Utrikes

Fransk beväpnad polis vid julmarknaden Christophe Ena / TT NYHETSBYRÅN
Dådet i Strasbourg

Julmarknaden i Strasbourg öppnas igen efter dådet

Den populära julmarknaden i Strasbourg öppnar igen efter tisdagens misstänkta terrorattack där där tre personer dödades och 13 skadades. Vid klockan 11 på förmiddagen tändes ljusen på nytt i julmarknadens gran.

– Jag hoppas att livet kommer att återgå till det normala, men jag är inte säker på det. Jag tror inte att affärerna kommer att återgå till vad de var innan, säger besökaren Franck Hoffmann till nyhetsbyrån.

Efter två dagar av omfattande polisjakt sköt fransk polis på torsdagskvällen ihjäl den misstänkta gärningsmannen Cherif Chekatt.

2 tim
Franska styrkor i Meinau-distriktet på torsdagskvällen. VINCENT KESSLER / TT NYHETSBYRÅN
Dådet i Strasbourg

Misstänkt 29-åring dödad av polis efter skottväxling

29-årige Cherif Chekatt, som jagats av polis efter dådet i Strasbourg på tisdagen, har dödats efter skottväxling med fransk polis på torsdagskvällen. Det bekräftar Frankrikes inrikesminister Christophe Castaner.

Poliskällor uppger för Reuters att den misstänkte själv ska ha börjat skjuta mot polisen. Enligt nyhetsbyråns utsända hördes tre till fyra skott i samband med en polisinsats i området La Meinau, samtidigt som minst en polishelikopter cirkulerade i luften ovanför.

Ytterligare en person greps efter en stor polisinsats i södra Strasbourg tidigare på torsdagen, enligt flera medier. Sedan tidigare har fyra av Chekatts familjemedlemmar gripits.

Igår 20:29
Ljus som lämnats för att hedra offren. SEBASTIEN BOZON / AFP
Dådet i Strasbourg

Terrorgruppen IS tar på sig dådet i Strasbourg

Terrorgruppen IS tar på sig tisdagens dåd på en julmarknad i Strasbourg och beskriver gärningsmannen som en av deras ”soldater”. Det framgår i ett Twitter-inlägg från terrorgruppens propagandaorgan Amaq, enligt AFP.

Cherif Chekatt, den 29-årige man som pekats ut som skyldig, fanns sedan tidigare på Frankrikes lista över misstänkta extremister. Mannen sköts till döds av polis på torsdagskvällen, då den omfattande polisjakt som avslutades i skottväxling mellan honom och polisen.

Igår 22:16
Läs mer om Dådet i Strasbourg
Trumps USA Rysslandsutredningen
Maria Butina TT
Trumps USA Rysslandsutredningen

Ryssland ser domen mot rysk spion som ogrundad

Ryssland anser att domen mot den ryska spionen Maria Butina är ogrundad, rapporterar AFP.

Den 30-åriga spionen är den första ryska medborgaren som döms i USA för att ha försökt påverka amerikansk politik i samband med valet 2016.

Enligt åklagare ska hon bland annat ha försökt infiltrera vapenlobbyn NRA och andra republikanska kretsar med syfte att stärka ryska intressen.

Butina har erkänt sig skyldig till att inte ha registrerat att hon arbetar på uppdrag av en utländsk regering.

2 tim
Till höger: Övervakningsbild från FBI visar Maria Butina tillsammans med en person som misstänks tillhöra rysk underrättelsetjänst. TT
Rysslandsutredningen

Rysk spion erkänner försök att påverka politiken i USA

Den utpekade ryska spionen Maria Butina erkänner sig skyldig i amerikansk domstol, skriver Washington Post.

30-åringen blir därmed den första ryska medborgaren som döms för att ha försökt påverka amerikansk politik i samband med valet 2016. Enligt åklagare ska hon bland annat ha försökt infiltrera vapenlobbyn NRA och andra republikanska kretsar med syfte att stärka ryska intressen.

Den åtalspunkt Butina erkänner sig skyldig till är att inte ha registrerat att hon arbetar på uppdrag av en utländsk regering. I sitt erkännande medgav Butina även att hon etablerat ”inofficiella kontakter med amerikaner som haft inflytande över amerikansk politik”, skriver Washington Post.

Arbetet ska ha utförts under ledning av en onämnd ryss – som enligt flera medier tycks vara Alexandr Torshin vid Rysslands centralbank.

Igår 17:24
Läs mer om Trumps USA
Trumps USA USA:s framtid
National Enquirer skulle hjälpa till att skydda Trump från potentiellt skadlig rapportering.  TT
Trumps USA USA:s framtid

Trump i möte om olaglig kampanjfinansiering

President Donald Trump ska ha varit med på ett möte 2015 där man diskuterade hur tidningen National Enquirer kunde hjälpa till att skydda honom från potentiellt skadlig rapportering, skriver CNN.

Enligt domstolsprotokoll deltog även Michael Cohen, som då var Trumps advokat och David Pecker, styrelseordförande för American Media Inc, som är företaget bakom National Enquirer på mötet.

På mötet diskuterade man hur National Enquirer skulle skriva mindre om Trumps affärer med kvinnor. Tidningen ska enligt CNN även ha spelat en avgörande roll i att underlätta betalningar till kvinnorna Karen McDougal och Stormy Daniels, i utbyte mot att de inte berättade sina historier.

Enligt åklagare var mötet centralt då Trumpadministrationen bröt mot lagen gällande kampanjfinansiering.

4 tim
Donald Trump och hans svärson och rådgivare Jared Kushner.  Pablo Martinez Monsivais / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Trumps USA USA:s framtid

Jared Kushner kan bli Trumps nya stabschef

Donald Trump kan vara på väg att utse sin svärson Jared Kushner till ny stabschef, skriver Reuters.

En källa uppger för nyhetsbyrån att flera av presidentens rådgivare under de senaste dagarna har föreslagit Kushner till positionen. Anledningen är att han i sin nuvarande roll som senior rådgivare redan står Trump nära och att han har haft stora framgångar med att förhandla fram ett nytt handelsavtal med Mexiko och Kanada.

– Jag känner inte till att man överväger honom för positionen, säger Vita husets talesperson Sarah Sanders till Reuters, men fortsätter sedan:

– Jag tror att alla här kan hålla med om han skulle vara fantastisk i vilken roll presidenten än sätter honom i.

6 tim
ALEX WONG / GETTY IMAGES NORTH AMERICA
Trumps USA USA:s framtid

WSJ: Trumps installation utreds för finansiella brott

Den kommitté som ansvarade för Donald Trumps presidentinstallation i januari 2017 brottsutreds av federala åklagare i USA, uppger källor för Wall Street Journal.

Enligt tidningen rör utredningen hur pengar från donatorer använts av kommittén. Manhattans åklagarkontor, som driver utredningen, utreder om donationer har gjorts i utbyte mot inflytande i den nya administrationen.

I ett uttalande uppger kommittén att installationen genomfördes i enlighet med lagen, skriver CNN.

Idag 04:20
Läs mer om Trumps USA