiker och fabriker.

Italien är det land i världen med flest dödsoffer orsakade av coronapandemin. Det var också det första västerländska landet som införde hårda restriktioner för att stoppa smittspridningen.

Igår 19:26
Bilder på räddningspersonal i Italien TT
undefined

Växande desperation: ”Vi kommer få se revolution”

Efter snart tre veckors isolering bubblar missnöjet bland italienarna. Tålamodet i kampen mot coronaviruset har bytts ut mot desperation och det kommer rapporter om folk som stjäl mat för att ha något att äta när pengarna tagit slut, skriver Sky News.

Ett filmklipp som spridits på nätet visar hur en man i Apulien i södra Italien hamnar i bråk med poliser – efter att banken stängt och han inte kunnat få ut familjens enda inkomst, moderns pension. Mannen ber poliserna att följa med dem hem så de får se att familjen står utan mat.

I ett annat klipp ses en man tillsammans med en flicka som äter en bit bröd.

– Precis som min dotter kommer andra barn inte ens ha en sådan här bit bröd att äta om några dagar. Ni kommer att ångra det här för det kommer att bli revolution.

Igår 04:09
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittan i Europa
Bilder från Turkiet. TT
Coronaviruset Smittan i Europa

Över 100 dödsfall i Turkiet – 7 400 smittade av viruset

Turkiet har nu 108 bekräftade dödsfall av coronaviruset och 7 402 bekräftade fall av smittan, skriver AFP. Enligt myndigheterna har 70 personer tillfrisknat, medan 445 personer intensivvårdas.

Enligt officiella siffror har över 55 000 tester gjorts, i ett land med 83 miljoner invånare.

Turkiet har vidtagit fler åtgärder för att hindra smittspridningen. Bland annat måste invånare numera ha skriftlig tillåtelse för att få resa mellan städer med buss.

Igår 18:54
Ryssar håller avståndet. Pavel Golovkin / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Moskvaborna uppmanas sätta sig i karantän

Alla Moskvas invånare uppmanas av stadens borgmästare att sätta sig i karantän hemma från och med måndag, enligt AFP. Över helgen har antalet bekräftade fall av smittan passerat 1 000 stycken.

Karantänen kommer gälla invånare av alla åldrar. Moskvaborna kommer endast få lämna hemmet för exempelvis vård, resor till jobbet och att handla mat.

”Den extremt negativa utvecklingen i större städer i Europa och USA har skapat stor oro för våra invånares liv och hälsa”, skriver borgmästaren Sergei Sobyanin på sin hemsida.

Igår 17:21
Bilder från Ischgl Wikimedia/TT
undefined

Hundratals vill stämma efter smitta på afterski

Runt 400 personer säger sig vara redo att medverka i en gruppstämning mot myndigheterna i österrikiska staden Ischgl – där en bar utreds för att ha mörkat smittfall. Det skriver AFP.

Myndigheterna avfärdade också varningar om smitta från en grupp turister och vidtog åtgärder först när en bartender på ett afterski-ställe blivit smittad – och sedan smittade ytterligare 15 personer.

Österrikiska konsumentskyddsorganisationen VSV skriver i sin gruppstämning att regionen Tyrolen, där staden ingår, fördröjde stängningen ”av kommersiella skäl”.

Igår 15:39
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittan i Norden
Illustrationsbild Fredrik Sandberg / TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittan i Norden

Åland stoppar svenskar från att resa in

En svensk medborgare har nekats inresa till Åland. Sjöbevakningen uppmanar nu svenska fritidsboende att inte resa dit, rapporterar Dagens Nyheter.

– Det känns konstigt för oss att jaga svenska medborgare. Vi brukar ha blickarna riktade mot annat håll, säger stationschefen Kim Westman till tidningen.

Sedan Finland infört inre gränskontroller tillåts i stort sett endast finländska medborgare och utländska medborgare som är bosatta i landet, att resa in.

Igår 19:56
Coronatest. TT
undefined

Norge kopierar taktiken på Island – testar symptomfria

Island har testat 6 163 symptomfria personer för det nya coronaviruset för att få en uppfattning om hur stor andel av befolkningen som är smittad. Av de testade i den gruppen hade 52 personer smittats med covid-19, rapporterar NRK.

Masstesterna görs för att kunna planera strategin. Om testerna hade visat att hälften av befolkningen redan var smittad så hade det inte längre funnits någon mening med att försöka hindra spridningen.

– Du vet inte vad du ska begränsa om du inte har information om hur viruset sprider sig i samhället, säger forskaren Karí Stefánnson.

Norge har tagit inspiration av sin nordiska granne och man har nu ett liknande projekt på gång. I veckan meddelade också Folkhälsomyndigheten att en slumpmässigt utvald grupp på omkring 1 000 personer ska testas för att bättre förstå var Sverige befinner sig på coronakurvan.

Igår 06:58
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittan i Storbritannien
Ensamt i Glasgow/Jenny Harries. TT
Coronaviruset Smittan i Storbritannien

”Restriktionerna kommer behöva hävas gradvis”

Britterna kan komma att behöva genomlida någon form av restriktioner i minst sex månader – eller längre. Det säger Englands biträdande medicinska chef Jenny Harries, som menar att Storbritannien riskerar en andra våg av coronaviruset om restriktionerna hävs för snabbt. Det skriver Reuters.

Att plösligt bara återgå till vardagen tror hon skulle vara ”rätt farligt”.

– Då skulle alla våra ansträngningar varit förgäves, säger hon.

Om tre veckor ska regeringen utvärdera vilken effekt som karantänen och restriktionerna haft på spridningen av ccoronaviruset.

Igår 16:53
Tomt i London. TT
undefined

Storbritanniens karantän kan pågå till sommaren

Storbritanniens strikta åtgärder mot coronaviruset kan komma att gälla ända fram till juni – längre än de tre veckor som premiärminister Boris Johnson tidigare sagt. Det skriver AFP.

Boris Johnson befinner sig i isolering efter att ha testat positivt för coronaviruset. I ett brev som skickats till över 30 miljoner hushåll skriver han bland annat att ”det kommer bli värre innan det blir bättre” och framhåller att ju mer invånarna följer de nya reglerna, desto färre dödsoffer kommer viruset skörda.

”Desto tidigare kan vardagen återgå till det normala”, skriver han.

Igår 13:49
En NHS-medarbetare testar en bilförare för coronaviruset i Chessington. Aaron Chown / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Storbritannien vill testa 25 000 personer om dagen

Den brittiska regeringen är ”mycket bekymrad” över de nya siffrorna som visar att fler än 1 000 personer har dött till följd av coronaviruset i landet, skriver Sky News. I nuläget testas 10 000 britter varje dag, något regeringen vill öka till 25 000 om dagen.

– Vi gör allt vi kan för att öka antalet tester, säger Michael Gove, minister för statsrådsberedningen Cabinet Office, till Sky.

Han säger också att det inte går att svara på när landets tuffa restriktioner kommer att lättas.

Igår 08:29
Läs mer om Coronaviruset