Utrikes

Drottning Elizabeth. Kirsty O'Connor / TT NYHETSBYRÅN
Jeffrey Epstein-fallet

Drottningen gav inte klartecken för intervjun

Storbritanniens drottning Elizabeth II gav inte sitt godkännande till prins Andrews intervju med BBC om sin vänskap med sexbrottsdömde miljardären Jeffrey Epstein, uppger källor till The Telegraph.

Drottningen ska enligt källorna inte ens ha känt till att någon intervju skulle bli av förrän allt redan var färdigbokat med kanalen.

Prins Andrews intervju, där han bland annat bemöter påståenden om att han skulle ha haft sex med en 17-årig flicka, har kallats för ”olidlig” och ”katastrofal”.

4 tim
Prins Andrew. LILLIAN SUWANRUMPHA / AFP
undefined

Pr-strategen sa upp sig innan katastrofintervjun

Prins Andrews pr-strateg Jason Stein sa upp sig för två veckor sedan – efter bara två månader på jobbet. Detta efter att prinsen insisterat på att ställa upp i den intervju som en källa säger kommer ”gå till historien som ett av de absolut värsta pr-dragen”, skriver The Times.

Jason Stein anlitades i september för att rädda prins Andrews rykte, efter anklagelserna om kontakterna med den sexbrottsutpekade miljardären Jeffrey Epstein och påståenden om att han själv haft sex med en 17-årig flicka. Pr-strategen ville att prinsen skulle hålla sig till intervjuer i tryckt media, och att dessa bara skulle kretsa kring prinsens välgörenhetsarbete.

Igår 18:01
undefined

Prinsens försvar sågas: ”Olidligt och katastrofalt”

BBC Newsnights intervju med prins Andrew har släppts i sin helhet och den brittiske kungligheten får hård kritik för sin insats. ”Mer skada än nytta”, är BBC:s hovkommentator Dickie Arbiters bedömning.

I intervjun bemöter prins Andrew anklagelserna om kontakterna med den sexbrottsutpekade miljardären Jeffrey Epstein och påståenden om att han själv haft sex med en 17-årig flicka. Kvällen när det ska ha skett – 10 mars 2001 – hävdar prins Andrew att han köpte pizza med sin dotter och sedan var hemma.

Enligt Arbiters är det oklart om hovet alls gett sitt samtycke till intervjun.

– Jag gissar att han gått fram som en bulldozer och bestämt sig för att göra det utan att be om råd, säger hovkommentatorn.

Även andra experter på det brittiska kungahuset menar att det ur pr-synpunkt var ett dåligt beslut. Den har bland annat kallats ”katastrofal” och ”olidlig”, skriver Sky News.

Intervjun kan ses i sin helhet via länken ovan.

Igår 12:55
Läs mer om Jeffrey Epstein-fallet
En totaltförstörd mack i Iran. - / AFP
Bensinprotesterna i Iran

Minst 12 döda under bensinprotesterna i Iran

Sedan protesterna mot höjda bensinpriser i Iran började i fredags har minst 12 personer dött, skriver BBC och hänvisar till officiella uppgifter. Men dödstalen kan enligt andra källor till kanalen vara så högt som 40 döda.

Över helgen har protesterna spridit sig till över 100 städer, med utbredd förstörelse av byggnader och där runt 1 000 personer gripits.

Måndagens protester ska enligt AFP ha varit lugnare. Regeringens talesperson Ali Rabiei uppger att man räknar med att ha fått kontroll över ”upploppen” till i morgon eller senast på onsdag.

Idag 14:48
Demonstranter i staden Sari i Iran.  Mostafa Shanechi / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Expert: Iran stängde ner internet – fick viss effekt

Iran stängde ner internet i går i ett försök att stävja protesterna i landet. Tilltaget verkar ha haft viss effekt, säger Rouzbeh Parsi, Iranexpert vid Utrikespolitiska institutet, i P1-morgon. Men det gör samtidigt inget åt grundproblemet, menar han.

Protesterna har pågått i flera iranska städer sedan i fredags. Demonstranterna uttrycker sitt missnöje över höjda bensinpriser i och med kapade subventioner. Regeringen menar att pengarna istället ska omfördelas till landets fattiga.

– Myndigheterna kommer fortsätta att visa att det man gör är rimligt och samtidigt slå hårt mot alla som försöker organisera något bortom protester mot just den här åtgärden, säger Parsi.

Idag 12:17
En nedbrunnen bank/Ali Khamenei. TT
undefined

Protesterna fördöms av Khamenei: ”Huliganer”

Irans högste ledare, ayatolla Ali Khamenei, stödjer höjningen av bensinpriset, vilket lett till våldsamma protester över hela Iran, skriver Reuters. Han säger sig också förstå att folk blir upprörda, men beskyller våldsamheterna på ”huliganer”.

– Kontrarevolutionen och Irans fiender har alltid stöttat sabotage och störande av säkerheten, säger Khamenei.

Arvin Khoshnood på Lunds universitet säger till TT att ayatollans utspel kan ses som en uppmaning till landets säkerhetsstyrkor att agera mot demonstranter.

– Säkerhetsapparaten känner nu att den kan slå till, säger han.

Igår 20:52
Läs mer om Bensinprotesterna i Iran