Utrikes

Siv Jensen, arkivbild. Stian Lysberg Solum/TT
Debatten om norska IS-kvinnan

Norska FRP i krismöte – internt sms: ”Är på väg ut”

Fremskrittspartiet (FRP) kallar till krismöte under måndagen, rapporterar norska medier. Flera distriktstoppar har krävt att partiet lämnar regeringen. Det efter att en politisk konflikt blossat upp kring den 29-åriga IS-kvinna som hämtades hem till Norge i helgen.

”Som jag ser det nu, så ser det ut som att vi är på väg ut”, skriver Tone Ims Larssen, distriktsordförande för FRP i Oslo, i ett sms till NRK.

FRP:s partiledare Siv Jensen sa i går att hon inom kort ska träffa statsminister Erna Solberg (Høyre) för att lägga fram sina krav för att bli kvar i regeringssamarbetet. Listan innehåller fler punkter än de som är direkt kopplade till kvinnan som förts hem till Syrien, enligt Dagens Næringsliv.

2 tim
Siv Jensen. Arkivbild. Håkon Mosvold Larsen / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Tunga FRP-politiker: Vi vill lämna regeringssamarbete

Fremskrittspartiets partiledare Siv Jensen pressas att lämna regeringen av fyra distriktsledare inom hennes eget parti, skriver Aftenposten.

FRP har hotat att hoppa av Erna Solbergs regeringskoalition efter beslutet att låta en 29-årig IS-kvinna återvända till Norge med sina två barn.

– Nog är nog, nu måste FRP lämna regeringen, säger Frank Sve, distriktsledare i Møre och Romsdal, till Aftenposten.

Under måndagen ska Jensen och Solberg träffas, och Jensen förväntas då lämna fram en kravlista med villkor för att stanna kvar.

Igår 22:14
Bild från al-Hol-lägret i Syrien, där många IS-familjer sitter fängslade.  Maya Alleruzzo / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Norska IS-kvinnan förhörd av polisen – nekar till brott

Den 29-åriga IS-kvinna som hämtats hem till Norge från Syrien nekar till brott. Det säger kvinnans advokat vid en pressträff på söndagen, rapporterar flera norska medier. Kvinnan har förhörts av PST, Norges motsvarighet till Säpo.

Försvararen säger att han har varit i en ”konstruktiv dialog” med norska utrikesdepartementet i samband med kvinnans resa tillbaka till Norge och att han besväras över de anklagelser som nu riktas mot henne. Han säger att hon aldrig stridit för IS.

Hon kom till Norge tillsammans med sina barn, varav ett är svårt sjuk, under fredagen. Hon greps direkt vid landningen på Gardermoen flygplats och fördes till sjukhus. Hon misstänks för deltagande i terrororganisation.

Igår 13:31
Läs mer om Debatten om norska IS-kvinnan
Prins Harry. Kirsty Wigglesworth / TT NYHETSBYRÅN
Harrys och Meghans beslut

Prins Harrys första ord: Vi hade inget annat val

Prins Harry uttalar sig nu för första gången om den uppgörelse med kungafamiljen som presenterades i går, skriver Sky News.

Han bekräftar att han och hustrun Meghan Markle inte ville ge upp alla offentliga åtaganden för kungahuset. Prinsparet var redo att ge upp apanaget men hade hoppats att kunna fortsätta med vissa kungliga uppdrag.

– Tyvärr var inte det möjligt, säger han på en välgörenhetsgala, enligt tv-kanalen.

Igår 22:25
Drottning Elizabeth vid en gudstjänst i dag. LINDSEY PARNABY / AFP
undefined

Källor: Uppgörelsen var inte vad prinsparet ville ha

Prins Harry och Meghan Markle lämnade inte ifrån sig sina kungliga titlar frivilligt – det var ett krav från kungahuset, uppger källor för The Guardian.

Knäckfrågan blev parets ekonomiska framtid. Harry och Meghan har registrerat varumärket ”Sussex royal” och ville inte att Buckingham Palace skulle ha någon insyn i deras framtida affärsuppgörelser. Motkravet blev att de lämnade ifrån sig titlarna och avsade sig rätten att representera drottningen framöver.

Enligt envisa rykten vill Netflix ha ett samarbete med prinsparet, något bolagets innehållschef Ted Sarandos bekräftar.

– Vem skulle inte vara intresserad? säger han.

Igår 21:23
Några av förstasidorna.
undefined

Tidningarna går i spinn av Elizabeths ”hårda Megxit”

Drottningens besked om prins Harry och Meghan Markle är självklart förstasidestoff för de brittiska tidningarna. Många verkar överens om att drottning Elizabeth har beslutat om en uppgörelse som paret inte vill ha.

”Drottningen beordrar en hård Megxit”, lyder rubriken på Sunday Mirrors förstasida.

Sunday People skriver att ”Harry och Meghan är ute i kylan” medan The Sun skriver ”Payback time” med en infälld bild på drottningen.

Igår 14:30
Läs mer om Harrys och Meghans beslut
Bild från Tokyo. Ett fall av viruset har upptäckts i Japan.  Eugene Hoshiko / TT NYHETSBYRÅN
Sjukdomsutbrottet i Kina

Över 200 sjuka i viruset – myndigheter fasar för nyår

Ytterligare 139 personer har insjuknat i det mystiska utbrottet av lungsjukdomen i Kina. En av dem uppges ha avlidit, skriver CNN. Sedan tidigare har två personer dött i utbrottet av coronaviruset.

I helgen har tre fall av smittan upptäckts utanför Wuhan, den stad varifrån smittan tros ha startat. Samtliga tre ska ha varit på besök i Wuhan nyligen.

