Utrikes

Donald Trump/Recep Tayyip Erdogan. TT
Turkiska offensiven i Syrien

Trump uppmanade Erdogan i brev: ”Var inte en idiot!”

Donald Trump försökte övertyga sin turkiske kollega Recep Tayyip Erdogan att gå försiktigt fram i sin invasion av Syrien. Det framgår av ett brev som Trump skickade till Erdogan för en vecka sedan.

”Låt oss sluta ett bra avtal! Du vill inte bli ansvarig för att ha slaktat tusentals människor, och jag vill inte bli ansvarig för att ha förstört den turkiska ekonomin – vilket jag kommer att göra”, skriver Trump i brevet.

Trump fortsätter att uppmana Erdogan att vara human.

”Var inte en tuffing. Var inte en idiot!” avslutas brevet.

Brevets innehåll rapporterades först av Fox News-programledaren Trish Regan. Vita huset bekräftar att det är autentiskt, skriver New York Times och Bloomberg.

1 tim
Kobane den 12 oktober. OZAN KOSE / AFP
undefined

Användes i kamp mot IS – i dag bombade USA sin bas

USA fortsatte i dag sitt uttåg ur norra Syrien och lämnade städerna Tabqa och Raqqa, skriver Reuters.

Under onsdagen bombade USA den bas söder om Kobane som använts som högkvarter för den amerikanska insatsen mot IS, enligt Wall Street Journal. Efter att turkiskstödda trupper avancerat mot Kobane under tisdagen tömdes basen i dag innan den bombades av amerikanska stridsflygplan och helikoptrar.

President Donald Trump försvarade under onsdagen sitt beslut att dra tillbaka trupperna från Syrien och sa bland annat att striderna ”inte är USA:s problem”. Under onsdagen fördömdes Trumps agerande av det amerikanska representanthuset.

2 tim
Turkiets president Erdogan. Arkivbild. Burhan Ozbilici / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Turkiet hotar med hämnd – lovar sanktioner mot USA

Turkiet planerar att svara med hämndsanktioner mot USA, meddelade presidentens talesperson Ibrahim Kalin på onsdagskvällen enligt flera medier.

I måndags införde Trumps administration sanktioner mot tre turkiska ministrar efter Turkiets offensiv i Syrien.

– Turkiet kommer inte att låta detta gå obesvarat, sa Ibrahim Kalin enligt Daily Sabah.

Han uppgav också att landet trots USA:s krav inte tänker upphöra med sin offensiv, skriver Reuters.

3 tim
Läs mer om Turkiska offensiven i Syrien
Pedro Sanchez och Quim Torra. Arkivbild. Manu Fernandez / TT NYHETSBYRÅN
Självständighetskampen i Katalonien

Spaniens premiärminister vädjar till Katalonien

I ett tv-sänt tal vädjade Spaniens premiärminister Pedro Sanchez i kväll till Kataloniens ledare Quim Torra att ta avstånd från våldet, skriver AFP.

Sanchez satt under dagen i nödsamtal med oppositionsledare gällande oroligheterna i området samtidigt som våldsamma sammandrabbningar mellan demonstranter och polis uppstod för tredje dagen i rad.

”Detta tal riktas till Kataloniens president: både han och hans ministrar har såväl en politisk som moralisk plikt att fördöma våldet i Katalonien på ett klart och tydligt sätt”, sa han i talet.

27 min
Carles Puigdemont och protest i Barcelona.  TT/AP
undefined

Puigdemont: ”Bara en väg framåt – självständig stat”

Fängslandet av separatister i Katalonien markerar en ny fas i kampen för självständighet, skriver den före detta regionala presidenten Carles Puigdemont i The Guardian. Beskedet är en upptrappning som kommer elda på ilskan över regionen, skriver ex-ledaren, som befinner sig i exil i Belgien.

”Beslutet kommer att slå tillbaka mot Spanien. Det finns nu bara en väg framåt för Katalonien (...). Det måste bli en självständig stat i form av en republik. Vi kommer aldrig att backa”, skriver Puigdemont.

Han menar att den spanska statens agerande slår mot demokratins hjärtefrågor i en tid då de behövs som mest. ”Detta är nu en internationell fråga”, anser han.

Igår 09:10
 Carles Puigdemont. KENZO TRIBOUILLARD / AFP
undefined

Spanien skickar ny order om att gripa Puigdemont

Belgien har tagit emot en order om att gripa den tidigare katalanske ledaren Carles Puigdemont, uppger en talesperson för åklagarmyndigheten i Bryssel, enligt Reuters.

Arresteringsorden är den tredje som Spanien skickat till Belgien gällande den tidigare regionpresidenten Puigdemont, som befinner sig i exil i Belgien.

– Sett till fallets komplexitet och de två tidigare arresteringsordarna gällande Puigdemont så kommer detta att kräva en genomgående juridisk analys, säger talespersonen till nyhetsbyrån.

Polisen uppger att totalt 51 personer har gripits i Katalonien under tisdagskvällen och natten mot onsdag under demonstrationer för Kataloniens självständighet.

Idag 08:04
Läs mer om Självständighetskampen i Katalonien
Brexit Storbritanniens framtid
EU:s chefsförhandlare Michel Barnier. Francisco Seco / TT NYHETSBYRÅN
Brexit Storbritanniens framtid

Uppgift: Momsen den stora knäckfrågan i förhandlingar

Trots förhoppningar om att kunna nå ett framsteg under onsdagskvällen lyckades inte EU och Storbritannien enas om ett brexitavtal. Förhandlingarna uppges fortsätta under hela natten och det finns fortfarande förhoppningar om att komma överens innan EU-toppmötet inleds på torsdagen, uppger källor.

Det irländska public service-bolaget RTE uppger att man är eniga om i princip allt, förutom frågan om hur momsen ska tas upp på olika sidor om de tullgränser som brexit för med sig.

3 tim
Merkel och Macron under onsdagens presskonferens. PASCAL PAVANI / AFP
undefined

Macron: Brexitavtal håller på att färdigställas

Ett brexitavtal mellan Storbritannien och EU håller på att slutföras, uppgav Frankrikes president Emmanuel Macron på onsdagskvällen enligt Reuters. Han hoppades samtidigt att EU:s ledare ska kunna ställa sig bakom det när EU-toppmötet inleds på torsdagen, sa han vid en gemensam pressträff med Tysklands förbundskansler Angela Merkel i franska Toulouse.

Tidigare under dagen sa Europeiska rådets ordförande Donald Tusk att parterna kan vara överens om ett brexitavtal före dagens slut.

5 tim
Brexitministern Stephen Barclay och Storbritanniens premiärminister Boris Johnson.  TT
undefined

Johnson ber om uppskov om avtal inte nås till lördag

Premiärminister Boris Johnson kommer att be EU om att få skjuta upp brexitutträdet om inget avtal nås under lördagen. Det säger brexitminister Stephen Barclay i en utfrågning i underhuset.

Barclay säger att regeringen kommer att följa ”The Benn Act”, en lag som stiftades i parlamentet i september. Den innebär att premiärministern i ett brev formellt ska be EU-ledarna om uppskov i tre månader.

Under lördagen hålls ett extrainsatt möte i parlamentet med anledning av brexit.

I tisdags rapporterades obekräftade uppgifter i flera medier om ett nära förestående avtal mellan britterna och EU. Nu säger regeringskällor till BBC att sannolikheten för ett sådant är ”krympande”.

Idag 12:16
Läs mer om Brexit