Utrikes

Försvarsminister Oscar Aguad MARTIN ACOSTA / TT NYHETSBYRÅN
Försvunna ubåten San Juan

Minister: Vi saknar tekniken för att kunna bärga ubåten

Att bärga den argentinska ubåten Ara San Juan som hittats på Atlantens botten efter ett års sökande är inte omöjligt, men skulle vara extremt dyrt. Det säger en expert till nyhetsbyrån AFP. Experten bedömer att den komplicerade operationen skulle kosta en miljard dollar, eller kanske ännu mer.
Argentinas försvarsminister Oscar Aguad sa på en presskonferens på fredagen att landet saknar de tekniska resurserna för att genomföra en bärgning. Anhöriga till besättningen säger å sin sida till nyhetsbyrån AP att de kommer att kämpa för att ubåten ska bärgas.
Ubåten, som försvann i november förra året, hittades på över 900 meters djup.

Igår 22:43
Militärofficer tröstar en anhörig till en av de försvunna besättningsmännen. Vicente Robles / TT NYHETSBYRÅN
Försvunna ubåten San Juan

Beskedet från flottan: Ubåten har imploderat

Den argentinska ubåten Ara San Juan som lokaliserats på 800 meters djup i Atlanten imploderade.
– Den verkar vara intakt, men den har tydligt imploderat, säger marinbaschefen Gabriel Attis till reportrar, enligt AFP.
Även tidigare har analysen av vad som hände gått ut på att ubåten imploderat efter ett vattenläkage och att alla 44 besättningsmän ombord omedelbart dött.
Beskedet om att ubåten hittats kommer ett år och en dag efter att den försvann.

Igår 14:55
Arkivbild, Ara San Juan/sörjande anhöriga. TT
Försvunna ubåten San Juan

Pappan om ubåtstragedin: ”Nu vet vi var våra barn är”

Beskedet om att ubåten Ara San Juan lokaliserats har väckt starka känslor hos anhöriga som under ett års tid pressat de argentinska myndigheterna att fortsätta sökandet.
– Nu vet vi var våra barn finns, säger Jorge Villarreal, far till en av besättningsmännen, till tidningen Clarín.
Luis Niz, en annan pappa, säger att hoppet har levt fram till nu trots att regeringen redan sagt att det inte funnits några överlevare.
– Jag hoppades fortfarande att de kunde vara vid liv, säger han.
Besättningen bestod av 44 personer.

Igår 15:13
Läs mer om Försvunna ubåten San Juan
Trumps USA Skogsbränderna i Kalifornien
SAUL LOEB / AFP
Trumps USA Skogsbränderna i Kalifornien

Trump på plats i Paradise för att bevittna förödelsen

Donald Trump har anlänt till Paradise i Californien där han bevittnar förödelsen efter skogsbränderna.
Presidentens bilkortege passerade brända fält, förstörda hem och utbrända bilar. Längs med vägen stod åskådare med Trump-skyltar, skriver AP. Samtidigt syntes reaktioner på Trumps anklagelser om att misskött skogsförvaltning orsakat bränderna. ”Vårt fel, verkligen?” stod det på en skylt som en man höll upp.
Trump har också tagit en helikoptertur över de brända områdena, skriver San Francisco Chronicle.
Trumps besök varar en dag och han ska tala med räddningsarbetare och delstatspolitiker. Efter midnatt väntas presidenten återvända till Washington DC.
Minst 71 människor har hittills bekräftats döda vilket gör ”Camp fire” till den dödligaste skogsbranden i Kaliforniens historia.

Igår 20:28
TT
Skogsbränderna i Kalifornien

Trump upprepar kritik om skogsskötsel inför besöket

Donald Trump fick kritik när han tidigare i veckan anklagade Kalifornien för att ha misskött skogsförvaltningen vilket enligt honom har orsakat den svåra situationen med bränderna.
Inför sitt besök i delstaten i dag upprepar han den synpunkten.
– Vi ska tala om skogsskötsel. Det här kunde ha varit en helt annat slags situation, säger Trump.
Brian Rice, chef för Kaliforniens räddningstjänst, anser att presidentens uttalande är okunnigt.
– Det är den federala staten som har valt att leda bort resurser från skogsskötseln, inte Kalifornien, säger han enligt AFP.
Flera meteorologer och forskare har dömt ut Trumps förklaring. I stället pekar man på att det redan torra området är känsligt för klimatförändringarna och på Santa Ana-vindarna som drar in med torr ökenluft, skriver tidningen Land Skogsbruk.