Antalet personer som smittats i Kina uppgår nu till över 200. Med mindre än en vecka kvar till det kinesiska nyåret fasar nu myndigheterna för att viruset ska få ytterligare spridning när miljontals kineser reser utomlands för att fira.

4 tim
Kvinnan togs i karantän när hon anlände till Seoul. Ahn Young-joon/TT
undefined

Sydkorea bekräftar första fall av lungsjukdomen

Den tidigare okända lungsjukdom som brutit ut i Kina har upptäckts hos en kvinna i Seoul, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Kvinnan reste från kinesiska Wuhan, som tros vara virusets epicentrum, till flygplatsen Incheon i Seoul, där hon togs i karantän. Myndigheterna utreder nu hennes färdväg, samt övriga resenärer och personal hon kan ha varit i kontakt med.

– Lokalbefolkningen har inte exponerats, fastslår Jung Eun-kyeong, chef för landets hälso- och sjukvårdsmyndighet KCDC.

Kvinnan uppger för sydkoreanska myndigheter att hon veterligen inte varit i kontakt med smittade människor i Wuhan.

3 tim
Bild från Peking.  Mark Schiefelbein / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Forskare: ”De senaste 24 timmarna har ökat oron”

Många fall där människor insjuknat i det pågående utbrottet av lungsjukdomen i Kina tros falla bort då symptomen till stora delar påminner om influensa, skriver TT. Fortfarande vårdas 170 patienter på sjukhus i Wuhan och det finns en stor oro för att många fall ännu är oupptäckta.

– Jag skulle säga att de senaste 24 timmarna har ökat oron, säger Alexandra Phelan, som forskar på infektionssjukdomar på Georgetown University i USA.

Enligt en ny rapport kan så många som 1 700 personer ha insjuknat.

4 tim
Läs mer om Sjukdomsutbrottet i Kina
En gigantisk sandstorm drar in över Dubbos i australiska delstaten New South Wales. Ian Harris /AP/TT
Markbränderna i Australien

Gigantiska sandstormar ger ”apokalyptisk” känsla

Extremvädret i Australien fortsätter. Tidigt på måndagsmorgonen svensk tid drabbades delstaten New South Wales av gigantiska sandstormar efter att omfattande åskoväder svept med sig stora mängder sand, rapporterar AFP.

Sandstormarna drog in över flera mindre orter och ”förvandlade dag till natt” på ett ögonblick, berättar ögonvittnen.

– Det påminde ärligt talat om en apokalyptisk film, en stor våg kom emot oss och den var faktiskt ganska imponerande, men jag önskar att den skulle ha fört med sig ordentligt med regn i stället för sand, säger Ashleigh Hull, som bor i lantligt belägna Dubbo.

På andra håll i landet fortsätter de historiskt svåra skogsbränderna.

Hittills har minst 28 människor och flera hundra miljoner djur dött sedan bränderna tog fart i september.

2 tim
Inga Schwaiger. TT
undefined

Branddrabbade djur hotas av svält: ”Nytt varje dag”

Många av de djur som överlevt bränderna i Australien kämpar nu mot att klara sig undan svält. Det säger djurräddaren Inga Schwaiger, vars arbete nästan fördubblats efter bränderna.

– Jag får in ett nytt djur nästan varje dag, säger hon till TT.

Enligt Världsnaturfondens bedömningar kan så många som 1,25 miljarder djur ha dött till följd av bränderna. Många väntas få svårt att hitta mat under en lång tid framöver. Inga Schwaiger tar hand om skadade djur vid sitt hem och säger att det särskilt är fåglarna som drabbas i och med att många träd brunnit ner.

Igår 08:52
Läs mer om Markbränderna i Australien
Amy Klobuchar och Elizabeth Warren. TT
Primärvalen 2020

NYT-ledare ger stöd åt två: ”Må bästa kvinna vinna”

Den amerikanska tidningen New York Times ledarsida väljer för första gången att ge sitt stöd till två demokratiska presidentkandidater i stället för en i primärvalet.

Efter utfrågningar av kandidaterna har valet fallit på Elizabeth Warren och Amy Klobuchar, vilket tidningen motiverar med att de företräder två olika linjer, en mer radikal och en mer realistisk. Flera av Demokraternas mer intressanta idéer kommer just nu från partiets vänstra falang, enligt New York Times.

Tidningen konstaterar att man i tider som dessa, där Donald Trump är president, behöver vara extra försiktig att förutspå vad väljarna vill ha. Warren beskrivs som duktig på att föra fram budskap och Klobuchar på att sluta överenskommelser.

”Må bästa kvinna vinna”, avslutar ledarredaktionen.

5 tim
Joe Biden vid ett kampanjmöte i Iowa i går. Andrew Harnik / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Biden kräver ursäkt från Sanders efter ”fejkvideo”

Det börjar hetta till mellan de demokratiska primärvalskandidaterna inför nomineringsmötet i Iowa den 3 februari. Under lördagen attackerade Joe Biden Bernie Sanders för en påstådd fejkvideo som cirkulerar på nätet.

I videon, som delats vidare av en av Sanders medarbetare, framställs Biden som en anhängare av nedskärningar i pensions- och sjukförsäkringssystemen. Klippen är äkta men visar en ofullständig bild av Bidens ställningstaganden, skriver AP.

– Jag väntar på att hans kampanj ska ta avstånd från videon, men de har inte gjort det än, sa Biden vid ett valmöte på lördagen och krävde en ursäkt från Sanders kampanj.

Igår 14:53
Läs mer om Primärvalen 2020