Utrikes

Enrique de la Osa / TT / NTB Scanpix
Flygkraschen i Havanna

Flygbolaget kritiserades för bristande säkerhet

Det mexikanska charterbolaget, som trafikerade flygplanet som kraschade på Kuba på fredag och 110 människor ombord dog, hade tidigare fått klagomål om säkerheten. Det berättar två ex-piloter för BBC.
På Facebook beskriver en av piloterna hur ett flygplan som hyrdes från bolaget Damojh Airlines helt försvann från radarn för åtta år sedan, vilket ledde till att nyckelpersoner ur besättningen av stängdes av.
Mexikanska myndigheter kommer nu att utföra en säkerhetsrevision av bolaget, meddelar de.
Tre kvinnor överlevde kraschen nära Havanna flygplats som är den dödligaste flygkatastrof på Kuba på mer än 30 år.

30 min
Anhöriga sörjer. Ramon Espinosa / TT / NTB Scanpix
Flygkraschen i Havanna

20 präster dog i kraschen – tre överlevande vårdas

20 präster från den evangeliska kyrkan dog i flygplanskraschen i kubanska Havanna, skriver AP. Totalt 110 personer dog i flygkraschen bland dem 99 kubaner, sex mexikaner ur besättningspersonalen, två passagerare från Västsahara, en mexikansk turist och ett par från Argentina. Bara tre överlevde, de vårdas för kritiska skador.
Gruppen var i den kubanska huvudstaden för ett möte som hade pågått i flera dagar innan de skulle resa tillbaka till sin hemstad Holguín.
Orsaken till flygkraschen är fortfarande oklar.

Igår 19:40
Kraschade planet på Kuba. Ramon Espinosa / TT / NTB Scanpix
Flygkraschen i Havanna

Svart låda från planet hittad – den är i gott skick

En av de så kallade svarta lådorna har hittats bland vrakdelarna av flygplanet som kraschade i kubanska Havanna i går, skriver AFP. Lådan uppges vara i gott skick, enligt landets transportminister Adel Yzquierdo.
– Vi borde erhålla den andra inom några timmar, säger han.
Förhoppningen är att lådorna ska ge svar på varför planet, en Boeing 737–200, plötsligt störtade. 110 personer dog när planet plötsligt vände efter starten och kraschade. Tre personer överlevde och vårdas för livshotande skador.

Igår 20:47
Läs mer om Flygkraschen i Havanna
Presidenten Nicolás Maduro har lagt sin röst. Ariana Cubillos / TT / NTB Scanpix
Presidentvalet i Venezuela

Vallokalerna har öppnat – Maduro väntas vinna

Vallokalerna i Venezuela har öppnats, rapporterar AFP. Den sittande presidenten Nicolás Maduro väntas vinna valet och motkandidaten Henri Falcón, anses ha försvinnande små chanser.
Omvärlden har riktat skarp kritik både mot Maduro och mot hur valet genomförs och stora delar av oppositionen i Venezuela har valt att bojkotta det. Inga oberoende observatörer finns på plats.
Venezuela befinner sig sedan flera år tillbaka i en djup ekonomisk och politisk kris. Hyperinflation har lett till omfattande brist på mat och mediciner, brottsligheten har ökat kraftigt och trasiga vatten- kraft och transportnätverk har lett ökat missnöje och våldsamhet.

2 tim
Nicolas Maduro samt en kvinna som förbereder inför dagens presidentval TT NYHETSBYRÅN
Presidentvalet i Venezuela

Flyr landet: Folk röstar inte för de vet att valet är riggat

Situationen i Venezuela är kritisk, konstaterar byggnadsarbetaren Deiver Guarate som anser att valet är uppgjort på förhand till president Nicolas Maduro fördel. Själv tänker han inte stanna kvar och höra resultatet, säger han till Reuters.
Med väskorna packade befinner han sig på en gata vid gränsen mot Colombia. Där har han och ett hundratals andra venezuelaner sovit under de senaste dagarna i väntan på att myndigheterna ska stämpla passen.
Krisen i landet har lett till superinflation och basala nödvändigheter som mat och medicin har få numera råd med.
– Folk röstar inte längre eftersom de vet att det är riggat. Om vi ​​hade något hopp om att detta skulle förändras, skulle vi inte migrera, säger Guarate.