Igår 16:03
En brandman bekämpar elden i Kalifornien. Ringo H.W. Chiu / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Skogsbränderna i Kalifornien

Fångar bekämpar bränder – och skadar sig oftare

1 500 interner från fängelser deltar i bekämpningen av bränderna i Kalifornien som en del av ett rehabiliteringsprogram.
Handlingar som Time har tagit del av visar att interner som tjänstgör som brandmän är en extra utsatt grupp.
Internerna drabbas fyra gånger så ofta som professionella brandmän av sårskador och frakturer. Det är dessutom åtta gånger vanligare att de får rökskador.
Även dödsfall har förekommit. Tre interner har omkommit under brandinsatser de senaste två åren, enligt Time.

Igår 16:23
Läs mer om Trumps USA
Alfred Yekatom efter skottlossningen i parlamentet. GAEL GRILHOT / AFP
Våldet i Centralafrika

”Överste Rambo” har utlämnats för krigsbrott

Ex-militären Alfred Yekatom som har gått under smeknamnet ”Överste Rambo” har utlämnats från Centralafrikanska republiken till Internationella brottmålsdomstolen i Haag, skriver AFP.
43-åringen misstänks vara ansvarig för attacker mot civila och för att ha använt sig av barnsoldater.
2016 tog Yekatom en plats i parlamentet men greps senare för att ha öppnat eld i den lagstiftande församlingen i samband med att en ny president valdes.
Chefsåklagaren Fatou Bensouda välkomnar utlämningen och säger att det är ett steg i rätt riktning för rättvisan i landet.
Yekatom kommer att ställas inför rätta för krigsbrott och brott mot mänskligheten.

Igår 21:46
Rebeller från Seleka-gruppen, arkivbild. Jerome Delay / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Våldet i Centralafrika

40-tal dödade i angrepp mot flyktingläger i CAR

Fler än 40 människor har dödats och tiotals har skadats i en attack mot ett flyktingläger i Centralafrikanska republiken, rapporterar Reuters.
Lägret, som drivs av katolska missionärer, har inhyst omkring 20 000 människor. Angreppet ska ha ägt rum i torsdags i staden Alindao som ligger 30 mil från huvudstaden Bangui.
– Lägret har bränts ner till grunden och människor flydde ut i bushen och till andra läger i staden, säger lokalpolitikern Etienne Godenaha till nyhetsbyrån.
Våldsamheter har regelbundet utbrutit mellan i huvudsak muslimska rebeller och kristna milismän, sedan presidenten Francois Bozize tvingades bort 2013.

Igår 15:33
Läs mer om Våldet i Centralafrika
Trumps USA Fallet Jamal Khashoggi
Talespersonen Heather Nauert och utrikesminister Mike Pompeo. POOL New / TT NYHETSBYRÅN
Trumps USA Fallet Jamal Khashoggi

”Det finns flera frågor som fortfarande är obesvarade”

USA har ännu inte kommit fram till en ”definitiv slutsats” om hur journalisten Jamal Khashoggi dog. Det beskedet ger landets utrikesdepartement, enligt AFP.
– Det finns flera frågor som fortfarande är obesvarade, säger departementets talesperson Heather Nauert.
Enligt Washington Posts källor visar CIA:s utredning att Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman beordrade mordet.
Säkerhetstjänsten ska bland annat bygga sina slutsatser på att bin Salmans bror ringt Khashoggi och försäkrat honom att det var säkert att besöka det saudiska konsulatet i Istanbul.
Journalisten mördades den 2 oktober när han skulle hämta dokument som skulle göra det möjligt för honom att gifta sig med sin fästmö.

