5 saker Bilderberggruppen inte vill att du ska veta
När den mytomspunna Bilderberggruppen idag startar sitt årliga möte så är sekretessen maximal. Utanför hotel Marriott i Köpenhamn har tusentals demonstranter samlats för att protestera mot mötet – och försöka få en skymt av de hemliga deltagarna.
I 60 år har världens ledare, spionchefer, kungligheter och näringslivstoppar mötts i avskildhet för att ”diskutera världens megatrender”. Lika länge har de lyckats bevara sina största hemligheter.
Hur besluten fattas i det tysta
Det första mötet hölls för exakt 60 år sedan, i holländska Oosterbeek. Initiativtagare var bland andra Jozef Retinger, polsk politiker som tvingats i exil, holländske prins Bernhard, Unileverchefen Paul Van Zeeland och CIA-chefen Walter Bedell. Syftet var att bekämpa antiamerikanska strömningar i Europa. Sedan dess har mötens utvecklats. Men tanken är densamma: ett sätt för världens ledare att samlas i yttersta hemlighet. På senare år har Bilderberggruppen börjat kalla de ämnen som behandlas för ”megatrender”. På årets agenda står bland annat ”Mellanösterns nya arkitektur”, ”demokratins framtid”, ”medelklassfällan” och ”vad väntar Europa?”
Vilka som egentligen är på plats
Inför årets möte har en lista på 140 namn offentliggjorts. På den finns bland andra Sveriges utrikesminister Carl Bildt, försvarskoncernen Saabs vd Håkan Bushke, Volvos ordförande Carl-Henric Svanberg samt kusinerna Jacob och Marcus Wallenberg. Men gruppens många kritiker är övertygade om att namnen på många deltagare aldrig offentliggörs – i försök att dölja vad som egentligen avhandlas.
Hur stor makt gruppen egentligen har
Även om Bilderberggruppen själv påstår sig sakna inflytande så menar många initierade betraktare att detta inte stämmer. Dino Kundsen forskar i elitnätverk vid Köpenhamns universitet:
– Gruppen har skyndat på det europeiska samarbetet och integrationen. De har bidragit till att relationerna mellan USA och Europa varit fortsatt goda genom åren. Genom sin agenda har de kunnat påverka vilka frågor som kommer att drivas i de olika länderna.
Hur säkerhetspolitiken läggs upp
På årets möte kommer några av de mest aktuella säkerhetspolitiska frågorna att diskuteras, till exempel Ukraina och Mellanöstern. Försvarsindustrin är väl respresenterad. Utöver Saabchefen Håkan Bushke är till exempel Airbus Thomas Enders och förre CIA-chefen David Petraeus på plats.
Framtidens övervakning
”Finns det något privatliv” är en av de frågor som gruppen kommer att avhandla. Förre NSA-chefen Keith Alexander och MI6:s John Sawers hör till de inbjudna.Tidigare i veckan greps enligt The Independent tre självutnämnda "infokrigare” i Köpenhamn som ville komma i kontakt med deltagarna.