Utrikes

Polisen efterlysning av Cherif Chekat (t v). TT
Dådet i Strasbourg

Hundratals poliser söker efter misstänkt 29-åring

Hundratals poliser deltar i sökandet efter 29-årige Cherif Chekat, som misstänks ha utfört attacken vid en julmarknad i Strasbourg på tisdagskvällen.

Mannen, som enligt åklagare ska ha skrikit ”Allahu Akbar” (Gud är störst) i samband med dådet, hade flera domar bakom sig och stod på en lista över misstänkta extremister, skriver AFP.

Grannar i området Cite du Hohberg – där Chekat vuxit upp – hade inte fått uppfattningen att han radikaliserats men säger att han tillbringat en stor del av de senaste åren i fängelse.

– Det är en chock. Vi frågar oss själva varför det här händer, det här är ett lugnt område, säger en tonåring, som beskriver sig själv som bekant med den misstänkte, till Reuters.

22 min
Polisinsatsen efter dådet, säkerheten höjs på många platser i Frankrike. CHRISTOPH SCHMIDT / dpa
Dådet i Strasbourg

Elever från Luleå lämnade julmarknaden före dådet

19 gymnasieelever från Luleå och deras lärare lämnade julmarknaden i Strasbourg 25 minuter före dådet i går kväll, rapporterar lokala medier.

– Vi hade tur som inte var där vid fel tidpunkt, säger läraren Gunilla Höljman till SVT Nyheter Norrbotten.

Tre människor dödades vid skottlossningen, enligt de senaste myndighetsuppgifterna. En intensiv polisjakt pågår efter den misstänkte gärningsmannen, en 29-årig man med misstänkta kopplingar till extremistmiljöer.

Säkerheten har höjts vid andra julmarknader i Frankrike.

Idag 13:03
Polis patrullerar efter attentatet i Strasbourg Jean Francois Badias / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Dådet i Strasbourg

Åklagare: Misstänkts familj gripna efter dådet

Fyra personer med koppling till den 29-årige man som misstänks för dådet i Strasbourg har gripits, uppger åklagare. De fyra gripna ska vara den misstänkte skyttens mamma, pappa och två av hans bröder, enligt Reuters.

Samtidigt pågår jakten efter gärningsmannen. Enligt antiterroråklagare Remy Heitz ska 29-åringen ha ropat ”Allahu Akbar” (Gud är störst) innan han öppnade eld nära en julmarknad i stadens centrala delar vid 20-tiden på tisdagskvällen.

– Terrorism har återigen drabbat vårt land, säger Remy Heitz på en pressträff.

Tidigt på morgonen pågick en stor polisinsats runt katedralen i, inte långt från platsen för dådet. 600 poliser, antiterrorinsatsen Sentinelle och insatsstyrkorna Raid och BRI medverkar i jakten på skytten.

Den misstänkte skytten är känd av polisen sedan tidigare och övervakades för religiös extremism, men han aldrig förknippats med terrorism tidigare, enligt biträdande inrikesminister Laurent Nunez.

Tre personer dödades och tretton skadades, flera av dem allvarligt. Den preliminära dödsiffran har reviderats flera gånger.

Idag 11:48
Läs mer om Dådet i Strasbourg
Trumps USA Rysslandsutredningen
Michael Cohen och hans familj anländer till domstolen Craig Ruttle / TT NYHETSBYRÅN
Trumps USA Rysslandsutredningen

Trumps ex-advokat Michael Cohen får tre års fängelse

Donald Trumps tidigare advokat Michael Cohen döms till tre års fängelse, skriver amerikanska medier.

– Mr Cohen har erkänt sig skyldig till ett riktigt smörgåsbord av bedrägliga handlingar, säger domaren William Pauley, enligt CNN.

Cohen har erkänt att han betalat ut pengar till två kvinnor för att undvika en sexskandal inför presidentvalet 2016 och att han ljugit för kongressen om planer på att bygga ett Trump Tower i Moskva.

– Det var mitt uppdrag att dölja hans (Donald Trumps) smutsiga affärer, sa advokaten i samband med att han bad domaren om ett förmildrat straff.

Michael Cohen har samarbetat med Rysslandsutredaren Robert Mueller med hopp om att undvika fängelse. Åklagarna ansåg dock att samarbetet inte varit så omfattande att han kunde slippa fängelsestraff, utan yrkade på fyra års fängelse.

3 tim
Manuel Balce Ceneta / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Trumps USA Rysslandsutredningen

Advokater: FBI lurade Michael Flynn att ljuga

Michael Flynns advokater bad en federal domare att den tidigare säkerhetsrådgivaren ska slippa fängelsetid sent på tisdagen. Anledningen uppges vara att FBI-agenter som intervjuade honom förra året fick honom till att ljuga, skriver New York Times.

