Utrikes

Benjamin Netanyahu med hustrun Sara Netanyahu. MENAHEM KAHANA / AFP
Nyvalet i Israel

Efter jämna valet i Israel: Båda rivalerna lovar att försöka bilda regering

Vallokalsundersökningar indikerar att premiärminister Benjamin Netanyahu misslyckades med att säkra en majoritet i Israels nyval i går.

I ett tal inför anhängare i Tel Aviv i natt lovade Netanyahu att han ska bilda en koalitionsregering. Uttalandet gjordes bara en halvtimme efter att Blåvita alliansens ledare Benny Gantz hållit tal och lovat samma sak, rapporterar Jerusalem Post.

Enligt premiärministern vill alla nuvarande allianspartier till hans Likud forma en koalition och undvika en, med Netanyahus ord, ”farlig anti-zionistisk regering”.

Ingen av de båda rivalerna utropade sig officiellt som segrare.

1 tim
Israels president Reuven Rivlin samt en bild från en vallokal i Israel från tisdagen. TT
undefined

Ökat valdeltagande i Israel – snart väntar sondering

Antalet som röstade under tisdagens val i Israel var högre än vid valet i april, rapporterar Times of Israel och hänvisar till landets valmyndighet.

69,4 procent av befolkningen har röstat, vilket är 1,5 procentenheter högre än i valet i april, men inte lika stort som 2015 då 72,36 procent gick och röstade.

Efter valet meddelade landets president Reuven Rivlin på Twitter att han kommer att göra allt för att ”få igenom folkets vilja” och undvika ytterligare ett nyval. Nästa söndag ska alla ledare som fått tillräckligt med mandat träffa Rivlin och efter det kommer han bestämma vem som får sondera för ett styre.

Den som får det formella uppdraget har sex veckor på sig att bilda regering.

Igår 21:30
Bilder på folk som röstar. Sebastian Scheiner / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Vallokalerna har stängt i Israel – oerhört jämnt

Vallokalerna har stängt i Israel efter dagens val. Tre olika vallokalsundersökningarna visar att det är en oerhört jämn kamp mellan sittande premiärminister Benjamin Netanyahus parti Likud och utmanande Blåvita alliansen, rapporterar Reuters.

Undersökningen visar inte någon klar vinnare, men att Benny Gantz parti Blåvita alliansen har ett litet övertag med 32–34 mandat i knesset, jämfört med Likuds 31–33 mandat. Totalt finns det 120 mandat i knesset.

Igår 19:09
Läs mer om Nyvalet i Israel
Lindsey Graham/bild från attackerna TT
Drönardåden i Saudiarabien

Donald Trumps förtrogne om dåden: ”Krigshandling”

Flera politiker i USA har krävt återhållsamhet från amerikanskt håll efter drönardåden mot saudiska oljeanläggningar.

Den inflytelserike republikanske senatorn Lindsey Graham väljer däremot en hårdare linje och kallar det som inträffat för ”en krigshandling”. Han menar att attackerna bara kan ha utförts direkt, eller med inblandning, av den ”onda regimen i Iran”. Det rapporterar AFP.

Graham, som är en av president Donald Trumps förtrogna, skriver på Twitter att Washington borde överväga en attack mot Irans oljeraffinaderier som svar.

2 tim
Bild från attacken i helgen. TT
undefined

Källor: USA överväger en hämndaktion mot Iran

Trump-administrationen överväger en hämndattack mot Iran, som misstänks ligga bakom två drönarattacker mot saudiska oljeanläggningar. Det uppger amerikanska tjänstemän för NBC News.

Under ett nationellt säkerhetsmöte på måndagen ska den amerikanska militären ha presenterat en lista med flera möjliga förslag till president Donald Trump. Bland annat en attack mot oljeraffinaderiet i Abadan, eller mot oljeexportanläggningen på ön Kharg, uppger källorna för kanalen.

Under mötet ska dock Trump ha efterfrågat alternativ som inte innebär militära åtgärder och som riskerar att leda till ytterligare konflikt med Iran.

Enligt källorna vill USA helst själva slippa avfyra några vapen mot Iran, utan i stället bistå Saudiarabien med underrättelsetjänster och övervakning.

Igår 22:35
Läs mer om Drönardåden i Saudiarabien
Illustrationsbild. FREDRIK SANDBERG / TT / TT NYHETSBYRÅN
Rapporten om barnäktenskap

Äktenskapsåldern höjs till 19 för flickor i Indonesien

Parlamentet i Indonesien höjer åldern för när kvinnor får gifta sig till 19 år, rapporterar CNN. Beslutet förväntas bromsa barnäktenskapen i landet.

Parlamentet ska ha varit enigt om att revidera den befintliga äktenskapslagen, skriver landets representanthus på sin webbplats, enligt CNN.

Enligt den nuvarande lagen får flickor gifta sig när de är 16 år och pojkar när det är 19. I vissa fall kan dock föräldrar be religiösa domstolar eller lokala tjänstemän att godkänna äktenskap där flickorna är yngre än så.

Igår 16:59
Illustrationsbild. TT
undefined

”Flickorna uppmuntras att gifta sig i tonåren”

En av fyra flickor i Indonesien gifter sig innan de har fyllt 18 år, enligt landets statistiska centralbyrå och Unicef, rapporterar Bangkok Post.

– Samhället uppmuntrar fortfarande flickor att gifta sig när de är tonåringar, säger Masruchah som arbetar på Indonesiens nationella kommission för våld mot kvinnor, till tidningen.

Masruchah, som inte vill gå ut med hela sitt namn, säger att det kan ses som skamfyllt om de inte gifter sig i tonåren. Organisationen hade helst velat se 21-årsgräns för äktenskap, både för män och kvinnor.

Under tisdagen höjde parlamentet i Indonesien åldern för när kvinnor får gifta sig i landet från 16 till 19 år i hopp om att minska antalet barnäktenskap.

Igår 17:22
Läs mer om Rapporten om barnäktenskap