Utrikes

Coronaviruset Smittan i Norden
Sjuksköterska i Åbo, Finland. RONI LEHTI / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittan i Norden

Finsk myndighet vill byta strategi efter låg spridning

Finland har inte drabbats så hårt av coronaviruset som man först befarade och nu vill landets folkhälsomyndighet THL byta strategi, skriver Helsingin Sanomat.

I stället för att bromsa virusets framfart genom att sätta hela befolkningen i karantän vill THL försöka kväva viruset genom att snabbt identifiera och isolera smittade.

– De verkar vara så att viruset inte har spritts hos oss med en så förfärlig kraft. Då måste vi också kunna omvärdera strategins tyngdpunkt, säger THL:s generaldirektör Markku Tervahauta till tidningen.

Hittills har 1 927 coronafall konstaterats i Finland och av dem har 28 smittade dött.

2 tim
Mette Frederiksen. MARTIN SYLVEST / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Uppgifter: Danmark på väg att lätta på restriktioner

Danmarks statsminister Mette Frederiksen kommer under måndagen att meddela att landet gradvis kan börja återgå till det normala, enligt uppgifter till Berlingske och danska TV2.

Vilka restriktioner som kan lättas upp i ett första skede är inte känt, men enligt Berlingske kan det handla om att öppna skolorna för de yngsta barnen så att deras föräldrar kan återgå till arbetet.

Frederiksen gav beskedet om skarpa restriktioner den 11 mars, bland annat att skolorna och gränserna skulle stängas.

5 tim
En frukthandlare i Oslo har satt upp begränsningar för att folk ska hålla avstånd. Thomas Brun / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Oslobor struntar i nya direktiv: ”Är som 17 maj”

Norge har förbjudit människor att resa till sina stugor över påsk, vilket gör att ovanligt många Oslobor är hemma i stan. Därför har staden utfärdat direktiv om att människor ska hålla sig hemma så mycket som möjligt för att minska smittspridningen.

Men enligt Dagbladet valde många Oslobor att strunta i direktiven under lördagen. Bilder visar att mängder med människor är ute på gatorna.

”I stan är det närmast 17 maj-tillstånd”, skriver tidningen, och syftar på Norges nationaldag då norrmännen går man ur huse för att fira.

Igår 16:51
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittan i Spanien
Flyktingar från Venezuela som bor på La Ciguena i Madrid. SERGIO PEREZ / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Hotellägare ger migranter rum under viruskrisen

Efter att ha behövt stänga ner hotellkomplexet La Ciguena i Madrid på grund av coronaviruset spridning i Spanien, ger ägaren nu flyktingar tak över huvudet under den pågående krisen. Det skriver Reuters.

Ett 60-tal personer, huvudsakligen från Venezuela, bor på La Ciguena – och trots att anställda fått sluta på grund av krisen hjälper de till att förse de tolv barnfamiljerna med mat på volontärbasis.

– Det här är vårt sätt att försöka bidra med något under den här pandemin, säger hotellägaren Miguel Angel Carnero.

Igår 19:46
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Globala spridningen
Otto Sonnenholzner/Kropp på gatan i Guayaquil. TT
undefined

Efter kroppar på gatorna – vicepresident ber om ursäkt

Ecuadors vicepresident Otto Sonnenholzner ber om ursäkt efter att döda kroppar legat på gatorna i hårt coronadrabbade miljonstaden Guayaquil, skriver AFP.

– Vi har sett bilder av något som aldrig borde ha hänt och som er offentliga tjänsteman ber jag om ursäkt, sa Sonnenholzner i ett uttalande i går.

Hamnstaden har Latinamerikas största utbrott av covid-19 och en stor del av landets 318 bekräftade dödsfall har skett i Guayaquil, skriver Reuters.

Idag 07:08
En av kylcontainrarna vid Teodoro Maldonado Carbo Hospital i Guayaquil, Ecuador. STRINGER / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Döda ligger i kylcontainrar när bårhusen blivit fulla

Döda kroppar förvaras i tre stora kylcontainrar i hamnstaden Guayaquil i Ecuador. Orsaken är att stadens bårhus och sjukhus redan är fulla, rapporterar Reuters.