”Hans samarbete var inte ett försök att dölja delar eller försena utredningen” skriver advokaterna i ett uttalande, utan att närmare förklara på vilket sätt Flynn ska ha blivit vilseledd av FBI.

Flynn, som tidigare erkänt att han bland annat ljugit om sina kontakter med den ryske ambassadören Sergej Kisljak, är medveten om att han handlat fel, menar hans advokater. De hävdar dock att straffen måste stå i proportion till att Flynn aldrig informerades av FBI-agenterna om konsekvenserna av falska vittnesmål.

Idag 05:22
Läs mer om Trumps USA
Brexit Förhandlingarna
Frank Augstein / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Brexit Förhandlingarna

May inför omröstningen: Ställer inte upp för nyval

Premiärminister Theresa Mays framtid inom Torypartiet står på spel under kvällens misstroendeomröstning. Just nu försöker hon övertyga sina partikamrater att ge henne fortsatt förtroende i ett tal bakom stängda dörrar, rapporterar brittiska medier.

Under mötet har framkommit att hon inte tänker ställa upp för nyval till posten som premiärminister 2022, enligt deltagare på mötet.

– Hon sa att hon inser att många inte är bekväma med att låta henne leda oss genom nästa val, säger en partiets vice ordförande James Cleverly till Sky.

– Hon var mycket tydlig om att det här vore ett mycket dåligt tillfälle att byta partiledare.

Sky News bevakar utvecklingen utanför sammanträdeslokalen i London. Inifrån kan man höra Toryledamöter väsnas genom att banka på borden. Flera personer har lämnat mötet i förtid, däribland den avhoppade brexitministern David Davis.

Än så länge tyder det mesta på att Theresa May kommer att vinna dagens omröstning.

2 tim
Matt Dunham / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Brexit Förhandlingarna

Majoritet av Torypolitiker ger May offentligt stöd

Allt fler parlamentsledamöter från det konservativa Torypartiet i Storbritannien väljer att visa offentligt stöd för premiärminister Theresa May. Det skriver Reuters inför kvällens omröstning där hon riskerar att tvingas bort från sin post som partiledareledare.

För att få sitta kvar behöver May få en majoritet av parlamentets 315 toryledamöter bakom sig i omröstningen. Hittills har minst 185 av dem indikerat att de tänker rösta för att låta Theresa May fortsätta.

Vad parlamentarikerna säger offentligt kan man dock behöva ta med en nypa salt. Röstningen är anonym och flera ledamöter som offentligt stödjer May har i slutna sällskap sagt att de tänker rösta emot henne.

3 tim
Läs mer om Brexit
Trumps USA USA:s framtid
Donald Trump, Mike Pence Nancy Pelosi och Chuck Schumer Evan Vucci / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Trumps USA USA:s framtid

”Vita huset-möte bekräftar Pelosis poäng om kvinnor”

Under tisdagens möte i Vita huset med toppdemokraterna Nancy Pelosi och Chuck Schumer återvände Donald Trump till sina rötter inom reality-tv, skriver CNN:s Chris Cillizza.

Trump ville ha en show, han fick en show, sedan tappade han kontrollen, fortsätter Cillizza. Det var med nöd och näppe som samtalet inte slutade i personangrepp.

Grälet slutade i att Trump, framför ett stort pressuppbåd, konstaterade att han skulle vara stolt över att stänga ner statsapparaten för att få igenom finansiering av sin omtalade mur mot Mexiko.

Under den surrealistiska sparringmatchen försökte Pelosi höja sig över skränet som utbröt mellan de två männens ego, skriver Colby Itkowitz i en analys i Washington Post.

Efter mötet, där Pelosi bland annat fick lagstiftningsprocessen förklarad för sig av Trump samtidigt som hon gång på gång blev avbruten av en uppretad Schumer, framstod hon som en kvinna som inte har tid för manlig tuppfäktning.

Pelosi har argumenterat för vikten av att ha fler kvinnor vid de beslutsfattande borden i Trumps Washington. Nu bevisade hon varför, skriver Itkowitz.

Idag 09:37
Donald Trump och Nancy Pelosi. BRENDAN SMIALOWSKI / AFP
Trumps USA USA:s framtid

Trump kräver mur – hotar stänga ner statsapparaten

President Donald Trumps möte med Demokraternas kongressledare slutade i gräl, uppger CNBC. Presidenten ska enligt nyhetskanalen sagt att han skulle vara stolt över att stänga ner statsapparaten för att få igenom finansiering för att bygga en mur mot Mexiko.

Demokraternas Nancy Pelosi och Chuck Schummer sa till reportrar att det amerikanska folket förvisso behöver gränssäkerhet, men inte en mur.

Igår 17:12
Läs mer om Trumps USA