”40-timmarsveckan infördes i ett hemmafrusamhälle”
Förkortad arbetstid med bibehållen lön är en reform som är nödvändig för att modernisera arbetsmarknaden. Det skriver Kommunal i ett inlägg på DN Debatt. Fackförbundet ser att deras medlemmar inte får ihop livspusslet som det ser ut i dag.
”40-timmarsveckan infördes i ett hemmafrusamhälle där nära hälften av alla vuxna kvinnor stod utanför arbetskraften”, skriver debattörerna.
Vidare lyfter de fram det isländska exemplet och menar att förkortad arbetstid inom offentlig sektor i stort sett finansierar sig själv.
Om debattörerna
Malin Ragnegård, ordförande, Kommunal
Johan Ingelskog, avtalssekreterare, Kommunal
bakgrund
Arbetstid
Wikipedia (sv)
Arbetstid är den tid som människor ägnar åt förvärvsarbete. Flera länder reglerar arbetstiden i lag gällande exempelvis dagliga raster, röda dagar och maximalt antal arbetstimmar per vecka.
Ordinarie arbetstid är den lagligt reglerade gräns för hur lång arbetstiden får vara (i Sverige 40 timmar per vecka). Om en anställd arbetar mer än detta kallas det övertid. Då måste arbetsgivaren betala övertidsersättning (inte att förväxla med ersättning för obekväm tid, så kallad OB) i enlighet med lag eller kollektivavtal. Generellt ligger ordinarie arbetstid på mellan 40 och 44 timmar per vecka (men den varierar från 35 timmar i Frankrike till 112 timmar per vecka i Nordkoreas arbetsläger) och övertidsersättningen ligger mellan 25 och 50 procent över normallönen.
Svenskt Näringsliv och OECD anger hur många timmar man arbetar per år i Sverige och internationellt.
Hur arbetstiden utnyttjas av den anställda rapporteras ofta i en tidrapport. Ankomst och sluttid kan även registreras av speciell apparatur (förr stämpelklocka).
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen