Utrikes

Marty Martinez, till vänster, filmade vad han trodde var sina sista minuter i livet, samtidigt som planet nödlandade. Marty Martinez / TT / NTB Scanpix
Nödlandningen i Philadelphia

Syrgasmaskerna användes fel på olycksplanet

Flera passagerare ombord på det Southwest airlines-flygplan som i veckan tvingades nödlanda under dramatiska former i Philadelphia använde syrgasmaskerna fel, vilket hade kunnat innebära fara för deras liv. Det skriver nyhetsbyrån AP.
På bilder inifrån planet syns hur flera personer placerat masken över bara munnen, vilket inneburit att de inte fått tillgång till det maximala flödet av syre. Det korrekta är att placera masken över både mun och näsa, och att med sin fria hand föra bandet över huvudet och spänna åt.
Planet tvingades nödlanda efter att en av motorerna exploderat och krossat ett fönster i kabinen. En kvinna dog i olyckan. De resterande cirka 150 passagerarna klarade sig.

2 tim
Plan från SAS och Norwegian på Oslos flygplats.  Jon Olav Nesvold / TT NYHETSBYRÅN
Nödlandningen i Philadelphia

SAS och Norwegian ser över motorer efter olyckan

SAS ska kontrollera motorerna på 66 av sina passagerarplan efter att motorn på en Boeing 737 gått sönder under en flygning i USA, vilket ledde till att en kvinna dog.
– Det har gått ut tillverkardirektiv om extra kontroller, säger Gunilla Danström vid SAS pressjour till Aftonbladet.
Även Norwegian ska göra extrakontroller på sju plan, rapporterar norska VG. Ryanair uppger att omkring 70 av deras 440 plan har en motor av typen CFM56-7B, vilket var modellen som gick sönder. Även Japan Airlines och Korean Air Lines ska se över sina motorer, skriver Reuters.
Southwest Airlines-planet, som var på väg från New York till Dallas, tvingades nödlanda i Philadelphia på tisdagen efter att motorn gått sönder. En del av motorn tros ha lossnat och krossat ett fönster, vilket ledde till att en kvinna delvis sögs ut.
SAS vanligaste flygplanstyp Boeing 737. De extra kontrollerna kommer inte påverka trafiken, uppger SAS för Aftonbladet.

18 apr
Läs mer om Nödlandningen i Philadelphia
Trumps USA Rysslandsutredningen
Rod Rosenstein och Donald Trump.  TT
Trumps USA Rysslandsutredningen

Källor: Trump försäkrades om att han inte är måltavla

USA:s vice justitieminister Rod Rosenstein ska ha försäkrat Donald Trump om att presidenten inte är måltavlan i den särskilde åklagaren Robert Muellers Rysslandsutredning. Det rapporterar Bloomberg med hänvisning till källor med kännedom om samtalet.
Rosenstein ska också ha försäkrat Trump om att fokus inte heller ligger på honom i utredningen av Trumps advokat Michael Cohen. Den vice justitieministern ska själv ha fört de två utredningarna på tal under ett samtal med Trump förra veckan.
Trump, som tidigare riktat hård kritik mot både Mueller och Rosenstein, ska efter mötet ha ändrat inställning till de två. Enligt nyhetsbyråns källor ska han ha sagt till sina förtrogna att det skulle vara fel att avsätta någon av de två just nu.

2 tim
James Comey/De släppta dokumenten.  TT
Trumps USA Rysslandsutredningen

Comeys PM släppta: Trump sa att Putin skröt om vackra prostituerade

Den sparkade FBI-chefen James Comeys PM om sina möten med president Donald Trump lämnades i natt över från justitiedepartementet till den amerikanska kongressen och publicerades kort där efter i amerikanska medier.
I PM:en, som utgör totalt 15 sidor, skriver Comey bland annat att Trump begärde lojalitet, ville komma till bukt med läckorna från Vita huset och upprepade gånger förnekade anklagelserna från en tidigare brittisk spion om att han haft samröre med prostituerade i Moskva.
”Presidenten sa att ’saken om hororna är nonsens’, men att Putin en gång hade sagt till honom att ’vi har några av de vackraste hororna i världen’”, skriver Comey i ett av PM:en.
Enligt Comeys PM, uttryckte Trump också oro över att hans säkerhetsrådgivare Michael Flynn hade sviktande omdöme. Några dagar innan Flynn fick sparken ska Vita husets stabschef Reince Priebus ha frågat Comey om Flynn var avlyssnad.
Delar av dokumenten har strukits över.