Ecuador har 318 bekräftade dödsfall i covid-19, men dödssiffran befaras stiga rejält enligt president Lenín Moreno. Dagligen hämtar myndigheterna ett hundratal döda från bostäder, det är dock oklart hur många av dessa som dött av coronaviruset. Eftersom landet är satt i karantän kan inga begravningar genomföras.

Idag 07:57
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittan i USA
Wyckoff Heights Medical Center, New York City. ANDREW KELLY / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittan i USA

Över 3 500 döda i New York – tusentals frivilliga stöttar upp vården efter nöd-sms

Minst 3 565 har dött i covid-19 i New York och delstaten har nu med över 113 000 fall nästan lika många konstaterade sjuka som hela Italien.

På lördagsmorgonen skickades ett nöd-sms till New York Citys samtliga 8,6 miljoner invånare där ännu mer medicinsk personal efterlystes.

– Till alla som inte redan deltar i den här kampen, vi behöver er, sa borgmästaren Bill de Blasio på lördagen.

Enligt myndigheterna har 85 000 människor anmält sitt intresse att hjälpa till efter meddelandet.

Idag 04:03
Donald Trump. Patrick Semansky / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Trump: ”Kommande veckan den tuffaste – många döda”

Antalet bekräftade dödsfall orsakade av covid-19 i USA har nu stigit till över 8 000. På en presskonferens säger president Donald Trump att den kommande veckan kommer bli ”den tuffaste” för landet, skriver Bloomberg.

– Många kommer tyvärr att dö, säger han.

Tusentals personer från armén kommer också att skickas till delstater runt om i landet för att assistera i arbetet mot virusspridningen. 1 000 av dem kommer skickas till den hårt drabbade staden New York.

Igår 20:52
Sjukvårdspersonal för bort en avliden person i New York. ANGELA WEISS / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Cuomo: New York är fyra till åtta dagar från toppen

I New York har 10 841 nya fall av coronaviruset konstaterats det senaste dygnet, meddelade guvernör Andrew Cuomo på lördagen enligt AFP. Ytterligare 630 personer har dött. Båda siffrorna är de högsta hittills. Den totala dödssiffran är nu över 3 500.

Cuomo sa också att han bedömer att New York är fyra till åtta dagar från toppen på utbrottet. Han har också utfärdat en exekutiv order som gör det möjligt för läkar- och sjuksköterskestudenter att rycka in och arbeta.

– På ett sätt vill jag nå toppen så att vi kan ta oss över till andra sidan och börja röra oss ner för berget, sa Cuomo.

Igår 16:12
Läs mer om Coronaviruset
Helg Långläsning
En casu marzu. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Helg Långläsning

Därför vägrar Sardinien sluta äta ost med mask i

En lokal kulinarisk specialitet på Sardinien är osten casu marzu. Osten framställs genom att en särskild flugart får lägga ägg i en pecorino-ost. När äggen sedan kläcks fylls osten med mängder av fluglarver.

Osten utsågs 2009 till världens farligaste av Guinness rekordbok, bland annat eftersom larverna kan sprida bakterier. Den är också olaglig sedan flera årtionden, enligt italienska livsmedelslagar. I ett längre reportage undersöker The Outline hur det kommer sig att Sardiniens invånare trots detta vägrar ge upp sin casu marzu.

Läs hela reportaget via länken nedan.

Idag 04:54
Indiske polisen Rajesh Babu bär ”coronahjälm” för att sprida medvetenheten om coronaviruset. ARUN SANKAR / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Två miljoner kan dö om viruset får fäste i Indien

Enligt de officiella siffrorna ser Indien ut att ha lyckats relativt väl med att hejda coronavirusets framfart på ett tidigt stadium. Men bakom de låga siffrorna döljer sig troligen ett stort mörkertal och flera experter tror att landet de kommande månaderna kommer att drabbas hårt av viruset, skriver Vox i ett längre reportage.

Förutom att vara världen näst mest folkrika land är Indien med dess många till stor del självstyrande provinser svåradministrerat vilket gör smittspårning mycket komplicerad. På många håll har också invånarna än så länge inte hörsammat de hårda reglerna om utegångsförbud.

– Om de nuvarande kurvorna går att lita på räknar vid med att mellan en och två miljoner indier dör inom ett år, säger läkaren SP Kalantri.

Läsa hel reportaget nedan.

Idag 04:53
Läs mer om Helg