Idag 05:00
Presidentvalet i Venezuela

Skenande inflation bakom krisen i Venezuela

I dag hålls presidentval i Venezuela. Trots att landet befinner sig i en djup ekonomisk och politisk kris är det få som tror att någon annan än regerande Nicolás Maduro kommer kamma hem segern.
Omvärlden har riktat skarp kritik mot Maduros planer på att genomföra valet. Oppositionsledare har hindrats från att ställa upp och inga oberoende observatörer finns på plats.
Oron är dessutom stor över att Maduro ytterligare kommer cementera en diktatur, genom att förklä sitt alltmer auktoritära ledarskap till demokrati.
Men vad är egentligen bakgrunden till krisen? I videon ovan kan du lära dig mer.

Idag 07:19
Läs mer om Presidentvalet i Venezuela
Stuart Villanueva / TT / NTB Scanpix
Skolskjutningen i Texas

Analys: Skyttens val av vapen komplicerar debatt

Skolskjutningen i Santa Fe, Texas där tio människor dödades bär många likheter med likande attacker. Men på avgörande punkter finns stora skillnader, anser CNN:s Juliette Kayyem.
Den misstänkte skytten Dimitrios Pagourtzis fanns inte i polisregistret, han hade inte väckt misstankar i sin omgivning och han använde en pistol och ett gevär vid dådet – vapen som inte ens förespråkare för vapenkontroll vill begränsa. Dessutom hade skolan beväpnade vakter, vilket betyder att inte ens ”bra människor med vapen” kunde lösa situationen, skriver Kayyem.
Verkligheten är att även vapen som inte ingår i den förslagna lagen om begränsningar av vissa vapen kan orsaka tvåsiffriga dödsantal, vilket försvårar den redan förvridna debatten om hur framtida tragedier ska förhindras, skriver Washington Posts Cullum Borchers.
Kanske kommer inte striktare lagar att förhindra att liknande dåd sker igen, men det betyder inte att det inte finns mer att göra. Föräldrar se till att göra mer, skriver Juliette Kayyem.

2 tim
Elever kontrolleras innan de får gå tillbaka till sin Gymnasieskolan i Santa Fe för att hämta sina tillhörigheter. David J. Phillip / TT / NTB Scanpix
Skolskjutningen i Texas

Beväpnade vakter skulle skydda vid skolskjutning

Gymnasieskolan i Santa Fe, strax söder om Houston i Texas, hade förberett sig på en skolskjutning, rapporterar Washington Post. Bland annat fanns det beväpnade vakter på plats. Ändå sköts tio personer ihjäl i fredags.
Skolan har vunnit priser för sin höga säkerhet och skydd mot skolskjutningar. Liksom många andra skolor i delstaten har personal och elever övat på hur man ska agera. Två beväpnade vakter patrullerade skolans korridorer. Skolledningen hade även gått med på att skolpersonal skulle utbildas i vapenhantering. Ändå skedde skolskjutningen.
– Jag tycker att vår taktik fungerade. Men om någon verkligen bestämmer sig för att gå in på skolan och skapa kaos så kan de det, säger skolans styrelseordförande J.R. Norman till tidningen.

Idag 06:21
Två barn tänder ljus efter skolskjutningen i Texas. Stuart Villanueva / TT / NTB Scanpix
Skolskjutningen i Texas

Mamman till ett av offren: ”Hon avvisade honom”

Det är fortfarande oklart varför 17-årige Dimitrios Pagourtzis sköt ihjäl tio personer och skadade 13 på sin gymnasieskolan i Santa Fe, Texas.
En mamma till ett av offren, 16-åriga Shana Fisher, tror sig dock veta varför Pagourtzis riktade in sig på bildlektionen där hennes dotter befann sig. För Los Angeles Times berättar hon att Shana Fisher under flera månader avböjt aggressiva närmanden från Pagourtzis.
Slutligen fick hon nog och avvisade honom under förödmjukande former framför klassen, fortsätter hennes mamma Sadie Rodriguez.
– En vecka senare öppnade han eld mot alla han inte tyckte om, säger hon och tillägger att Shana var det första offret.
Enligt tidningen förklarade Rodriguez aldrig hur hon visste att hennes dotter blev det första offret.

Idag 06:04
Läs mer om Skolskjutningen i Texas
Supportrar till den shiitiske predikanten Muqtada al-Sadrs firar efter valet i Irak. Hadi Mizban / TT / NTB Scanpix
Valet i Irak

Första öppningen för ny regering i Irak

Den shiitiske predikanten Muqtada al-Sadr har träffat Iraks premiärminister Haider al-Abadi, mindre än ett dygn efter det att al-Sadrs koalition vunnit parlamentsvalet i Irak, rapporterar Reuters.
Mötet är det hittills tydligaste tecknet på att al-Abadis och al-Sadrs block kan komma att bilda en gemensam regering.
– Vi kom överens om att arbeta med varandra och med andra partier för att sätta i gång processen med att bilda en ny irakisk regering, säger al-Abadi.
al-Sadr kan inte bli premiärminister eftersom han själv inte ställde upp i valet, men segern ger honom möjligheten att välja någon på posten. Han sägs sikta mot en teknokratregering med deltagare från flera partier.
– Vår dörr står öppen för alla partier så länge de är villiga att bygga upp vårt land, säger al-Sadr.

