Utrikes

Trumps USA Mötet mellan Trump och Putin
Donald Trump/Vladimir Putin. Alexander Zemlianichenko / TT / NTB Scanpix
Trumps USA Mötet mellan Trump och Putin

Analyser: Trumps agerande kan ge stora konsekvenser

USA:s president Donald Trumps pressträff med Rysslands president Vladimir Putin i går kan vara det ögonblick som tillslut bekräftade att Trump värdesätter sina egna intressen före landets, skriver CNN:s Stephen Collinson i en analys.
Och det kommer att leda till konsekvenser framöver, menar han.
Enligt Collinson fick presskonferensen Trump att se svag ut och i sådana lägen brukar presidenten slå tillbaka. Dessutom blev Europa allt mer nervöst efteråt vilket gör att EU-länderna sannolikt kommer ta omvägar i Washington för att slippa involvera Vita huset. Putin kan även ha fått mersmak efter att han sett hur lätt det är att manipulera USA:s president och kan tänkas göra nya försök till valpåverkan, skriver Collinson.
NBC News Jonathan Allen skriver i en analys att Trump skapade en oreda när han tog Putins parti och dessutom på utländsk mark. Men man bör inte förvänta sig att Trump ska försöka iordningställa allt för att han får höra att han agerade tvärt emot Amerikas intresse, skriver Allen.
”I sin egen hjärna har han inte gjort några misstag”.

1 tim
Donald Trump/Vladimir Putin. Pablo Martinez Monsivais / TT / NTB Scanpix
Trumps USA Mötet mellan Trump och Putin

Trump: ”Hade bättre möte med Putin än med Nato”

USA:s president Donald Trump skriver på Twitter att mötet han höll i går med Rysslands president Vladimir Putin var bättre än det han höll med USA:s allierade i Nato förra veckan, skriver AFP.
”Även om jag hade ett bra möte med Nato, samlade in stora mängder pengar, hade jag ett ännu bättre möte med Rysslands Vladimir Putin. Tyvärr, blir det inte rapporterat på det sättet – de fejkade nyheterna har nått galenskap!” twittrar presidenten.

3 tim
Donald Trump/Vladimir Putin/Paul Ryan. TT
Trumps USA Mötet mellan Trump och Putin

Ryan: Vi överväger nya Rysslands-sanktioner

USA:s representanthus talman Paul Ryan är villig att överväga nya sanktioner mot Ryssland, säger han till reportrar enligt Reuters. Dessutom upprepar han sitt stöd för underrättelsetjänstens rapport som kom fram till att Ryssland försökte påverka presidentvalet 2016.
– Ryssland är en hotfull regering som inte delar våra intressen och inte våra värderingar, säger han.
Uttalandet kommer bara en dag efter att president Donald Trump haft ett möte på tu man hand med Rysslands president Vladimir Putin.

2 tim
Läs mer om Trumps USA
Flyktingsituationen Flykten till Europa
Arkivbild: Strandade migranter till havs. Olmo Calvo / TT / NTB Scanpix
Flyktingsituationen Flykten till Europa

Organisation: Libyen har lämnat migranter att dö

Den spanska organisationen Proactiva Open Arms anklagar Libyens kustbevakning för att ha övergivit tre personer på Medelhavet, skriver AP. Två av de kvarlämnade, en kvinna och ett litet barn, dog.
Personerna hittades på det som fanns kvar av en förstörd migrantbåt i närheten av Libyens kust. Enligt organisationen ska kvinnorna och det lilla barnet ha nekats att gå ombord på de libyska fartygen med de andra och därefter lämnats kvar i vattnet efter att Libyens kustbevakning förstört deras båt.
– Det här är en direkt konsekvens av att väpnade militanter får Europa att tro att Libyen är en stat, en regering och ett säkert land, säger Proactiva Open Arms-chefen Oscar Camps i ett uttalande.