Igår 19:52
Mohammed bin Salman, arkivbild. Handout . / TT NYHETSBYRÅN
Trumps USA Fallet Jamal Khashoggi

Analys: Kronprinsen tappar makt – det kan ge stabilitet

Hur kommer kronprins Mohammed bin Salman – och Saudiarabien – att påverkas av mordet på journalisten Jamal Khashoggi? Den frågan försöker BBC:s säkerhetskorrespondent Frank Gardner svara på i en tv-analys.
– I stället för ett enmansstyre kommer det att bli en mer traditionell maktdelning, säger Gardner, som menar att bin Salman kommer att bli en ”vingklippt” ledare, även om det inte lär erkännas offentligt.
Han kommer att förlora prestige och en del av hans makt kommer att lämnas över till andra, menar Gardner.
– Landet blir lite mer stabilt, lite mer förutsägbart, säger han.
Washington Posts Aaron Blake skriver att det från dag ett har varit tydligt att USA:s president Donald Trump inte vill att skulden för mordet ska falla på bin Salman. Tidningen har rapporterat att CIA:s granskning visar att bin Salman gett ordern – men på nytt tvivlar Trump på sin egen säkerhetstjänst, skriver Blake.

Igår 17:08
Donald Trump. ERIC BARADAT / AFP
Trumps USA Fallet Jamal Khashoggi

Trump: Ska informeras om CIA:s slutsatser om mordet

USA:s president Donald Trump säger sig inte ännu ha blivit informerad om CIA:s slutsatser om mordet på den saudiske journalisten Jamal Khashoggi. Det rapporterar CNBC.
Presidenten uppger att han ska tala med utrikesminister Mike Pompeo senare under dagen. CIA har efter en granskning kommit fram till att kronprins Mohammed bin Salman gav order om mordet på Khashoggi, enligt källor.
Trump träffade pressen innan han reste till Kalifornien i dag och upprepade då att han fått höra att kronprinsen inte varit inblandad i journalistens död.
Saudiarabien är en viktig allierad till USA och enligt rådgivare har Trump fått se bevis på att kronprinsen hade en roll i mordet – men presidenten ska ha varit skeptisk till att bin Salman beordrat mordet, skriver Washington Post.

Igår 14:19
Läs mer om Trumps USA
TT
Franska bensinprotesterna

Macron i fokus för ilskan från 224 000 ”gula västar”

224 000 fransmän uppges ha deltagit i dagens protester i hela landet mot höga bensinpriser. Protesterna har krävt en 63-årig kvinnas liv, när hon blev påkörd av en bilist.
I Paris demonstrerade hundratals personer och ropade ”avgå, Macron!” samtidigt som de gick längs med paradgatan Champs-Élysées och sjöng Marseljäsen, skriver AFP.
”Gula västarna”-rörelsen blossade upp på sociala medier för en månad sedan och har uppmanat till vägblockader. Den utlösande faktorn till ilskan var beskedet att bensinskatten höjs på nytt den 1 januari, men bedömare menar att missnöjet även speglar en bredare ilska mot president Emmanuel Macron.
Rörelsen har ett stort stöd. Över hälften av dem som röstade på Macron stöttar protesterna, enligt en mätning från opinionsinstitutet Elabe.

Igår 18:51
En förare skriker på demonstranter i Bayonne i sydvästra Frankrike. Bob Edme / TT NYHETSBYRÅN
Franska bensinprotesterna

63-årig kvinna död under protester mot bensinpris

En 63-årig kvinna dog under dagens protester mot höjda bensinpriser i Frankrike. Händelsen inträffade vid en vägblockad i Savoie när en bilist, som var på till sjukhus med sitt barn, fick panik i en folksamling och accelererade.
Bilisten har gripits av polis och uppges vara svårt chockad, enligt BBC.
Totalt har 224 000 fransmän protesterat under dagen, enligt de senaste siffrorna. Drygt 100 uppges ha skadats, varav fem allvarligt. De flesta skador ska ha uppstått när bilister försökt ta sig igenom blockader. 52 människor har arresterats.
Demonstranterna riktar sin ilska mot president Emmanuel Macron och anklagar honom för att överge ”den lilla människan”.

Igår 18:30
Läs mer om Franska bensinprotesterna