Utrikes

Två personer sköts ihjäl i danska Herlev. Mathias Øgendal / TT NYHETSBYRÅN
Dödsskjutningen i Herlev

Uppgifter: Gängledare sköts till döds i Köpenhamn

En av de två personerna som sköts ihjäl i Herlev utanför Köpenhamn var en svensk gängledare, enligt uppgifter till Expressen.

Sedan tidigare har dansk polis gått ut med att inledande uppgifter pekar på att offren var två unga svenska män. Den svenskregisterade bil de satt i sköts ett tiotal gånger med pistol och automatvapen.

Mycket talar för att det är kopplingar till Stockholm och Rinkeby men identiteter är inte 100 procent fastställda och därför väljer vi att inte kommentera. Det är dessutom en pågående utredning i Danmark, säger Stephan Kiernan, chef för polisens insatsgrupp ”Team 2022”, till Expressen.

Ett anonymt vittne till händelsen som Ekstrabladet talat med säger att det fanns en tredje man som klarade sig undan oskadd.

1 tim
Stora avspärrningar på platsen. Mathias Øgendal / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Två döda efter skjutning mot svensk bil i Danmark

Två personer har dött efter en skottlossning i Herlev utanför den danska huvudstaden Köpenhamn, skriver TT. På bilder från brottsplatsen syns en bil med skotthål i motorhuven och svenska registreringsskyltar.

Den danska polisen säger till Aftonbladet att offren ännu inte är identifierade.

Enligt polisen har en person gripits efter händelsen.

Aftonbladet skriver att bilen hör hemma Malmö. Polisen där säger att man känner till ärendet men inte vill kommentera det ytterligare.

Idag 03:14
Läs mer om Dödsskjutningen i Herlev
Irans högsta ledare Ayatollah Ali Khamenei  HO / KHAMENEI.IR
Relationen Iran-USA

Iran om sanktionerna från USA: ”Förolämpningar”

Irans högsta ledare Ayatolla Ali Khamenei säger att Iran står rakryggat efter ”förolämpningarna” från USA.

Detta efter att USA inför nya hårdare sanktioner bland annat mot honom efter att Iran sköt ned en amerikansk drönare i förra veckan, vilket Iran nekat till.

– Den iranska nationen söker värdighet, självständighet och utveckling, därför påverkas inte iranier av press från grymma fiender, säger Khamenei i ett tal till en folkmassa i Teheran, enligt AFP.

2 tim
Donald Trump. ERIN SCOTT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Trumps nya hot: Iran förstår bara makt och styrka

USA:s president går till nya angrepp mot Iran på Twitter.

”Det iranska styret förstår inte ord som ’trevlig’ eller ’vänlighet’, det har de aldrig gjort. Tyvärr förstår de bara makt och styrka och USA är världens överlägset starkaste militärmakt”, skriver presidenten.

Han skriver vidare att det ”underbara iranska folket lider helt utan anledning” och att en attack mot amerikanska intressen kommer att mötas med överväldigande styrka, vilket ”på en del områden kan innebära utplåning”.

Twittrandet kommer som ett svar på uttalande tidigare i dag där Iran anklagade Vita huset för att agera ”efterblivet”.

Igår 15:06
Läs mer om Relationen Iran-USA
Trumps USA Gränspolitiken
Óscar Alberto Martinez och dottern Valeria.  Julia Le Duc
Trumps USA Gränspolitiken

Fotografen berättar om bilden: ”Berörde mig djupt”

Fotografen Julia Le Duc berättar själv för AP om bilden på Óscar Alberto Martinez och dottern Valeria som väckt uppmärksamhet över världen.

– Det var något som verkligen berörde mig djupt eftersom den visade att hon var bunden vid sin pappa till sista andetaget. Hon låg inte bara under hans tröja utan de höll också om varandra när de dog tillsammans, säger hon.

Martinez och tvååriga dottern drunknade i Rio Grande under flykten till USA. Mamman var också med men klarade sig. Familjen är från El Salvador och hade flytt genom Mexiko.

4 tim
Óscar Alberto Martinez och dottern Valeria.  STR / AFP
undefined

Pappa och tvåårig dotter drunknade i flykten till USA

Óscar Alberto Martinez från El Salvador och hans knappt tvååriga dotter Valeria drunknande i Rio Grande när familjen försökte ta sig in i USA utan att bli upptäckta. Dödsfallen fångades på en stark bild som nu fått stor spridning och som fått den redan infekterade debatten om migration att blossa upp på nytt i USA, rapporterar AP.

Mamman överlevde men uppges ha sett sin man och dotter försvinna i Rio Grandes strömmar, skriver CNN.

Demokratiska kongressledamoten Joaquin Castro kallar fotografiet för USA:s version av fotot på den syriska pojken Alan Kurdi, som hittades död vid en strandkant under flyktingkrisen 2015.

Idag 07:54
Platsen där  Óscar Alberto Martinez och hans dotter drunknade spärrades av.  Julia Le Duc / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Starka reaktioner på bilden: ”USA:s Alan Kurdi”

Bilden på Óscar Alberto Martinez och hans knappt tvååriga dotter som drunknade i Rio Grande och hittades vid strandkanten väcker starka reaktioner i USA, rapporterar flera medier.

Martinez och hans familj kommer från El Salvador och försökte ta sig in i USA när han och dottern dog i strömmarna i vattnet.