4 tim
Den shiitiske predikanten Muqtada al-Sadrs. Karim Kadim / TT / NTB Scanpix
Valet i Irak

”Dörren alltid öppen för de som vill bygga vårt land”

Första steget mot regeringsbildning har tagits i Irak. Den shiitiske predikanten Muqtada al-Sadrs koalition har vunnit parlamentsvalet och redan inlett samtal med landets nuvarande premiärminister Haider al-Abadi, rapporterar Reuters.
– Vår dörr står öppen för alla partier så länge de är villiga att bygga upp vårt land, så länge det är ett irakiskt beslut, säger al-Sadr.
Al-Sadr har tydligt tagit ställning emot att Iran utövar inflytande över landet. Före valet gick regimen i Teheran offentligt ut med att de inte skulle tillåta att al-Sadrs koalition tog makten i grannlandet Irak. Iran har påverkat utnämningar av tidigare irakiska premiärministrar.
En koalition ledd av Hadi al-Amiri, en av de mest inflytelserika figurerna i Irak, kom på andra plats. Amiri har haft nära band med Iran i årtionden.

3 tim
Läs mer om Valet i Irak
Helg Långläsning
En AI-robot samt forskaren Judea Pearl. TT Nyhetsbyrån
Helg Långläsning

Forskare: Maskiner behöver mer mänsklig intelligens

På 1980-talet var Judea Pearl en pionjär inom artificiell intelligens, nu är han en av fältets skarpaste kritiker. I en lång intervju med tidningen The Atlantic utvecklar han sitt resonemang.
Han anser att artificiell intelligens blivit ofullständig eftersom den saknar en förståelse för vad intelligens egentligen är.
Till stor del är det tack vare Judea Pearl som artificiell intelligens har sådan stor förståelse för sannolikhetslära, men han beklagar att den fortfarande inte kan beräkna orsak och verkan. Som exempel lyfter han att en maskin kan förstå sambandet mellan malaria och feber, men inte att det är malarian som orsakar feber.
Om maskiner kunde resonera kring orsakssamband skulle de kunna leda till en mer mänsklig intelligens, anser Pearl.
”Otroligt nog har dessa frågor övergivits av vetenskapen. Så jag är här för att kompensera för vetenskapens försummelse”, konstaterar Judea Pearl som även är aktuell med en ny bok i ämnet.
Läs texten i länken nedan.

4 tim
Illustrationsbild Esteban Felix / TT / NTB Scanpix
Helg Långläsning

Vad ett självmord berättar om de ungas liv i Gaza

När studenten och den lovande novellförfattaren Mohanned Younis, 22, låste dörren till sitt rum i hemmet i en av Gazas mera välmående delar trodde hans mamma Asma att det var för att han ville skriva i lugn och ro. Men nästa morgon hittade hon honom död – han hade kvävt sig själv.
Fram till för bara några år sedan var självmord mycket ovanliga på Gazaremsan. Men sedan 2016 har något hänt. I ett längre reportage undersöker The Guardians reporter Sarah Helm vad som har fått Gazas unga att börja ta sina egna liv.
Läs hela reportaget i länken nedan.

Idag 05:23
Arkivbild: Fängelse i Kalifornien. Ben Margot / TT / NTB Scanpix
Helg Långläsning

Interner i USA ser till att ingen fånge dör ensam

På ett fängelse i amerikanska Vacaville, mellan San Francisco och Sacramento, hålls både svårt sjuka och friska fångar. I ett längre reportage berättar New York Times om ett av USA:s första fängelsevårdhem där interner hjälper sjuka fångar och arbetar 10–15-timmars skift, ibland längre, på ett av de lägst betalda jobben som finns.
Fångarna borstar patienternas tänder, masserar ömma kroppsdelar, läser böcker för dem och hjälper den medicinska personalen för att sona sina gärningar. På det fängelset dör ingen fånge ensam.
– Jag har gjort många dåliga saker i det förflutna, och jag känner att jag kan göra något bra för att gottgöra det, säger en av fångarna som jobbar med de sjuka.
Läs texten i länken nedan.

Idag 05:28
Läs mer om Långläsning