17 min
Flyktingsituationen Flykten till Europa

Kvinna och barn hittade döda på tömd gummibåt

En kvinna och ett litet barn har hittats på flytande vrakdelar från en migrantbåt utanför Libyens kust, skriver AFP. Dessutom hittades en kvinna som var vid liv, men led av hypotermi och chock.
De två kvinnorna och barnet, som uppskattas vara i femårsåldern, hittades flytande på de få plankor som återstod av den tomma gummibåten.
De hittades efter att Libyens kustbevakning meddelat att man räddat 158 personer från en gummibåt på måndagen. Räddningsinsatsen gjordes nära tre mil från den plats där kropparna hittades.

20 min
Läs mer om Flyktingsituationen
Vladimir Putin. Jussi Nukari / TT / NTB Scanpix
Förgiftningarna i Storbritannien

Putin förnekar förgiftning: ”Vet inte deras efternamn”

Rysslands president Vladimir Putin säger i en intervju med Fox News att han inte fått några dokument från London som tyder på att Moskva ligger bakom Novitjok-förgiftningarna i Storbritannien – och att han vill ha bevis.
Den ryske ex-spionen Sergej Skripal och hans dotter utsattes för giftet i brittiska Salisbury i vintras och nyligen utsattes ytterligare två personer, varav en av dem dog.
– Vi har nyligen hört att två till personer utsatts för nervgiftet som kallas Novitjok. Men jag har aldrig hört talas om de här personernas efternamn? Vilka är de?
Ryssland har förnekat inblandning i det första fallet vilket ledde till att bland annat Moskva och London utvisade varandras diplomater.

5 tim
Polisen utreder förgiftningarna i Salisbury. Matt Dunham / TT / NTB Scanpix
Förgiftningarna i Storbritannien

Offrets bror: Han hittade nervgiftet i parfymflaska

Den lilla flaska med Novitjok som hittades i offret Charlie Rowleys bostad i Amesbury var en parfymflaska, uppger offrets bror för BBC. Enligt brodern ska Rowley – som fortfarande vårdas på sjukhus – ha plockat upp parfymflaskan och därmed utsatts för giftet.
Den brittiska polisen har däremot inte velat bekräfta dessa uppgifter.
Rowley och hans partner Dawn Sturgess utsattes för giftet den 30 juni, men hon dog drygt en vecka senare. Utredare misstänker att fallet har kopplingar till när den ryske ex-spionen Sergej Skripal och hans dotter förgiftades i vintras.

Igår 12:55
Läs mer om Förgiftningarna i Storbritannien
Anställda hos organisationen Bryt tystnaden. BAZ RATNER / TT NYHETSBYRÅN
Israel–Palestina-konflikten

Militärkritiker stoppas från Israels skolor med ny lag

En ny lag som ger utbildningsministern befogenhet att beordra skolor att porta vissa grupper från att föreläsa för elever har röstats igenom i Israels parlament, rapporterar Reuters.
Kritiker kallar lagen för ett slag mot yttrandefriheten. En organisation som nämnts i samband med lagstiftningen är Shovrim Shtika (Bryt tystnaden), som samlar vittnesmål från israeliska krigsveteraner om militärens behandling av palestinier.
Rektorn vid gymnasieskolan Tichonet i Tel Aviv, som i fjol bjöd in Shovrim Shtika, planerar dock att göra så igen, även om det skulle innebära lagbrott.
– Dessa lagar syftar till att skada demokratin. Jag kommer inte att vara en del av det, säger Ram Cohen.

6 tim
Arkivbild. Gränsposteringen Kerem Shalom. SAID KHATIB / AFP
Israel–Palestina-konflikten

Israel utökar blockad efter brandbomber från Gaza

Israel har gjort ytterligare åtstramningar i blockaden mot Gaza och stoppar bränsleleveranser efter att mängder av drakar med brandbomber skickats över gränsen från Gaza. Leveranserna ska stoppas fram till på söndag, meddelar det israeliska försvarsdepartementet enligt AFP.
Under måndagen uppstod fyra bränder till följd av brandbomberna, men i snitt rör det sig om 24 bränder om dagen, säger en talesperson för brandkåren. Israels premiärminister Benjamin Netanyahu har sagt att bränderna måste stoppas.
På måndagskvällen attackerade israeliskt flyg två posteringar i Gaza, tillhörande det palestinska islamistpartiet Hamas, i närheten av den plats där ballonger och drakar skickas iväg.

Idag 08:07
Läs mer om Israel–Palestina-konflikten