Utrikes

De demokratiska presidentkandidaterna Elizabeth Warren, Bernie Sanders och Beto O'Rourke Paul Sancya / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Demokraternas framtid

”Demokraternas relation till Israel förändras snabbt”

Demokraterna genomgår en snabb förändring i sin relation till Israel, med allt hårdare tongångar mot landet. Det säger bedömare som Washington Post har talat med.

– Det är ett tektoniskt skifte i den amerikanska politikens kontinentalplattor, säger Jeremy Ben-Ami, ordförande för en liberal pro-israelisk grupp, till tidningen.

Efter att Israel, efter påtryckningar från Donald Trump, har förvägrat två demokratiska kongressledamöter inresetillstånd, tvingas även uttryckligen pro-israeliska demokrater fördöma landet – och försvara partikollegor de egentligen inte sympatiserar med.

– Den enda som får som han vill är Trump, säger den Demokratiska strategen Aaron Keyak som har jobbat med pro-israeliska grupper.

5 tim
Rashida Tlaib. BRENDAN SMIALOWSKI / AFP
undefined

Kongressledamoten ändrar sig – åker inte till Israel

Amerikanska kongressledamoten Rashida Tlaib tänker inte längre åka till Israel trots att landet upphävt sitt reseförbud mot henne, rapporterar Reuters. På Twitter skriver Tlaib att hon inte längre tänker besöka sin mormor eftersom Israels ”förtryckande villkor går emot allt jag tror på”.

På torsdagen meddelade Israel att man infört reseförbud för Rashida Tlaib, som har palestinsk bakgrund, och kongressledamoten Ilhan Omar – båda två demokrater. Beslutet kom efter påtryckningar från USA:s president Donald Trump.

Igår 21:05
Läs mer om Demokraternas framtid
Jeffrey Epsteins villa på hans privata ö.  Gabriel Lopez Albarran / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Jeffrey Epstein-fallet

Epsteins dödsbo krävs på en miljard av två kvinnor

Två kvinnor som påstår sig ha blivit utnyttjade av den avlidne Jeffrey Epstein stämmer hans dödsbo på 100 miljoner dollar, cirka 960 miljoner kronor, rapporterar Reuters.

Kvinnorna bodde i New York år 2004 när en person i Epsteins nätverk tog kontakt och erbjöd dem pengar för att massera Epstein. Men situationen tog en oönskad vändning enligt kvinnorna, som anklagar Epstein för att ha tafsat på dem och onanerat i rummet.

De två kvinnorna är anonyma och uppges i dag bo i Baltimore respektive Okinawa, Japan. Deras krav är åtminstone det andra som ställts mot Epsteins dödsbo sedan hans död.

Idag 04:43
Jeffrey Epstein. TT
undefined

Obduktionen visar att Epstein tog livet av sig

Obduktionen av Jeffrey Epstein visar att den sexbrottsanklagade miljardären dog genom hängning i sin cell, rapporterar flera medier. Förra helgen hittades han död i sin häktescell – två veckor efter att han misstänks ha försökt ta livet av sig.

Justitieminister William Barr har meddelat att ”allvarliga brister” förekommit på häktet där Epstein hölls – han skulle bland annat ha kontrollerats var 30:e minut, en rutin som inte följdes natten innan han dog. Två vakter har stängts av från sina tjänster och fängelsechefen omplacerats medan utredningar om händelsen pågår.

Igår 20:39
Metropolitan Correctional Center. TT
undefined

Obduktionsrapport skapar frågor om Epsteins död

Flera ben var brutna i halsen och nacken på Jeffrey Epstein visar den obduktionsrapport som gjordes efter hans död. Det skriver Washington Post som hänvisar till källor bekanta med rapporten.

Skadorna är av den typ som kan uppstå när någon hänger sig själv, enligt experter som tidningen har talat med. Men de är mer vanliga hos personer som har dödats genom strypning. Bland annat ska ett ben nära adamsäpplet ha brutits.

Epsteins död har beskrivits som ett ”uppenbart självmord” av justitieminister William Barr.

15 aug
Läs mer om Jeffrey Epstein-fallet