5 tim
Donald Trump.  Pablo Martinez Monsivais / TT / NTB Scanpix
Trumps USA Rysslandsutredningen

Trump: ”WOW! Kommer häxjakten fortsätta?”

Den sparkade FBI-chefen James Comeys PM om sina möten med president Donald Trump har publicerats i amerikanska medier, vilket verkar välkomnas av Trump själv.
I ett inlägg på Twitter skriver Trump att PM:en ”tydligt visar” att det inte fanns något samröre med Ryssland eller att någon försökt förhindra rättvisan.
”Han har dessutom läckt hemligstämplad information. WOW! Kommer häxjakten fortsätta?” skriver Trump om Comey.
I PM:en, som utgör totalt 15 sidor, skriver Comey bland annat att Trump var orolig för att hans säkerhetsrådgivare Michael Flynn hade sviktande omdöme.

4 tim
Läs mer om Rysslandsutredningen
Arkivbild från Mohammad Haydar Zammar.  KNUT MUELLER/DER SPIEGEL / TT / NTB Scanpix
Syrienkriget

USA bekräftar: Man kopplad till 9/11 gripen

Uppgiften från kurdiskt håll om att en man som misstänks för inblandning i 11-septemberdåden har gripits bekräftas av det amerikanska försvarshögkvarteret Pentagon.
Den tyske medborgaren Mohammad Haydar Zammar, som har sitt ursprung i Syrien, greps i norra Syrien. Han misstänks för att ha hjälpt till att planera attackerna i USA 2001.
Zammar greps också i Marocko i december 2012 i en insats ledd av CIA och lämnades då över till syriska myndigheter. Han dömdes till 12 års fängelse i Syrien 2007 för medlemskap i det Muslimska brödraskapet, men då kriget bröt ut fyra år senare släpptes många fängslade islamister.

5 tim
Donald Trump. Anhängare till den syriske diktatorn Bashar al-Assad.  TT
Trumps USA Syrienkriget

Analyser: Syrien riskerar bli sluttande plan för Trump

Att USA, Frankrike och Storbritannien gemensamt i lördags attackerade Syrien som ett svar på regimens misstänkta användning av kemvapen i Douma väcker fortfarande många frågetecken.
Donald Trump gav grönt ljus till missilattackerna utan att tillfråga den amerikanska kongressen, vilket lett till en ny debatt om vilka befogenheter presidenten har att använda militärt våld, skriver Erik Åsard på sajten Amerikaanalys. Det finns dock inget självklart svar på den frågan, då konstitutionen ger motstridiga besked: Det står att kongressen har makt att ”förklara krig”, men också att presidenten är ”befälhavare över militären och flottan”.
Efter attackerna skrev Trump på Twitter att uppdraget var slutfört, ”Mission accomplished”. Men vad är egentligen USA:s uppdrag i Syrien, frågar sig Richard N. Haass i analys på Project Syndicate.
”Man måste betona att attackerna inte var till för att underminera Assad-regimen på lång sikt. Tack vare det ryska och iranska stödet har Assad full kontroll och kommer ha det inom en överskådlig framtid”, skriver Haass som menar att amerikanerna, britterna och fransmännen saknar en riktig strategi för Syrien.
Det återstår att se om attackerna kommer stoppa regimen från att använda kemvapen igen, eller om det är ett sluttande plan för Trump gällande militära interventioner i Mellanöstern, skriver Victor Davis Hanson i konservativa National Review. Det är en svår balansgång för presidenten, då många av hans väljare är emot fler militära insatser, påpekar han.

Igår 22:13
Syriska pojkar leker på en förstörd bil i Douma utanför Damaskus. Bilden är tagen den 19 april.  STRINGER / AFP
Syrienkriget

FN för samtal om experter kan gå in i Douma

FN:s säkerhetsavdelning förhandlar med Syrien och Ryssland för att OPCW:s personal ska kunna gå in i Douma.
Säkerhetsläget har hittills gjort att kemvapenexperterna inte kunnat besöka platser i staden och undersöka farhågorna om att en kemvapenattack ägt rum.
Experterna från Organisationen för förbud mot kemiska vapen (OPCW) väntar på att få tillgång till staden där en misstänkt kemvapenattack ägde rum den 7 april.
Tidigare i veckan besökte en säkerhetsgrupp från FN staden utanför Damaskus för att undersöka förutsättningarna. Men på en plats samlades en stor mängd människor, vilket fick FN-gruppen att dra sig tillbaka därifrån. På en annan plats besköts personalen och en sprängladdning exploderade.

Igår 22:23
Läs mer om Syrienkriget