Demokratiska kongressledamoten Joaquin Castro kallar fotografiet för USA:s version av fotot på den syriska pojken Alan Kurdi som hittades död i en strandkant i Turkiet 2015. Den bilden väckte stor debatt under flyktingkrisen 2015.

Även New York Times ledarsida liknar bilden från Mexiko vid den på Alan Kurdi och skriver att ”barn ska inte dö vid vår gräns”.

Demokratiska presidentkandidaten Kamala Harris kallar situationen för inhuman. ”Det är en fläck på vårt moraliska samvete”, skriver hon på twitter.

Idag 07:54
Läs mer om Trumps USA
Fiskaren Carlos Maaz sköts ihjäl den 27 maj 2017, en händelse som myndigheterna förnekar. I bakgrunden syns en polis med riktat vapen. TT
Gruvstrejksmord tystas i Guatemala

Bild avslöjar hur fiskare sköts ihjäl i demonstration

En bild har avslöjat myndigheternas lögn när de uppger att ingen dödats vid en demonstration mot utsläpp vid en nickelgruva i Guatemala.

Det är mediesamarbetet ”Grönt blod” där bland andra svenska TT ingår som har avslöjat historien, då journalisten själv har tvingats att gå under jorden.

Demonstrationer utbröt i El Estor eftersom småfiskare menar att gruvan förgiftar vattnet. En del demonstranter kastade sten, men fiskaren Carlos Maaz ses stå obeväpnad i tårgasmolnet för att på nästa bild ligga död på trottoaren.

– Sedan den dagen känner jag mig inte hemma längre. Och det finns ingen som kan hjälpa mig, säger änkan Cristina Maaz Pop till TT och syftar på att Maaz försörjde henne.

Idag 06:53
Journalisten Carlos Choc tvingades gå under jorden på grund av sin granskning av mordet på fiskaren Carlos Maaz. Forbidden Stories/TTJ
undefined

Journalisten som tog bilden tvingades under jord

Journalisten Carlos Choc som tog den bild som avslöjar hur fiskaren Carlos Maaz skjöts ihjäl i demonstrationer har tvingats gå under jorden. Det rapporterar svenska TT som ingår i mediesamarbetet ”Grönt blod”.

Maaz demonstrerade mot miljöförstöring i Izabalsjön från en nickelgruva i Guatemala och var obeväpnad när han sköts. Carlos Choc jobbade för nyhetstjänsten Prensa Comunitaria men tystades av myndigheterna och bolaget. Han och kollegan Jerson Xitumul anklagades för uppvigling.

Xitumul sattes i fängelse och Choc gick under jorden i ett och ett halvt år. Han tvingades sälja många ägodelar eftersom han inte kunde jobba.

Idag 07:52
Läs mer om Gruvstrejksmord tystas i Guatemala
Mads Claus Rasmussen / TT NYHETSBYRÅN
Valet i Danmark

Bindande klimatmål i danska regeringsavtalet

Bättre förskola genom att anställa fler pedagoger och bindande klimatmål är några av överrenskommelserna i den nya S-ledda minoritetsregeringen i Danmark.

Utsläppen av växthusgaser ska minskas med 20 procent till år 2030 (från 1990 års nivå), enas nu Socialdemokraterna, Socialistiskt Folkeparti, Enhedslisten och Radikale Venstre om.

En stor fråga i valet var invandring och där enades partierna bland annat om att Danmark ska ta emot kvotflyktingar igen från år 2020. I uppgörelsen ska de också ta fram en integrationsstrategi för att människor – oavsett tid i Danmark – ska ”bidra till samhället, lära sig språket och komma i arbete”.

Oppositionen kritiserar förslaget för att vara ofinansierat.

Idag 07:59
Lars Løkke Rasmussen och Mette Frederiksen TT
undefined

Rasmussen kritiserar uppgörelsen: ”Önskelista”

Danmarks avgående statsminister Lars Løkke Rasmussen, högerpartiet Venstre, kritiserar den nya regeringsöverenskommelsen som slöts natten till onsdag, rapporterar danska DR.

Han menar att överenskommelsen bygger på en ofinansierad önskelista som kan bli dyr för danskarna.

– Glömde de diskutera finansieringen? twittrade han.

Han kallade också överenskommelsen för en ”röd-grön önskelista” och sa att den var ”ofinansierad och förlegad”.

Natten till onsdag avslutades regeringsförhandlingarna och Mette Frederiksen och hennes Socialdemokrater nådde en uppgörelse med stöd av Socialistiskt Folkeparti, Enhedslisten och radikale Venstre.

Frederiksen säger i stället att förslaget är ”progressivt, rättvist och grönt”.

Idag 04:30
Mette Frederiksen. Philip Davali / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Frederiksen leder ny dansk regering: ”Nu är vi i mål!”

De danska regeringsförhandlingarna har nått resultat efter 20 dagar, rapporterar DR. Det blir en socialdemokratisk minoritetsregering med stöd av Socialistisk folkeparti, Enhetslistan och Radikale venstre.

Socialdemokraternas ledare Mette Frederiksen blir ny statsminister.

– Vi kunde inte veta om vi skulle lyckas när vi inledde förhandlingarna. Det är fyra partier med mycket olika bakgrund och politisk hållning. Men nu är vi i mål! sa Frederiksen direkt efter det att förhandlingarna avslutades vid midnatt.

Hon säger också att hon under onsdagen kommer att gå till drottningen och meddela att hon har underlag för att bilda en ny regering.

Igår 22:03
Läs mer om Valet i Danmark